![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#16 | |
Łaskobójca
Data rejestracji: 24.04.2001
![]() |
Cytat:
BTW jak mam 11k w 3dmarku na tym zestawie co teraz mam z wyłaczonym fast writes to po włączeniu będę miał 14k? na pewno nie pozdro
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#17 |
Costam
Data rejestracji: 20.05.2002
![]() |
Spoko mowie tak w przyblizeniu , u mnie np z 3500 punktow w 3dmarku po wlaczeniu fast writes jest 4000. A w geforce 2 256 ddr creativ annihilator mialem z 1900 na 2200 (to akurat na duronie bylo).
![]() |
#18 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 16.08.2002
![]() |
Hmm, temat dyskusji troszkę się zmienił.
Jeżeli chodzi o płytę AK32, to posiadam taką z tym, że z literką D na końcu (AK32D). Właściwie nie wiem czym się to różni od tych z A. Na stronie Shuttle nie ma żadnej informacji na ten temat. Ormianin napisał, że miał problemy z niewłaściwą instalką bebechów. Ja na swoim sprzęcie (opis niżej) nie miałem żadnych problemów. WinXP rozpoznał wszystko bezbłędnie (poza monitorem - LG Flatron 795). Trochę mnie to nawet zdziwiło bo z kartą dźwiękową miałem sporo problemów w Win98. Jest juz trochę wiekowa - Aztech A3D (cośtam). Jak już wcześniej pisałem (w innym poście) miałem problemy z SDR-ami. BAS stwierdził, że wynikało to z błędnej konfiguracji BIOS-u. Być może ma rację ale już tego nie sprawdzę bo kupiłem ddr-y. Teraz "małe" kłopoty sprawia HDD. Ma juz swoje lata (Seagate 8,4GB)ale scandisk nie znajduje żadnych uszkodzonych sektorów - wszystko jest OK. Problem polega a właściwie polegał na tym, że nie można było z niego skopiować np. na drugi dysk dużego pliku (700MB). Zaczynał odczyt i czas do końca wzrastał do 70 min ... i można było nacisnąć reset bo nic innego nie pomagało. Po zainstalowaniu patcha (chip - wielka księga testów), nie chodzi o 4-in-1, do chipsetu VIA (poprawia jakieś błędy w komunikacji pomiędzy kontrolerem a chipsetem VIA) wszystko zaczęło prawie normalnie działać poza małym ale. Wydajność dysku w teście SiSoft Sandry jest na poziomie ATA33. Zarówno bios jak i Windoza pokazują, że pracuje w trybie dma66. Trochę odbiegam od tematu ale może komuś to podsunie jakiś pomysł co może powodować takie zachowanie dysku. Może to wina płyty gł, chipsetu czy walnięty dysk? Na stronie VIA znalazłem opis jednej z funkcji sterownika VIA Bus Master Miniport. "The VIA IDE Miniport Driver provides a smart error recovery if the device has an I/O fail condition. It will decrease the transmit mode of the device level from highest to lowest mode. The levels are set as UDMA 100, UDMA 66, UDMA 33, Multiword DMA and PIO modes. The Microsoft Default driver will down transmit the mode directly from the highest to lowest level. The VIA IDE miniport driver will maintain the storage device to perform at the highest level possible." Nie wiem co oznacza I/O fail condition. Może ktoś wie? Może to właśnie ten sterownik powoduje spowolnienie dysku? pozdrawiam
![]() |
#19 |
Łaskobójca
![]() |
nie zauważylem żadnych kłopotow z ide / via 4in1 4.40/ na ak32d i z dyziem b4 40gb, transfery były w normie a tej łatki nie wrzucałem bo wszystko się kopiowało jak powinno /mozę to kwesta ustawień biosu? a mozę potrzebny upgrade
a mozę by tak defraga zrobić / na xp kiedyś sandra pokazała mi 23k zamiast zwyczajowych 26-27k na standardowym kontrolerze od ak31 r3.1 i po defragu okazało się ża alles wróciło do normy ![]() ![]() pozdro
![]() |
#20 |
Gość
|
Spoko Druss chcesz to ci na maila wyśle ddokładnie z instrukcją (po angielsku) i dodatkowo w tym biosie będziesz miał opcję zmiany FSB
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Costam
![]() |
Cytat:
![]() |
![]() |
#22 | |
Komandor
Data rejestracji: 29.07.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Costam
![]() |
Teraz jest nowa plyta ASRock, w odruznieniu od tego Shuttle`a ma Ata 133 i Usb 2.0 !!!! Dzisiaj ja bede mial , powiem co i jak, podobno jest to plyta z nowo wybudowanej fabryki Asus`a, i nie jest droga ja ja dostane za 270zl po znajomosci w sklepie
![]()
![]() |
#24 | |
Komandor
Cytat:
http://www.asrock.com/product/amd/images/K7VT2-FACE.jpg |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Costam
![]() |
Tak ale podobno dodaja zaslepke do obudowy zeby bylo wszystko ok. Zabraklo egzemplarzy i bede mial troche pozniej , rozchodza sie jak cieple bulki w hurtowniach 8)
![]() |
#26 | |
Komandor
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Costam
![]() |
Fakt ale ja nie bede podkrecal, zreszta bardziej mnie przyciaga Ata 133 i fakt ze jest takze usb 2.0. Na Shuttle jest Ata 100 i Usb 1.1 wiec ten fakt mnie ciagnie jednak do ASRocka.
![]() |
#28 | |
Komandor
Cytat:
pozdrawiam ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Łaskobójca
![]() |
jako ex user płyt na kt266,kt266a, kt266a z raid 133 i kt333 z raid 133 / jestem maniakiem i lubię jak wszystko jest masterem na swoim kanale
![]() 1. jesi masz dysk ata100 to nic nie zyskasz 2. jeśli masz przez przypadek dysk ata133 to też w praktyce nic nie zyskasz bo to co dostaniesz i tak mieści się w specyfikacji ata 100 a to co Ci sprazedają marketingowcy to pseudotechniczny bełkot i pobożne życzenia ![]() 3. jedyny plus to usb 2.0 ale zysk w tym wypadku zależy od tego jakie się ma lub planuje się mieć peryferia w kompie / ja nic nie ma na usb a jedyne co mogę mieć to komórek nokii a dla jej 64 mb to mi normalne stare ![]() BTW jak już wydawać kasę to nie lepiej qpić coś na nforce2 / epox jest poniżej 600 zł a ma qpe dodatków tak zę w sumie można sb live w starszych wersjach zostawić dla next pokolen/ i do tego mozamn old ![]() ![]() ![]() albo zapodać coś na kt333 w taniej nie ecs'owej wersji ![]() a co do asrocka to moze lepiej poczekać na jakieś recenzje z w miarę nieżależnych serwisów o kompach / choć za tą kasę to mozna potestować a next zbulwersować się i zaqpić na stałe inna 8) albo co bardziej etyczne zapytac w zaprzyjaźniopnym sklepie jak chadzają zestawy na tych płytach bo ryzyko nie jest wskazane albowiem powiadam Wam płyta to podstawa kompa..... .....a ja jestem nadżumiony / nie ma to jak firmowe imprezy przedświąteczne sponsorowane przez dyrekcję 8) ![]() pozdro
![]() |
#30 |
Costam
![]() |
Jakbym chcial wydawac kase na pamieci ddr to bym odrazu bral Asusa na kt400 ale nie chce mi sie przeplacac i wole poczekac az wejda ddr2 i spadna ddr na leb no i wtedy nie bede musial plyty zmieniac tylko pamiatki wrzuce, a mam bardzo dobre sdr`y na cl2 dlatego zal mi je sprzedawac za grosze. A usb 2.0 mi robi bo mam w sumie 3x urzadzenia usb.
![]() |
|
|