![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|
#16 | |
|
Młody żonkoś
Data rejestracji: 02.02.2003
![]() |
Cytat:
tym bardziej że pod w2k niedziala (nieodpala) pm a pod xp dziala poprawnie i odpala dynamicznych niemam ale sądzę że problem tkwi w wersji ntfsu....tzn widzi miejsce ale nieobsluguje typ tego ntfsu np 4 partycji logicznych i 1 główną rozruchową więc...wezmę popracuję nad twardzielkiem jeszcze dzisiaj i ruszy idę po wdka narzędzie
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#17 | |
|
Komandor
Data rejestracji: 29.07.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
ja sie wtrace na chwile, ale to dziwnie jakos nie pasuje na problem z win2k, w sumie na takim czesto pracuje i mi sie cos podobnego nigdy nie zdazylo z duzymi dyskami... jelsi windows 2000 widzi dysk jako 130 czy naprawde nie pobiera on danych z bios plyty glownej? cos jest nie tak z adrasowaniem, moze gdzies w rejestrze systemowym jest niepodpowiedni reg, mozliwe
|
|
|
|
#18 |
|
Hitokiri Battousai
Data rejestracji: 14.09.2004
![]() |
Mnie się wydaje, że jest to problem robienia partycji pod XP.
Cos z różnicą NTFS, W 2k jest jakiś NTFS 5, a XP obsługuje zarówno 5 jak i jakies NTFS 6, no i może jakaś niekompatybilność z tego wylazi. Ale to tylko teoria.... |
|
|
|
|
|
#19 |
|
OldBoy
Data rejestracji: 18.05.2002
![]() ![]() |
Problem jest wyjaśniony między innymi na forum tweaka.
Jak użyłeś do robienia partycji powyżej 137GB PMaqic - to już masz złom z HDD. Najprawdopodobniej nawet low format tego nie naprawi. Rozwiązanie jest jedno: do robienia partycji powyżej 160GB używać wyłącznie narzędzi producenta HDD albo instalatora winzgrozy. Partycje powyżej 160GB obsługuje win2ksp3 i wyżej oraz winXPsp1 i wyżej. Prawda jest brutalna ale... PMaqic robi partycje których winda nie rozumie - chociaż są pojedyńcze przypadki opisane, że niektórym osobnikom się to udało. 8 )
Ostatnio zmieniany przez esem : 29.09.2004 o godz. 21:58 |
|
|
|
|
|
#20 | |
|
Młody żonkoś
![]() |
Cytat:
|
|
|
|
#21 |
|
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 29.07.2004
![]() |
hmm jesli wcisles wczesniej swoj hdd pod macierz RAID a byl rozumiem spiety z innym hdd czy sam ?? bo jesli spiety z 2-m hdd to procedura "usuwania do standardu single to moze "kosztowac stworzenie od nowa partycji". nawiasem mowiac 2k uzywa NTFS w ver 5 a XP ver Pro i Home w ver 5.1 wiec nie jtedy droga a ntfs 6 takiej ver nie ma ... NTFS 6 to dopiero Loghorn ma uzywac wykorzystujac "partycje SQL'a serwer" jesli widzisz 130 GB a tylko 20 GB nie masz dostepu ... to albo "cos skopales w czasie formatu ja bym w narzedziach m$ skasowal ta nieszczesna partycje i zalozyl od "nowa" ale sprawdz przy okazji jakie "woluminy /partycje posiadasz" bo jesli uzywales w macierzy RAID to musisz miec jako HDD dynamiczne natomiast w pracy typu single mozesz miec podstawowy lub dynamiczny ale wtedy "woluminy proste" w macierzach raid mozesz miec wolumin "laczony" czyli 2-a hdd tworza Ci nastepny "hdd" lub 2-i laczony czyli mozesz czesc z 1-o polaczyc z 2-m ... a propo zlicania 'pojemnosci" jesli bios pisze 160 GB on liczy binarnie natomiast system juz 10-e wiec jesli pisze 160 GB to w sys powinienes miec dostepnie max 150 GB w tym kosza "indeksowania NTFS'a" jesli nie uda sie usuniecie tej "partycji" to bedziesz zmuszony zrobic "tzw najpilniejsze kopie danych (nosniki wymienne plyty CD/DVD R/RW) i w czasie instalki winzgrozy usun i zaloz partycje od nowa ... albo jesli chcesz pewnosc ze partycje sa "skasowane uzyj plyty inst Linuxa bo widzi wszystkie partycje i mozesz "wykasowac wszystko" a wtedy miejsce bedziesz mogl sobie zagospodarowac
|
|
|
|
|
|
#22 | |
|
Młody żonkoś
![]() |
Cytat:
|
|
|
|
#23 |
|
Hitokiri Battousai
Data rejestracji: 14.09.2004
![]() |
Racja zta 6, cos mi sie popiertego.........
Za pomylke sorry..... Chyba bylem spacy albocus. PS. Nie mam takiego problemu bo mam 2 dyski na IDE (80GB MASTER+ 40GB SLAVE) |
|
|
|
|
|
#24 |
|
Młody żonkoś
![]() |
problem w trakcie realizacji
heh jeszcze 12 giga i po problemie
|
|
|
#25 | |
|
Młody żonkoś
![]() |
Cytat:
|
|
|
|
#26 |
|
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 31.12.2002
![]() ![]() |
memo...a spróuj włączyć 48 bitowe adresowanie LBA w rejestrze ...:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Servic es\atapi\Parameters "EnableBigLba"=dword:00000001
Jak mądrze zadawać pytania Ostatnio zmieniany przez Maciej : 30.09.2004 o godz. 21:30 |
|
|
|
|
|
#27 | |
|
Młody żonkoś
![]() |
Cytat:
dzięki ci panie
|
|
|
|
#28 | |
|
OldBoy
![]() ![]() |
Cytat:
ba nawet nie ma w rejestrze takego podklucza. Zdecydowanie najlepiej użyć programu producenta dysku do ustawienia partycji (formatowania) a w instalatorze win2k wybrać opcję: zostaw istniejący system plików. Wczoraj sprawdziłem to ponownie empirycznie na WD 160GB i... działa. 8 )
|
|
|
|
|
#29 | |
|
Młody żonkoś
![]() |
Cytat:
pozatym bios i wszystkie inne narzędzia dyskowe oraz windows xp 2k3 widzą normalnie dysk tylko w2k niewidzi przy użyciu normalnych sterow ladowanych wraz z windąprzeczytaj www.wdc.com tam jak ssam narzędzie i włączam je to ostrzega że win2k zobaczy mi tylko 137giga przy użyciu sterow od microshitu w wypadku w2k
Dotyk idący daleko poza definicję słowa instynkt...Julio Cortazar Ostatnio zmieniany przez memorando : 01.10.2004 o godz. 11:33 |
|
|
|
|
|
|
#30 |
|
OldBoy
![]() ![]() |
@memorando: problem jest szerszy i nie tylko dotyczy Twojej MoBo.
Podane przeze mnie rozwiązanie ma charakter uniwersalny i doszedłem do niego empirycznie. 8 )
|
|
![]() |
|
|