Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 07.12.2005, 12:51   #16
ro29
Guru

Data rejestracji: 27.01.2005
ro29 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez MaciejT
(...)
Zeby niektorym uzmyslowic o czym tu mowa, zamieszczam program do testowania monitorow. Sprawdzcie u siebie (na kineskopowych), przycisk trzeci (zaraz przed WWW), chodzi o zmieniajace sie kolory: czarny z bialym. Klikniecie lewym przyciskiem myszy zmienia tryb z "pol ekranu" na "caly ekran". Obraz zmienia sie dynamicznie, a obserwacji dokonuje sie patrzac na biala zewnetrzna ramke blisko krawedzi monitora. Jesli sie porusza, jest to efekt pompowania. U mnie ramka ani drgnie.
http://maciej.dmkproject.net/pliki/nokiatest.exe
Witam !
Zrobiłem ten test - i u mnie ta ramka się poruszała - tzn.tak jakby ten prostokąt się zmniejszał i zwiększał.
Monitor Daewoo 518B z 1999 roku.
Choć i tak mam o nim dobre zdanie - spotkałem niektóre bardziej markowe i ... dużo gorsze.

ro29

ro29 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 07.12.2005, 15:14   #17
grzeniu
XV1100

Data rejestracji: 19.02.2002
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
No dobra, w takim razie czy wie ktos jakie TV u nas na rynku są japonskie? Moze JVC?
Oficjalnie sklepy w opisach nie podaja kto produkuje/sklada.
Stary 07.12.2005, 18:06   #18
MaciejT
Team Member
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 20.06.2000
MaciejT zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez SIWYYY
Po przeczytaniu tych postów i wielu inych z histori tego forum i nie tylko, dochodze do wniosku że jak TV to tylko panasonic... Ale to moje zdanie
Jak zgromadziles tyle informacji nt Panasonicow, przeslij mi troche na priv.
Moje oczy oceniaja, ze najlepszy obraz (najbardziej ostry, nieprzeklamane kolory, brak lub maly efekt pompowania) wyswietlaja Thomsony. W Panasonicu 29PM11 jest efekt pompowania - a to jest dyskwalifikacja (podzespoly, przynajmniej te zwiazane z dostarczaniem stabilnego napiecia pracuja na lub okolo 100% swojej mocy. To nie moze wystarczyc na dlugo.). Bylem, widzialem.
Stary 07.12.2005, 19:38   #19
SIWYYY
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 26.11.2003
SIWYYY zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez MaciejT
Moje oczy oceniaja, ze najlepszy obraz (najbardziej ostry, nieprzeklamane kolory, brak lub maly efekt pompowania) wyswietlaja Thomsony. W Panasonicu 29PM11 jest efekt pompowania - a to jest dyskwalifikacja (podzespoly, przynajmniej te zwiazane z dostarczaniem stabilnego napiecia pracuja na lub okolo 100% swojej mocy. To nie moze wystarczyc na dlugo.). Bylem, widzialem.
Wiesz to nie żadne materiały tylko opinie użytkowników na temat awaryjności i wyświetlanego obrazu moga to być też starootypy...
To co Ty zauważyłeś odnośnie obrazu nie dojrzy co najmniej 80%(jestem raczej wsród nich) za to dostrzegą awaryjność a w tej kwesti panasonic nieźle wypada(aczkolwiek* statystyk raczej nikt nie prowadzi)
BTW a jaki to model thomsona wypada tak dobrze wg. Ciebie

*na pralke se przyklej
SIWYYY jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.12.2005, 19:55   #20
DreamCrusher
Guru

Data rejestracji: 04.01.2003
DreamCrusher zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez SIWYYY
*na pralke se przyklej
[offtopic mode on]
mowisz masz
[offtopic mode off]
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
TV 29&quot; 100Hz-aczkolwiek.jpg  

DreamCrusher jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.12.2005, 20:23   #21
ThanatoS
Silent Hunter ;)

Data rejestracji: 18.05.2002
ThanatoS zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez MaciejT
Hmm, widzisz ja posiadajac Panasonic'a 29" PN1P (produkcja japonska) nie mam zadnego efektu pompowania (jest to 50 Hz), i szczerze mowiac jestem zadowolony. Inna sprawa jest ze ogladam nie poprzez kablowke (nawet u mnie jej nie ma) a przez tuner cyfrowy.
ThanatoS jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08.12.2005, 12:39   #22
grzeniu
XV1100

grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez grzeniu
No dobra, w takim razie czy wie ktos jakie TV u nas na rynku są japonskie? Moze JVC?
Oficjalnie sklepy w opisach nie podaja kto produkuje/sklada.
Nikt nic nie wie
Ewentualnie gdzie kupic oryginalnego japonca?
Stary 08.12.2005, 13:40   #23
bgn
`

Data rejestracji: 10.08.2001
bgn niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez grzeniu
Nikt nic nie wie
Ewentualnie gdzie kupic oryginalnego japonca?
Grzeniu, przecież to proste - w Tokio, Osace, albo Władywostoku - tam taniej.
Nie po to Japonce pobudowały fabryki w Europie , żeby wozic sprzet od siebie.
A wracając do dyskusji - po co dobry telewizor, jak jakość przekazywanego sygnału jest do d.... Jako wrocławianin mieszkający w odpowiednim miejscu moge na standardowej antenie odbierać 1 i 2 czeski program. I jakość obrazu (koloru) jest dużo większa od programów polskich nie mówiąc o tym,że słyszę dźwięk stereo, a górę Ślęże i nadajnik widzę z okna
bgn jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08.12.2005, 13:53   #24
Beerra
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 15.02.2003
Beerra zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
1 Telewizor "Made in Japan" jest w Polsce dostępny tylko jeden- plazma NEC-a za ok. 11000,-
2 Panasonic TX29PN1 jest składany w Czechach
3 Polecam Thomsona 29DC850, da sie go kupić sporo poniżej 2000,-
4 Radze się zastanowić nad panoramą 32' np 32WM402, jakość obrazu już nie ta sama co w poprzednim, ale format 16/9 jest bardziej naturalny dla oka, duzo lepiej się go ogląda
PS Jakby poszukać, dało by się kupić 32WE612 za 2000,- a to jest już niezły telewizor (HiPix)
Beerra jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08.12.2005, 13:57   #25
grzeniu
XV1100

Heh zdziebko za daleko
Masz racje, ja u siebie tez odbieram w sumie trzy czeskie (1+2+Nova). Na Novej czasami nawet da sie jakąś nagość ujrzeć. Obraz przewaznie sniezy (choc czasem jest czysty), no ale mam znacznie dalej do ich nadajnikow niz Ty.
A nasze programy faktycznie - jakby szly z jakichs przedpotopowych nadajnikow, albo eter u nas jakis gestszy i zlosliwie wyhamowuje nasze czestotliwosci. Tak sobie mysle, ze jak by tak podniesc abonament.....ech nie bede konczyl.

Co do mojego pytania - powoli juz wkurza mnie moj stary rzęch TV i moze trzeba by sie za czyms nowym rozejrzec. Wiem juz ze te wszystkie pseudojaponskie skladaki to szajs i wiele wspolnego ze swymi odpowiednikami 'made in japan' nie maja. Pewexow juz dawno nie ma, dlatego pytam.
Stary 08.12.2005, 13:58   #26
Kris
Nikoniarz

Data rejestracji: 26.01.2004
Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Jakość... - proste -> koszty... ludzie chcą tanich TV - to mają tanie, ale chłam...

Jeśli chodzi o Panasonica, to prawdopodobnie w moim poszły po roku kondensatory... teraz po naprawie sprawuje się OK, ale ciekawe jak długo - 32" 100Hz... Zatem potwierdza się to, co mówi MaciejT - ładują gówniane części, aby siadały po jakimś czasie - może kupią klienci nowy model, albo firma zarobi na częściach zamiennych...
Kris jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08.12.2005, 14:03   #27
nimal
Author
Zlotowicz

Data rejestracji: 29.03.2003
nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Beerra wie co pisze - mi tez doradzal, za co ciagle jestem wdzieczny
sam mam Pasikonika 32PM11P i jestem bardzo zadowolony
w tej chwili da sie go kupic za jakies 2100 (dane sprzed 3 tygodni), przez co oczysicie krew mnie zalewa (coz, wszystko co ma elektronike tanieje szybko)
Thomsony wtedy mialy za te same pieniadze mniejsze mozliwosci (a konkretnie in/outow, na ktrych mi zalezalo) i absolutnie beznadziejne tryby skalowania obrazu 4/3 na 16/9, jeszcze gorsze niz Philips, ktory mnie tym zaskoczyl (philips nie zapamietuje ustawien, ale je ma, thomson natomiast nie ma ustawienia "szeroki ekran" czyli dokladnego przeskalowania 4/3 na 16/9)

z tym ze te uwagi z ostatniego akapitu ma znaczenie tylko jesli sie zdecydujesz na panorame, co ci serdecznie radze
nimal jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.12.2005, 00:05   #28
MaciejT
Team Member
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 20.06.2000
MaciejT zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
@SIWYYY: nie pamietam, ale to byl ktorys z modeli 100Hz, czyli wyzszy niz 29DC400

@Kristoferros: a propo kondensatorow. Dzis bylem zapytac u znajomego serwisanta co to moze byc z tymi kolorami w moim Sonym. Powiedzial, ze stawia na nietrzymanie napiec (i wymienil wszystkie jakie tam sa), podejrzewa puste kondensatory, no a reszta wyjdzie dopiero po rozkreceniu.

Ale najlepsze bylo ostatnie zdanie: "Taaaak, w 15 letnich telewizorach to normalne ze sie wymienia kondensatory".

Przy okazji pokazal na jakis rozkrecony telewizor i mowi tak: "To jest 5 letni Sony, w ktorym padl (jakistam) procesor. Procesor jest drozszy niz caly nowy telewizor. Wiec widzi pan co oni produkuja"

@grzeniu: przyjrzyj sie JVC i Toshibom. Uruchom menu, i wskaz 2 roznice...
Stary 09.12.2005, 01:26   #29
Ormianin
Komandor

Data rejestracji: 29.07.2002
Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Fachmeni od TV, ktorzy je naprawiaj, proponuja kupowac niefirmowki... odradzaja SONY, Panasonic, Philips... polecaja LG, Samsung itp. te trafiaja wogole lub najmniej na serwis
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: