![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 | |
|
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
|
|
|
|
#2 |
|
Nikoniarz
Data rejestracji: 26.01.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Myślę, że trzeba poczekać aż sprawa się wyjaśni. W samym artykule już mamy kilka sprzecznych informacji np. co do wymagań zw. z jęz. chińskim.
Ogólnie, to zastanawiam się, czy LG się po prostu nie przeliczyło robiąć analizy, może nie wzięli pod uwagę migracji ludności. Poza tym była kiedyś informacja o możliwości współfinansowania dojazdów pracowników, autobusy, etc. Myślę, że rozwiązanie znajdą. Polska strona w żaden sposób nie mogła im zapewnić pracowników - bo niby jak? Mogła im pomóc poprzez pośrednictwo pracy, kształcenia kierunkowe - jak np. współpraca LG ze szkołami wyższymi - organizowanie praktyk w firmach o podobnym profilu etc. Sama firma w postaci wsparcia ma dostać podobno ponad 30 mln zł z budżetu państwa, więc na pewno nikt nie pozwoli, aby za naszą kasę zatrudniali tam Chińczyków. Z drugiej strony, to oczywiste, że firma dąży do minimalizacji kosztów, więc zależy im na jak najniższych wynagrodzeniach, tylko to, w jaki sposób to robi, rodzi pytania o dobrych intencjach Zarządu...
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
liniejący leming
Zlotowicz
Data rejestracji: 20.12.2001
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
...no dobra, a za ile uważacie by LG znalazło pracowników w Polsce, 2.000, 2.500 zł
|
|
|
#4 | |
|
Wymiatacz
Data rejestracji: 18.06.2002
![]() |
Cytat:
Ciekawe, czy te telewizory LCD beda odpowiednio tansze od tych produkowanych w krajach o drogiej robocizne? Nie, po prostu LG chce miec ogromne zyski. Rozumiem, ze zadna firma nie prowadzi dzialalnosci charytatywnej, ale pazernosc niektorych firm jest przerazajaca i niesmaczna. Dlatego koreanskienu dziadostwu LG mowie dziekuje. |
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
liniejący leming
Zlotowicz
Data rejestracji: 20.12.2001
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
2000 netto, to jest 3000 brutto, czyli powyżej średniej krajowej. Nie podejrzewam by LG robiło za św. Mikołaja.
|
|
|
#6 | |
|
Wymiatacz
![]() |
Cytat:
Z drugiej strony, czy na firme hi-end zarobki nieco ponad srednia krajowa, to tak wiele? Tylko ze nasze gdybanie nie ma sensu, bo oni proponuje niewiele wiecej, niz minimum. Firma hi-end, a zarobki, jak w markecie. LG samo siebie obraza. |
|
|
|
|
|
|
#7 | |
|
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Zawsze chodzi o pieniądze i wypominanie tego komuś przypomina obrażanie się na kolegę w przedszkolu. Jedyne, co rzeczywiście może oburzać, to wspomiana chęć sprowadzania chińskich pracowników, podczas gdy cała inwestycja miała na celu (dla Polaków) zmniejszenie bezrobocia w kraju.
|
|
|
|
#8 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 28.03.2007
![]() |
A ja się nie boję
. Bo "kitajce" przyjadą popracują z miesiąc i spieprzą im np. do Anglii . A swoją drogą dlaczego firmy inwestują w dużych miastach i okolicach gdzie koszty utrzymania są spore a potem dziwią się, że za proponowane stawki nie mają pracowników. Niech zainwestują w mniejszych miejscowościach na prowincji, tam przeżyć jest taniej - nie będzie takich wymogów płacowych.
|
|
|
|
|
|
#9 | ||
|
Wymiatacz
![]() |
No moje i co z tego? Chyba mam prawo do swoich przemyslen w tym temacie, podobnie jak Ty?
Cytat:
Maja prawo do ogromnych zyskow i nikt im tego nie zabrania. Niech ruszaja z produkcja i generuja te swoje zyski, na co czekaja? Chcac miec zyski, trzeba tez zainwestowac we firme, ludzi. Oni chca miec zyski przy minimalnym wkladzie... a to jest wyzysk. I tak sie juz w Polsce na szczescie nie da prowadzic interesu. Cytat:
A w ogole, to nie wiem czemu wziales sobie za punkt honoru obrone LG. Skoro jestes taki liberlany, wykazujesz tyle zrozumienia, to idz tam pracowac nawet za 1000zl brutto aby moc dac zarobic jeszcze wiecej kitjacom. Okazyjnie popracujesz z chinczykami, nawiazesz fajne znajomosci. Bedzie super. Smiesza mnie tacy liberalowie, bo nigdzie w cywilizowanycm swiecie nie ma tak liberalnego podejsca do rynku pracy. Ostatnio zmieniany przez andy : 28.03.2007 o godz. 19:27 |
||
|
|
|
|
|
#10 |
|
lołn łulf
Data rejestracji: 15.07.2005
![]() ![]() ![]() |
M@X - zostane przy swoim zdaniu ze kazdy azjata w takiej fabryce bedzie lepiej pracowal od polaka. Azjaci siedza cicho skupieni na pracy, a polak to wiadomo, potrafi nawet zapalic na stanowisku spawalniczym (na wlasne oczy widzialem).
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Aopenowiec
Data rejestracji: 14.04.2005
![]() |
Wed***322;ug mnie w tym ELD***379;I mog***261; nawet pracowa***263; i sko***347;ne i bambusy a nawet kosmici,ale pod jednym warunkiem :
Niech wreszcie wyprodukuj***261; normaln***261; nagrywark***281;. B***281;d***261;c u znajomego chcia***322;em przegra***263; The Sims 2 rozrywka rodzinna na jego ... nagrywarce dvd LG. Oczywi***347;cie o dzia***322;aj***261;cej kopii mo***380;na zapomnie***263;,nie do***347;***263;,***380;e nie da***322;o rady tego pykn***261;***263; to odczyt p***322;yty zaj***261;***322; ponad 10 minut.
Kiedy będzie BLONDdisc 5 ? ? ? Ostatnio zmieniany przez andrzejj9 : 29.03.2007 o godz. 11:21 |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Guru
Data rejestracji: 28.07.2002
![]() |
napisa***322; bym "a nie m***243;wi***322;em" ale nie napisz***281; bo jestem "niedoukiem"
|
![]() |
|
|