![]() |
Mi nic nie swiszczy :P:P:P
|
Mam podobnego Caviara (wersja 7200 obr pojemnosc 80GB i 8 MB) i nie zauwazylem zeby jakos sie wyroznial pod wzgledem halasu a mam tez Maxtora tyle ze wersje 5400 obr i 60GB - poziom halasu jest porownywalny. Natomiast jesli chodzi o wydajnosc to czapki z glow panowie - WD spokojnie rozwala podobne (7200obr i 80GB) IBM (mam porownanie, kolega posiada) a juz Seagate nie nadaje sie do porownania - na oko mozna stwierdzic ktory dysk jest wydajniejszy (!!). Chociaz faktycznie seagate jest cichszy. Polecam test na mojepc - http://mojepc.pl/news/?cid=4&nid=368&ns_page=2
|
Polecam Caviar'a
|
No i zdecydowalem sie. Po dlugich namyslach kupilem przed chwila Maxtora 60GB 7200 ATA 133. Nie wiem, czy jest to dobry wybor, ale juz podlalem decyzje i niedlugo sie przekonam. Dzieki za wszystkie rady.
|
fujitsu robilo bardzo dobre dyski, ale chyba teraz nie produkuja dla "szaraczkow". ich dyski byly lepsze od innych marek pod tym wzgledem, ze wypuszczali je troche pozniej niz konkurencja, kiedy nowe rozwiazania w dyskach zostaly juz bardzo dobrze przetestowane i ewntualnie ulepszone dlatego cechowala je bardzo mala awaryjnosc. sam jestem szczesliwym posiadaczem takiego dysku i z mila chcecia kupilbym kolejny dysk tej firmy.
|
Mam Maxtora 60GB, 7200rpm od 1/2roku na 3 letniej gwarancji. Chodzi bezbłędnie, nie mam żadnych zastrzeżeń (narazie - i oby tak zostało). 8)
|
Cytat:
ale nie do konca bylo tak ze czekali az inni przetestuja jakies nowe technologie o ile dobrze kojarze to oni pierwsi wprowadzili lozyska olejowe ktore to lozyska inni zaczeli stosowac dopiero niedawno fakt nie robia juz dyskow dla szaraczkow co jest dla mnie ogromnym bolem :( a niestety dyski o 15000 rpm sa poza moim zasiegiem - zreszta szkoda takiego dysku do kompa zwyklego podlacac heh andrzejj9 niech ci sluzy i pamietaj kazdy sprzet moze sie zepsuc nawet mercedesy sie psuja wiec po prostu to jak sie dany sprzet zachowa jest kwestia glownie przypadku (no chyba ze jest to ibm z wegier ;) ) |
Witam
przylączając sie do dyskusii proponowałbym jednak WD z 8 mb cachem bo jest naprawdę szybki, jak na razie ( mam kilku znajomych którzy zakupili takowe)żaden z dysków nie padł. Co do maxtora -moim zdaniem-NIGDY W ŻYCIU. miałem swego czasu 40 i niestety zaliczył zgon i moi znajomi mieli podobne problemy. A co do Barracudy IV - jest to całkiem fajny dysk ( jestem posiadaczem 60 7200) i nie narzekam (ale ten WD wg mnie jest najlepszy) |
Cytat:
a tak naprawde w zaleznosci od modelu i trafu ma sie dobry dysk na lata, lub nie... osobiscie mam WD 8 MB cache 7200 bardzo porzadny moim zdaniem... znam tez Samsungii dzialajace 5 lat i dluzej... oraz dyski z pozostalych firm... to zalezy co sie komu trafii i tyle,... oraz jego eksploatacja |
Przem tu jest taka opcja jak "edytuj" - moze tam edytowac swoj post.. nie musisz od razu pisac nastepnego ! :)
|
Cytat:
|
Dostałem nowiutkiego Maxtora 80GB z 8 MB cache, był cichutki, ale do czasu, pochodził 1,5 dnia, łącznie przekopiował 80GB danych i zaczeło jakby coś brzęczeć (silnik lub łożysko - stawiam na pierwsze) Ciekawe czy wszystkie tak mają, że nie wytrzymują kopiowania dużej ilości danych, czy to był raczej sporadyczny przypadek?
Może jednak zamiast Maxtora wziąć Seagate? Miłego dnia |
Cytat:
Co do tego narastania głosnosci to jush jest udowodnone ze tak jest : Załaczam fragment artykułu z www.benchmark.pl który o tym mówi " Głośność podczas pracy Z oceną głośności jest pewien problem i bynajmniej nie chodzi tu o fakt, iż jest to ocena bardzo subiektywna. Rzecz w tym, że nowe dyski, które początkowo pracują cicho, z czasem mogą się okazać coraz bardziej uciążliwe. Doskonałym tego przykładem są dyski Maxtora D740X, których przemiany w najgłośniejszy element komputera miałem okazję doświadczyć osobiście. W kwietniu tego roku testowy zestaw wyposażyłem w dwa wyżej wymienione dyski i już po dwóch miesiącach jeden z nich pracował głośniej od wiatraka umieszczonego nad Zalmanem. Podczas ostatnich testów okazało się także, że drugi z moich dysków również jest głośniejszy od fabrycznie nowego. Natomiast D740X wyjęty prosto z folii, pod względem głośności wypada bardzo dobrze. Sami więc widzicie, że stanąłem przed nie lada dylematem. " Cały artykuł znajduje sie pod tym adresem - wnioski wyciągnijcie sami ... http://www.benchmark.pl/artykuly/tes.../strona-1.html |
Laser, dziękuję za komentarz.
Więc jaki dobrać dysk, Seagate? A może IBM DeskStar 120 GXP Vancouver 40GB? Sam już nie wiem. Miłego dnia. |
Cytat:
Witam ! Ja powtarzam ja !! stawiam na CAVIARA 80GB JB 8mb Cache który w tescie na benchmark.pl i innych wypada bardzo dobrze. Na IBM'a to ja jush bym sie nie kusił - fabryki zostały wykupione przez Hitachi - nie wiadomo jak bardzie wygladał serwis itp za dwa lata - nie wspomnę o ich awaryjnosci bo był na ten temat długi wywód. BTW - Wymienionego Caviarka zamawiam w Niedziele bo w poniedziałek spływa mi na niego kaska:) ;) |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:04. |