![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#31 |
=F=
Data rejestracji: 19.04.2002
![]() |
No to Laser mam nadzieję, że podzielisz się spostrzeżeniami co do Caviarka. Pamiętam WD Caviary z okresu, gdy 2.1 GB to była oszałamiająca pojemność. Potem dyski tej firmy jakoś zaczęły się często sypać (elektronika też) i odtąd jakoś nie mam przekonania do tych dysków. Seagate też miał okres znacznych wpadek jakościowych, ale chyba szybciej się z tego wygrzebali. Ach zachciało mi się dysku. A przecież gdy zaczynałem zabawę z komputerami, to były dyski i owszem z zawrotną pojemnością 10-20MB, tyle, że były niebezpieczne w użyciu ze względu na swą wagę, a wtedy kto się przejmował, że nid słychać wentylatorów w komputerze, a mnie się marzy cichuteńki dysk.
No zobaczymy jak to się rozwinie. To tyle na teraz. |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#32 |
Silent Hunter ;)
![]() Data rejestracji: 18.05.2002
![]() |
Akurat mam MAXTORA DiamondMax 9+ 80 GB, 8 MB Cache 7200 obr. i jakos nie odczuwam ze jest glosny. Mam rowniez 40 GB Maxtora, rowniez jest cichy. Dyski juz maja ok. 1,5 roku. W testach Benchmarka nie bylo wlasnie tych dyskow.:cool:
|
![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
=F=
![]() |
ThanatoS, tak się składa, że przez kilka dni miałe dokładnie taki sam zestaw dysków, więc sobie porównałem ich głośność. Zgadzam się z Tobą, te dyski są ciche (wystarczająco ciche), no może nie tak jak Barracuda. Wydaje mi się, że problem wywiązał się z nadmiernego nagrzania się dysku. Ta 80 teraz chodzi u mnie już ciszej, ale nie tak jak na początku. Aby nie pojawiły się znów podobne problemy, zamontowałem sobie wentylator na specjalnym stelaży przykręcanym pod dysk. Na oko, a raczej na dotyk, o chyba jednak pomaga to chłodzenie. będę nadal sprawdzał.
W czwartek porównam mojego Maxtora z takim samym zupełnie nowym. Zobaczę o ile jest głośniejszy i czy w ogóle. Co do Barracudy IV, to sprawdziłem ją u siebie. Dysk słychać tylko, gdy włączy się zasilanie, potem cisza. Problem w tym, że u mnie podpięty seagate na II kontroler (raid hpt370 ATA100) jest rozpoznawany jako UDMA66 i dla tego nie zdecydowałem się na niego. Ciekawe jak jest z Barracudą V? |
![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Łaskobójca
Data rejestracji: 24.04.2001
![]() |
Fantomas, to że Ci rozpoznaje dysk jako ata66 to problem niedopracowanewgo firmware kontrolera hpt372 , mialem tak samo z b4 ale pomogło upgrade biosu i firmware kontrolera / hpt mam zintegtrowany z płytą/ . firmware 2.31 do hpt już jest pozbawiony tego problemu / co ciekawe ja zauważyłem ze hpt pokazywał rogi tylko przy baśkach/ jeśli nie jest mozliwe normalny upgrade za pomoca nowego biosu do płyty to trzeba zmodyfikować bios o czesc odpowiedzialną za firmware -> VLuka tu bedzie expertem w tych zabawach albo poszukaj na tweak.pl na ich forum bo tak to na 100% było kiedyś opisywane jak zmodowac biosik
pozdro
![]() |
#35 |
Fucking Bullshit!!
Data rejestracji: 03.12.2002
![]() |
Wiatam, mie nie dawno zepsuł się mój kochany Maxtorek (jakieś BAD SECTORY) pomiesiącu dali mi "zrobiony" a po tygodniu czyli w czoraj znów się ****ał. I teraz jestem bez dysku. A teraz przyjechałem sobie do mojej siostry i też ma takiego samego Maxtora 80GB 7200rpm i co sie okazało - też jej wyskoczyły BAD SECTORY ni stąd ni zowąd.
A jeśli chodzi o głośność to miałem kiedyś Maxtora 60GB 5400rpm i był bezgłośny, ale z tego co mi wiadomo to taki bezgłośny dysk nie ma pełnej wydajności, a ten 80GB jest troche głośny nie powiem ale lepiej i szybciej pracował niż ten 60GB. Papa. Acha.....zapytam jeszcze skąd sie biorą te uszkodzone klastry tak poprostu ![]()
***27001;***26478;***28704;***28530; ***28783;***27001;***26478; ***28704;***28704;***28530; ***26984;***26978;***25972;***34816;***28279;***20565; ***20546;***47058;***44837;***24838;***25180;***47426;***36876;***29917;***44837;***28245;***30049;***26740;***29295;***31337;***25701; W540E 2.4A My E-Mail |
![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
=F=
![]() |
Cana, czy to o tym mówiłeś:
http://forum.tweak.pl/viewtopic.php?...ight=abit+raid Czy coś jeszcze gdzieś jest? Skąd wziąć ten program do podmiany biosu cbrom.exe? Nowy bios mam, a kawałek od hpt sciągnę ze strony, tylko którą wersję, do hpt - najnowszą? Nara. |
![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Łaskobójca
![]() |
Cytat:
a co do cbrom to google pokazała np to : http://www.bios.ru/programs/ a co do wersji to 2.31 jest ok i nie wiem czy jest wyższa bo hpt-tech też nie jest zbyt pracowite ![]() a i jeszcze jeden link http://www.bios.pl/ a i mozna poszukać na forum abita np bo metoda będzie taka sama
![]() |
![]() |
#38 |
=F=
![]() |
Cana, hpt daje najnowszy bios w wersji 2.34 do 370 i 372, zaś cbrom znalazłemw wersji 2.07. Ale i tak mam pietra przed tak zaawansowaną modyfikacją.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Łaskobójca
![]() |
Cytat:
jak nie jesteś pewnien że wiesz co robisz to lepiej nie ryzykować tylko poszukać więcej informacji a na 100% je znajdziesz i dlatego napisalem o forum abita -> problem i rozwiązanie dla bx133 był wielokrotnie poruszany na różnych forach i grupach a to przecież award więc metoda będzie taka sama np. z tego co pamiętam to np do abitow bx133 mozna było znaleźć gotowe biosy z zmodowanym firmware do hpt / do poziomu 2.31 bo juz wlaśnie w nim nie było tego bólu z b4/ pozdrófka ps jak coś dokładnego na ten temat znajdę to dam znać ale niczego nie obiecuję bo jestem ostatnio niezbyt czasowy / gram do upadlego ![]()
![]() |
![]() |
#40 |
Data rejestracji: 06.04.2002
![]() |
Daj maila, wysle Ci 9P/2.34
|
![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
=F=
![]() |
Cana, na stronie znalazłem tylko FAQ, forum nie mogę się dopatrzeć, chyba że właśnie o tym myślałeś. VLuka
![]() Miłego dnia. PS. Opisy procedury już znalazłem. Dzięki za pomoc. |
![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |
Team Member
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 20.06.2000
![]() |
Cytat:
![]() |
![]() |
#43 | |
Gość
|
Cytat:
aaaaaaaaaaaaaaaa |
|
![]() |
![]() |
#44 |
=F=
![]() |
Wiecie co, wydaje mi się, że ten cały problem hałasowania, to wyniki z za wysokiej temperatury. Przecież dysk jest zupełnie nowy, a że skopiowałem nim w tę i spowrotem 40 GB i to po 2 razy (stary dysk musiałe opróżnić i wgrać wszystko na nowy, tylko nie bardzo mi się spodobał pierwotny układ partycji, który zrobiłem za pierwszym razem wiec dlatego 2x), to dysk się bardzo nagrzał i trochę w tych niekorzystnych warunkach popracował (przez jakiś czas siedział w kieszeni). Innego wytłumaczenia nie mogę jakoś znaleźć.
Pewnie podobnie jest i z Waszymi dyskami. Profilaktycznie założyłem pod dysk wentylator na specjalnym stelażu przykręcanym bezpośrednio do dysku od spodu. Trochę poobserwuję jak się ma sprawa nagrzewania (ale chyba już o tym pisałem). Dobrej nocy |
![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Gość
|
Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
|