Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Szerszenie.. problem czy nie? :-) (https://forum.cdrinfo.pl/f5/szerszenie-problem-czy-nie-66453/)

nimal 06.07.2006 23:16

hm, jak pojade kiedys do azji to nie omieszkam sprobowac takich specjalow - ufam, ze skoro tam to jedza normalnie to i mnie nie zabije
ale, choc uwielbiam gotowac i eksperymentowac, nie skusze sie na smarzenie dzdzownic czy udka konikow polnych :D bezpieczniej sie czuje w kuchni meksykanskiej, amerykanskiej czy srodziemnomorskiej... od jakiegos czasu chodza za mna slimaki... na to chyba sie jednak zdecyduje jeszcze w tym roku ;)

Agusia 06.07.2006 22:53

Cytat:

ja tam robale lubie (choc niestety nie posiadam zadnych przepisow kulinarnych na nie
Kup sobie podręcznik robakożercy
Ulubiona lektura mojego syna Na dodatek, podchodzi do niej najzupełniej poważnie :rotfl:

nimal 06.07.2006 22:49

ludzie, przeciez osa od pszczoly to jako dziecko juz odroznialem
ale fakt - ja tam robale lubie (choc niestety nie posiadam zadnych przepisow kulinarnych na nie || /joke ), wiec moze to dlatego...

TORQUE 06.07.2006 22:44

Cytat:

Napisany przez M@X
Ed, jak ty odrozniasz pszczole od osy - ze tak powiem - "w locie" ;-)?

pewnie po szybkości machania skrzydełkami :P

Agusia 06.07.2006 22:28

Cytat:

to jest adrenalina i działa od razu zapobiegając wstrząsowi, dusznośći itd., wada - drogie
Jednak lek pierwszego rzutu w anafilaksji. Trzeba go mieć, bo każde następne ukąszenie może przebiegać bardziej dramatycznie.
Dostępny jest obecnie na rynku tańszy odpowiednik polskiej produkcji ANAPEN

ed hunter 06.07.2006 22:16

Cytat:

Napisany przez Agusia
Chyba fastject a nie fenikort ?
Radzę nosić

to jest adrenalina i działa od razu zapobiegając wstrząsowi, dusznośći itd., wada - drogie. fenicort jest bardzo szybko działającym sterydem i naprawdę pomaga. nie mam aż takiej reakcji jak widziałem kiedyś u gościa co wypił piwo z osą i po 20 minutach jak przyjechało pogotowie to go ledwo do życia wrócili. ale o adrenalinie też muszę pomyśleć, bo na działkę będzie się jeździć a tam do najbliższego szpitala jest 15 kilometrów. czym bliżej końca lata, tym te owady bardziej wściekłe są. moja siostra ma dla odmiany uczulenie na osy. mam na działce środek i często muszę robić trucie na stryszku, gdzie osy zakładają gniazda - nawet 3 raz były.

Jabba the Hutt 06.07.2006 21:58

Cytat:

Napisany przez M@X

Wołasz "Maju, cóż zobaczymy dziś ?". Pszczoła odpowie - "G....o !". Osa niec nie powie, bo to nie do niej :)

Jabba the Hutt 06.07.2006 21:56

Szerszenia jeszcze w domu nie miałem, ale osy, jak wlecą to "kill by death" - zabij na śmierć, nie przebierając w środkach. Nie mam ochoty być ugryzionym. Ostanio, parę lat temu osa ugryzła mnie w katedrze w szyję. O dziwo , oprócz bólu (niespecjalny) sensacji nie miałem. Ale i tak nie lubię. Pająki też zabijam, choć podobno "przynoszą pieniądze".

Agusia 06.07.2006 21:49

Cytat:

od tamtej pory jestem zaopatrzony w fenicort, jeden zestaw na działce drugi w domu, dostałem w ośrodku zdrowia na polecenie mojej lekarki. podobno mam to nosić przy sobie i walić w udo zaraz po ukąszeniu, ale kto by to wszystko nosił
Chyba fastject a nie fenikort ?
Radzę nosić

ed hunter 06.07.2006 21:45

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Lepsze od piwa..? ???

;)

nie no spokojnie! piwo jest najlepsze na wszystko, ale lekarze wymyślają jakieś tam zastrzyki :P
a na serio to gdybym został użądlony w szyję to bym ranka nie doczekał...

malaczarna 06.07.2006 21:43

ja ne lubie wszystkich takich stworow bo sa wredne, jakies mnie ugryzlo pod okiem i mam opuchniete:P

Smartek 06.07.2006 21:33

Cytat:

Napisany przez ed hunter
pszczoła zostawia żądło.

Sa tez znacznie mniejsze od os i mniej "paskowate" :-).

andrzejj9 06.07.2006 20:51

Cytat:

Napisany przez ed hunter
z uczuleniem na jad nie ma żartów, w zeszłe lato, na działce dziabnęła mnie pszczoła (na osy nie zwracam uwagi - tylko poboli a potem poswędzi) i ręka od wieczora do rana zrobiła mi się 2x grubsza i gorąca. pojechałem do przychodni, dostałem w dupę dwie fiolki fenicortu - steryd i jakąś pochodną hydroxziziny - po tym to się prawie przewracałem. od tamtej pory jestem zaopatrzony w fenicort, jeden zestaw na działce drugi w domu, dostałem w ośrodku zdrowia na polecenie mojej lekarki. podobno mam to nosić przy sobie i walić w udo zaraz po ukąszeniu, ale kto by to wszystko nosił :P

Lepsze od piwa..? ???

;)

andy 06.07.2006 20:34

Cytat:

Po smaku :P

pepperman 06.07.2006 20:31

Cytat:

Napisany przez M@X

"wali" w udo juz na sam dzwiek brzeczenia :haha:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:26.