Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Twardy dysk - Maxtor czy Caviar??? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/twardy-dysk-maxtor-czy-caviar-15385/)

Fantomas 27.01.2003 11:09

Trochę posprawdzałem celowość używania wiatraka.
Test wypadł tak

działanie - z wiatrakiem - bez wiatraka

początek pracy - 20,5°C - 22,0°C
stabilizacja (bieg jałowy) - 50 minut / 29,5°C - 65 minut / 37°C
kopiowanie z drugiego dysku - 30,0°C - 38°C
kopiowanie wewnętrzne - 32,0°C - 42°C

Pomiar dokonywałem termoparą przyklejoną do górnej części dysku odpowiadającej mniej więcej osi obrotu talerzy.

Bieg jałowy - komputer po włączeniu nie wykonywał żadnych operacji. W ten sposób też osiągnęto temperaturę stabilizacji.
Kopiowanie z drugiego dysku trwało ok. 50 minut (ok. 12GB)
Podobnie kopiowanie wewnętrzne - tzn. kopiowałem 15 GB danych pomiędzy partycjami testowanego dysku.

Zdecydowałem się zostawić wentylator pod dyskiem.

Miłego dnia

MaciejT 24.01.2003 22:35

Cytat:

/||\aster napisa***322;(a)
Ten wentylator pod spod dysku to pic na wode :), on prawie nic nie daje.
Ja mam Titan Hdd Wave Fan. Bez niego Barracuda IV 60GB zaraz po pracy jest NIE DO UTRZYMANIA W RĘCE powyżej ok. 5 sekund. Z użyciem wiatraka jest trochę lepiej.

Fantomas 23.01.2003 10:41

Skoro tak mówicie, to chyba go oddam (bo pożyczyłem), jeszcze tylko porównam temperaturę pracy z wentylatorem i bez niego -tak dla swojej wiedzy.
Jeśli chodzi o bios, to zmodyfikowałem tak, jak polecił VLuka (wielkie dzięki) - wszystko poszło dobrze. HPT ustawia się automatycznie na maksymalny dostępny dla danego dysku transfer (nie ma możliwości zmiany UDMA), zniknęła jeszcze jakaś opcja związana z raidem (ale to mi nie potrzebne). Może dziś uda mi się pożyczyć Barracudę, więc sprawdzę efekty mojej ingerencji w bios.
Miłego dnia i dziękuję za pomoc oraz komentarze - obyśmy mogli sobie jak najdłużej pomagać.

esem 22.01.2003 22:15

Cytat:

/||\aster napisa***322;(a)
Potwierdzam. 8)

/||\aster 22.01.2003 22:06

Cytat:

Fantomas napisa***322;(a)
Wiecie co, wydaje mi się, że ten cały problem hałasowania, to wyniki z za wysokiej temperatury. Przecież dysk jest zupełnie nowy, a że skopiowałem nim w tę i spowrotem 40 GB i to po 2 razy (stary dysk musiałe opróżnić i wgrać wszystko na nowy, tylko nie bardzo mi się spodobał pierwotny układ partycji, który zrobiłem za pierwszym razem wiec dlatego 2x), to dysk się bardzo nagrzał i trochę w tych niekorzystnych warunkach popracował (przez jakiś czas siedział w kieszeni). Innego wytłumaczenia nie mogę jakoś znaleźć.
Pewnie podobnie jest i z Waszymi dyskami.
Profilaktycznie założyłem pod dysk wentylator na specjalnym stelażu przykręcanym bezpośrednio do dysku od spodu. Trochę poobserwuję jak się ma sprawa nagrzewania (ale chyba już o tym pisałem).
Dobrej nocy

Fantomas 22.01.2003 21:58

Wiecie co, wydaje mi się, że ten cały problem hałasowania, to wyniki z za wysokiej temperatury. Przecież dysk jest zupełnie nowy, a że skopiowałem nim w tę i spowrotem 40 GB i to po 2 razy (stary dysk musiałe opróżnić i wgrać wszystko na nowy, tylko nie bardzo mi się spodobał pierwotny układ partycji, który zrobiłem za pierwszym razem wiec dlatego 2x), to dysk się bardzo nagrzał i trochę w tych niekorzystnych warunkach popracował (przez jakiś czas siedział w kieszeni). Innego wytłumaczenia nie mogę jakoś znaleźć.
Pewnie podobnie jest i z Waszymi dyskami.
Profilaktycznie założyłem pod dysk wentylator na specjalnym stelażu przykręcanym bezpośrednio do dysku od spodu. Trochę poobserwuję jak się ma sprawa nagrzewania (ale chyba już o tym pisałem).
Dobrej nocy

/||\aster 22.01.2003 15:35

Cytat:

Zbieg12 napisa***322;(a)
Tak właśnie stało się z moim Maxem.
To sie wlasnie dzieje z moja barracuda !!!!!!!!!! to samo warczy coraz glosniej !!!!
aaaaaaaaaaaaaaaa

MaciejT 22.01.2003 14:48

Cytat:

Laser napisa***322;(a)
Witam !

Co do tego narastania głosnosci to jush jest udowodnone ze tak jest :

Załaczam fragment artykułu z www.benchmark.pl który o tym mówi

" Głośność podczas pracy

Z oceną głośności jest pewien problem i bynajmniej nie chodzi tu o fakt, iż jest to ocena bardzo subiektywna. Rzecz w tym, że nowe dyski, które początkowo pracują cicho, z czasem mogą się okazać coraz bardziej uciążliwe. Doskonałym tego przykładem są dyski Maxtora D740X, których przemiany w najgłośniejszy element komputera miałem okazję doświadczyć osobiście. W kwietniu tego roku testowy zestaw wyposażyłem w dwa wyżej wymienione dyski i już po dwóch miesiącach jeden z nich pracował głośniej od wiatraka umieszczonego nad Zalmanem. Podczas ostatnich testów okazało się także, że drugi z moich dysków również jest głośniejszy od fabrycznie nowego. Natomiast D740X wyjęty prosto z folii, pod względem głośności wypada bardzo dobrze. Sami więc widzicie, że stanąłem przed nie lada dylematem. "

Cały artykuł znajduje sie pod tym adresem - wnioski wyciągnijcie sami ...

http://www.benchmark.pl/artykuly/tes.../strona-1.html

Tak właśnie stało się z moim Maxem.

Fantomas 22.01.2003 10:36

Cana, na stronie znalazłem tylko FAQ, forum nie mogę się dopatrzeć, chyba że właśnie o tym myślałeś. VLuka :) (wielkie dzięki) szybciutko dał odpowiedź i czekam na przesyłkę do niego. Wtedy znów pożyczę jakąś Baśkę i zobaczę co się wydarzy - dam znać.
Miłego dnia.
PS. Opisy procedury już znalazłem.
Dzięki za pomoc.

VLuka 22.01.2003 10:05

Daj maila, wysle Ci 9P/2.34

cana 21.01.2003 15:52

Cytat:

Cana, hpt daje najnowszy bios w wersji 2.34 do 370 i 372, zaś cbrom znalazłemw wersji 2.07. Ale i tak mam pietra przed tak zaawansowaną modyfikacją.
są programy ktore "podpinają bios" bez zmiany go fizycznej w flashu,
jak nie jesteś pewnien że wiesz co robisz to lepiej nie ryzykować tylko poszukać więcej informacji a na 100% je znajdziesz i dlatego napisalem o forum abita -> problem i rozwiązanie dla bx133 był wielokrotnie poruszany na różnych forach i grupach a to przecież award więc metoda będzie taka sama
np. z tego co pamiętam to np do abitow bx133 mozna było znaleźć gotowe biosy z zmodowanym firmware do hpt / do poziomu 2.31 bo juz wlaśnie w nim nie było tego bólu z b4/
pozdrófka

ps jak coś dokładnego na ten temat znajdę to dam znać ale niczego nie obiecuję bo jestem ostatnio niezbyt czasowy / gram do upadlego :)/

Fantomas 21.01.2003 15:39

Cana, hpt daje najnowszy bios w wersji 2.34 do 370 i 372, zaś cbrom znalazłemw wersji 2.07. Ale i tak mam pietra przed tak zaawansowaną modyfikacją.

cana 21.01.2003 15:09

Cytat:

Cana, czy to o tym mówiłeś:
http://forum.tweak.pl/viewtopic.php?...ight=abit+raid
Czy coś jeszcze gdzieś jest?
Skąd wziąć ten program do podmiany biosu cbrom.exe?
Nowy bios mam, a kawałek od hpt sciągnę ze strony, tylko którą wersję, do hpt - najnowszą?
Nara.

było to jeszcze gdzieś / tam opis Luki a zresztą to co tam [pisze to czysty text Luki który miałem w archiwum grupki/

a co do cbrom to google pokazała np to : http://www.bios.ru/programs/
a co do wersji to 2.31 jest ok i nie wiem czy jest wyższa bo hpt-tech też nie jest zbyt pracowite ;)

a i jeszcze jeden link http://www.bios.pl/
a i mozna poszukać na forum abita np bo metoda będzie taka sama

Fantomas 21.01.2003 14:25

Cana, czy to o tym mówiłeś:
http://forum.tweak.pl/viewtopic.php?...ight=abit+raid
Czy coś jeszcze gdzieś jest?
Skąd wziąć ten program do podmiany biosu cbrom.exe?
Nowy bios mam, a kawałek od hpt sciągnę ze strony, tylko którą wersję, do hpt - najnowszą?
Nara.

Prześladowca 21.01.2003 11:06

Wiatam, mie nie dawno zepsuł się mój kochany Maxtorek (jakieś BAD SECTORY) pomiesiącu dali mi "zrobiony" a po tygodniu czyli w czoraj znów się ****ał. I teraz jestem bez dysku. A teraz przyjechałem sobie do mojej siostry i też ma takiego samego Maxtora 80GB 7200rpm i co sie okazało - też jej wyskoczyły BAD SECTORY ni stąd ni zowąd.
A jeśli chodzi o głośność to miałem kiedyś Maxtora 60GB 5400rpm i był bezgłośny, ale z tego co mi wiadomo to taki bezgłośny dysk nie ma pełnej wydajności, a ten 80GB jest troche głośny nie powiem ale lepiej i szybciej pracował niż ten 60GB. Papa.
Acha.....zapytam jeszcze skąd sie biorą te uszkodzone klastry tak poprostu???

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:13.