Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 24.11.2005, 11:38   #16
Ormianin
Komandor

Data rejestracji: 29.07.2002
Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
Napisany przez Joanna Maciejew
Glupio, ze tak sadzisz.......... Mysle, ze Polska i polacy sa very ok tylko mielismy niefarta z ruskimi. Coz teraz zrobic? Stawiac na .
Mieszkam i pracuje w Makaroni. Pracuje dla firmy, ktora handluje elektronika wszelkiego typu i ciagle szuka nowych, lepszych (tanich) dostawcow.

W Czechach kupujemy wlasnie telewizory ale wolalabym kupowac je w Polsce jesli znajde odpowiednie kontakty i oczywiscie satysfakcjonujace warunki.
Byloby super!
Stawiac na Polske!!!! ale na prawdziwa polska produkcje!!! To tak.
Ale Ty tymczasem sugerujesz aby stawiac na np. philipsa montowanego w Polsce, przeciez to nie jest jakis polski sprzet, to sa fabryki philipsa w ktorej pracuje z 200 obywateli polskich jako fizyczni, bo zarzad to sa jacys hiszpanie czy holendrzy, generalnie przychody trafiaja dla philipsa i tyle ma z tego "polski" sprzet, poza moze oplata podatku za nieruchomosc na ktorej stoi fabryka, ale z tego co wiem to takie fabryki maja zwolnienia lub duze ulgi podatkowe na rozwiniecie swojego interesu na 5 lat, te 5 lat wystarcza im na zorganizowanie szybkiej produkcji i po tym czasie zwiniecie interesu i hulaj dusza "polski" interesie, bo przenosza sie do Slowacji na lepsze warunki wiekszej ulgi podatkowej i tym bardzej bo w Slowacji jest jeszcze tansza sila robocza niz w Polsce.

To co kupujecie w Czechach to nie sa zapewne telewizory produkcji czeskiej, tylko z czeskich montowni znanych zachodnich firm.

A cos wiem o tym bo pracuje w takiej branzy, ktora organizuje takie nieruchomosci takim "polskim" firma, doskonale znam realcje jak dziala taki mechanizm i kto tutaj tak naprawde zarabia, dlatego tez nie badzmy hipokrytami... przejdz sie po sklepach i pokaz mi polski sprzet na polkach i zapytaj czy ten sprzet faktycznie kupuja Polacy i maja do niego zaufanie.

Ostatnio zmieniany przez Ormianin : 24.11.2005 o godz. 11:41
Ormianin jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 25.11.2005, 11:55   #17
Joanna Maciejew
Nowy na forum

Data rejestracji: 07.11.2005
Joanna Maciejew w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Moglibysmy dyskutowac w nieskonczonoszc na temat Polski, polskiego sprzetu i oczywiscie zaufania Polakow do niego...
Osobiscie uwazam i niezmiernie mi z tego powodu przykro, ze Polacy wrecz degraduja towary "made in poland".
Przyklad: Jestem w Polsce, wchodze do knajpy, prosze o wode- co dostaje? Bonaqua... Coca-Cola. Raz, ze niewiele lepsza od kranowy to w dodatku drozyzna czerpana w Pniewach (o ile sie nie myle?) za grosze! Az mnie skreca jak pomysle...
Mniejsza o to.
Fakt jest taki, ze te telewizory musze kupic tak czy inaczej. Wolalabym w Polsce poniewaz nawet jesli w niewielkim stopniu to i tak kasa ktora tu wydam trafi czesciowo w rece Polakow. Jesli kupie je w Czechach, Polacy nie zobacza z tego nawet grosika.
Ludzie tak czy inaczej jesli chca Philipsa to sobie go kupia bez wzgledu na to czy jest montowany w Polsce czy w Chinach.... Jesli w Polsce 200 fizycznych moze sie stac 230 fizycznymi..
Uwazasz, ze to hipokryzja?
Jestem troche utopistka jesli chodzi o te sprawy, ale dlaczego nie?
Joanna Maciejew jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.11.2005, 12:08   #18
Ormianin
Komandor

Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
Moglibysmy dyskutowac w nieskonczonoszc na temat Polski, polskiego sprzetu i oczywiscie zaufania Polakow do niego...
Osobiscie uwazam i niezmiernie mi z tego powodu przykro, ze Polacy wrecz degraduja towary "made in poland".
Przyklad: Jestem w Polsce, wchodze do knajpy, prosze o wode- co dostaje? Bonaqua... Coca-Cola. Raz, ze niewiele lepsza od kranowy to w dodatku drozyzna czerpana w Pniewach (o ile sie nie myle?) za grosze! Az mnie skreca jak pomysle...
Nie do konca to prawda, mozna kupic bardzo polska "staropolanke", "zywiec zdroj", "muszynianke", "kinge" itp. ja nie kupuje nic innego i nic co zwiazane z coca-cola, a w knajpach serwuje sie jedno i drugie... przewaga ma tutaj tez reklama jakiegos produktu oraz jego prawdziwe walory smakowe.

Telewizory w Polsce? Coz, moze zainteresujesz sie produktami Telestar, slynne telewizory Elemis, to podobno jeszcze jest polski sprzet, fakt ze kineskop jest made in china, obudowa made in Malesia, ale generalnie calos zlozona jest w Polsce, jaka tego jakosc? coz, sa tacy co sobie to nawet chwala, a cena tez jest przyzwoita, hi-end to nie jest, ale przecietny sprzet.

Co do monitorow "polskich" to nie slyszalem i nie pomoge, i nawet jak Iyama ma swoja montownie pod Wroclawiem, to tylko kleca czesci do szerszej produkcji poza granicami Polski...

...inna rzecz ze jest roznica jakosciowa ogolnie w sprzecie RTV i AGD w Polsce a innych krajach UE, kup pralke bosha w Polsce, a kup w RFN, roznica bagatela! potezna. Kup telewizor SONY tu i tam, a zobaczysz ze to inny produkt. Roznica jest tylko dlaczego my Polacy jestesmy obywatelami UE drugiej albo trzeciej kategorii?
Stary 25.11.2005, 12:34   #19
rycho
Guru
Zlotowicz

Data rejestracji: 16.01.2002
rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
W Pniewach?
Optymistka.
Bonaqua jest tam czerpana, gdzie jest sprzedawana.
Kranówa jest lepsza, a napewno zdrowsza.
rycho jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.11.2005, 20:01   #20
demek
ZnakJaworznickiegoBikera

Data rejestracji: 22.03.2005
demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez Ormianin
Nie do konca to prawda, mozna kupic bardzo polska "staropolanke", "zywiec zdroj", "muszynianke", "kinge" itp. ja nie kupuje nic innego i nic co zwiazane z coca-cola, a w knajpach serwuje sie jedno i drugie... przewaga ma tutaj tez reklama jakiegos produktu oraz jego prawdziwe walory smakowe.

Telewizory w Polsce? Coz, moze zainteresujesz sie produktami Telestar, slynne telewizory Elemis, to podobno jeszcze jest polski sprzet, fakt ze kineskop jest made in china, obudowa made in Malesia, ale generalnie calos zlozona jest w Polsce, jaka tego jakosc? coz, sa tacy co sobie to nawet chwala, a cena tez jest przyzwoita, hi-end to nie jest, ale przecietny sprzet.

Co do monitorow "polskich" to nie slyszalem i nie pomoge, i nawet jak Iyama ma swoja montownie pod Wroclawiem, to tylko kleca czesci do szerszej produkcji poza granicami Polski...

...inna rzecz ze jest roznica jakosciowa ogolnie w sprzecie RTV i AGD w Polsce a innych krajach UE, kup pralke bosha w Polsce, a kup w RFN, roznica bagatela! potezna. Kup telewizor SONY tu i tam, a zobaczysz ze to inny produkt. Roznica jest tylko dlaczego my Polacy jestesmy obywatelami UE drugiej albo trzeciej kategorii?

masz racje co do bosha - nie mniej jednak roznica sie juz mocno zatraca w ostatnim czasie - juz prawie nie ma roznicy - i to "prawie" tutaj wcale nie robi takiej roznicy jak np w "lech kaczynski - prawie jak prezydent"
Intel Pentium 4 630 3,0@5,6 GHZ --100% O/C CLUB 3Ghz@6750Mhz
PISIOR - PRAWO I SPRAWIEDLIWOŚĆ I OJCIEC RYDZYK
MEMORANDO - UZYTKOWNIK, KTOREGO DLA DOBRA WLASNEGO, DOBRA WLASNYCH PIENIEDZY I DOBRA WLASNYCH NERWOW NALEZY OMIJAC SZEROKIM LUKIEM
demek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.11.2005, 23:13   #21
Ormianin
Komandor

Cytat:
Napisany przez demek
masz racje co do bosha - nie mniej jednak roznica sie juz mocno zatraca w ostatnim czasie - juz prawie nie ma roznicy - i to "prawie" tutaj wcale nie robi takiej roznicy jak np w "lech kaczynski - prawie jak prezydent"
Wbrew pozorom roznica jest i to spora, mam porownanie moi rodzice kupili sobie pralke bosha z poslkiej montowni, ja przywiozlem ja z RFNu, wierz mi, te pralki sa zupelnie do siebie nie podobne, to iby te same modele, ale roznica pracy, glosnosc, szybkosc, niezawodnosc to juz zupelnie inna historia
Stary 25.11.2005, 23:52   #22
demek
ZnakJaworznickiegoBikera

Data rejestracji: 22.03.2005
demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez Ormianin
Wbrew pozorom roznica jest i to spora, mam porownanie moi rodzice kupili sobie pralke bosha z poslkiej montowni, ja przywiozlem ja z RFNu, wierz mi, te pralki sa zupelnie do siebie nie podobne, to iby te same modele, ale roznica pracy, glosnosc, szybkosc, niezawodnosc to juz zupelnie inna historia
"nie mniej jednak roznica sie juz mocno zatraca w ostatnim czasie"

to z mojej wypowiedzi jakis czas temu byla faktycznie bardzo duza roznica - teraz sie zaciera
Intel Pentium 4 630 3,0@5,6 GHZ --100% O/C CLUB 3Ghz@6750Mhz
PISIOR - PRAWO I SPRAWIEDLIWOŚĆ I OJCIEC RYDZYK
MEMORANDO - UZYTKOWNIK, KTOREGO DLA DOBRA WLASNEGO, DOBRA WLASNYCH PIENIEDZY I DOBRA WLASNYCH NERWOW NALEZY OMIJAC SZEROKIM LUKIEM
demek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.01.2007, 23:14   #23
kiewas
Matrix has him

Data rejestracji: 29.10.2003
kiewas zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
tylko proszę nie wyzywać od górników ;>

tak się jednak składa, iż aktualnie pracuję w fabryce LG.Philips LCD i chciałem wyjaśnić kilka poruszonych wcześniej (ponad rok temu hehe) spraw

Otóż część zakładów już stoi, i Koreańce są coraz bliżej masowej produkcji, uwaga - modułów LCM. Paneli się u nas nie robi, ponoć zbyt wysoka technologia. Panele LG.Philips LCD produkowane są w 2 miejscach w korei - w Paju i Gumi. I dokładnie jak to zostało napisane, zakłady korporacji LG a także w niedalekiej przyszłości - Toshiby są tylko montowniami. Jednak wiele podzespołów i tak powstanie w Biskupickim klastrze - np. backlighty od Hee Sung'a, czy elektronika od LG Innotek. Gotowe moduły pójdą dalej do LG Electronics, czy też Toshiby, gdzie zrobią już z tego pełnoprawny odbiornik TV
Stary 07.01.2007, 01:27   #24
FatAlbert
Wujek Cięta Riposta ;D

Data rejestracji: 22.11.2005
FatAlbert jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>FatAlbert jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Napisany przez kiewas Podgląd Wiadomości

tak się jednak składa, iż aktualnie pracuję w fabryce LG.Philips LCD i chciałem wyjaśnić kilka poruszonych wcześniej (ponad rok temu hehe) spraw

Otóż część zakładów już stoi, i Koreańce są coraz bliżej masowej produkcji, uwaga - modułów LCM. Paneli się u nas nie robi, ponoć zbyt wysoka technologia. Panele LG.Philips LCD produkowane są w 2 miejscach w korei - w Paju i Gumi. I dokładnie jak to zostało napisane, zakłady korporacji LG a także w niedalekiej przyszłości - Toshiby są tylko montowniami. Jednak wiele podzespołów i tak powstanie w Biskupickim klastrze - np. backlighty od Hee Sung'a, czy elektronika od LG Innotek. Gotowe moduły pójdą dalej do LG Electronics, czy też Toshiby, gdzie zrobią już z tego pełnoprawny odbiornik TV
a co tam robisz?

tylko nie ściemniaj przyznaj się

Stary 07.01.2007, 11:10   #25
kiewas
Matrix has him

Cytat:
Napisany przez FatAlbert Podgląd Wiadomości
a co tam robisz?

tylko nie ściemniaj przyznaj się

jestem tam mechanikiem w dziale utrzymania ruchu zewnętrznego ;P
Stary 08.01.2007, 12:12   #26
Ormianin
Komandor

Cytat:

I to prawda ze trzeba tam podpisac ruinujacy kontrakt min. 2 lat bez mozliwosci wypowiedzenia o prace? A zarobki w miejscu ?
Stary 08.01.2007, 18:38   #27
kiewas
Matrix has him

Cytat:
Napisany przez Ormianin Podgląd Wiadomości
I to prawda ze trzeba tam podpisac ruinujacy kontrakt min. 2 lat bez mozliwosci wypowiedzenia o prace? A zarobki w miejscu ?
3 lata lojalki w zamian za mo***380;liwo***347;***263; szkolenia si***281; w korei. I nie rozumiem czemu rujnuj***261;cy, nikt nikomu nie ka***380;e tego podpisywa***263; mierz***261;c z pistoletu

ps. a mo***380;liwo***347;***263; wypowiedzenia zawsze jest tylko w takim wypadku wypada***322;oby odda***263; za wycieczk***281; do Korei
Stary 09.01.2007, 07:40   #28
Ormianin
Komandor

Cytat:
3 lata lojalki w zamian za możliwość szkolenia się w korei. I nie rozumiem czemu rujnujący, nikt nikomu nie każe tego podpisywać mierząc z pistoletu

ps. a możliwość wypowiedzenia zawsze jest tylko w takim wypadku wypadałoby oddać za wycieczkę do Korei
Pytam tak, poniewaz znam osobe ktora zatrudnila sie w takim miejscu, kiedy na widoku byla lepsza praca = lepiej platna, okazalo sie ze nie moze sie zwolnic, poniewaz nie powala na to kontrakt, ktory ta osoba podpisala wczesniej, kontrakt zawieral informacje o tym jesli pracownik zerwie warunki umowy wyleci z pracy ze wszelkimi dla niego konsekwencjami + musi uiscic oplate jakie firma wlozyla w szkolenia pracownika (to nie mala suma), w ten sposob firma zabezpiecza sie przed ucieczka do konkurencji, albo zagranice. Ruinujaca, bo zarobki nie sa specjalnie wysokie a praca jest na akord, osoba ta pracuje w dziale marketing, nie na produkcji.
Stary 09.01.2007, 11:44   #29
joujoujou
( o )( o )
Zlotowicz

Data rejestracji: 15.05.2004
joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
A czy taka klauzula jest zgodna z prawem?

Bo co***347; mi si***281; zdaje, ***380;e nie.

Problemy i porady wyłącznie na forum.
Prywatne wiadomości lub przez komunikatory będą ignorowane.
joujoujou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.01.2007, 14:19   #30
AleX69
.::MaNNErS:SuCk::.

Data rejestracji: 25.02.2004
AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Cytat:
Napisany przez Joanna Maciejew Podgląd Wiadomości
Pepsi-Co
- Pniewy kolo Grojca
- Żnin

Coca-cola
- Staniątki koło Krakowa
- Łodz
- Tylicz
- Radzymin koło Warszawy

a bonaqua jest coca-coli

Twoje uprawnienia: