Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 18.02.2006, 01:42   #1
ro29
Guru

Data rejestracji: 27.01.2005
ro29 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez andrzejj9
Najlepiej wyłączyć wtedy wszystkie programy, a przynajmniej te instalowane na dysku systemowym. Czasami też głupi wygaszacz ekranu, albo głupie przechodzenie w gg w stan "spoczynku" potrafi to spowodować. Lepiej po prostu wszystko wyłączyć.
No to wiem, jak to mi się kiedyś działo, to powyłączałem wszystko co chodziło w tray'u i było widać z poziomu chociażby CRTL+ALT+DEL - a mimo tego defragmentacja się zaczynała ileś razy od początku.
Jeśli dobrze pamiętam, później jakiś czas po formacie jak robiłem było ok (chyba) a ostatnio dawno nie robiłem - ale jak puściłem scandiska to też kilka razy zaczynał od nowa - chyba jakiś śmieć siedzi w kompie - ale nic go nie może wykryć (Arcabit, Spybot czy Ad-Aware ...). Albo w jakiś ustawieniach coś to powoduje ...

Pozdrawiam
ro29

EDIT: jak dobrze pójdzie to może w niedzielę wezmę się za począdki na kompie - to zobaczymy jak to będzie

ro29 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 18.02.2006, 11:59   #2
radosio
vel Shah

Data rejestracji: 01.11.2005
radosio niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez ro29
No to wiem, jak to mi się kiedyś działo, to powyłączałem wszystko co chodziło w tray'u i było widać z poziomu chociażby CRTL+ALT+DEL - a mimo tego defragmentacja się zaczynała ileś razy od początku.
Jeśli dobrze pamiętam, później jakiś czas po formacie jak robiłem było ok (chyba) a ostatnio dawno nie robiłem - ale jak puściłem scandiska to też kilka razy zaczynał od nowa - chyba jakiś śmieć siedzi w kompie - ale nic go nie może wykryć (Arcabit, Spybot czy Ad-Aware ...). Albo w jakiś ustawieniach coś to powoduje ...

Pozdrawiam
ro29

EDIT: jak dobrze pójdzie to może w niedzielę wezmę się za począdki na kompie - to zobaczymy jak to będzie
a spróbuj tak zrobić defragmentację:

Start -> Uruchom -> CMD -> wpisz Defrag. wyświetli Ci się lista z jakim parametrem odpalić defragmentację. Mozesz ja wymusic
powodzenia
radosio jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.02.2006, 14:21   #3
sobrus
Jukebox Hero

Data rejestracji: 17.09.2004
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Chcesz usunac IE czy silnik IE? W nLite to 2 rozne opcje. Katalog IE mozna pewnie bez problemu usunac natomias silnik IE to inna sprawa (i pewnie zajmuje wiecej niz te pare MB).
Silnik IE od dawna jest czescia windows (i zapewne tworzy go kilkanascie plikow dll w system32). Mozna go usunac ale niektore (moze nawet wszystkie) programy domyslnie przyjmuja ze jest zainstalowany. Czesc z nich tak jak napisali przedmowcy moze sie nie uruchomic. Nikt (lacznie z autorem nLite) nie zaleca jego usuwania.

Co do FF to bardzo rzadko mozna trafic na strone nieprawidlowo wspolpracujaca z ta przegladarka. Od trzech lat uzywam Mozilli (teraz Seamonkey) i nie przypominam sobie strony zle dzialajacej. To naprawde rzadkie przypadki. Nawet strony microsoftu dzialaja OK.
Z mojego doswiadczenia Mozilla dziala bez zarzutow z mBankiem, Inteligo i Pekao24.

Ostatnio zmieniany przez sobrus : 17.02.2006 o godz. 14:23
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.02.2006, 14:36   #4
sobrus
Jukebox Hero

sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
@ro29
wysokie zuzycie procesora jest spowodowanie reklamami i innymi syfami zrobionymi we flashu. Otworz sobie naraz kilka stron z www.filmweb.pl to zobaczysz jak muli... nawet na prockach 2GHz+. Od paru dni (odkad jade na SeaMonkey) pozbylem sie wtyczki flash. Na razie jakos zyje
Btw wydaje mi sie (i nie tylko mi) ze SeaMonkey jest troszke szybszy niz firefox.

Znany mi jest przypadek kiedy zrobiona we flashu reklama w Gadu-Gadu zzerala prawie 100% czasu procesora Athlon 1Ghz.
Stary 17.02.2006, 14:59   #5
ro29
Guru

Witam !
Cytat:
Napisany przez sobrus
@ro29
wysokie zuzycie procesora jest spowodowanie reklamami i innymi syfami zrobionymi we flashu. Otworz sobie naraz kilka stron z www.filmweb.pl to zobaczysz jak muli... nawet na prockach 2GHz+. Od paru dni (odkad jade na SeaMonkey) pozbylem sie wtyczki flash. Na razie jakos zyje
Btw wydaje mi sie (i nie tylko mi) ze SeaMonkey jest troszke szybszy niz firefox.

Znany mi jest przypadek kiedy zrobiona we flashu reklama w Gadu-Gadu zzerala prawie 100% czasu procesora Athlon 1Ghz.
Tu akurat masz rację - pamiętam jak kiedyś GG muliło się właśnie przez reklamy.
I teraz też czasem tak jest - tylko po prostu o ile jeszcze niedawno było to w miarę do wytrzymania - to od kilku dni stało się problemem. Jak już wspominałem - wyłączenie wspomnianego procesu dużo pomogło - ale mam wrażenie, że jeszcze jakieś śmieci gdzieś siedzą.
Co do stron Interii - to może to byś właśnie to - tam jest duzo animacji właśnie we Flash'u chyba - więc chyba stąd takie obciążenie. Skoro to muli na prockach 2 GH, to co ja mam powiedzieć
Cytat:
Napisany przez Morris
Powody mogą być w praktyce różne.
Którą wersję Foxa masz? Ja np. duże obciążenie pamięci miałem przed wersją 1.5. Problem ten wtedy był poruszany na forum mozilli, ale nie znalazłem wtedy konkretnej odpowiedzi. Z najnowszą wersją nie mam tych problemów, więc jednak chyba doszli problemu.
Innym powodem może być jakaś niedopracowana lub źle współpracująca wtyczka...
Mam FF 1.0.7 (chyba ostatnią przed 1.5) - na 1.5 jak na razie się nie zdecydowałem, bo ma dużo większe wymagania i zajmuje więcej pamięci - więc obawiam się, że mogło by być jeszcze gorzej u mnie.
Natomiast ostatnio żadnych wtyczek do FF nie instalowałem.

Pozdrawiam
ro29

Stary 17.02.2006, 15:19   #6
sobrus
Jukebox Hero

Polecam SeaMonkey.
www.seamonkey.pl
To dawne Mozilla Suite pod nowa nazwa. Wiele ludzi twierdzi ze dziala szybciej od FF, zwlaszcza od 1.5. Mozliwosci ma takie same jak FF1.5 (przeciaganie kart, wyswietlanie SVG) i dziala na najnowszej odslonie silnika Gecko z 30 stycznia.
Dodatkowo ma duzo wiecej opcji konfiguracji w porownaniu z FF (w FF liczy sie glownie latwosc obslugi wiec wiele rzeczy zostalo ukrytych, oczywiscie zalezy kto co woli).
Co dziwne mimo ze wraz z przegladarka odpalany jest np. klient poczty (bardzo dobry! polecam. Wlasciwie jest to wbudowany Thunderbird) , wcale nie zajmuje wiecej RAMu niz FF.
Stary 18.02.2006, 01:20   #7
ro29
Guru

Witam !
Cytat:
Napisany przez sobrus
Polecam SeaMonkey.
www.seamonkey.pl
To dawne Mozilla Suite pod nowa nazwa. Wiele ludzi twierdzi ze dziala szybciej od FF, zwlaszcza od 1.5. Mozliwosci ma takie same jak FF1.5 (przeciaganie kart, wyswietlanie SVG) i dziala na najnowszej odslonie silnika Gecko z 30 stycznia.
Dodatkowo ma duzo wiecej opcji konfiguracji w porownaniu z FF (w FF liczy sie glownie latwosc obslugi wiec wiele rzeczy zostalo ukrytych, oczywiscie zalezy kto co woli).
Co dziwne mimo ze wraz z przegladarka odpalany jest np. klient poczty (bardzo dobry! polecam. Wlasciwie jest to wbudowany Thunderbird) , wcale nie zajmuje wiecej RAMu niz FF.
Pobrałem, zainstalowałem, krótko przetestowałem.
I jakoś nie zrobiła na mnie wielkiego wrażenia - może dlatego, że przyzwyczaiłem się już do FF - a na początku też mnie drażnił.
Natomiast, czy jest szybsza - może troszke - choć po ostatnim sprzątaniu FF nie najgorzej sobie też radzi - więc wyraźnej różnicy nie widzę ...
Ale dzięki za linka !!

Pozdrawiam
ro29

Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: