![]() |
Cytat:
|
Cytat:
Nieopierzony brojlel po nadaniu mu odpowiedniego przyśpieszenia rozbije np, kokpit samolotu nie mówiąc o np. RR engine warte kilkadziesiąt mln. $ :D Pozdrówka:spoko: |
Cytat:
PS. do tych programow (bo jest tego na YT wiecej) uzyto mieczy niskiej jakosci - nikt nie chcial by poswiecac dla 5 min miecza kutego parenascie m-cy |
"Swoje widzialem". Nie wiem czy byl to program na discovery czy przeczytalem to w jakims artykule/ksiazce.
Do sprawy powroce ;) |
jest kilka rodzajow japonskiej stali. ta najlepsza jest bardzo twarda, ale wlasnie krucha co nawet widac na tym filmie. piekielnie trudna do ostrzenia, na pewno nie dla amatora. te cechy nie wynikaja ze slabych rud, a specyficznego skladu chemicznego stali. papa
|
Cytat:
Nie byly kruche, bo nie mogly byc, wlasnie ze wzgledu na technologie wykonania. I jezeli juz to nastepowalo przeciecie ostrza, nie zlamanie. :) Obecne technologie sa daleko w tyle (tak, tak - swego czasu rosjanie wprowadzili technologie kucia w sposob japonski/damascenski do wyrobow wojskowych, ale zmuszeni byli zrezygnowac ze wzgledu na czasochlonnosc i koszt wykonania) |
Polemizowa***322;bym, w ko***324;cu film to film, ale niech Ci tam b***281;dzie. :)
|
Cytat:
|
Caly artykul kiedys czytalem o tym. U kumpla mam tez gdzies ksiazke.
Wiem tylko tyle ze orginalne miecze samurajskie z epoki w ktorej je stworzono cechowaly sie tym ze byly kruche z tego wzgledu ze w Japoni maja bardzo slabe rudy metali. Bezposrednie udzerzenie katana vs katana powodowalo zlamanie jednego z ostrzy. :) Z czego sie teraz robi takie miecze to mnie specjalnie nie interesuje ;) |
Cytat:
|
Cytat:
Masz choc minimalne pojecie o budowie ostrza katany? Chyba nie - bo nigdy bys tak nie stwierdzil! Oryginalna szabla wykonana z damascenu (stali wykuwanej przez arabskich platnerzy w Damaszku) byla przecinana przez katane na szerokosci ostrza przy pierwszym starciu. O wyrobach toledanskich nie bede wspominal, bo choc dobre, to jednak podrobki damascenu. Edit 2: "Doc" Holliday byl slynny z tego, ze potrafil rozpolowic pocisk z "Pacemakera" na monecie dolarowej postawionej na sztorc :) Edit: -klinga zapewnie pekla dlatego, ze zostala uderzona przez pocisk pod katem i nastapila sila skrecajaca. Przy uderzeniu "na wprost" taka klinga wytrzyma wiele takich pociskow. |
Tak mi sie wydaje :)
Skoro ostrze lamie sie przy bezposrednim uderzeniu katana vs katana to pocisku chyba nie powinna wytrzymac. Jezeli byla robiona z surowcow zebranych w Japoni to raczej by nie wytrzymala. |
Robi wrażenie, to fakt. :taktak:
:spoko: Cytat:
:) Cytat:
|
Cytat:
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...&postcount=825 Przepraszam za zamieszanie. |
Prawdziwa po jednym strzale by sie poddala raczej.
100% katana to bardzo krucha bron. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:27. |