![]() |
Trochę posprawdzałem celowość używania wiatraka.
Test wypadł tak działanie - z wiatrakiem - bez wiatraka początek pracy - 20,5°C - 22,0°C stabilizacja (bieg jałowy) - 50 minut / 29,5°C - 65 minut / 37°C kopiowanie z drugiego dysku - 30,0°C - 38°C kopiowanie wewnętrzne - 32,0°C - 42°C Pomiar dokonywałem termoparą przyklejoną do górnej części dysku odpowiadającej mniej więcej osi obrotu talerzy. Bieg jałowy - komputer po włączeniu nie wykonywał żadnych operacji. W ten sposób też osiągnęto temperaturę stabilizacji. Kopiowanie z drugiego dysku trwało ok. 50 minut (ok. 12GB) Podobnie kopiowanie wewnętrzne - tzn. kopiowałem 15 GB danych pomiędzy partycjami testowanego dysku. Zdecydowałem się zostawić wentylator pod dyskiem. Miłego dnia |
Cytat:
|
Skoro tak mówicie, to chyba go oddam (bo pożyczyłem), jeszcze tylko porównam temperaturę pracy z wentylatorem i bez niego -tak dla swojej wiedzy.
Jeśli chodzi o bios, to zmodyfikowałem tak, jak polecił VLuka (wielkie dzięki) - wszystko poszło dobrze. HPT ustawia się automatycznie na maksymalny dostępny dla danego dysku transfer (nie ma możliwości zmiany UDMA), zniknęła jeszcze jakaś opcja związana z raidem (ale to mi nie potrzebne). Może dziś uda mi się pożyczyć Barracudę, więc sprawdzę efekty mojej ingerencji w bios. Miłego dnia i dziękuję za pomoc oraz komentarze - obyśmy mogli sobie jak najdłużej pomagać. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Wiecie co, wydaje mi się, że ten cały problem hałasowania, to wyniki z za wysokiej temperatury. Przecież dysk jest zupełnie nowy, a że skopiowałem nim w tę i spowrotem 40 GB i to po 2 razy (stary dysk musiałe opróżnić i wgrać wszystko na nowy, tylko nie bardzo mi się spodobał pierwotny układ partycji, który zrobiłem za pierwszym razem wiec dlatego 2x), to dysk się bardzo nagrzał i trochę w tych niekorzystnych warunkach popracował (przez jakiś czas siedział w kieszeni). Innego wytłumaczenia nie mogę jakoś znaleźć.
Pewnie podobnie jest i z Waszymi dyskami. Profilaktycznie założyłem pod dysk wentylator na specjalnym stelażu przykręcanym bezpośrednio do dysku od spodu. Trochę poobserwuję jak się ma sprawa nagrzewania (ale chyba już o tym pisałem). Dobrej nocy |
Cytat:
aaaaaaaaaaaaaaaa |
Cytat:
|
Cana, na stronie znalazłem tylko FAQ, forum nie mogę się dopatrzeć, chyba że właśnie o tym myślałeś. VLuka :) (wielkie dzięki) szybciutko dał odpowiedź i czekam na przesyłkę do niego. Wtedy znów pożyczę jakąś Baśkę i zobaczę co się wydarzy - dam znać.
Miłego dnia. PS. Opisy procedury już znalazłem. Dzięki za pomoc. |
Daj maila, wysle Ci 9P/2.34
|
Cytat:
jak nie jesteś pewnien że wiesz co robisz to lepiej nie ryzykować tylko poszukać więcej informacji a na 100% je znajdziesz i dlatego napisalem o forum abita -> problem i rozwiązanie dla bx133 był wielokrotnie poruszany na różnych forach i grupach a to przecież award więc metoda będzie taka sama np. z tego co pamiętam to np do abitow bx133 mozna było znaleźć gotowe biosy z zmodowanym firmware do hpt / do poziomu 2.31 bo juz wlaśnie w nim nie było tego bólu z b4/ pozdrófka ps jak coś dokładnego na ten temat znajdę to dam znać ale niczego nie obiecuję bo jestem ostatnio niezbyt czasowy / gram do upadlego :)/ |
Cana, hpt daje najnowszy bios w wersji 2.34 do 370 i 372, zaś cbrom znalazłemw wersji 2.07. Ale i tak mam pietra przed tak zaawansowaną modyfikacją.
|
Cytat:
a co do cbrom to google pokazała np to : http://www.bios.ru/programs/ a co do wersji to 2.31 jest ok i nie wiem czy jest wyższa bo hpt-tech też nie jest zbyt pracowite ;) a i jeszcze jeden link http://www.bios.pl/ a i mozna poszukać na forum abita np bo metoda będzie taka sama |
Cana, czy to o tym mówiłeś:
http://forum.tweak.pl/viewtopic.php?...ight=abit+raid Czy coś jeszcze gdzieś jest? Skąd wziąć ten program do podmiany biosu cbrom.exe? Nowy bios mam, a kawałek od hpt sciągnę ze strony, tylko którą wersję, do hpt - najnowszą? Nara. |
Wiatam, mie nie dawno zepsuł się mój kochany Maxtorek (jakieś BAD SECTORY) pomiesiącu dali mi "zrobiony" a po tygodniu czyli w czoraj znów się ****ał. I teraz jestem bez dysku. A teraz przyjechałem sobie do mojej siostry i też ma takiego samego Maxtora 80GB 7200rpm i co sie okazało - też jej wyskoczyły BAD SECTORY ni stąd ni zowąd.
A jeśli chodzi o głośność to miałem kiedyś Maxtora 60GB 5400rpm i był bezgłośny, ale z tego co mi wiadomo to taki bezgłośny dysk nie ma pełnej wydajności, a ten 80GB jest troche głośny nie powiem ale lepiej i szybciej pracował niż ten 60GB. Papa. Acha.....zapytam jeszcze skąd sie biorą te uszkodzone klastry tak poprostu??? |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:13. |