![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
thorgal to ciota
Data rejestracji: 12.04.2002
![]() |
SOLTEK czy GIGABYTE ??
cześć
już zadawałem to pytanie ale chyba nie dość precyzyjnie zatytuowałem więc ... Mam prośbę - o radę którą płytę wybrać ?? SOLTEKa SL-75DRV5; SL-75DRV4 czy GIGABYTEa GA-7VTXH+. Sprecyzuję - chodzi mi o stabilność tychże płyt pod Athlonem (thunderbirdem) i DDRami 266. Ceny mają zbliżone więc stąd mój dylemat - o Soltekach słyszałem że zdarzają im się kłopoty szczególnie z RAMem, a o Gigabyte że brak opcji wyłączania kompa przy padnięciu wiatraka na procku niejedną już osobę przyprawił o zawał. za jakiekolwiek opinie (szczególnie użytkowników ww. płyt) będę dozgonnie wdzięczny pozdrawiam, M-cin |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Second variety
Data rejestracji: 11.01.2002
![]() |
Hmmm...
![]() Weź JetWay J866(...), JV266(a,b) lub JV333DA A najlepiej dołóż kasy i... Microstar KT3 Ultra na VIA333 - mercedes
![]() |
#3 |
Wyjadacz
Data rejestracji: 09.05.2002
![]() |
Polecam Gigabyte. Mam płytę tej firmy na chipsecie Intel 440BX i pomimo, że jest przestarzała technologicznie, to sprawuje się nadzwyczaj wzorowo. ;D
Problem z wiatrakiem - chodzi Ci zapewne o przegrzanie? Na płytach Gigabyte jest system monitorowania temperatury (procesor i obudowa), który kontroluje temperaturę i umożliwia wyłączenie złoma po osiągnięciu wartości szczytowej. Są też inne układy monitorowania parametrów pracy sprzętu, jak np. mierzenie RPM poszczególnych wiatraczków. Płyty Gigabyte są wydajniejsze od płyt innych producentów i często zajmują czołowe miejsca w testach i rankingach.
![]() |
#4 |
thorgal to ciota
Data rejestracji: 12.04.2002
![]() |
hej
dzieki za sugestie - ja tylko względem postu ZIPa - o monitoringu wiem ale czy wyłączenie następuje automatycznie czy wymaga to jednak ingerencji człowieka który przeciez jest zawodny i nie na tyle szybki żeby ubiec temperaturę ... pozdrawiam, M-cin |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 05.06.2002
![]() |
Mam Solteka co prawda na via kt 133 ale jest ok
stabilnośc wzorowa wydajność też na przyzwoitym poziomie a stosunek cena jakość tych płyt uważam że jest na5 osobiście polecam mam paru znajomych z soltekami i są zadowoleni biosy ukazują się w miarę regularnie i wnoszą zawsze coś istotnego np. obsługę nowych procków tak że szybko się nie zestarzeje |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Bywalec
Data rejestracji: 13.03.2002
![]() |
Zajrzyj na http://www.in4.pl ... znajdziesz tam bardzo dokładne testy płyt i nie tylko
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Team Member
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 20.06.2000
![]() |
Odpowiedziałem w tym drugim poscie
![]() |
#8 |
Forumator
Data rejestracji: 26.02.2002
![]() |
Z tego co ostano widziałem na stronie Gigabytes to ukazały sie biosy do niektórych modeli z poprawioną obsługą FAN's
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
OldBoy
Data rejestracji: 18.05.2002
![]() ![]() |
Identyczna dyskusja toczy się na \\benchmark.pl. Osobiście od kilku miesięcy mam SL75drv4 - żadnych problemów, poprostu super. Nie ma jeszcze dobrych pamięci 333, więc sl75drv5 ma problemy (inni też) a z DDR226 nie ma przewagi nad sl75drv4. Napewno zaletą sl75drv5 jest USB 2.0. Obie płyty maja UDMA133. Ale sl75drv4 ma VIA z literką "A" a legenda jest taka że ta literka jest szlalenie ważna. Podobno VIA nie wyda chipsetu KT333A co źle wróży płycie sl75drv5. Chyba bym jednak wybrał VIA266A czyli SL75drv4.
O Gigabayte nie wypowiadam się bo nie mam doświadczeń. Wybierz się na www.tomshardware.pl - tam masz ocenę wszystkich płyt i chipsetów.
![]() |
#10 | |
Wyjadacz
Data rejestracji: 09.05.2002
![]() |
Cytat:
![]() |
![]() |
#11 |
Bywalec
Data rejestracji: 21.04.2002
![]() |
Podobne właściwości ma ASUS, polecam opis w drugim poscie. Ma również zabezpieczonko przed przegrzaniem i myślę, że to spokojnie działa. Zabezpieczenia overclockingowe wcześniej napewno wcześniej działały bez zarzutu.
Jak Cię to zainteresuje to spójrz jeszcze tu: ...sorry, nie ten link... Teraz już dobrze: http://www.asus.com.tw/mb/socketa/a7v333/overview.htm -- Pozdrawiam Gofer |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
LG CED 8080B czy ktoś flashował | darekger | Napędy optyczne CD | 3 | 26.02.2005 11:44 |
Do posiadaczy Plextor PX-716A (lub 712A) - Czy tez macie takie problemy? | Flash_Thunder | Napędy optyczne DVD | 22 | 10.01.2005 21:07 |
Samsung TS-H552B - czy naprawdę taki zły ??? | hubio | Napędy optyczne DVD | 4 | 08.01.2005 20:54 |
Zamiana czy dobra czy się opłaca | Piterniel | Napędy optyczne CD | 2 | 23.07.2003 21:35 |
Cool Edit czy WaveLab (remastering) | warzelnik | Napędy optyczne CD | 1 | 30.11.2002 18:13 |