![]() |
Cytat:
Ja się zgadzam, że w Polsce prawdopodobnie tak by się to skończyło, ale.. paradoksalnie skończyłoby się tak dlatego, że nikt tego nigdy nie robi.. Nie chcę tu rozpoczynać nowej dyskusji na temat warunków pracy w Polsce, ale mamy coś takiego jak kodeks pracy i tam te kwestie są dokładnie określone. I nie jest prawdą, że pracownik od szefa nic nie może wymagać, bo ten go zaraz zwolni. Jeśli zwolni bez powodu, to bym bardziej poniesie za to odpowiedzialność karną, a dodatkowo będzie musiał z powrotem przyjąć do pracy i jeszcze zapłacić za poprzedni okres.. Pracodawcy nie będą zainteresowani zapewnianiem pracownikom ludzkich warunków pracy, bo czują się bezkrani. A czują się bezkarni, bo pracownicy boją się walczyć o swoje. Mimo, że prawo daje im taką możliwość.. Różnica jest taka - w Ameryce pracodawca nie pomyśli o nieuruchomieniu klimatyzacji, bo wie, że pracownik od razu poda go do sądu i wygra. U nas nie pomyśli o włączeniu klimatyzacji, bo i po co. Dodatkowe koszty, a pracownik i tak nic z tym nie zrobi. Ot i różnica.. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Kto ogladal dzisiejsza prognoze pogody?
Do 25. lipca ciagle powyzej 30*C, a w srode nawet 35.. Zyc nie umierac :-/. |
Cytat:
|
Cytat:
W Fordonie nie padało ponieważ burza nie mogła przejść przez Wisłę i kłębiła się u mnie... PS. dzisiaj grzmiało i błyskało się, tego też nie zauważyłeś :D |
Dzis na TVNie byla prognoza na caly miesiac, srednia 30 stopni do 31 lipca... he he *Afryka dzika...*
|
Witam !
A ja piję sobie Tatrę :piwo: A upalów zaczynam mieć dość :( :( Pozdrawiam ro29 |
Cytat:
... skoro jest lato musi byc cieplo, takie sa odwieczne prawa natury... |
Wiatm !
Cytat:
Cytat:
Pozdrawaim ro29 |
o jakich upa***322;ach tu mowa ???
jest 15 stopni :D |
Cytat:
Mam baaardzo blisko siebie lotnisko. Czesto jest glosno, bo jakies wojskowe dziwadla lataja. Ale dzieki temu mam tu EDGE, chyba. |
Cytat:
bylam nad jeziorkiem:) bylo fajnie wczoraj zamiast nad jeziorko musialam isc do pracy i tez bylo fajnie stracilam przytomnosc i mnie do domu odprowadzil kolega wiec ne pracowalam:) |
Nie, to juz przegiecie.
Jest po prostu koszmarnie! Nie pamietam takiej temperatury ani takiego slonca jakie obecnie swieci za oknem! Nie jest goraco ani cieplo - to slonce _przypieka i pali_! Mnie po kilkunastu sekundach na dworze zaczyna bolec glowa.. W sumie lubie jak jest cieplo, ale do cholery- bez przesady! |
jak dla mnie to taka pogoda jest odjazdowa:)
ale bardzo wsp***243;***322;czuj***281; tym, kt***243;zy musz***261; pracowa***263; w s***322;o***324;cu na dworze, dla nich zimne :piwo: |
a ja poprostu już sobie nie radze z tym upałem :(
i niecierpliwie czekam na ochłodzenie... dzisiaj chyba sie pomodle o kilka stopni mniej i kto wie, moze sie uda :D |
Cytat:
|
Sprawdzi***322;em dzisiaj d***322;ugoterminow***261; prognoz***281; na internecie i wychodzi, ***380;e za dwa dni we wroc***322;awiu ma by***263; oko***322;o 26-28 stopni. Uwierz***281;, jak zobacz***281;, ale nadziej***281; zaczynam mie***263;..
A dzisiaj na termometrze w cieniu widz***281; 34.. Jeszcze nie wychodzi***322;em z domu, ale w***322;a***347;nie si***281; przymierzam i ju***380; si***281; boj***281;.. |
Dla mnie taka pogoda jest bardzo dobra, świeci mocno słońce można się opalić:P
Tata mówił, że w Stanach jeszcze cieplej więc nie ma co narzekać na taki stan pogodowy jaki jest w Polsce, wole niech będą upały niż padał deszcz w wakacje. W piłkę można grać, elegancko, fakt trochę doskwiera słońce ale polewając się lodowatą wodą po ciele da się grać.:P Także ogólnie z takim latem jest ok jakie jest teraz:spoko: |
Cytat:
|
Jak sobie radzicie ? Oto jest pytanie :taktak:
Ja w takie dni zapraszam do siebie Kazimierza Puławskiego Strong :D |
Cytat:
poprzednimi, wtedy to było ciepło jak w piecu, ale myśle do każdej pogody da się przyzwyczaić;) |
A czy kto***347; z Was pr***243;bowa***322; montowa***263; klimatyzacj***281; w domku/mieszkaniu? Macie jakie***347; z tym do***347;wiadczenia?
A mo***380;e macie jak***261;***347; 'przeno***347;n***261;' klim***281; (***380;eby zanie***347;***263; do roboty a potem do domu)? |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
osobiście nie widzę problemu, bo wymiana powietrza w pomieszczeniu jest potrzebna. |
klimatyzacja... marzenie, co wy tu o klimatyzacji jak mi ju***380; nawet m***243;j wiatrak pos***322;usze***324;stwa odm***243;wi***322;, chyba si***281; biedny przegrza***322; :] bed***281; musia***322;a chyba go rozkr***281;ci***263; i przeczy***347;ci***263;....
|
A mnie jest zimno... :|
|
jou oszukuje - napalai***322;em w***281;glem w kominku ;p
|
Ilość załączników: 1
Cytat:
|
Wybaczcie przyjezdni mieszkancy zielonej wyspy, ale klimat tam musi byc fatalny, skoro nie ma lata, nie ma zimy, pada czesto deszcz i wieje... po kosciach sie to musi jakos rozchodzic (reumatyzm)
|
ja sie tu jeszcze nie wypowiadałem :)
ogólnie mamy tzw. "pache" :) W zasadzie nie ma co sobie radzić, tylko po prostu: -częsciej jeździ się nad jezioro -częsciej pije sie piwo :) -chodzi skromnie ubranym :) -w samochodzie mimo, że nie mam klimy montuje folie przyciemniające z filtrem UV :) -no i opalać się można :) |
Ed! Przywie***378; troch***281; tego ch***322;odnego powietrza!
|
Cytat:
|
Cytat:
:mruga: |
A ja naprawi***322;am sw***243;j wiatrak i w ko***324;cu idzie jako***347; wytrzymac w mojej cha***322;upie, w kt***243;rej strasznie duszno jest :/
|
rocher@majsterkowicz ;]
|
a ja nadal jestem w piekle:) w ktorym 24 kompy grzeja sie dziennie 12 i p***243;***322; godziny
|
czyzby do Wroclawia i okolic zbliza sie jakas burza?
update 14:50 lunelo i wali gromami ! |
Cytat:
A ja cholera uwierzyłem, że dzisiaj będzie chłodniej.. Już chyba tak mi ten upał doskwiera, że robię się naiwny.. |
Cytat:
update 14:53 po deszczu, grzmi jeszcze tylko |
Cytat:
|
A u mnie sucho strasznie i parno. :( Jedyna nadzieja w tych chmurkach wiszących nad miastem, ale znając moje szczęście zaraz sobie pójdą i tyle będzie z tego..
|
a umnie tylko bardzo duzo slonca, zero deszczu i nie za bardzo jest czym oddychac
|
jea! kropi :D mo***380;e co***347; z tego b***281;dzie... bo jak narazie to tylko muchy mi do pokoju zacz***281;***322;y wlatywa***263; :|
oo i jeszcze ma***322;y bonus zagrzmia***322;o :D |
hmm... mo***380;na synoptyk***243;w poda***263; do s***261;du o straty moralne..?
|
chyba jednak coś popada :)
chmury coraz większe się pojawiają i zerwał się wiatr. Nawet gdyby deszczu nie było, to wiatr daje fajne ochłodzenie :D aż otworzę piwo z tej okazji ;) |
Gdzie te 28 stopni, gdzie..??
W***322;a***347;nie jest 32,5 i co gorsza - ro***347;nie! (jeszcze 2 godziny temu by***322;o 30).. To ju***380; naprawd***281; cuda si***281; dziej***261;.. Ja tylko mam nadziej***281;, ***380;e to jest zapowied***378; porz***261;dnej burzy ( i jeszcze porz***261;dniejszego och***322;odzenia).. |
Po 30 minutowym spacerze w centrum miasta i dotaciu do domu dosłownie pot leciał ze mnie strużkami... :sciana: może jakieś ochłodzenie???
|
Cytat:
|
Cytat:
Czyzbym spedzal wakacje na tak duzym zadupiu, ze tu deszcz nie dociera? xD Pojecia nie mam, ale dzisiaj zrobilo sie znosnie dopiero jak zaszlo slonce czyli po 19.00 i wtedy wyszedlem na dwor posiedziec :-). W poludnie i po poludniu dzien wyglada tak, ze wybiegam na dwor, wpadam do basenu, wychodze (zaczyna sie robic zimniutko), czekam az mnie troche osuszy i wracam do domu - jest znosnie przez kolejne 20 min. - przy czym czynnosc mozna powtarzac wiele razy :-D. Inny problem, ze pompa przy basenie przestala dzialac.. Na jesien i tak planowalismy kupic nowy (i wiekszy) basen (po sezonie sa nawet o polowe tansze), ale do konca urlopu rodzicow zostalo lekko ponad 2 tygodnie i nie wyobrazam sobie jak bedzie wygladala woda bez filtrowania i to jeszcze przy takiej temperaturze :-/. A rozpuszczany chlor musi tez cos mieszac.. |
jutro ma padac....:D
|
Witam !
W Poznaniu ma popadać w nocy - a co bardziej niepokojące - ma być ponoć gwałtowna burza z porywistym wiatrem ... Jak na razie tylko troszkę wieje - i nadal gorąco :( - zobaczymy do której będę mógł siedzieć przy kompie ;) Więc wszystkim :piwo: I pozdrawiam ro29 |
U mnie ~80km od Poznania by***322;a niby burza b***322;yska***322;o si***281; mocno a efekty d***378;wi***281;kowe by***322;y bardzo marne, spad***322;o mo***380;e z 700ml/m2 i duchota jest nieziemska, spa***322;em mo***380;e z 45min... tragedia :|
|
no i byla burza w Pyrlandii
pierwszy raz od niepamietam kiedy nosze koszulke w domu ^_^ niedawno nawet szukalismy z Zona klimatyzatorow do domu, ale ceny dosc skutecznie nas odstraszyly a tu dzis niespodzianka - na razie mamy wiosne :D |
***379;eby nie zapeszy***263;.
Nareszcie jaka***347; ludzka temperatura. Zaczynam powraca***263; do ***380;ywych.:) |
okolice Wroclawia i za oknem 19 stopni ;)
|
narazie koniec upałów w wielkopolsce w nocy była niezła burza a teraz pada i jest 16 stopnihttp://forum.cdrinfo.pl/images/smilies/wow.gif
:wow: |
A do Wrocławia burza szła, szła i.. nie doszła..
Ale dzisiaj jest rzeczywiście znośnie, oby tak zostało chociaż na kilka dni :) |
Mnie o 9.00 rano obudzil silny wiatr i faktyczniej jest o wiele chlodniej!
Zobaczymy jak dlugo, ale od razu sie inaczej i lepiej czlowiekowi zyje :-). Dobrze, ze lato spedzam na dzialce, bo bylem wczoraj na chwile w miescie w blokach (mieszkam na 3-cim pietrze) i tam dopiero jest kosmos xD. |
Smartek - nie denerwuj ludzi sformulowaniem "9 rano"
takie cos istnieje tylko w niedziele w tygodniu 9 to prawie ze srodek dnia :D |
Fakt, nie pomyslalem, przepraszam :-(.
Dodam tylko, ze deszcz leje i pada (na przemian) od prawie godziny i jest zimno, ze az musialem t-shirta ubrac ;-D. |
tez siedze w domu w bluzce - ale bez rekawow
jak tak dalej pojdzie to nawet skarpetki bede musial odnalezc! |
a u mnie od 10 rano strasznie leje i nie chce przesta***263; :(
|
A u mnie dzi***347; przepi***281;kna s***322;oneczna pogoda. :D
Niewiarygodna wprost jak na t***281; cz***281;***347;***263; Europy. :fiu: |
rano la***322;o a teraz burze i wiatr sie szykuje | temp. 24*C
|
wlasnie mam przyjemnosc testowac nowa klimatyzacje:) zalozyli mi w pracy :jupi:
|
a jutro we Wrocku 34 stopnie :D
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
a ja jutro bede pomykal po wroclawiu i w ten upal szukal wydzialow Uniwersytetu Wroclawskiego... nie wiem jak ja to przezyje??? ??? ??? :ysz: :ysz: |
nawet w Irlandii zrobiło się gorąco i duszno. dzisiaj było 27 stopni. a od jutra wieczorem polskie piekło ;)
|
Cytat:
Ale zdecydowałem - siedzę dzisiaj tyle, ile będę mógł w domu i przy wiatraku piszę pracę magisterską. Może w ten sposób jakoś się ten dzień przetrwa. Gorzej tylko z kolejnymi, bo na ochłodzenie się jeszcze nie zanosi.. |
Poki spedzam czas na dzialce nie jest zle.
W domku jest naprawde zimnawo, a na dwor wychodze rano i wieczorem pograc w kosza.. i jakos da sie zyc. W przeciagu ostatnich 3 tygodni chlodniej bylo moze przez 4-5 dni, tak to same upaly, podczas ktorych na dworze nie idzie wysiedziec :-/. Mam tylko nadzieje, ze temperatury >30*C mina w sierpniu? Nie wyobrazam sobie zycia w bloku przy takich upalach. |
Cytat:
Ja dopiero od poniedziałku będę miał tą przyjemność :P |
Cytat:
A w mieszkaniach przy dachu naprawdę tyle się trafia.. Ale serio to też mam nadzieję, że sierpień będzie normalniejszy. Tak koło 24-26 to naprawdę i przyjemnie jest i żyć się da. |
w pokoju z telewizorem mam tyle ile chcę :D
chyba zacznę więcej telewizji oglądać :mruga: |
C3PO ? czy '''ar tu nie tu''' ?
|
Cytat:
Ty wiesz co ja sądzę o burżujach. edit: Żartowałem... Ja też mam tyle ilę chcę w zakresie >28.:'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( Nad ranem w najchlodniejszym miejscu mieszkania. |
W***322;a***347;nie spojrza***322;em na progno***281; pogody na najbli***380;sze kilkana***347;cie dni i.. wpad***322;em w depresj***281;..
Id***281; si***281; utopi***263;.. przynajmniej jak znajd***281; jakie***347; ***378;r***243;d***322;o ch***322;odnej wody... |
Cytat:
Jak nas nie wykończy słońce w lecie to głód w najbliższym czasie.:'( |
przywioz***322;em z dzia***322;ki wiatraczek i dmucha pod sto***322;em na moje nogi (dobrze, ***380;e umy***322;em :szczerb:)
da si***281; wytrzyma***263;, g***243;rn***261; cz***281;***347;***263; cielska sch***322;odzi***322;em lodowatym Ciechanem :D |
Cytat:
... Sadzawka w ogródku przypomina gnojówkę.. aż tak zdesperowany jeszcze nie jestem.. jeszcze.. |
uffff a ja jutro na tydzien do Rewala z dziewczyna :D tam to mozna znosic upaly lepiej :)
|
u mnie pracuja dwa wiatraki dzien i noc, w domu mam 30 stopni, pije zimne piwo... i uzywam tylko laptopa, bo stacjonany sie gotuje... znaczy jajka mozna na nim ugotowac, kielbase i tp, :D
|
Cytat:
:rotfl: |
Cytat:
a ci co chca wiedziec jaka czeka nas temperatura na najblizsze dni: http://www.piotrkow.net.pl/~astroccd...xtr4.19906.gif |
ja od miesiaca pzrebywam w USA i u mnie wlasnie leje caly dzien... a temperaturka wreszcie ejst znosna .ale ostatnie 2 tygodnie to straszny upal, bezchmurne niebo i troche ponad 90 stopni , w fahrenheitach oczywiscie ;)
w ogole to lato jakies dzesczowe jest, bo w zeszlym roku w ciagu calego lata padalo moze z 3 razy,a teraz w ciagu pierwszych 2 tygodni lalo prawie caly czas. |
Cytat:
U nas władze biorą przykład z USA i może zarządzą wreszcie to co Bush u siebie.:) |
Cytat:
|
kumpla ojciec trafi***322; do kliniki w zabrzu (problemy z sercem).
pierwsze, co nam powiedzia***322;, to ***380;e w salach panuje taki zaduch, ***380;e on zdrowy mia***322; problemy z oddychaniem, a co dopiero ci***281;***380;ko chore osoby... to nie do pomy***347;lenia, ***380;eby szpitale nie mia***322;y klimatyzacji. ale zmie***324;my temat. scyzoryk mi si***281; otwiera***322; gdy rozmawia***322;em ze znajomym, a ten opowiada***322;, ***380;e pracuj***261;c na dworze musz***261; nosi***263; swoj***261; wod***281;, bo pracodawca ma to w d***pie (mimo, ***380;e ma formalny obowi***261;zek im j***261; zapewni***263; - min. 1,5l na osob***281;). bezmy***347;lno***347;***263; coniekt***243;rych jest wr***281;cz niesamowita. tak si***281; rozgl***261;dam dooko***322;a i stwierdzam z zaskoczeniem, ***380;e otoczenie coraz bardziej zaczyna przypomina***263; te znane mi z woja***380;y po grecji... na czas upa***322;***243;w powinni u nas mi***281;dzy 14-16 wprowadzi***263; tak jak i tam tzw. sieste, gdy***380; przebywanie w takich temperaturach grozi udarem s***322;onecznym, odwodnieniem organizmu, czy te***380; nawet oparzeniami mog***261;cymi doprowadzi***263; do gro***378;nych schorze***324; sk***243;ry takich jak rak (dziura ozonowa). |
Cytat:
Odpowiednie stroje robocze (nie ocieplające, ale chroniące przed słońcem), woda we właściwej ilości, przerwy, ale krótsze i można i w tym upale normalnie funkcjonować i pracować. Można, ale jak sam napisałeś - gdyby pracodawcy nie mieli tego wszystkiego w dubie. A będą mieli póki nie zbuntują się pracownicy, albo Rząd nie chece łaskawie przepisów prawnych egzekwować.. |
dzwoni si***281; po pip, pracodawca za nie zapewnienie wody p***322;aci 200 - 500 z***322; mandatu i od tej pory pracownicy robi***261; tylko na s***322;o***324;cu ||
|
Zimne mleko i jego przetwory wspaniale ch***322;odz***261; w upalny dzie***324; zapewniaj***261;c jednocze***347;nie organizmowi wielu substancji od***380;ywczych w tym bardzo potrzebnych soli mineralnych.
|
Cytat:
Napoiłem się kiedyś tego Twojego.... Nigdy więcej. Ja muszę zarabiać na rodzinę, a nie siedzieć w kiblu. Substancje odżywcze i sole mineralne pobieram w sposób naturalny. Kawa, piwo, herbata. To są życiodajne płyny. A co lepiej chłodzi niż szóste piwo?:D |
Cytat:
A co do tej wody, to jak tu si***281; nie dziwi***263; prywatnym zak***322;adom je***380;eli nawet w pa***324;stwowych plac***243;wkach pracownicy nie u***347;wiadcz***261; wody... Przynajmniej jest tak w powiatowym urz***281;dzie pracy w kt***243;rym pracuje moja siostra ;) Cytat:
|
U mnie juz w basenie z 25*C ma woda
|
Cytat:
|
Cytat:
Ostatnio po drodze wskoczyłem do Reala w Bytomiu. Myśle sobie, że jak zaraz wejdę to będzie super chłodno i nie będę chciał wyjść. A tu ku mojemu zdziwieniu brak klimatyzacji :wow: Upał w środku, duszno, nie dało się wytrzymać. Szybko kupiłem co miałem kupić i spadówa, bo w aucie w czasie jazdy było przyjemniej. Z ciekawości zajrzałem na dział ze słodyczami, a tam wszystko miękkie, roztopione. Porażka. Ciekawe co na to sanepid? |
Cytat:
Nie inaczej jest w Leclercu, dlatego na czas lata omijam ten sklep szerokim łukiem.. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:32. |