Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 03.07.2003, 13:22   #1
puch
Forumator

Data rejestracji: 22.03.2003
puch zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Nie wiem, jak jest z innymi nowoczesnymi płytami, ale BIOS mojej płyty Gigabyte ma możlwość wczytania nowego pliku biosu prosto z dyskietki, bez żadnego systemu operacyjnego. Po prostu na czystą dyskietkę wgrywa się binarny plik z biosem, wkłada do napędu, uruchamia komputer, wchodzi do biosu, wybiera opcję aktualizacji, i voila! Nothing could be simpler.

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 03.07.2003, 13:40   #2
Laser
Guru
Zlotowicz

Data rejestracji: 02.01.2002
Laser zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
puch napisa***322;(a)
Nie wiem, jak jest z innymi nowoczesnymi płytami, ale BIOS mojej płyty Gigabyte ma możlwość wczytania nowego pliku biosu prosto z dyskietki, bez żadnego systemu operacyjnego. Po prostu na czystą dyskietkę wgrywa się binarny plik z biosem, wkłada do napędu, uruchamia komputer, wchodzi do biosu, wybiera opcję aktualizacji, i voila! Nothing could be simpler.
Witam !

Tak ale ASUS jeszcze ma standardowego flashera.
Laser jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.07.2003, 19:59   #3
netkafejas
Gość

normalnie polewe mam jak na was patrze
ja bios zawsze tak uaktualniam:
dyskietka startowa lub cd win98se
pliki na hd albo na fdd
i wszystko bez zadnych filozafi i modyfikacji
musi byc "czysty dos" i wszystko
plik exe flasher i bios flash

koniec
w czym problem?

a to czy jakis bios ma opcje update'u z jakiegos tam poziomu jakies wymysly ze bez dosa to mnie to nie obchodzi
  Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.07.2003, 20:20   #4
esem
OldBoy

Data rejestracji: 18.05.2002
esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
netkafejas napisa***322;(a)
pliki na hd albo na fdd

koniec
w czym problem?

a to czy jakis bios ma opcje update'u z jakiegos tam poziomu jakies wymysly ze bez dosa to mnie to nie obchodzi
W tym problem, ze nie wiesz o co chodzi: nie przeczytałeś uważnie topica i dyskusji.
Jak masz partycję NFTS to przegranie na HDD i start spod np. win98se zrobi Ci kupę. Proste?: jak świński ogon. 8)
Stary 04.07.2003, 20:29   #5
Laser
Guru
Zlotowicz

Cytat:
netkafejas napisa***322;(a)
pliki na hd albo na fdd

koniec
w czym problem?

Witam !

Co najwyzej mozesz miec polewe ze mnie bo nie wiem co Ci inni zrobili - w koncu ja zadalem pytanie inni tylko odpowiedzieli na nie.

Co do Stwierdzenia ze wszystko jest " bez zadnych filozofii i modyfikacji..."

Hmm tak sie składa ze mialem dyskietke systemowa zanim napisałem tego posta / dyskietke systemowoa win98se / i przy probie bootowania z niej / mam win2k / wywalal sie blad i koniec mogłem tylko zresetowac PC.

Jako ze jeszcze nie znam wszystkich mozliwosci tego systemu wiec popytalem ludzi na gg czy da sie stworzyc taka dyskietke pod win2k / sposob z win98se czyli format a: /s nie dzialal / a jak widac na screenie wyzej nie ma opcji tworzenia dyskietki systemowej w menu formatowania floppa.

tak wiec cały problem lezał w zdobyciu prawidlowo dzialajacej dyskietki bootujacej z której mozna było uruchomic program flashujacy - na win98se nie trzeba nic kombinowac ale na 2k juz trzeba wiedziec ze plik Io.sys musi zostac podmieniony na inny ....

Mimo wszystko mam nadzieje ze ktos kiedys lub juz czytajac ten topic sie czegos nauczył - a jesli nie to przynajmniej ja ...

Pozdrawiam.
Stary 04.07.2003, 20:31   #6
Laser
Guru
Zlotowicz

Cytat:
esem napisa***322;(a)
W tym problem, ze nie wiesz o co chodzi: nie przeczytałeś uważnie topica i dyskusji.
Jak masz partycję NFTS to przegranie na HDD i start spod np. win98se zrobi Ci kupę. Proste?: jak świński ogon. 8)
Witam !

Wiesz esem - to chyba jeszcze inna [przyczyna bo ja mam fat32.

Moze tu chodzi oto ze na hdd jest inny system niz ten który pamieta dyskietka strtowa ??
Stary 05.07.2003, 08:24   #7
djc
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 24.08.2002
djc w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Laser napisa***322;(a)
Witam !

Wiesz esem - to chyba jeszcze inna [przyczyna bo ja mam fat32.

Moze tu chodzi oto ze na hdd jest inny system niz ten który pamieta dyskietka strtowa ??
To raczej by wskazywało na uszkodzony plik io.sys (dlatego go musiałeś podmieniać). Nie ma znaczenia jakie systemy mamy zainstalowane na komputerze, komputer zawsze powinien dać się uruchomić z dyskietki startowej. Co najwyżej partycje innych systemów nie będą po prostu widoczne pod dosem.

Co do flashowania biosu to netkafejas ma rację (choć niezbyt grzecznie to wyraził). Upgrade można spokojnie wykonać z dyskietki systemowej win98SE, a nawet z dysku (jeżeli mamy partycję fat, poprzez wciśnięcie F8 przy starcie i wybranie dosa). Generalnie jednak zaleca się tworzenie osobnej dyskietki startowej, na której mają się znaleźć tylko pliki: command.com, msdos.sys i io.sys oraz jeśli ktoś nie ma fatu to jeszcze program flashujący i bios.
Ja osobiście używam tej metody (trzeba być bardzo pewnym dyskietki)

Laser, trzeba też mieć powód, żeby robić upgrade biosu płyty głównej, a ten który podałeś to jest po prostu tak dla sportu.
Jeśli płyta działa prawidłowo, nie ma problemów z podpietymi do niej urządzeniami to po co robić upgrade. Nie jeden już płakał, bo coś poszło nie tak. W przypadku Asusa i innych znanych firm i tak jest się w dobrej sytuacji, przynajmniej znalezienie odpowiedniego biosu nie nastręcza trudności. A to właśnie jest przyczyną największych kłopotów (jak trzeba szukać biosu po chińskich stronach i jeszcze do końca nie wie się jaki to model płyty). Sam upgrade jest już prosty, chociaż jak się ma pecha to mogą akurat prąd wyłączyć

^_^ ^_^
djc jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.07.2003, 08:47   #8
Laser
Guru
Zlotowicz

Witam !

UPG do nowszej wersji w moim przypadku chyba ni jest dla sportu - o czym mówi spora lista zmian.....

P4P800 Deluxe and P4P800 BIOS V1008
Do not use Aflash.exe / EZflash /Afudos.exe to update BIOSV1008
Extract all the files into the floppy disk,and simply run P4P81008.exe under DOS mode,the BIOS update will execute automatically.Please refer to the readme file which is included in the zipfile to get the details of BIOS update procedure.
Fix memory test failure with Memtest-86 v3.0.
Remove the redundant blank line in the popup window of "Restore on AC Power Loss" setup item.
Fix the system takes long time to boot if IDE CD-ROM drive is loaded with non-bootable CDR disc.
Support system powering up by pressing "Space Bar", "Ctrl-Esc" and "Power Key" of PS/2 keyboard.
Fix DMI data structure in F-Segment is destroyed if the length of System Manufacturer string exceeds 23 characters.
Fix "RTC Alarm Date" setup item is hidden if "Every Day" is selected.
Support Intel OSB.
Fix the system cannot boot up if Intel SRCU31 PCI RAID card or ASUS PCI wireless LAN card is used.
Fix customized 256-color logo cannot be displayed with correct palette.
Fix the system locks up during POST if Elixir M2U25664DSH8B1G PC2700 or M2U25664DSH8B0G PC2100 DDR SDRAM module is used.

P4P800 Deluxe and P4P800 BIOS V1007
Add Performance Mode in BIOS setup menu.

P4P800 Deluxe and P4P800 BIOS V1006
Do not use Aflash.exe / EZflash /Afudos.exe to update BIOSV1006
Extract all the files into the floppy disk,and simply run P4P81006.exe under DOS mode,the BIOS update will execute automatically.Please refer to the readme file which is included in the zipfile to get the details of BIOS update procedure.
Improve overclocking capability when FSB is greater than 300MHz.
Fix the system cannot boot from bus powered USB ZIP-250 drive sometimes.
Improve overclocking margin for FSB set between 166 and 199MHz.
Correct FSB frequencies of a few Willamette CPUs.
Fix EZFlash failure if ATI 9700 Pro or 3DLabs Wildcat II 5110 are used.
Fix the system fails to boot from floppy drive A: after the first boot failure if an IDE CDROM drive is attached.
Support CPU VCORE adjustment up to 1.95V.
Update the boot ROM of onboard LAN controller.
Fix failure to initialize VGA after BIOS upgrade or the system is put in Mechanical Off state for 1 minute.
Support new CPU.
Improve Instant Music compatibility with different optical drives and keyboards.
Change onboard VIA RAID boot ROM to 6410v112.rom.
Fix CPU Fan Failure alarm if Intel boxed CPU fan is used.

Z tym IO.sys masz racje - pisali na paru www ze plik ten posiada błąd i nalezy uzyc wersji porawionej - zetsaw plikow który dałem w załczniku jest juz ok i dziala praidłowo.

Co do wyłączenia pradu - mam 15 minutowy UPS....
Stary 05.07.2003, 11:08   #9
Nikita_Bennet
staruszek

Avatar użytkownika Nikita_Bennet

Data rejestracji: 02.06.2001
Nikita_Bennet zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
puch napisa***322;(a)
w epoxie moim mam podobnie, dyskietka z plikiem i alt+F2 podczas bootowania i samo upgrade'uje bios (choc osobiscie ni lubie tej metody).

pzdrwm Nikita_Bennet
Nikita_Bennet jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.07.2003, 16:18   #10
djc
Stały bywalec ;)

Hehe, długawa ta lista poprawek i ulepszeń. W przypadku mojego Asuska jest znacznie krótsza.
Stary 05.07.2003, 16:29   #11
Laser
Guru
Zlotowicz

Cytat:
djc napisa***322;(a)
Hehe, długawa ta lista poprawek i ulepszeń. W przypadku mojego Asuska jest znacznie krótsza.
Witam !

zgadza sie ale to jest cała historia biosu do tego modelu - biosy 1006 1007 1008 ....
Stary 05.07.2003, 17:34   #12
puch
Forumator

Jakkolwiek Laser szykuje się do zmiany Biosu zanim jeszcze chyba kupił płytę ^_^ ^_^, to nie całkiem zgadzam się z djc. Upgrade biosu może być bardzo wskazany, bo w chwili obecnej, gdy co chwila powstają nowe chipsety, a nowy model płyty głównej rzadko produkowany jest dłużej niż przez pół roku, to wręcz oczywiste jest, że przy takim tempie przygotowywane w pośpiechu biosy muszą mieć mniej i bardziej poważne błędy. Np. do płyty Gigabyte VRXP (chipset VIA KT 333) w ciągu pół roku pojawiło się chyba 10-12 wersji biosu, usuwających kolejno różne błędy lub dających jakieś nowe funkcje czy możliwości.
Stary 05.07.2003, 17:56   #13
Laser
Guru
Zlotowicz

Cytat:
puch napisa***322;(a)
Jakkolwiek Laser szykuje się do zmiany Biosu zanim jeszcze chyba kupił płytę ^_^ ^_^,
Witam !

Płyta zamówiona razem z reszta przygotowywuje sie juz od dwuch tygodni do montazu i inny zabiegów zwiazanych z new PC
Stary 05.07.2003, 19:37   #14
djc
Stały bywalec ;)

Cytat:
puch napisa***322;(a)
Jakkolwiek Laser szykuje się do zmiany Biosu zanim jeszcze chyba kupił płytę ^_^ ^_^, to nie całkiem zgadzam się z djc. Upgrade biosu może być bardzo wskazany, bo w chwili obecnej, gdy co chwila powstają nowe chipsety, a nowy model płyty głównej rzadko produkowany jest dłużej niż przez pół roku, to wręcz oczywiste jest, że przy takim tempie przygotowywane w pośpiechu biosy muszą mieć mniej i bardziej poważne błędy. Np. do płyty Gigabyte VRXP (chipset VIA KT 333) w ciągu pół roku pojawiło się chyba 10-12 wersji biosu, usuwających kolejno różne błędy lub dających jakieś nowe funkcje czy możliwości.
Pewnie, że upgrade jest wskazany, ale pod warunkiem, że coś wnosi dla użytkownika. Ja mam płytę Asusa A7N8X Deluxe (jeszcze w wersji pierwszej) z biosem 1002A. Aktualnie dostepny jest bios 1004.
Biosy 1003 i 1004 w sumie wnoszą lub poprawiają 7 rzeczy. Z czego żadna z nich nie jest ani konieczna ani przydatna dla mnie.

Jest błąd obsługi klawiatur i myszek na USB po XP - nie używam i w najbliższym czasie nie zamierzam używać.
Wnoszą obsługę nowych procesorów - przez najbliższe co najmniej dwa lata nie zamierzam zmieniać procesora.
Poprawiają kompatybilność z jaimiś kośćmi ramu. Akurat mam kości innego producenta.
Błąd związany z kartą Radeon 8500 - nie posiadam i niezamierzam jej kupować.
Dodaje na POST scren informacje czy pamięć pracuje w trybie dual czy single. Taki sobie wodotrysk, który przecież nie musi być koniecznie.
Poprawia transfer na dyskach skonfigurowanych jako RAID0 pod 2000 i XP - na razie nie mam tyle kasy, żeby sobie kupić dwa dyski serial ATA i zakładać sobie macierz.
Naprawia zamykanie win98, jeśli ktoś używa myszki USB.

Więc jak widzisz biosy płyt nie zawsze mają dużo błędów. Powyższe pozycje nic dla mnie nie wnoszą, więc upgrade biosu płyty jest zbędny. Tym bardziej, że jak do tej pory system chodzi bardzo stabilnie. XP na tej płycie nigdy się jeszcze nie zawiesił (oczywiście nie tylko płyta na to wpływa).

Oczywiście nie znaczy to, że nigdy nie upgraduje biosu na tej płycie. Być może pojawi się jakieś urządzenie, które bez upgradu biosu, nie będzie chciało chodzić tak jak powinno. Ale dopóki nie ma takiej potrzeby to po prostu upgradów nie robię. To jest tylko moje zdanie, każdy może robić jak uważa.
Stary 05.07.2003, 23:10   #15
puch
Forumator

@ djc:

Oczywiście rozumiem. Pamiętam jednak, jak w jednej z moich dawnych płyt głównych upgrade biosu wniósł jedno dodatkowe ustawienie w obsłudze pamięci, co rozwiązało problem ze skanerem... Tobie akurat te opisane poprawki nic nie wnoszą, a dla kogoś innego mogą być bardzo istotne. Pamiętam, że jak przeglądałem listę poprawek w biosie tej cytowanej przeze mnie płyty Gigabyte'a, aż się zdziwiłem - nie pamiętam szczegółów, ale pamiętam, że były to dość istotne sprawy. Dlatego nie dziwię się Laserowi, że chce uaktualnić bios, choć odrobinkę zabawne jest to, że chce to zobić zanim jeszcze miał płytę w ręce!
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: