Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 31.10.2009, 18:55   #1
diego9403
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 03.03.2009
diego9403 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Liceum vs technikum

Jestem w 3 klasie gimnazjum, ale mam problem z wybraniem szkoły. A mianowicie nie wiem czy liceum czy technikum. Chciałbym iść potem na studia informatyczne. Co więc będzie lepsze dla mnie liceum czy technikum?
diego9403 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 31.10.2009, 19:03   #2
Patrix
Pingwin specjalista.

Data rejestracji: 22.06.2002
Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Jak studia techniczne to technikum informatyczne, zawód technik informatyk bezapelacyjnie
Ja nie miałem tak dobrze, bo w tym czasie co ja wybierałem to zlikwidowali dałny technika informatyczne i musiałem iść do liceum profilowanego o profilu zarządzanie informacją a potem rocznej szkoły policealnej o zawodzie technik informatyk. Teraz znowu są te technika...

Ostatnio zmieniany przez Patrix : 31.10.2009 o godz. 19:05
Patrix jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.10.2009, 22:40   #3
Smartek
HDmaniak
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 20.10.2002
Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Na studia możesz zawsze iść, kwestia tego, z jaką wiedzą i jak będziesz przygotowany do matury.
Jeśli jesteś w 100% pewien, że chcesz iść na Informatykę i że np. programowanie Cię nie zrazi, to moim zdaniem więcej nauczysz się samej informatyki w Technikum, ale musiałbyś się dowiedzieć jak z poziomem samej szkoły w kwestii przygotowań do matury właśnie.
O nauce informatyki w LO zapomnij, jest tylko liźnięta, poza tym nawet jak masz profile, to marudzą z innych przedmiotów, piłują i każą Ci się uczyć przedmiotów, które najprawdopodobniej nigdy w życiu Ci się nie przydadzą (bo np. kogo na mat-fizie interesuje biologia lub geografia?).
Ja chodzę do najlepszego LO w mieście i żałuję wyboru. Najchętniej poszedłbym do jakiejś "luźniejszej" szkoły, bo przez ostatnie 2 lata uczyłem się głupot, których już nawet nie pamiętam i będę zdawał rozszerzone matematykę i fizykę na maturze, co również do niczego mi się nie przyda, ale to z powodu zmiany planów życiowych... ;-)
Moim zdaniem to wszystko jest do bani, bo szesnastoletni człowiek nie ma za bardzo pojęcia, co chce robić w życiu i jak dalej funkcjonować, a wybór szkoły średniej dość mocno łączy się z przyszłością, studiami i pracą. Prosty przykład - chciałbym iść na dzienne Prawo, ale z moimi aktualnymi umiejętnościami (mat-fiz) nie zdam matury rozszerzonej z polskiego/historii, więc nie mam takiej możliwości, a wszystko przez to, że poszedłem do LO na mat-fiz i zdałem sobie sprawę z tego, że nie chcę iść na Informatykę dopiero pod koniec poprzedniej klasy (czerwiec)...
Smartek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.10.2009, 23:11   #4
pali
Թ

Data rejestracji: 14.02.2003
pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Cytat:
Napisany przez Smartek Podgląd Wiadomości
Prosty przykład - chciałbym iść na dzienne Prawo, ale z moimi aktualnymi umiejętnościami (mat-fiz) nie zdam matury rozszerzonej z polskiego/historii, więc nie mam takiej możliwości, (...)
Mógłbyś to rozwinąć?
pali jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.10.2009, 23:23   #5
Smartek
HDmaniak
CDRinfo VIP

Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Nie mam możliwości iść na dzienne Prawo, ponieważ nie podołałbym maturze rozszerzonej z przedmiotów humanistycznych, gdyż od ponad dwóch lat jestem na profilu matematyczno-fizycznym, gdzie uczą mnie głównie do matur rozszerzonych z przedmiotów profilowych.
Tym samym nie dostałbym się na żaden Uniwersytet, o Politechnice nie wspominając.

Idę więc zaocznie i do roboty, żeby mieć z czego opłacać studia.
Stary 31.10.2009, 23:49   #6
pali
Թ

Data rejestracji: 14.02.2003
pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Smartek, wybacz staremu dziadkowi, ale ja dalej nie pojmuję.

Czy zdanie "rozszerzonej matury humanistycznej" zwiększa twoje szanse w dostaniu się na prawo uniwersyteckie?

I dlaczego "o Politechnice nie wspominając" skoro zdajesz, jak rozumiem, jakąś tam maturę rozszerzoną mat-fiz?
pali jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.10.2009, 23:49   #7
Jarson
Pa rampamer
Zlotowicz

Data rejestracji: 24.10.2006
Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Bzdura.

Cytat:
i każą Ci się uczyć przedmiotów, które najprawdopodobniej nigdy w życiu Ci się nie przydadzą
Czyli mam rozumieć, że mimo tych słów, polskiego czy historii w zakresie podstawowym się nie uczysz?

To, co napiszę, może wydać się banalne i być może Cię zirytuje, ale ilość materiału, który trzeba opanować, żeby bardzo dobrze zdać maturę z dowolnego przedmiotu humanistycznego jest niewiele większa niż materiału, który obowiązuje na jeden trudniejszy egzamin na studiach po rocznym wykładzie. A każda sesja to więcej, niż jeden egzamin. Jaka jest różnica między studentem, a Tobą? Pod względem wieku - rok...

Ja wiem, że to liceum, jak sam piszesz, masa innych przedmiotów, a więc brak czasu na naukę tych konkretnych itp. Ale jeśli teraz jesteś już pewien, że nie chcesz iść na informatykę ani inny kierunek do którego potrzebny jestmat-fiz (ale tak na 100% pewien), to po prostu zacznij przygotowywać się do rozszerzonej matury z historii, czy WOS-u. A jak nie starczy czasu - przygotuj się na kolejną maturę. Nazwij to straconym rokiem - to ciekawe, czy mniejszą stratą jest studiowanie 5 lat czegoś, co nie jest dla Ciebie stworzone...

Szczerze mówiąc kierunki humanistyczne (z prawem w czołówce zresztą) nie są dziś szczególnie korzystnym startem, jeśli chce się mieć pewność otrzymania pracy i to jeszcze przyzwoicie płatnej, ale to już musisz (niestety - musisz) sam rozeznać, co jest dla Ciebie najlepsze.

Ja też zmieniłem zdanie na poziomie szkoły średniej, choć przyznaję, że było mi znacznie łatwiej. Po prostu zdałem sobie dość wcześnie sprawę, że technikum leśne jednak nie jest dla mnie. Ale teraz nie żałuję tej decyzji i to bynajmniej nie tylko dlatego, że inaczej nie poznałbym Ani.

Cytat:
Napisany przez diego9403 Podgląd Wiadomości
Jestem w 3 klasie gimnazjum, ale mam problem z wybraniem szkoły. A mianowicie nie wiem czy liceum czy technikum. Chciałbym iść potem na studia informatyczne. Co więc będzie lepsze dla mnie liceum czy technikum?
Technikum. Ino dobre, bo z technikami bywa różnie. W liceum to informatyki możesz się uczyć na własną rękę, ale nie na zajęciach.

Jarson jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.11.2009, 00:22   #8
Patrix
Pingwin specjalista.

Data rejestracji: 22.06.2002
Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
chciałbym iść na dzienne Prawo, ale z moimi aktualnymi umiejętnościami (mat-fiz) nie zdam matury rozszerzonej z polskiego/historii, więc nie mam takiej możliwości,
No... nie zwalaj już tak wszystkiego na szkolnictwo i nie użalaj się tak nad sobą bo dla chcącego nic trudnego nie słyszałeś o pracowaniu nad sobą ? O wymaganiu więcej od siebie dla siebie ? Jesteś Polakiem na pewno czytasz książki więc co to za problem zdać polski ? Jestem już bardziej skłonny uwierzyć w tą historię bo tam jest sporo faktów i dat...

Prawda jest taka, że jeśli chcesz robić to co lubisz i chcesz być specjalistą w tej dziedzinie to musisz uczyć się sam. Ja w policealce chodziłem (na szczęście) do takiej grupy, w której wymagaliśmy i nauczyciel musiał przygotowywać się na zajęcia dla nas bo to co przewidywał program na dany dzień robiliśmy w 2 godziny ! Głową kręcił ale zapewniam, że jemu też to frajdę przynosiło bo w zasadzie uczyliśmy się wszyscy razem.

Także nie zalewaj Smartek bo takim gadaniem sam z siebie robisz ofiarę...
Stary 01.11.2009, 08:27   #9
diego9403
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 03.03.2009
diego9403 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Może ktoś z was chodził może do technikum w Trzebini http://www.zstu.edu.pl/?q=node&id=5. Jeśli tak to może zda mi ktoś recenzję.
diego9403 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.11.2009, 10:43   #10
Smartek
HDmaniak
CDRinfo VIP

Nie robię z siebie ofiary. Przeglądałem arkusze maturalne z rozszerzonej historii lub polskiego - wiem, że bym sobie nie poradził. Jedynym wyjściem byłoby zawalenie jednego roku i musiałbym czytać książki i uczyć się na własną rękę i podejść za rok do matury po raz kolejny, o czym wyżej pisał Jarson.
Aktualnie jesteśmy tak "oblegani" materiałem z matematyki, fizyki i - co gorsza - przedmiotów niematuralnych, że najzwyczajniej nie znalazłbym czasu, a co za tym idzie również i siły na uczenie się do matury na własną rękę z innych przedmiotów.

@pali - punkty z matury to punkty na dostanie się na interesujący się kierunek w wybranej uczelni. Ilość miejsc jest nieograniczona, myślisz, że dostałbym się gdzieś na dzienne Prawo zdając przedmioty humanistyczne na poziomach rozszerzonych? Zerowe szanse.

@Jarson - wybrałem Prawo z kilku względów, mi potrzebny jest tylko i wyłącznie papierek i mgr przed nazwiskiem. Mgr Prawa. Z resztą rzeczy już sobie poradzę... :-)
Stary 01.11.2009, 11:10   #11
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

Data rejestracji: 30.11.2004
ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Sprzedać samochód, kino domowe, rzucić dziewczynę, przestać palić, wtedy się uda.

ed hunter jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.11.2009, 11:17   #12
Smartek
HDmaniak
CDRinfo VIP

Za dużo wyrzeczeń.

PS. Zapomniałeś o iPhonie ;-).
Stary 01.11.2009, 11:18   #13
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

Data rejestracji: 30.11.2004
ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Myślałem, że popsuty, co w sumie niewiele wadzi w sprzedaniu go na Allegro.
ed hunter jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.11.2009, 11:30   #14
Smartek
HDmaniak
CDRinfo VIP

Nie, nie, śmiga jak należy. Po Nowym Roku czas na wymianę na 3GS ;->.
Stary 01.11.2009, 21:40   #15
Jabba the Hutt
Lord of the Sword
Zlotowicz

Avatar użytkownika Jabba the Hutt

Data rejestracji: 06.04.2002
Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
wybrałem Prawo z kilku względów, mi potrzebny jest tylko i wyłącznie papierek i mgr przed nazwiskiem. Mgr Prawa. Z resztą rzeczy już sobie poradzę... :-)
Tylko potem nie oferuj nam swoich usług prawniczych jako adwokat....

SITH LORD
Jabba the Hutt jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: