![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
Zobacz rezultaty głosowania: Jak pisać? | |||
wielką literą piszmy |
![]() ![]() ![]() ![]() |
15 | 93.75% |
małą literą piszmy |
1 | 6.25% |
Wszystkich głosów: 16. Nie możesz oddać głosu w tej sondzie |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#9 |
Użytkowniczka
Data rejestracji: 05.02.2010
Dużej litery używa się (jak tu już zauważono ) zupełnie bezmyślnie i bez powodu (np. ***8221;Ten Pan mnie denerwuje, nie będę z Nim więcej rozmawiać***8221;, albo przytoczony tu przykład, w którym szacunek okazujemy***8230; samemu sobie ). Stąd pewnie zaczęły razić także zaimki osobowe pisane dużą literą jako zwroty grzecznościowe, wyrażające szacunek dla rozmówcy. A w takiej funkcji są moim zdaniem zupełnie na miejscu, a ich pisownia to wyłącznie rzecz gustu i przekonań piszącego. I nikogo w takiej funkcji nie powinny ani razić, ani być odbierane jako obraźliwe...
Tym bardziej że piszący nie koniecznie musi znać nasze upodobania. Osobiście bardziej razi mnie forma ***8222;mi***8221;, pojawiająca się na początku wypowiedzi: ***8222;Mi się to podoba***8221;. Podobnie jak nie podoba mi się przegięcie w drugą stronę i mówienie czy pisanie: "Chciałem tobie powiedzieć". ![]()
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Czy my naprawdę żyjemy w tak chorym kraju...? | andrzejj9 | Off topic | 123 | 24.07.2015 20:56 |
CD w trybie Mode2 - a czy jest DVD w trybie Mode2? | Mikimik | Napędy optyczne CD | 5 | 18.07.2005 09:29 |
Problem z nagrywaniem czy to moja wina | soften | Napędy optyczne CD | 2 | 14.09.2003 15:54 |
Zamiana czy dobra czy się opłaca | Piterniel | Napędy optyczne CD | 2 | 23.07.2003 21:35 |
Cool Edit czy WaveLab (remastering) | warzelnik | Napędy optyczne CD | 1 | 30.11.2002 18:13 |