![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
Zobacz rezultaty głosowania: Jak pisać? | |||
wielką literą piszmy |
![]() ![]() ![]() ![]() |
15 | 93.75% |
małą literą piszmy |
![]() ![]() ![]() ![]() |
1 | 6.25% |
Wszystkich głosów: 16. Nie możesz oddać głosu w tej sondzie |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Թ
Data rejestracji: 14.02.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ty Ciebie czy ty ciebie
Wydaje mi się, że od ~ 5 lat wzrasta trend pisania w Internecie, także na tym forum: Ty, Ciebie, Ci zamiast ty, ciebie, ci etc
Oczywiście jest to zaznaczenie wyrazu szacunku dla rozmówcy itd itp, ale dla mnie od dawna jest męczące. Gdy się tak raz zacznie pisać, to nie sposób rzec "ty", bo zaraz rozmówca dopatrzy się niecnych intencji. A nawet jak już celowo napisze się "ty", aby dopiec rozmówcy, to jest to bardzo płytki atak, żałosny. Z książki do polskiego z podstawówki utkwiło mi w pamięci, że zdanie "Szanowny Panie Dyrektorze skupu butelek" będzie odebrane jako ironiczne i dlatego należy dopasować styl do sytuacji. Skupów butelek już nie ma, jest Internet a zasada jakby ta sama. Zjawisko wydaje mi się, że wcale nie znika, a wręcz jak wirus ogarnia wszystkich. Osoby, które na tym forum jeszcze pół roku temu pisały normalnie "ty", już się łamią. A zupełnym kuriozum są dzierżawcze, np.: "Podoba mi się Twój pendrajw". albo jeszcze lepiej "Denerwują mnie te Twoje głupie posty" już nawet obojętnie czy to żartem czy na poważnie. Co o tym myślicie? Może przestać na tym forum z wielkimi literami? |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Czy my naprawdę żyjemy w tak chorym kraju...? | andrzejj9 | Off topic | 123 | 24.07.2015 20:56 |
CD w trybie Mode2 - a czy jest DVD w trybie Mode2? | Mikimik | Napędy optyczne CD | 5 | 18.07.2005 09:29 |
Problem z nagrywaniem czy to moja wina | soften | Napędy optyczne CD | 2 | 14.09.2003 15:54 |
Zamiana czy dobra czy się opłaca | Piterniel | Napędy optyczne CD | 2 | 23.07.2003 21:35 |
Cool Edit czy WaveLab (remastering) | warzelnik | Napędy optyczne CD | 1 | 30.11.2002 18:13 |