Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 23.04.2003, 21:22   #1
Wojtek Toruń
Jak może to pomoże

Data rejestracji: 02.02.2003
Wojtek Toruń zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Jestem NIE
Nie chce rozpoczynać dyskusji ale martwi mnie perspektywa benzynki za 2 euro, chlebusia za 1 euro, no i niestety papierosków za 3 euro i starych zarobków przeliczonych wprost na euro.
Stwierdzenia, że wszystko nie podrożeje od razu, nie kupuje.
Już nasi przy korycie się o to postarają zeby to było szybko - bo dziura w budżecie jest do załatania no i muszą sobie z czegoś zapłacić pensyjki na poziomie europejskim no i składeczki do UE tez trzeba będzie zapłacić.
Perpektywa pracy dla wszystkich to dla mnie mrzonka.
bo jeszcze będą musieli chcieć nas zatrudnić - a nie my chcemy się tam zatrudnić.
ITD ...
Trochę nas już naoszukiwali - dlatego nie wierzę w piękne ich słówka.
Zwróćcie uwagę ze wszyscy u korytka już mają zaklepane cieplutkie posadki w Brukseli i to jest odpowiedzią dla mnie dlaczego tak usilnie nas namawiają do tego.
Takie jest moje zdanie w tym temacie.
Chciałbym dodać że już troche pożyłem ( 44 ).

Pozdrawiam

PS Uważam że i tak wejdziemy choćby mieli zfałszować referendum.

Ostatnio zmieniany przez Wojtek Toruń : 23.04.2003 o godz. 21:28
Wojtek Toruń jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 23.04.2003, 21:28   #2
brzuszki
MAJSTER zlotowy
Zlotowicz

Data rejestracji: 23.06.2002
brzuszki niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Salvad0r napisa***322;(a)
Czas mija, opini coraz wiecej, a tych ktorzy, nakreceni propaganda telewizyjna bylego towarzysza PZPR - Wiatra, powtarzaja ze UE to nasza jedyna szansa pytam: czy slyszeliscie o EOG?

Ja nie słyszałem
Jesli nie pisali o tym w "Najwyższym Czasie",to nie kumam o co chodzi

A do Remixa-chodzi o NAFTA-stowarzyszenie krajów wspólpracujących gospodarczo z USA.
Było o tym - był kwik,ze to za daleko /?/.Może i daleko,ale właśnie toczą się rozmowy z Singapurem
brzuszki jest offline  
Stary 23.04.2003, 21:49   #3
Salvad0r
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 11.11.2002
Salvad0r zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
brzuszki napisa***322;(a)
Ja nie słyszałem
Jak nie slyszales to Ci wyjasnie. Moze i innym zapatrzonym w telewizje pelna propagandowek postkomunistow cos sie przejasni, ze to co nam wmawia telewizja to nie do konca prawda. Do rzeczy:

Europejski Obszar Gospodarczy (EOG) jest ukladem w ramach którego dobrodziejstwa Wspólnego Rynku (tzw. cztery wolnosci) obejmuja panstwa spoza Unii.

Obowiazuje w EOG:

1. wolny przeplyw towarów przemyslowych
2. wolny przeplyw kapitalu
3. wolny przeplyw uslug
4. wolny przeplyw sily roboczej

Do EOG naleza wszystkie panstwa Unii, Norwegia, Islandia i Liechtenstein. Nie wielkosc tych panstw jest tu istotna, a fakt istnienia mechanizmów prawnych i ekonomicznych okreslajacych zasady wzajemnych stosunków.

Panstwa pozaunijne nalezace do EOG zachowuja wlasna polityke rolna, i moga chronic wlasny rynek rolno-spozywczy. Krotko mowiac, nie tracimy suwerennosci, nie bedzie nam Bruksela mowila ile i kiedy mamy zaplacic rolnikom oraz nikt nie wymagalby od nas certyfikatow za 1 milion nowych zlotych tylko po to zebysmy mogli we wlasnym kraju produkowac czy sprzedawac (tak tak, to nie zart).

Innymi slowy: uczestnictwo Polski w Europejskim Obszarze Gospodarczym niosloby dla naszego kraju wszelkie ekonomiczne dobrodziejstwa pelnego czlonkostwa w Unii Europejskiej, jednoczesnie nie narazajac go na olbrzymie zagrozenia zwiazane z fatalnymi warunkami narzuconymi Polsce w obszarze rolnictwa i finansów. Wrecz byloby to lepsze rozwiazanie dlatego ze zgodnie z podanym wyzej p.4 nie obowiazywalyby nas jakiekolwiek ograniczenia w podejmowaniu pracy w DOWOLNYM kraju UE.

Dlaczego wiec nie mowi sie o tym? Ano dlatego, ze EOG nie zapewnia posadek kilkudziesieciu tysiacom cieplych dup juz szykujacym sie do pracy w magistratach unijnych na terenie kraju (stawki od 2 do 10 tysiecy euro miesiecznie, np. zwykla sekretarka po sredniej szkole 2.5 tysiaca euro). Nie ma tam takze miejsca dla "poslow" i innych dupowlazow. Nie ma tez "kredytow" ktore mozna rozkrasc w waskim gronie.

Ciekawe? Raz jeszcze podkreslam: EOG nie jest w niczym gorszy a zapewnia nam PELNA NIEZALEZNOSC od ukladow unijnych, czyli np. jesli UE narzuca limit produkcji statkow w polskich stoczniach do 3 rocznie (a potrafia produkowac 10x wiecej!) to EOG niczego takiego nie robi. W UE jesli chcemy pomoc wlasnym rolnikom to najpierw musimy wyprosic (!!!) zgode u wszystkich panstw unijnych, w EOG - nie. UE odbierze nam niezaleznosc ekonomiczna, np. Narodowy Bank Polski juz nie bedzie polski tylko niemiecki (tak, tak), EOG by tego nie zrobil. Wniosek? Ktos ma interes w tym, zeby stalo sie tak, a nie inaczej.

Sprobujcie pomyslec zanim dacie sie zrobic bylym kacykom PZPR w balona.

Ostatnio zmieniany przez Salvad0r : 23.04.2003 o godz. 21:54
Salvad0r jest offline  
Stary 23.04.2003, 21:52   #4
ZbigNieff
..::Returned Master::..

Data rejestracji: 14.12.2002
ZbigNieff zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Lubie Leppera... ale powiem TAK - UE to nasze FUTURE

RW1: Nec 3520A - RW2: BenQ 1640
ZbigNieff jest offline  
Stary 23.04.2003, 22:00   #5
Remix
Capo di tutti capi

Data rejestracji: 24.09.2002
Remix niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
brzuszki napisa***322;(a)
Ja nie słyszałem

A do Remixa-chodzi o NAFTA-stowarzyszenie krajów wspólpracujących gospodarczo z USA.
Było o tym - był kwik,ze to za daleko /?/.Może i daleko,ale właśnie toczą się rozmowy z Singapurem
Witam!

no wlasnie NAFTA przypomnialo mi sie zanim tu zajrzalem znowu... ale dzieki za podpowiedz

NAFTA bylaby dla nas duzo lepsza niz UE... szczerze powiem, ze wole byz w sojuszu gospodarczym z USA, niz ze zdrajcami Francja i Wilka Brytania, nie wspominajac juz o Niemcach.

ale suma sumarum skoro NAFTA dla Polski przepadla (chociaz nigdy nic nie wiadomo) to nie ma innej mozliwosci, jak przystapic do UE.
Stary 23.04.2003, 22:01   #6
brzuszki
MAJSTER zlotowy
Zlotowicz

Data rejestracji: 23.06.2002
brzuszki niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Salvad0r napisa***322;(a)

Moze i innym zapatrzonym w telewizje pelna propagandowek postkomunistow cos sie przejasni.
Nie uważam sie za naiwnego oglądacza TV
ale dzięki za wyjaśnienie.Wiem,o czym piszesz,nie wiedziałem,ze to się akurat tak nazywa.
A ponieważ nie wiąze się to z etatami w Brukseli,nie wówi się o tym.
Jest jeszcze Układ z Sheengen,bez W.Brytanii i Irlandii,tak jak jest jeszcze wiele różnych niespodzianek w samej Unii,o których się nie mówi.
brzuszki jest offline  
Stary 23.04.2003, 22:03   #7
januszp
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 11.08.2002
januszp niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cóż ...
Jeśli chodzi o EOG to spytałbym lakonicznie : "A ile ten biznes kosztuje ?" .Może nie skupia w swych szeregach dużo państw ,niemniej okazuje się że jakaś tam alternatywa chyba jest ? (wbrew naszym środkom masowego przekazu - mogło być tez tak iz właśnie tych "Wiadomosci" ,gdzie było porównanie nie widziałem - jak co to przepraszam) .
Jak na razie to nie wiem czy :
- By nas chcieli (w koncu nasz kraj to już 90% przemysłu uniijnego).
Wątpie aby Oni oddali nasze ,ciężko wywalczone rynki zbytu ? .
Ciekawe czy Tam też jest jak w Unii - czyli :
(zasyszane z dzisiejszej "Panoramy" - cytuje z pamięci) "trzeba się liczyc z tym ,iż po wejsciu do Unii nastapi wzrost bezrobocia ,mniejsze firmy nie wytrzymaja i ogłoszą upadłość...dlatego juz dziś nasz rząd zrobi wszystko aby ten cios nie był zbyt bolesny" .
Pewno i EOG poczestowałby nas jakimś ciosem ? .
Trudno cokolwiek powedziec mi na temat tej organizacji ,z prostego powodu :nasze media i rząd nie maja czasu "głupoty" w stylu porównywanie dwóch opcji - dziś liczy się tylko Unia .
Moim zdaniem klamka zapadła - dla jednych to dobrze dla innych nie - nieważne ,ważne że nasz rząd wziął w koncu sprawę w swoje ręce i bedzie tak jak ma byc a nie jak nam się podoba .
Nie wiem czy wiadomo wam - że nasz prezydent wlaśnie wydaje plytę ! - 100.000 egzemplarzy (ile teraz trzeba rozprowadzić aby otrzymac miano złotej płyty ? - kiedys chyba było 100.000 ? ).
Co na płycie ? , w wielkim skrócie :
- wystapienie Prezydenta
- cała tresc traktatu akcesyjnego
- informacje o naszym kraju (to może być ciekawe)
Być może (nieoficjalne źrodła donoszą) bedą też hymny krajów członkowskich .

Może odpuszcze sobie ten temat ,bo jeszcze wqiększość z Was pomyśli że jestem (jak to napisał SID)fanatykiem ...
Nie staram sie tutaj na siłe wpoić komus że moja racja jest bardziej tutaj tylko racja ponad wszystko .
Unia ma tyle zalet co wad - pech że akurat bierzemy jako przykład nasz kraj ...
Ciekawi mnie tylko jedno :
dlaczego im bliżej Unii tym droższy wywóz śmieci? (ci "skubańcy" życzą sobie już prawie 9zł od kubła) .Gdy wmawiali mi że będzie czysciutko ,że oni posprzątają (i o dziwo sprzątali!)to płaciłem 7zł a teraz 9zł a przed bramą mam "bajzel"! ...a pensja "wisi w próżni" juz od 5 lat) .
No ale to nie wina Unii ,peweno śmieci bardziej toksyczne są albo coś...
Mam nadzieję ,że mój post ,jak również inne tutaj napisane nie będa (nie mogą) być podstawą podczas podejmowania decyzji co do głosowania .
Boje się już dalej pisać ,bo chociaż to "Off topic" to jednak (poza tą płytą wypuszczaną przez Prezydenta) jakoś tutaj "razi po oczach" .
jaro
januszp jest offline  
Stary 23.04.2003, 22:17   #8
januszp
Wyjadacz ;)

Małe sprostowanie :
Właśnie przeczytałem na jednej z witryn internetowych (http://wiadomosci.tvp.pl/) iż płyta CD rozejdzie się nakładem : 1,6mln egzemplarzy ...jeśli to nie pomyłka to ...kopiwanie jej nie wchodzi w gre - dla każdego starczy .jaro
januszp jest offline  
Stary 23.04.2003, 22:20   #9
Salvad0r
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 11.11.2002
Salvad0r zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
januszp napisa***322;
Jeśli chodzi o EOG to spytałbym lakonicznie : "A ile ten biznes kosztuje ?" .Może nie skupia w swych szeregach dużo państw ,niemniej okazuje się że jakaś tam alternatywa chyba jest ?

Chyba nie doczytales.. ten biznes nic nie kosztuje a pisanie ze "nie skupia w swych szeregach duzo panstw" to chyba zart po tym jak napisalem ze wszystkie panstwa unijne sa w EOG.. a do tego jeszcze jest tam np. bardzo silna Norwegia.

Jak na razie to nie wiem czy by nas chcieli

A dlaczego nie? Duzo mniejsi od nas sa w EOG.

Wątpie aby Oni oddali nasze ,ciężko wywalczone rynki zbytu

Pewnie ze nie chcieliby tego zrobic. Ale od tego jest referendum a nie oni.

Ciekawe czy Tam też jest jak w Unii - czyli :
(zasyszane z dzisiejszej "Panoramy" - cytuje z pamięci) "trzeba się liczyc z tym ,iż po wejsciu do Unii nastapi wzrost bezrobocia ,mniejsze firmy nie wytrzymaja i ogłoszą upadłość...dlatego juz dziś nasz rząd zrobi wszystko aby ten cios nie był zbyt bolesny"

Tam jest LEPIEJ niz w UE. Proponuje lekture mojego tekstu jeszcze raz i powoli. Pisalem o tym. A ze bezrobocie wzrosnie w Polsce przynajmniej 2x w krotkim czasie i ze wykonczonych zostanie wiekszosc malych i srednich firm (certyfikaty) to tez oczywiste. Ani jedno ani drugie nie grozi nam w EOG.

Pewno i EOG poczestowałby nas jakimś ciosem?

A niby po co? Jesli juz tak piszesz to moze konkrety jakies? EOG to wspolnota DOBROWOLNA, w kazdej chwili mozna wstapic i wystapic (z UE w praktyce nie mozna!), nie ma skladek i nie ma problemu z suwerennoscia tak gospodarcza jak i polityczna.

Moim zdaniem klamka zapadła - dla jednych to dobrze dla innych nie - nieważne ,ważne że nasz rząd wziął w koncu sprawę w swoje ręce i bedzie tak jak ma byc a nie jak nam się podoba

Nic nie zapadlo. Takie wlasnie, bzdurne, wrazenie probuje na nas wywrzec rzadzaca klika. Od narodu zalezy czy bedziemy w UE czy nie. No i coz to za stwierdzenie z tym rzadem? Po pierwsze: to grupa dawnych komunistow przyklaskujacych dotychczas ZSRR a po drugie to chyba mamy demokracje wiec co to znaczy ze "bedzie tak jak ma byc a nie jak nam sie podoba" ??

Unia ma tyle zalet co wad

To czysta demagogia. Ja widze akurat realnie glownie wady. Wymien choc kilka konkretnych zalet akcesji.

Ciekawi mnie tylko jedno :
dlaczego im bliżej Unii tym droższy wywóz śmieci?

Zdziwisz sie jeszcze bardziej jak abonament za telefon zdrozeje Ci o 100%, prad o 200% a woda o 50%. No i zdziwisz sie takze jak za miesko w promocji w hipermarkecie przyjdzie Ci zaplacic np. 20zl za kg a nie 8zl. Dla palaczy: juz teraz przygotowuje sie projekt ustawy na mocy ktorej akcyza na papierosy wzrosnie o przynajmniej 100%. Zdziwisz sie rowniez jeszcze wiele razy jesli faktycznie wejdziemy, tym bardziej ze dochody nie pojda w gore ani na jote.

Ostatnio zmieniany przez Salvad0r : 23.04.2003 o godz. 22:31
Salvad0r jest offline  
Stary 23.04.2003, 22:29   #10
januszp
Wyjadacz ;)

"SalvadOr" osta wysłałem przed przeczytaniem Twojego ...własnie zagłębiam się w opis ... jaro
januszp jest offline  
Stary 24.04.2003, 02:58   #11
echoo
Organista za 2300

Data rejestracji: 17.12.2002
echoo zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Moje zdanie jest takie:
Inne były motywy powstawania unii a inne są jej rozszerzania. Unia powstała po to by stworzyć siłę gospodarczą. Siła powstała, ale z czasem przerosła jej twórców. Rynki unijne są zapełnione a produkcja wciąż rośnie. Eksport blokują cła, więc mądrale z unii postanowili pod przykrywką przyjęcia do wspólnoty takich jak my wciskać im swoje towary bez ponoszenia kosztów. Unia nie chce nam wcale pomagać tylko na nas zarabiać. Mój głos: zdecydowanie NIE!!!

priv
echoo jest offline  
Stary 24.04.2003, 03:00   #12
mapsajm
odeszły MAJSTER

Data rejestracji: 24.02.2002
mapsajm niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
przy następnym rozszerzeniu to my będziemy chcieli zarobić na nowych. co w tym złego?
mapsajm jest offline  
Stary 24.04.2003, 03:09   #13
echoo
Organista za 2300

Data rejestracji: 17.12.2002
echoo zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Jesteś w błędzie, przy następnym rozszerzaniu znów zarobią ONI tyle, że więcej bo na nas i na nowych.

priv
echoo jest offline  
Stary 24.04.2003, 05:51   #14
pali
Թ

Data rejestracji: 14.02.2003
pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
W demokracjach europejskich istnieje powszechna zgoda co do tego, że udział w głosowaniach powszechnych jest obowiązkiem.

Ja jednak od wielu lat uważam, że niegłosowanie jest równoprawnym wyborem. Jest głosem, który mówi "ja nie podejmuję wyboru pomiędzy tym a tym". Np. wybory prezydenckie: mogę uznać, że żaden z kandydatów mi nie odpowiada. Referendum: problem jest źle postawiony, nie odpowiadam na takie pytanie.

Owszem, wielu powie, że nie podejmowanie decyzji skłania do bezmyślności, ale przecież głos można też oddać bezmyślnie...

Pomyślcie: frekwencja jakichkolwiek wyborów, referendum np. na poziomie 5%. Szok. Szok, który zmusiłby całą klasę polityczną do kompletnej zmiany. Byłby to głos, na który każdy polityk musiałby odpowiedzieć.

Dopóki mamy 30-70% wszystko jest po staremu. Wszyscy czują sie bezpiecznie. Kogo z obecnego rządu tak naprawdę obchodzi wynik tego referendum... Frekwencja 5% zatrzęsła by do szczętu całym tym krajem.

Ja nie idę na referendum (w niektórych poprzednich wyborach brałem udział). Nie dlatego, że uważam iż Polska nie powinna się znaleźć w UE. To, że powinna jest dla mnie oczywiste. Powinna choćby z powodu historii tego kontynentu - UE to realizacja pięknej ideii tłukącej się po Europie od kilkuset lat. Moze to komuś się wyda smieszne, ale UE moze takze zapobiec nowym obozom koncentracyjnym. Ważne jest takze kulturowe dazenie na zachód (ktoś tu już o tym pisał) - wschód jest piekny, ale czy ktokolwiek z Was chciałby ostatecznie umieścic ten kraj na wschodzie? Ja boję się tego. I sto innych argumentów.

Nie idę więc, bo odpowiedź jest dla mnie oczywista. Natomiast poprzez nie pójście wyrażam swój sprzeciw wobec braku przygotowania Polski do wstąpienia. Nie wykształciła się u nas publiczna debata na ten temat, nie było w ogóle platformy do debaty. Uważam, że polacy są narodem pożądającym autorytetów (uwarunkowania historyczne) - tych zabrakło. Nie było spójnej polityki informacyjnej (tylko głupawe reklamy).
Ludzie są mądrzy, poradzą sobie sami, ale potrzebują do tego struktury w której mogą działać - tej struktury nie utworzono. Wręcz przeciwnie - nastąpiło totalne odwrócenie od państwa, niespotykany od 1989 spadek zaufania. Zauwazcie, co się dzieje z językiem - od 1997 roku słyszę słowa "my - oni". Oni tak zrobili, my się nie damy. (wstecz: Wasze ulice, nasze kamienice. Zima wasza, wiosna nasza.)

-----------------------------

Czytałem ten topic nieuważnie (bo pora późna), ale z zaciekawieniem.

Wielu z Was deklaruje obrzydzenie do polityki, ale mimo tego rzadko się trafiają tak długie posty jak w tym topicu. Więc polityka jednak wciąga

Ale czy ktoś z Was ma ochotę wykorzystać swoje umiejętności, doświadczenie, serce aby zbudować coś, wespół z innymi, w takiej organizacji jak partia polityczna? Wyobraźcie sobie swój akces do partii, nie konkretnej a wymyślonej, idealnej. Pomyślcie, czy te wszystkie poglądy byłoby tak łatwo Wam wypowiadać?

Jest 5 rano, to ja się zdradzę na cdrinfo.pl . Organizuję z innymi zręby pewnej partii. To najstarsza polska partia, ale w stanie rozkładu całkowitego. Problemem jest brak ludzi. Na razie garną się tylko karierowicze i kłamcy, których trzeba eliminować. Liczymy na efekt śnieznej kuli, ale idzie jak po grudzie.

Zapraszam chętnych. Oprócz kilku innych funkcji, jestem przewodniczącym jednego Warszawskiego Koła - najrózniejsi ludzie, ale zawsze tacy którzy mają coś do powiedzenia.

Moje poglądy nie są obowiązujące - nasze serca biją po lewej stronie. Lewicowość postrzegamy jako bezkompromisowe wybieranie najlepszych rozwiązań, więc nie ma gotowych recept (tym się różnimy od prawicy, która musi dokonać kompromisu).

Partia jest niewielka, ale jesli przyjdą ludzie - mamy realne szanse na kształtowanie rzeczywistosci. Struktury stworzymy sami (spóldzielczość, cechy, koła, biura cieni) oraz wykorzystamy istniejące (samorząd, parlament).

Argument, że nic się nie da zrobić - odrzucam na wstępie. Dwoje ludzi zgodnie ze soba wspólpracujacych, o pełnym zaufaniu do siebie - mają siłę 10 jednostek. To jest jak mafia, tylko tam spoiwo jest inne, strach i więzy krwi.

Zapraszam, zebranie Koła na początku maja, goście do niczego nie są zobowiązani (a dostaną kawę, herbatę, ciasto pyszne). Ludzie spoza Warszawy - także, mamy organizację w całym kraju.

mój mail: warszawianin@tlen.pl

PS 0 SalvadOr, sorry za OT - boję się nowy topic zakładac na ten temat
PS 1 Pzepraszam za chaos myślowy - jestem padnięty.
PS 2 Aha, jaka to partia? Najstarsza w Polsce

Ostatnio zmieniany przez pali : 24.04.2003 o godz. 06:34
pali jest offline  
Stary 24.04.2003, 09:50   #15
mapsajm
odeszły MAJSTER

Data rejestracji: 24.02.2002
mapsajm niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Pali, taki wywód o 5.50... jestem pod wrażeniem.
mapsajm jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: