Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 20.01.2003, 12:58   #31
Fantomas
=F=

Data rejestracji: 19.04.2002
Fantomas niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
No to Laser mam nadzieję, że podzielisz się spostrzeżeniami co do Caviarka. Pamiętam WD Caviary z okresu, gdy 2.1 GB to była oszałamiająca pojemność. Potem dyski tej firmy jakoś zaczęły się często sypać (elektronika też) i odtąd jakoś nie mam przekonania do tych dysków. Seagate też miał okres znacznych wpadek jakościowych, ale chyba szybciej się z tego wygrzebali. Ach zachciało mi się dysku. A przecież gdy zaczynałem zabawę z komputerami, to były dyski i owszem z zawrotną pojemnością 10-20MB, tyle, że były niebezpieczne w użyciu ze względu na swą wagę, a wtedy kto się przejmował, że nid słychać wentylatorów w komputerze, a mnie się marzy cichuteńki dysk.
No zobaczymy jak to się rozwinie.
To tyle na teraz.
Fantomas jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 20.01.2003, 15:08   #32
ThanatoS
Silent Hunter ;)

Data rejestracji: 18.05.2002
ThanatoS zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Akurat mam MAXTORA DiamondMax 9+ 80 GB, 8 MB Cache 7200 obr. i jakos nie odczuwam ze jest glosny. Mam rowniez 40 GB Maxtora, rowniez jest cichy. Dyski juz maja ok. 1,5 roku. W testach Benchmarka nie bylo wlasnie tych dyskow.:cool:
ThanatoS jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.01.2003, 09:22   #33
Fantomas
=F=

ThanatoS, tak się składa, że przez kilka dni miałe dokładnie taki sam zestaw dysków, więc sobie porównałem ich głośność. Zgadzam się z Tobą, te dyski są ciche (wystarczająco ciche), no może nie tak jak Barracuda. Wydaje mi się, że problem wywiązał się z nadmiernego nagrzania się dysku. Ta 80 teraz chodzi u mnie już ciszej, ale nie tak jak na początku. Aby nie pojawiły się znów podobne problemy, zamontowałem sobie wentylator na specjalnym stelaży przykręcanym pod dysk. Na oko, a raczej na dotyk, o chyba jednak pomaga to chłodzenie. będę nadal sprawdzał.
W czwartek porównam mojego Maxtora z takim samym zupełnie nowym. Zobaczę o ile jest głośniejszy i czy w ogóle.
Co do Barracudy IV, to sprawdziłem ją u siebie. Dysk słychać tylko, gdy włączy się zasilanie, potem cisza. Problem w tym, że u mnie podpięty seagate na II kontroler (raid hpt370 ATA100) jest rozpoznawany jako UDMA66 i dla tego nie zdecydowałem się na niego. Ciekawe jak jest z Barracudą V?
Stary 21.01.2003, 09:49   #34
cana
Łaskobójca

Data rejestracji: 24.04.2001
cana zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Fantomas, to że Ci rozpoznaje dysk jako ata66 to problem niedopracowanewgo firmware kontrolera hpt372 , mialem tak samo z b4 ale pomogło upgrade biosu i firmware kontrolera / hpt mam zintegtrowany z płytą/ . firmware 2.31 do hpt już jest pozbawiony tego problemu / co ciekawe ja zauważyłem ze hpt pokazywał rogi tylko przy baśkach/ jeśli nie jest mozliwe normalny upgrade za pomoca nowego biosu do płyty to trzeba zmodyfikować bios o czesc odpowiedzialną za firmware -> VLuka tu bedzie expertem w tych zabawach albo poszukaj na tweak.pl na ich forum bo tak to na 100% było kiedyś opisywane jak zmodowac biosik
pozdro
cana jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.01.2003, 10:06   #35
Prześladowca
Fucking Bullshit!!

Data rejestracji: 03.12.2002
Prześladowca zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Wiatam, mie nie dawno zepsuł się mój kochany Maxtorek (jakieś BAD SECTORY) pomiesiącu dali mi "zrobiony" a po tygodniu czyli w czoraj znów się ****ał. I teraz jestem bez dysku. A teraz przyjechałem sobie do mojej siostry i też ma takiego samego Maxtora 80GB 7200rpm i co sie okazało - też jej wyskoczyły BAD SECTORY ni stąd ni zowąd.
A jeśli chodzi o głośność to miałem kiedyś Maxtora 60GB 5400rpm i był bezgłośny, ale z tego co mi wiadomo to taki bezgłośny dysk nie ma pełnej wydajności, a ten 80GB jest troche głośny nie powiem ale lepiej i szybciej pracował niż ten 60GB. Papa.
Acha.....zapytam jeszcze skąd sie biorą te uszkodzone klastry tak poprostu
***27001;***26478;***28704;***28530; ***28783;***27001;***26478; ***28704;***28704;***28530; ***26984;***26978;***25972;***34816;***28279;***20565; ***20546;***47058;***44837;***24838;***25180;***47426;***36876;***29917;***44837;***28245;***30049;***26740;***29295;***31337;***25701; W540E 2.4A
My E-Mail
Prześladowca jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.01.2003, 13:25   #36
Fantomas
=F=

Cana, czy to o tym mówiłeś:
http://forum.tweak.pl/viewtopic.php?...ight=abit+raid
Czy coś jeszcze gdzieś jest?
Skąd wziąć ten program do podmiany biosu cbrom.exe?
Nowy bios mam, a kawałek od hpt sciągnę ze strony, tylko którą wersję, do hpt - najnowszą?
Nara.
Stary 21.01.2003, 14:09   #37
cana
Łaskobójca

Cytat:
Fantomas napisa***322;(a)
Cana, czy to o tym mówiłeś:
http://forum.tweak.pl/viewtopic.php?...ight=abit+raid
Czy coś jeszcze gdzieś jest?
Skąd wziąć ten program do podmiany biosu cbrom.exe?
Nowy bios mam, a kawałek od hpt sciągnę ze strony, tylko którą wersję, do hpt - najnowszą?
Nara.
było to jeszcze gdzieś / tam opis Luki a zresztą to co tam [pisze to czysty text Luki który miałem w archiwum grupki/

a co do cbrom to google pokazała np to : http://www.bios.ru/programs/
a co do wersji to 2.31 jest ok i nie wiem czy jest wyższa bo hpt-tech też nie jest zbyt pracowite

a i jeszcze jeden link http://www.bios.pl/
a i mozna poszukać na forum abita np bo metoda będzie taka sama
Stary 21.01.2003, 14:39   #38
Fantomas
=F=

Cana, hpt daje najnowszy bios w wersji 2.34 do 370 i 372, zaś cbrom znalazłemw wersji 2.07. Ale i tak mam pietra przed tak zaawansowaną modyfikacją.
Stary 21.01.2003, 14:52   #39
cana
Łaskobójca

Cytat:
Cana, hpt daje najnowszy bios w wersji 2.34 do 370 i 372, zaś cbrom znalazłemw wersji 2.07. Ale i tak mam pietra przed tak zaawansowaną modyfikacją.
są programy ktore "podpinają bios" bez zmiany go fizycznej w flashu,
jak nie jesteś pewnien że wiesz co robisz to lepiej nie ryzykować tylko poszukać więcej informacji a na 100% je znajdziesz i dlatego napisalem o forum abita -> problem i rozwiązanie dla bx133 był wielokrotnie poruszany na różnych forach i grupach a to przecież award więc metoda będzie taka sama
np. z tego co pamiętam to np do abitow bx133 mozna było znaleźć gotowe biosy z zmodowanym firmware do hpt / do poziomu 2.31 bo juz wlaśnie w nim nie było tego bólu z b4/
pozdrófka

ps jak coś dokładnego na ten temat znajdę to dam znać ale niczego nie obiecuję bo jestem ostatnio niezbyt czasowy / gram do upadlego /
Stary 22.01.2003, 09:05   #40
VLuka

Data rejestracji: 06.04.2002
VLuka zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Daj maila, wysle Ci 9P/2.34
VLuka jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.01.2003, 09:36   #41
Fantomas
=F=

Cana, na stronie znalazłem tylko FAQ, forum nie mogę się dopatrzeć, chyba że właśnie o tym myślałeś. VLuka (wielkie dzięki) szybciutko dał odpowiedź i czekam na przesyłkę do niego. Wtedy znów pożyczę jakąś Baśkę i zobaczę co się wydarzy - dam znać.
Miłego dnia.
PS. Opisy procedury już znalazłem.
Dzięki za pomoc.
Stary 22.01.2003, 13:48   #42
MaciejT
Team Member
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 20.06.2000
MaciejT zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Laser napisa***322;(a)
Witam !

Co do tego narastania głosnosci to jush jest udowodnone ze tak jest :

Załaczam fragment artykułu z www.benchmark.pl który o tym mówi

" Głośność podczas pracy

Z oceną głośności jest pewien problem i bynajmniej nie chodzi tu o fakt, iż jest to ocena bardzo subiektywna. Rzecz w tym, że nowe dyski, które początkowo pracują cicho, z czasem mogą się okazać coraz bardziej uciążliwe. Doskonałym tego przykładem są dyski Maxtora D740X, których przemiany w najgłośniejszy element komputera miałem okazję doświadczyć osobiście. W kwietniu tego roku testowy zestaw wyposażyłem w dwa wyżej wymienione dyski i już po dwóch miesiącach jeden z nich pracował głośniej od wiatraka umieszczonego nad Zalmanem. Podczas ostatnich testów okazało się także, że drugi z moich dysków również jest głośniejszy od fabrycznie nowego. Natomiast D740X wyjęty prosto z folii, pod względem głośności wypada bardzo dobrze. Sami więc widzicie, że stanąłem przed nie lada dylematem. "

Cały artykuł znajduje sie pod tym adresem - wnioski wyciągnijcie sami ...

http://www.benchmark.pl/artykuly/tes.../strona-1.html
Tak właśnie stało się z moim Maxem.
Stary 22.01.2003, 14:35   #43
/||\aster
Gość

Cytat:
Zbieg12 napisa***322;(a)
Tak właśnie stało się z moim Maxem.
To sie wlasnie dzieje z moja barracuda !!!!!!!!!! to samo warczy coraz glosniej !!!!
aaaaaaaaaaaaaaaa
  Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.01.2003, 20:58   #44
Fantomas
=F=

Wiecie co, wydaje mi się, że ten cały problem hałasowania, to wyniki z za wysokiej temperatury. Przecież dysk jest zupełnie nowy, a że skopiowałem nim w tę i spowrotem 40 GB i to po 2 razy (stary dysk musiałe opróżnić i wgrać wszystko na nowy, tylko nie bardzo mi się spodobał pierwotny układ partycji, który zrobiłem za pierwszym razem wiec dlatego 2x), to dysk się bardzo nagrzał i trochę w tych niekorzystnych warunkach popracował (przez jakiś czas siedział w kieszeni). Innego wytłumaczenia nie mogę jakoś znaleźć.
Pewnie podobnie jest i z Waszymi dyskami.
Profilaktycznie założyłem pod dysk wentylator na specjalnym stelażu przykręcanym bezpośrednio do dysku od spodu. Trochę poobserwuję jak się ma sprawa nagrzewania (ale chyba już o tym pisałem).
Dobrej nocy
Stary 22.01.2003, 21:06   #45
/||\aster
Gość

Cytat:
Wiecie co, wydaje mi się, że ten cały problem hałasowania, to wyniki z za wysokiej temperatury. Przecież dysk jest zupełnie nowy, a że skopiowałem nim w tę i spowrotem 40 GB i to po 2 razy (stary dysk musiałe opróżnić i wgrać wszystko na nowy, tylko nie bardzo mi się spodobał pierwotny układ partycji, który zrobiłem za pierwszym razem wiec dlatego 2x), to dysk się bardzo nagrzał i trochę w tych niekorzystnych warunkach popracował (przez jakiś czas siedział w kieszeni). Innego wytłumaczenia nie mogę jakoś znaleźć.
Pewnie podobnie jest i z Waszymi dyskami.
Profilaktycznie założyłem pod dysk wentylator na specjalnym stelażu przykręcanym bezpośrednio do dysku od spodu. Trochę poobserwuję jak się ma sprawa nagrzewania (ale chyba już o tym pisałem).
Dobrej nocy
Ten wentylator pod spod dysku to pic na wode , on prawie nic nie daje.
  Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: