![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#16 | |
ClassicGOD
Data rejestracji: 24.02.2004
![]() |
Cytat:
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#17 |
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
tez mam ostatnio problemy z chlodzeniem mojego sprzetu (althlonxp2400). Normalnie dziala on na ok 2300Mhz (fsb 153), przy napieciu 1,65V (a wiec standardowe podkrecenie tego modelu). Do tego byl 1 dodatkowy wentylator w budzie i titan na procku (ten titan w sumie juz stary i do prockow max 2Ghz..ale dziala OK).
Niestety upaly pokonaly ten system chlodzenia - system ABS ustawiony na 70-75C powodowal "prewencyjne" restarty kompa. Zamontowalem dodatkowy wentylator i obnizylem parametry procka - 2250Mhz@1,60V. Teraz dziala ok. Goracy ale stabilny. Natomiast zastanawia mnie jedna rzecz. W pokoju mialem wtedy ok 31C. W budzie bylo 39C. Tak wiec jakim cudem niektorzy maja procki na poziomie ok 4xC w stresie na air cooling...?. To u mnie niemozliwe mimo 8cm wiatraka, bo tyle to ma powietrze chlodzace!. Co wiecej, odczyt z plyty na poziomie powiedzmy 55C (w upalny dzien w stresie) oznacza ze na procku mam ok 65C i tyle pokazuje BIOS po szybkim restarcie (bo programy zazwyczaj odczytuja temperature CPU z czujnika na plycie, a nie rzeczywista temperature z czujnika na CPU). Moj procek wydziela moc ok 70-80W a to przeciez nic w porownaniu z dzisiejszymi 120W potworami. Drugi dodatkowy wentylator niespecjalnie obnizyl temperature w budzie (pierwszy to prawdziwa suszara). No wiec wydaje mi sie ze duza ilosc osob jakos oszukuje w podawaniu temperatur (nie mowie o konkretnie tym forum). Z tego powodu zaprzestalem prob otrzymania temperatur rzedu 3x-4x. Tyle to mam, ale w idlu z s2k disconnect (dla niezorientowanych - taki starszy i mniej rozreklamowany coolnquiet). Nie da sie przeciez chlodzic do takich temperatur przy pomocy 40C powietrza. Moje obecne temperatury (podczas pisania. A wiec idle, ale BEZ s2k disconnect): pokoj-28.4C plyta-35.0C procek-46.5C (czujnik na plycie) edit: z s2kdisconnect pokoj-28.7C (troche slonce zaswiecilo) plyta-34.0C procek-37.0C (mozna powiedziec ze wylaczony). zauwazylem tez ze s2k disconnect o ok 10C obniza temperature zasilacza. Ostatnio zmieniany przez sobrus : 21.07.2006 o godz. 15:13 |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
ZnakJaworznickiegoBikera
Data rejestracji: 22.03.2005
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
bios obciaza procesor i to wcale nie malo stad roznica miedzy idle w windzie a biosem
Tanie konta shell, www, php, sql - info priv Moj kanal Youtube /msg demek at freenode // Intel Pentium 4 630 3,0@5,6 GHZ --100% O/C CLUB 3Ghz@6750Mhz PISIOR - PRAWO I SPRAWIEDLIWOŚĆ I OJCIEC RYDZYK MEMORANDO - UZYTKOWNIK, KTOREGO DLA DOBRA WLASNEGO, DOBRA WLASNYCH PIENIEDZY I DOBRA WLASNYCH NERWOW NALEZY OMIJAC SZEROKIM LUKIEM |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Jukebox Hero
roznica jest, poniewaz BIOS podaje obie temperatury - i odczyt z czujnika z plyty (i ten pokrywa sie z odczytami z programow), i odczyt z czujnika na procesorze (nie widzialem programu ktory ta temperature podaje, jedynie chyba program producenta mobo, ale ja go nie uzywam).
Czujnik na procesorze jest bezposrednio powiazany z systemem ABS (Anti Burn Shield), ktora automatycznie wylacza lub resetuje komputer w przypadku jego przegrzania. Co do A64, to watpie zeby dalo sie nawet nim uzyskac tak niskie temperatury. Na pewno nie w upaly. Oto link do screena z biosu : http://img291.imageshack.us/img291/1...7061556jx8.jpg (sorry za jakosc ale aparat mi sie zepsul i zrobilem telefonem). Programy typu sandra wypisuja tylko "CPU External temperature". Prawdziwej temperatury nie podaja. Olbrzymia roznica w temperaturach External a ABS na obrazku spowodowana jest tym, ze procesor momentalnie nagrzal sie do temperatury typowej dla BIOSu, podczas gdy czujnik na plycie (razem z calym radiatorem na procku) dopiero wedruje ku temperaturze docelowej (gdzies ok 46C). Cala operacja od restartu do zrobienia zdjecia trwala kilka gora kilkanascie sekund. Ostatnio zmieniany przez sobrus : 21.07.2006 o godz. 16:00 |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
.::MaNNErS:SuCk::.
Data rejestracji: 25.02.2004
![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
nadruk na laminacie a dokladnie 5 sygnatura okresla temperature dopuszczalna przez producenta ... AXDA 3200 D K V 4 E Kod:
R 70C V 85C T 90C S 95C Q 100C
![]() |
![]() |
#21 | |
Get a Mac!
![]() Data rejestracji: 18.04.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
ZnakJaworznickiegoBikera
Cytat:
Tanie konta shell, www, php, sql - info priv Moj kanal Youtube /msg demek at freenode // Intel Pentium 4 630 3,0@5,6 GHZ --100% O/C CLUB 3Ghz@6750Mhz PISIOR - PRAWO I SPRAWIEDLIWOŚĆ I OJCIEC RYDZYK MEMORANDO - UZYTKOWNIK, KTOREGO DLA DOBRA WLASNEGO, DOBRA WLASNYCH PIENIEDZY I DOBRA WLASNYCH NERWOW NALEZY OMIJAC SZEROKIM LUKIEM |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
All Eyez On Me
Data rejestracji: 29.09.2001
![]() ![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Jukebox Hero
no coz wszelkie obserwacje wskazuja na to ze jednak programy pod winda pokazuja cpu external temperature. po szybkim resecie odczyt external temp oraz wynik z sandry (lub podobnego programu) zawsze sa praktycznie takie same.
z drugiej strony zaden program pod windows nigdy nie pokazal mi temperatury powyzej 59C (nawet mimo najwiekszego obciazenia i najgorszego upalu, zapchania radiatora przez kurz itp. tak ze komp sie sam wylaczal na skutek dzialania ABS), podczas gdy w BIOSie temperatury ABS siegaly ok 70C. Byc moze funkcja zczytywania temperatury z diody na procku jest malo popularna, przynajmniej w przypadku prockow AthlonXP i obslugujacych ich plyt glownych. Diode taka posiadaja tylko ostatnie modele tych prockow, a system ABS jest dostepny chyba tylko na plytach solteka (moze sa odpowiedniki u innych producentow) . To by tlumaczylo dlaczego popularne oprogramowanie tego nie obsluguje. |
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Guru
Data rejestracji: 28.07.2002
![]() |
A64 3000+ 2400MHz 1,45V otwarta "buda" (w***322;a***347;ciwie nigdy jej nie zamyka***322;em
![]() w pokoju ~32 stopnie CPU 100% ![]() bezczynno***347;***263; ![]() przy tep. otoczenia 22-25 stopni procesor ma proporcionalnie o 10 stopni mniej ![]()
![]() |
#26 |
ZnakJaworznickiegoBikera
ja mam taka bude wiec przeciagow w niej nie brak
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() |
![]() |
#28 |
ClassicGOD
Data rejestracji: 24.02.2004
![]() |
No mozliwe - moj komp stoi w sumie w czesci biurka ktora jest od nigo o jakies 5 do 10cm szersza wiec nie ma bokiem obudowy swobodnego dostepu do powietrza.
![]() |
#29 | |
Horror Fan
Data rejestracji: 27.06.2005
![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() |
![]() |
#30 |
ZnakJaworznickiegoBikera
w pewnym momencie mobile mialy niskie vcore - pozniej to juz nie wiem co sie tam dzialo
![]() |
![]() |
![]() |
|
|