Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 04.12.2002, 01:14   #46
Druss
Costam

Data rejestracji: 20.05.2002
Druss zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Y@nkee_PL napisa***322;(a)
aha, Doom III ( Demo oczywiscie ) moze okazac sie wymagajacy, a w sumie jest. POZDROWIENIA.
Jest niedopracowane a nie wymagajace to demo.
Druss jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 05.12.2002, 15:26   #47
Ormianin
Komandor

Data rejestracji: 29.07.2002
Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
ZIP nie gniewaj sie ale masz za slaby procesor Duron 1200 aby podziwiac szalenstwa Twojej nowej grafiki, co do przetaktowania pamieci RAM dyskusja toczyla sie juz niegdys na ten temat... ja mysle ze jesli plyta glowna nie potrafi pracowac asynchronicznie z RAMem to wymiana plyty glownej jedynie Ci zostaje...
bios niewiele Ci pomoze... chociaz?
pozdrawiam
Ormianin jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.12.2002, 19:55   #48
cana
Łaskobójca

Data rejestracji: 24.04.2001
cana zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Ormianin napisa***322;(a)
ZIP nie gniewaj sie ale masz za slaby procesor Duron 1200 aby podziwiac szalenstwa Twojej nowej grafiki, co do przetaktowania pamieci RAM dyskusja toczyla sie juz niegdys na ten temat... ja mysle ze jesli plyta glowna nie potrafi pracowac asynchronicznie z RAMem to wymiana plyty glownej jedynie Ci zostaje...
bios niewiele Ci pomoze... chociaz?
pozdrawiam
sorki ale taktowanie asynchroniczne jest do kitu bo mimo iż przepustowość memorek wzrasta / ale to tylko widac w benchamrkach syntetycznych / to trzaba to next synchronizowac z prockiem i cała resztą a to już niestety są dodatkowe opóźnienia
najlepsze jest synchroniczne / przy aktualnych i znanych m chipsetach/ czyli zamiast mnożnikiem traktować amd potraktować go niestandardową fsb / alles komponenty blaszaka nadtaktowane / byle by niewyżej niz 39-40 MHZ pci bo dyski tego nie lubią / sieciówki też// ale tak 37-38 to spokojna fsb i jak się jeszcze agresywnie / do granic stabilności/ ustawi pamiątki to już full wypas
pozdro
cana jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.12.2002, 08:59   #49
Ormianin
Komandor

Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
cana napisa***322;(a)

sorki ale taktowanie asynchroniczne jest do kitu bo mimo iż przepustowość memorek wzrasta / ale to tylko widac w benchamrkach syntetycznych / to trzaba to next synchronizowac z prockiem i cała resztą a to już niestety są dodatkowe opóźnienia
najlepsze jest synchroniczne / przy aktualnych i znanych m chipsetach/ czyli zamiast mnożnikiem traktować amd potraktować go niestandardową fsb / alles komponenty blaszaka nadtaktowane / byle by niewyżej niz 39-40 MHZ pci bo dyski tego nie lubią / sieciówki też// ale tak 37-38 to spokojna fsb i jak się jeszcze agresywnie / do granic stabilności/ ustawi pamiątki to już full wypas
pozdro
Zgadzam sie ze asynchroniczne taktowanie dla pamieci to nie jest najlepszy pomysl... ale chipsety takie jak VIA KT133 i KT133A dzialaja wysmienicie z asynchroniczna magistrala pamieci, jak w moim przypadku... co do chipsetow na SISie i na nowszych VIA nie ma sensu taktowac pamiec asynchronicznie bo system pracuje wolniej niz z synchoniczni ustawionym RAMem... co do przetaktowania magistrali PCI wraz z procesorem, jestem przeciwny,... mam swoje przejscia z kontrolerami IDE, ktore takich przetaktowan nie znosza, zalezy tez od modelu plyty glownej...

pozdrawiam
Stary 06.12.2002, 09:49   #50
cana
Łaskobójca

Cytat:

Zgadzam sie ze asynchroniczne taktowanie dla pamieci to nie jest najlepszy pomysl... ale chipsety takie jak VIA KT133 i KT133A dzialaja wysmienicie z asynchroniczna magistrala pamieci, jak w moim przypadku... co do chipsetow na SISie i na nowszych VIA nie ma sensu taktowac pamiec asynchronicznie bo system pracuje wolniej niz z synchoniczni ustawionym RAMem... co do przetaktowania magistrali PCI wraz z procesorem, jestem przeciwny,... mam swoje przejscia z kontrolerami IDE, ktore takich przetaktowan nie znosza, zalezy tez od modelu plyty glownej...

pozdrawiam
ale za spokojne i bezpieczne można uznać alles pci do 37MHz / ja zresztą nigdy nie miałem kłopotów z pci na poziomie 39 -> testowane na b2 i b4 /40gb i 80gb/ jedyne co zwykle powoduje kłopoty to sieciówki realteka -> na pci na poziomie 40 ale ja aqrat hdd mam na hpt a napędy cd, dvd, cdrw zawsze na standardowych ide z płyty/
pozdro
Stary 06.12.2002, 12:30   #51
Ormianin
Komandor

Cytat:
cana napisa***322;(a)

ale za spokojne i bezpieczne można uznać alles pci do 37MHz / ja zresztą nigdy nie miałem kłopotów z pci na poziomie 39 -> testowane na b2 i b4 /40gb i 80gb/ jedyne co zwykle powoduje kłopoty to sieciówki realteka -> na pci na poziomie 40 ale ja aqrat hdd mam na hpt a napędy cd, dvd, cdrw zawsze na standardowych ide z płyty/
pozdro
Mimo to, iz niektore czesci wytrzymuja 40 MHz a nawet wiecej... to po jakims czasie pracy w przetaktowanej magistrali po prostu padaja... znam przypadki referencyjnych kart graficznych na AGP przetaktowanych powyzej 75 MHz na slocie, ktore wspaniale dzialaly tylko polroku, po tym czasie palily sie lub psuly na tyle, ze nadawaly sie do wymiany tylko...

co do podkrecenia magistrali na 37 MHz to przyrost jest niewielki i raczej nie odczuje sie to w zwyczajnej pracy komputera... moze w jakis benchamrkach ale to do niczego nie prowadzi... chyba ze subiektywnej satysfakcji w overclokingu...,

w przypadku posiadania durona 1200 takiego jakiego ma ZIP to jedynie odblokowanie mnoznika przyniesie mu porzadana szybkosc... rowniez subiektywna, bowiem roznica pomiedzy przykladowo 100 MHz nie bedzie az taka znaczna... waskim gradlem dla jego wyrafinowanej nowej karty graficznej AGP, jest konstrukcja samego procesora, ktorego cache L2 ma tylko 64 kb, oraz szybkosc...

pozdrawiam
Stary 06.12.2002, 12:50   #52
cana
Łaskobójca

pci =37 to fsb =148 ale aqrat Zip powiniem puścic tego duronika na fsb133 i to by wystarczyło / moze nawet bez zmiany mnożnika by chodził/
BTW u mnie przyrost pci "tylko" o 5MHz /a było że jechałem non stop na fsb155 tylko ze aqrat zaczeły się letnie upały i musiałem zbastować i jak na razie jeszcze do starych ustawiń ie wróciłme bo i memorki inne i płyta też / daje mi 220MHz w góre więc mimo wszystko jest to wyższy wzrost niż samym mnożnikiem bo po prostu alles chodzi szybciej a co do padania komponentów to zależy co się ma, moje / odpukać w nielakierowany laminat pcb / spokojowo to wytrzymują
ale co do wrażliwości kart na wysokie taktowanie to fakt choć take nvidie to potrafią duuużo wytrzymac
narka
Stary 06.12.2002, 13:08   #53
Ormianin
Komandor

Cytat:
cana napisa***322;(a)
pci =37 to fsb =148 ale aqrat Zip powiniem puścic tego duronika na fsb133 i to by wystarczyło / moze nawet bez zmiany mnożnika by chodził/
BTW u mnie przyrost pci "tylko" o 5MHz /a było że jechałem non stop na fsb155 tylko ze aqrat zaczeły się letnie upały i musiałem zbastować i jak na razie jeszcze do starych ustawiń ie wróciłme bo i memorki inne i płyta też / daje mi 220MHz w góre więc mimo wszystko jest to wyższy wzrost niż samym mnożnikiem bo po prostu alles chodzi szybciej a co do padania komponentów to zależy co się ma, moje / odpukać w nielakierowany laminat pcb / spokojowo to wytrzymują
ale co do wrażliwości kart na wysokie taktowanie to fakt choć take nvidie to potrafią duuużo wytrzymac
narka
Nie wiem czy pusci durona na 133 MHz, bowiem musialby ingerowac w mostki przycinac je, lub laczyc... poza tym roznie bywa tak naprawde z tym 133 Mhz na duronie, ja juz probowalem 1000 puszczac i chodzil te 1333 MHz ale temperatura byla za wysoka jak dla mnie, a komputer okurzacz, wiirnik i smiglowiec z turbohalasem to nie dla mnie...

poza tym widze ze wszyscy popelniacie ten sam blad DDR to tryb jedynie, a prawidlowa magistrala to inna historia... jesli Twoja magiastra byla na 155 MHz to pamieci poszly w gore tez w tej czestotliwosci... a jedynie w trybie DDR 2x wyzej

pozdrawiam
Stary 06.12.2002, 14:06   #54
cana
Łaskobójca

Cytat:

Nie wiem czy pusci durona na 133 MHz, bowiem musialby ingerowac w mostki przycinac je, lub laczyc... poza tym roznie bywa tak naprawde z tym 133 Mhz na duronie, ja juz probowalem 1000 puszczac i chodzil te 1333 MHz ale temperatura byla za wysoka jak dla mnie, a komputer okurzacz, wiirnik i smiglowiec z turbohalasem to nie dla mnie...

poza tym widze ze wszyscy popelniacie ten sam blad DDR to tryb jedynie, a prawidlowa magistrala to inna historia... jesli Twoja magiastra byla na 155 MHz to pamieci poszly w gore tez w tej czestotliwosci... a jedynie w trybie DDR 2x wyzej

pozdrawiam
1. zgoda co do hałasu,jako że już nową budę wykończyłem /musze wreszcie zrobić zdjęcia mojej Duszki -> to od Dzuszołap i się pochwalić wyremontowanym i ciut zmodyfikowanym Proliantem big tower Compaqa -> qrde nic z normalnego kompa z marszu nie pasowało /to biorę się za drugą fazę i zaczynam wyciszać
a wracając do durona to po co przecinać jak mozna zamalować / i zrobić to tak aby dało się next zmyć aby śladu nie było/ i płytą sterować / o ile nie jest to mobo bez takich możliwości/

2.jak fsb mam 155 to wiem że memorki są na 155 w trybie synchro czyli 155 na dwu zboczach sygnału zegarowego bo taka jest idea trybu ddr czyli jakieś PC2500 / i to na cl2 nie ma to jak elixir 8) /
więc nie wiem w czym problem bo dzięki temu przepustowość wzrasta w znaczący sposób / o ile oczywiście można nadal jechać na najagresywniejszych ustawieniach pamięci bo jak nie to się IMHO nie opłaca bo ja tam wolę cl2 przy niższym fsb niz cl2.5 przy wyższym -> nie jestem maniakiem MHz tylko szerokopojetej wydajności 8) albo sobie tak tylko tłumacze
pozdro
Stary 06.12.2002, 14:39   #55
Ormianin
Komandor

Cytat:
cana napisa***322;(a)

1. [...]a wracając do durona to po co przecinać jak mozna zamalować / i zrobić to tak aby dało się next zmyć aby śladu nie było/ i płytą sterować / o ile nie jest to mobo bez takich możliwości/

2.jak fsb mam 155 to wiem że memorki są na 155 w trybie synchro czyli 155 na dwu zboczach sygnału zegarowego bo taka jest idea trybu ddr czyli jakieś PC2500 / i to na cl2 nie ma to jak elixir 8) /
więc nie wiem w czym problem bo dzięki temu przepustowość wzrasta w znaczący sposób [...]
pozdro
do 1. aby duron 1200 polecial mu na 133 MHz, musi przyciac mostki, poniewaz musi obnizyc mnoznik do 1000 MHz i dopiero podciagnac magistrale do 1333 inaczej duron nie osiagnie tej wartosci... eksperymentowalem juz z tym sprzetem i wiem jak to jest, owszem ktos moze miec inne doswiadczenia w tej materii niz ja... ale to beda wyjatki...

do 2. wszytsko jasne mi chodzilo jedynie ze duzo osob tutaj popelnia blad polegajacy na tym ze myla fsb 133 z trybem DDR 266 piszac ze to jest wlasnie FSB 266 MHz i taka rozmowa wpada w ciemny wir nicosci wtedy

pozdrawiam
Stary 06.12.2002, 14:53   #56
cana
Łaskobójca

czegoś nie rozumiem co do tego durnia ? po co ciąć mostki aby obniżac mnożnik /nie lepiej odblokować możliwość zmiany mnożnika za pomoca opcji biosu za pomocą zamalowywania? /
chyba ze płyta nie wspiera podkręcania bo jak wspiera to:
1.odblokować procka
2. obniżyć mnożnik
3. ustawić fsb na 133
3a. ewentualnie podnieśc napięcie na cpu i pobawić się ustawieniami pamięci
ale jak nie wspiera to fakt tylko cięcie
pozdro

Ostatnio zmieniany przez cana : 06.12.2002 o godz. 14:55
Stary 06.12.2002, 15:02   #57
Ormianin
Komandor

Cytat:
cana napisa***322;(a)
czegoś nie rozumiem co do tego durnia ? po co ciąć mostki aby obniżac mnożnik /nie lepiej odblokować możliwość zmiany mnożnika za pomoca opcji biosu za pomocą zamalowywania? /
chyba ze płyta nie wspiera podkręcania bo jak wspiera to:
1.odblokować procka
2. obniżyć mnożnik
3. ustawić fsb na 133
3a. ewentualnie podnieśc napięcie na cpu i pobawić się ustawieniami pamięci
ale jak nie wspiera to fakt tylko cięcie
pozdro
Masz racje... ale dyskutujemy o plycie glownej ktora posiada ZIP, poniewaz ten post wyplynal, wiec jego plyta nie wspiera overclk. musi nacionac i zamalowywac mostki, wtedy osiagnie zamierzony cel podniesienia pamieci ze 100 MHz na 133 MHz

Slyszales ZIP?

pozdrawiam
Stary 06.12.2002, 19:23   #58
ZiP
Wyjadacz

Data rejestracji: 09.05.2002
ZiP zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Widzę, że dyskusja zmieniła nieco temat . Już wcześniej doszedłem do tego, że procesor jest zbyt wolny i należy go wymienić. Miał być Athlon 2000, ale nastąpiła zmiana planów ze względu na awarię dysku - teraz koniecznie potrzebny mi nowy dysk. A więc zostaje przetaktowanie (da się, czy nie?). Płyta to ECS K7VTA3.3, ustawiając zworki mam wybór FSB 100 albo 133 MHz. Dodatkowo w BIOS'ie mam możliwość zmiany FSB - 100, 112, 120 i 133 MHz. Jednak zmiana ustawień nic nie daje - nadal pokazuje się 1200 MHz. Po ustawieniu FSB 120 albo 133 komputer się nie uruchamia i trzeba kasować zawartość CMOS. Innych ustawień w BIOS'ie NIE MA!

Myślę, że dobrym ustawieniem byłoby 9x133 MHz (1197 MHz), oczywiście jeżeli zadziała na 133 MHz . Pewnie musiałbym też podwyższyć napięcie (jest 1,75 V, a max to 1,85). Czy jest pewne, że to będzie działać? Szukałem na stronie u wuja Toma (www.tomshardware.pl) i znalazłem o cięciu mostków, ale nie bardzo wiem co zrobić, i czy to w ogóle zadziała?
Stary 08.12.2002, 22:38   #59
ZiP
Wyjadacz

Data rejestracji: 09.05.2002
ZiP zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Dziękuję za 'liczne' wypowiedzi. Strasznie się rozgadaliście o podkręcaniu procków, ale gdy zadałem pytanie na ten temat, to się nie odzywacie.:o
Stary 08.12.2002, 22:50   #60
Pawel_k
User

Data rejestracji: 25.09.2002
Pawel_k zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
ZiP napisa***322;(a)
Dziękuję za 'liczne' wypowiedzi. Strasznie się rozgadaliście o podkręcaniu procków, ale gdy zadałem pytanie na ten temat, to się nie odzywacie.:o
sadze ze komplet mafia+wlaczone wszystkie detale na max + wszelkie opcje wygladzanie na max + pozostale duperele na max (jakosc dzwieku itp)powinien wycisnac poty nawet z najszybszego PieCa. a i zamiast mafi mozna dac jakas bardziej wymagajaca gre ktora wlasnie trafila na polki sklepowe

Twoje uprawnienia: