Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 28.09.2004, 12:22   #16
Yetixxl
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 15.01.2004
Yetixxl zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez memorando
******ysz po 39 tygodniu 2003 są blokowane i to niewszystkie ja mam procka z września 2003 i jest odblokowany naucz się podstaw to pogadamy są tylko poblokowane pewne serie a nie wszystkie procki po sierpniu 2003
http://www.in4.pl/recenzje.htm?rec_i...tr_str_numer=1 http://forum.tweak.pl/about76169.html http://pcvortal.ys.pl/articles.php?id=60 http://pclab.pl/art9803-1.html Z moich informacji wynika,że BARTONY wyprodukowane przed 39 tygodniem 2003r mają odblokowany mnożnik.Następnie 39,40 tydzień firma AMD zaczyna je blokować większość wyprodukowanych procesorów ma zablokowany mnożnik ,lecz zdarza się dużo seri niezablokowanych.Dla CPU po 41 dwie,trzy serie odblokowane.Do dzisiaj tz:2004 trafiają się procesory z odblokowanym mnożnikiem,ale niewydajne się być to jakimś szczególnym wzorem co do tych CPU prawdopodobnie są one jakby to nazwać ***8222;wadami fabrycznymi***8221;po prostu nie zostały one właściwie zablokowane.Sam posiadam Bartona zakupionego w grudniu 2003 z odblokowanym mnożnikiem,a teraz chcę kupić drugiego dla brata.A jak napisałem***8221; chyba sierpień***8221; nie chciało mi się sprawdzać 39 jaki to tydzień.39 tydzień to druga połowa września.

Ostatnio zmieniany przez Yetixxl : 29.09.2004 o godz. 16:40
Yetixxl jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 28.09.2004, 15:46   #17
kodziu
^_^ czekam na bana ;)

Data rejestracji: 05.03.2004
kodziu zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Yetixxl
http://www.in4.pl/recenzje.htm?rec_i...tr_str_numer=1 http://forum.tweak.pl/about76169.html http://pcvortal.ys.pl/articles.php?id=60 http://pclab.pl/art9803-1.html Z moich informacji wynika,że BARTONY wyprodukowane przed 39 tygodniem 2003r mają odblokowany mnożnik.Następnie 39,40 tydzień firma AMD zaczyna je blokować większość wyprodukowanych procesorów ma zablokowany mnożnik ,lecz zdarza się dużo seri niezablokowanych.Dla CPU po 41 dwie,trzy serie odblokowane.Do dzisiaj tz:2004 trafiają się procesory z odblokowanym mnożnikiem,ale niewydajne się być to jakimś szczególnym wzorem co do tych CPU prawdopodobnie są one jakby to nazwać ***8222;wadami fabrycznymi***8221;po prostu nie zostały one właściwie zablokowane.Sam posiadam Bartona zakupionego w grudniu 2003 z odblokowanym mnożnikiem,a teraz chcę kupić drugiego dla brata.A jak napisałem***8221; chyba sierpień***8221; nie chciało mi się sprawdzać 39 jaki to tydzień.

To jak, jak teraz bym wyciułał na tego athlona to juz na 80% będzie zablokowany?
kodziu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.09.2004, 15:49   #18
bakupl
Banned

Data rejestracji: 29.03.2004
bakupl w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Kup sobie Athlona 2500+ (Barton)-M ... mobile... i będziesz miał odblokowany mnożnik
bakupl jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.09.2004, 15:54   #19
kodziu
^_^ czekam na bana ;)

Data rejestracji: 05.03.2004
kodziu zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez bakupl
Kup sobie Athlona 2500+ (Barton)-M ... mobile... i będziesz miał odblokowany mnożnik
Właśnie o tego mi chodziło, ale myślałem że to już wszystkie poblokowali.
A w tych mobilnych to jest standardowy wiatrak czy jakiś inny bo to chyba do laptopów a więc i rozmiar chłodzenia jest mniejszy.
kodziu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.09.2004, 21:27   #20
Yetixxl
Wyjadacz ;)

To co pisałem dotyczyło "zwykłych" BARTONÓW wersje mobilne jak już wcześniej napisałem mają mnożnik odblokowany.
Stary 28.09.2004, 22:15   #21
Y@nkee_PL
Maciek: Reaktywacja
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 18.11.2002
Y@nkee_PL zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Yetixxl
...w rzeczywistości oba procesory są identyczne - ta sama ilość pamięci cache i ta sama szyna FSB?
...
Sempron pracuje na szynie 333MHz i stąd wyższa wydajność
i dlatego 2Ghz nie równa się 2GHz

The firmware page - stronka z BIOSami do napędów optycznych
Y@nkee_PL jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.09.2004, 08:05   #22
Pagerus
.: Zapracowany :.

Data rejestracji: 23.01.2003
Pagerus niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Pagerus niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Sam pomału myślę o wymianie procka - ale gdzieś tak w połowie przyszłego roku pewnie najwcześniej... aby na wakacje mieć sprzęt dostosowany mniej więcej do wymagań gier, które wówczas wyjdą A tak na serio - to ciekawe czy udałoby mi się wówczas kupić jeszcze Athlona czy będą już same Semprony... ten postęp technologiczny strasznie za******a... nie wiem sam czego mogę się spodziewać za ten niecały rok na rynku nowych rozwiązań komputerowych
Stary 29.09.2004, 16:37   #23
Yetixxl
Wyjadacz ;)

Cytat:
Napisany przez Y@nkee_PL
Wyraźnie napisałem "Dlaczego Sempron 2800+ pracujący z częstotliwością 2 GHz, otrzymał taki sam współczynnik wydajności jak kiedyś Athlon XP taktowany wyższą częstotliwością 2.25 GHz, choć w rzeczywistości oba procesory są identyczne - ta sama ilość pamięci cache i ta sama szyna FSB?"Athlon XP taktowany częstotliwością 2.25GHz pracuje na szynie FSB 333,oznaczony 2800+.Semron2800+taktowany jest częstotliwością 2.0 GHz.

Ostatnio zmieniany przez Yetixxl : 29.09.2004 o godz. 17:15
Stary 29.09.2004, 16:43   #24
Yetixxl
Wyjadacz ;)

Cytat:
Napisany przez Pagerus
Sam pomału myślę o wymianie procka - ale gdzieś tak w połowie przyszłego roku pewnie najwcześniej... aby na wakacje mieć sprzęt dostosowany mniej więcej do wymagań gier, które wówczas wyjdą A tak na serio - to ciekawe czy udałoby mi się wówczas kupić jeszcze Athlona czy będą już same Semprony... ten postęp technologiczny strasznie za******a... nie wiem sam czego mogę się spodziewać za ten niecały rok na rynku nowych rozwiązań komputerowych
Docelowo Semprony mają zastąpić linię Athlon XP, która zniknie z rynku w przyszłym roku. Wtedy oferta AMD będzie podzielona pomiędzy linię Sempron i procesory Athlon 64.
Stary 29.09.2004, 17:35   #25
epol
przeciętny zjadacz...piwa
Zlotowicz

Data rejestracji: 12.04.2002
epol niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez Y@nkee_PL
Ale czy przypadkiem nie było Athlonów XP z magistralą 333MHz?

A tak na marginesie to większośc Athlonow XP potrafi pracowac z magistralą 333MHz lub wyższą.
Stary 29.09.2004, 17:54   #26
Y@nkee_PL
Maciek: Reaktywacja
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 18.11.2002
Y@nkee_PL zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Tak, ale tylko Barton, ale teraz Bartki znikają ( ) a w ich miejsce wchodzą właśnie Semprony

The firmware page - stronka z BIOSami do napędów optycznych
Y@nkee_PL jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.09.2004, 19:01   #27
Yetixxl
Wyjadacz ;)

Cytat:
Napisany przez Y@nkee_PL
Tak, ale tylko Barton, ale teraz Bartki znikają ( ) a w ich miejsce wchodzą właśnie Semprony
Są trzy modele Athlon xp Thoroughbred które pracują na szynie FSB 333 2600+ taktowany 2.08GHz,2700+ taktowany 2.16GHz,2800+ taktowany 2.25 GHz.Dla porównania procesory Sempron 2500+ 1.8 GHz, 2600+ 1.9 GHz,2800+ 2.08 GHz.
Stary 30.09.2004, 08:39   #28
Ormianin
Komandor

Data rejestracji: 29.07.2002
Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
Napisany przez Y@nkee_PL
Kopiuje za serwisem benchmark.pl z dzialu mini recenzje czytelnikow... jedyna bardzo dobra recenzje, z ktorej wynika:

Z wielkim zdziwieniem zaobserowałem pojawienie na różnych stronkach internetowych recenzji najnowszego dziecka AMD - Semprona. Co ciekawe wiekszość z portali opisywała i wychwalała to cudo przygotowane pod podstawke socket 754.
Nikt jednak tak naprawdę nie pokusił się o faktyczne porównanie mozliwości tego procesora w zestawieniu ze starym "Duronem" - Na moje szczęscie przed zakupem tego typu sprzętu miałem mozliwość przetestowania go na moim sprzęcie. Do tej pory w moim "gnieździe" osadzony był Duron 1.6 @2.0ghz - wiecej go nie podkrecałem bo mam naprawde słaby cooler - Igloo 2450 , który kręci się z predkością 2200 obrotów na minutke (sic!!).

No ale do rzeczy. A więc po osadzeniu semprona w gnieździe i załozeniu na niego cooper shima oraz silniejszego wentylatora - pierwsze rozczarowanie- procesor zgłasza się jako Athlon 900 - hmm - mówie no dobrze bios nie zaktualizowany - a więc poszukamy takowego na stronie producenta - Niestety Epox - jeszcze nie ma biosu który by rozpoznał tego typu procesor. Myśle sobie więc jeśli go rozpoznaje jako Athlona to niech tak juz zostanie. I dalej kręcimy magistralką na nominalna czestotliwość dla tego procesora czyli 166 mhz - i tutaj rozczarowanie bios albo nie wstaje albo rozpoznaje go tradycyjnie jako Athlona 900. Po kilku nieudanych próbach dobrego ustawienia udało mi się go puścić na 200 mhz magistrali -9x 200 +1800 Mhz, co dało ustawienia jak jak Athlon 2200+. No stwierdzam całkiem nieźle. Niestety, po zmianie napięcia rdzenia procesora i otwarciu obudowy maksymalnie udało mi się go podkrecić na magistrali 210 Mhz co dało realną wartość1890 Mhz=Athlon 2300+.
I teraz dylemat: a o ile to cudo jest szybsze od mojego "Starego" również podkręconego Durona - i co się okazało pomimo szybszej magistrali i wiekszej pamieci cache Duron 2Ghz pobił o srednio 10-15 % nowego podkręconego Semprona. Jedynie gdzie procesor ten wygrał z Duronem to w teście przepustowości pamięci o ok 10 %.
Aby, było ciekawiej po pozostawieniu sobie coper shima na starym coolerku (tym sic) bez trudu wyciągnąłem na Duronie 2200 Mhz co w testach sandry odpowiadało Athlonowi 3000+ . A mam jeszcze nie odblokowany cache.

Jaka może wiec być konkluzja z po takim teście. Sempron nie jest złym procesorem, ale nie oszukujmy się nie jest on napewno udanym zakupem dla Oc. Mówie tutaj oczywiście o modelu 2200+ , który chodzi nominalnie z częstotliwością 1500 Mhz. Również ta nieszczęsna specyfikacja 2200+ w rzeczywistości jest zawyżona. Odpowiada ona tak naprawde Athlonowi 1900+.
Nie potrafię powiedzieć jak przedstawia się sprawa wydajności w innych sempronach pod socket A. Zdecydowanie jednak odradzam ten zakup posiadaczom Duronów 1.4, 1.6. Ghz - bo te raz że, się świetnie kręcą, dwa są poprawnie rozpoznawane przez bios no i co ważniejsze mozna z nich zrobić bez problemu Athlony, a ich wydajnośc po podkręceniu bije mimo wszystko nowe Dziecko AMD.
A więc pozostałem przy moim "starym"- dwu miesięcznym duronie, którego za nic nie zmienie - ale coolerka napewno w najblizszym czasie a wtedy drżyj sempronie 28......

no i co? starsze durony sa lepsze?
Stary 30.09.2004, 14:04   #29
epol
przeciętny zjadacz...piwa
Zlotowicz

Data rejestracji: 12.04.2002
epol niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez Ormianin
Kopiuje za serwisem benchmark.pl z dzialu mini recenzje czytelnikow... jedyna bardzo dobra recenzje, z ktorej wynika:

Z wielkim zdziwieniem......

no i co? starsze durony sa lepsze?
W końcu coś konkretnego. FSB tylko 210MHz Ale kapa. Te procki nie będą demonami szybkości i OC.
Stary 30.09.2004, 14:15   #30
Turboni
Wyjechać Ci z bani ?

Data rejestracji: 26.02.2004
Turboni niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
ale trzeba byloby je sprawdzic dokladniej na plycie co je obsluzy i wtegy zobaczyc
ja wlasnie wgralem najnowszy biosik do plyty z mozliwoscia obslugi tego procka
(moze ktos ma na testa do pozyczenia )

Żale kierować TU lub TU
50102055581111133885000064 INTELIGO Zbieram na drugi palnik - LITEK lub BENQ kazdy grosz sie liczy
Juz nie szukam pracy
Plextor PX-716A bios 1.04 RPC1
Turboni jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: