![]() |
Cytat:
|
Skoro tak mówicie, to chyba go oddam (bo pożyczyłem), jeszcze tylko porównam temperaturę pracy z wentylatorem i bez niego -tak dla swojej wiedzy.
Jeśli chodzi o bios, to zmodyfikowałem tak, jak polecił VLuka (wielkie dzięki) - wszystko poszło dobrze. HPT ustawia się automatycznie na maksymalny dostępny dla danego dysku transfer (nie ma możliwości zmiany UDMA), zniknęła jeszcze jakaś opcja związana z raidem (ale to mi nie potrzebne). Może dziś uda mi się pożyczyć Barracudę, więc sprawdzę efekty mojej ingerencji w bios. Miłego dnia i dziękuję za pomoc oraz komentarze - obyśmy mogli sobie jak najdłużej pomagać. |
Cytat:
|
Trochę posprawdzałem celowość używania wiatraka.
Test wypadł tak działanie - z wiatrakiem - bez wiatraka początek pracy - 20,5°C - 22,0°C stabilizacja (bieg jałowy) - 50 minut / 29,5°C - 65 minut / 37°C kopiowanie z drugiego dysku - 30,0°C - 38°C kopiowanie wewnętrzne - 32,0°C - 42°C Pomiar dokonywałem termoparą przyklejoną do górnej części dysku odpowiadającej mniej więcej osi obrotu talerzy. Bieg jałowy - komputer po włączeniu nie wykonywał żadnych operacji. W ten sposób też osiągnęto temperaturę stabilizacji. Kopiowanie z drugiego dysku trwało ok. 50 minut (ok. 12GB) Podobnie kopiowanie wewnętrzne - tzn. kopiowałem 15 GB danych pomiędzy partycjami testowanego dysku. Zdecydowałem się zostawić wentylator pod dyskiem. Miłego dnia |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:06. |