Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 29.09.2004, 09:41   #16
memorando
Młody żonkoś

Data rejestracji: 02.02.2003
memorando zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez nimal
to tylko 20GB jak dobrze zrozumialem - przezuc dane gdzie indziej, usun patycje (tylko ta problematyczna) i zaluz ja od nowa, potem sformatuj
moze przeksztalciles wolumin w dynamiczny przyopadkiem? to moze spowodowac ze win2k nie bedzie jej widzial
on widzi dysk jako 130 jak wywalę partycję to co mi to da tym bardziej że pod w2k niedziala (nieodpala) pm a pod xp dziala poprawnie i odpala dynamicznych niemam ale sądzę że problem tkwi w wersji ntfsu....tzn widzi miejsce ale nieobsluguje typ tego ntfsu np 4 partycji logicznych i 1 główną rozruchową więc...wezmę popracuję nad twardzielkiem jeszcze dzisiaj i ruszy idę po wdka narzędzie

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 29.09.2004, 10:53   #17
Ormianin
Komandor

Data rejestracji: 29.07.2002
Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
Napisany przez memorando
on widzi dysk jako 130 jak wywalę partycję to co mi to da tym bardziej że pod w2k niedziala (nieodpala) pm a pod xp dziala poprawnie i odpala dynamicznych niemam ale sądzę że problem tkwi w wersji ntfsu....tzn widzi miejsce ale nieobsluguje typ tego ntfsu np 4 partycji logicznych i 1 główną rozruchową więc...wezmę popracuję nad twardzielkiem jeszcze dzisiaj i ruszy idę po wdka narzędzie

ja sie wtrace na chwile, ale to dziwnie jakos nie pasuje na problem z win2k, w sumie na takim czesto pracuje i mi sie cos podobnego nigdy nie zdazylo z duzymi dyskami... jelsi windows 2000 widzi dysk jako 130 czy naprawde nie pobiera on danych z bios plyty glownej? cos jest nie tak z adrasowaniem, moze gdzies w rejestrze systemowym jest niepodpowiedni reg, mozliwe
Stary 29.09.2004, 16:01   #18
tengu
Hitokiri Battousai

Data rejestracji: 14.09.2004
tengu zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Mnie się wydaje, że jest to problem robienia partycji pod XP.
Cos z różnicą NTFS, W 2k jest jakiś NTFS 5, a XP obsługuje zarówno 5 jak i jakies NTFS 6, no i może jakaś niekompatybilność z tego wylazi.

Ale to tylko teoria....

vectra-unlimited

ASUS ASPIRE 9301AWSMi POWERED BY AMD
tengu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.09.2004, 21:56   #19
esem
OldBoy

Data rejestracji: 18.05.2002
esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Problem jest wyjaśniony między innymi na forum tweaka.
Jak użyłeś do robienia partycji powyżej 137GB PMaqic - to już masz złom z HDD. Najprawdopodobniej nawet low format tego nie naprawi.
Rozwiązanie jest jedno: do robienia partycji powyżej 160GB używać wyłącznie narzędzi producenta HDD albo instalatora winzgrozy.
Partycje powyżej 160GB obsługuje win2ksp3 i wyżej oraz winXPsp1 i wyżej.
Prawda jest brutalna ale... PMaqic robi partycje których winda nie rozumie - chociaż są pojedyńcze przypadki opisane, że niektórym osobnikom się to udało. 8 )

Ostatnio zmieniany przez esem : 29.09.2004 o godz. 21:58
esem jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.09.2004, 08:31   #20
memorando
Młody żonkoś

Cytat:
Napisany przez esem
Problem jest wyjaśniony między innymi na forum tweaka.
Jak użyłeś do robienia partycji powyżej 137GB PMaqic - to już masz złom z HDD. Najprawdopodobniej nawet low format tego nie naprawi.
Rozwiązanie jest jedno: do robienia partycji powyżej 160GB używać wyłącznie narzędzi producenta HDD albo instalatora winzgrozy.
Partycje powyżej 160GB obsługuje win2ksp3 i wyżej oraz winXPsp1 i wyżej.
Prawda jest brutalna ale... PMaqic robi partycje których winda nie rozumie - chociaż są pojedyńcze przypadki opisane, że niektórym osobnikom się to udało. 8 )
widzisz mam chyba farta bo robilem instalatorem windowsa a norton pm robilem potem mam tą nieszczęsną windę 2k a wiesz dlaczego?? dalem do raida dysk i widzi go normalnie kurde dlaczego bios na mobo widzi to normalnie 160 giga a instalator jako 130 giga a z kolei z raida jak lecę widzi normal 160 giga lol
Stary 30.09.2004, 09:10   #21
houston
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 29.07.2004
houston w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
hmm jesli wcisles wczesniej swoj hdd pod macierz RAID a byl rozumiem spiety z innym hdd czy sam ?? bo jesli spiety z 2-m hdd to procedura "usuwania do standardu single to moze "kosztowac stworzenie od nowa partycji". nawiasem mowiac 2k uzywa NTFS w ver 5 a XP ver Pro i Home w ver 5.1 wiec nie jtedy droga a ntfs 6 takiej ver nie ma ... NTFS 6 to dopiero Loghorn ma uzywac wykorzystujac "partycje SQL'a serwer" jesli widzisz 130 GB a tylko 20 GB nie masz dostepu ... to albo "cos skopales w czasie formatu ja bym w narzedziach m$ skasowal ta nieszczesna partycje i zalozyl od "nowa" ale sprawdz przy okazji jakie "woluminy /partycje posiadasz" bo jesli uzywales w macierzy RAID to musisz miec jako HDD dynamiczne natomiast w pracy typu single mozesz miec podstawowy lub dynamiczny ale wtedy "woluminy proste" w macierzach raid mozesz miec wolumin "laczony" czyli 2-a hdd tworza Ci nastepny "hdd" lub 2-i laczony czyli mozesz czesc z 1-o polaczyc z 2-m ... a propo zlicania 'pojemnosci" jesli bios pisze 160 GB on liczy binarnie natomiast system juz 10-e wiec jesli pisze 160 GB to w sys powinienes miec dostepnie max 150 GB w tym kosza "indeksowania NTFS'a" jesli nie uda sie usuniecie tej "partycji" to bedziesz zmuszony zrobic "tzw najpilniejsze kopie danych (nosniki wymienne plyty CD/DVD R/RW) i w czasie instalki winzgrozy usun i zaloz partycje od nowa ... albo jesli chcesz pewnosc ze partycje sa "skasowane uzyj plyty inst Linuxa bo widzi wszystkie partycje i mozesz "wykasowac wszystko" a wtedy miejsce bedziesz mogl sobie zagospodarowac
houston jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.09.2004, 09:25   #22
memorando
Młody żonkoś

Cytat:
Napisany przez houston
hmm jesli wcisles wczesniej swoj hdd pod macierz RAID a byl rozumiem spiety z innym hdd czy sam ?? bo jesli spiety z 2-m hdd to procedura "usuwania do standardu single to moze "kosztowac stworzenie od nowa partycji". nawiasem mowiac 2k uzywa NTFS w ver 5 a XP ver Pro i Home w ver 5.1 wiec nie jtedy droga a ntfs 6 takiej ver nie ma ... NTFS 6 to dopiero Loghorn ma uzywac wykorzystujac "partycje SQL'a serwer" jesli widzisz 130 GB a tylko 20 GB nie masz dostepu ... to albo "cos skopales w czasie formatu ja bym w narzedziach m$ skasowal ta nieszczesna partycje i zalozyl od "nowa" ale sprawdz przy okazji jakie "woluminy /partycje posiadasz" bo jesli uzywales w macierzy RAID to musisz miec jako HDD dynamiczne natomiast w pracy typu single mozesz miec podstawowy lub dynamiczny ale wtedy "woluminy proste" w macierzach raid mozesz miec wolumin "laczony" czyli 2-a hdd tworza Ci nastepny "hdd" lub 2-i laczony czyli mozesz czesc z 1-o polaczyc z 2-m ... a propo zlicania 'pojemnosci" jesli bios pisze 160 GB on liczy binarnie natomiast system juz 10-e wiec jesli pisze 160 GB to w sys powinienes miec dostepnie max 150 GB w tym kosza "indeksowania NTFS'a" jesli nie uda sie usuniecie tej "partycji" to bedziesz zmuszony zrobic "tzw najpilniejsze kopie danych (nosniki wymienne plyty CD/DVD R/RW) i w czasie instalki winzgrozy usun i zaloz partycje od nowa ... albo jesli chcesz pewnosc ze partycje sa "skasowane uzyj plyty inst Linuxa bo widzi wszystkie partycje i mozesz "wykasowac wszystko" a wtedy miejsce bedziesz mogl sobie zagospodarowac
sorrki ale mozg se sformatuj dyusk pod ide zrobilem więc normalne instalatorem xp partycje chcialem dać w2k on widzial hdd jako 130 giga więc walnąłem go do raida kontrolera ide obslugującego one hdd na ide i był już jako single i widziany normalnie przez w2k więc widzę jedną możliwość bios mobo widzi go poprawnie ale problemy z interpretacją ma w2k bo partycje byly robione pod xp więc qrde formatuję caly dysk i wali mnie moja mobo jest tak dziwaczna że po prostu ręce opadają;
Stary 30.09.2004, 11:33   #23
tengu
Hitokiri Battousai

Data rejestracji: 14.09.2004
tengu zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Racja zta 6, cos mi sie popiertego.........

Za pomylke sorry..... Chyba bylem spacy albocus.

PS. Nie mam takiego problemu bo mam 2 dyski na IDE (80GB MASTER+ 40GB SLAVE)

vectra-unlimited

ASUS ASPIRE 9301AWSMi POWERED BY AMD
tengu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.09.2004, 11:45   #24
memorando
Młody żonkoś

problem w trakcie realizacji heh jeszcze 12 giga i po problemie
Stary 30.09.2004, 21:07   #25
memorando
Młody żonkoś

Cytat:
Napisany przez memorando
problem w trakcie realizacji heh jeszcze 12 giga i po problemie
i problem jest nadal usunalem partycje i win2k widzi na kontrolerze mobo ale stery od windy 2000 130 giga a na raidowym z sterami promise 152 giga podejrzewam stery do mobo windowsa i tyle bios widzi 160 giga narzedzie wdka 160 giga i nawet xp instalator wiec stery wbudowane w windowsa sa winne chyba
Stary 30.09.2004, 21:23   #26
Maciej
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 31.12.2002
Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
memo...a spróuj włączyć 48 bitowe adresowanie LBA w rejestrze ...:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Servic es\atapi\Parameters
"EnableBigLba"=dword:00000001

Ostatnio zmieniany przez Maciej : 30.09.2004 o godz. 21:30
Maciej jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.09.2004, 21:27   #27
memorando
Młody żonkoś

Cytat:
Napisany przez Maciej
HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetServicesa tapiParameters
maciej jesteś wielki zapomnialem o tym kluczyku dzięki ci panie
Stary 01.10.2004, 07:53   #28
esem
OldBoy

esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Napisany przez Maciej
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Servic es\atapi\Parameters
win2ksp3 i wyżej oraz winXPsp1 i wyżej nie potrzebują tego wpisu...
ba nawet nie ma w rejestrze takego podklucza.
Zdecydowanie najlepiej użyć programu producenta dysku do ustawienia partycji (formatowania) a w instalatorze win2k wybrać opcję: zostaw istniejący system plików.
Wczoraj sprawdziłem to ponownie empirycznie na WD 160GB i... działa. 8 )
Stary 01.10.2004, 11:30   #29
memorando
Młody żonkoś

Cytat:
Napisany przez esem
win2ksp3 i wyżej oraz winXPsp1 i wyżej nie potrzebują tego wpisu...
ba nawet nie ma w rejestrze takego podklucza.
Zdecydowanie najlepiej użyć programu producenta dysku do ustawienia partycji (formatowania) a w instalatorze win2k wybrać opcję: zostaw istniejący system plików.
Wczoraj sprawdziłem to ponownie empirycznie na WD 160GB i... działa. 8 )
problem rozwiązany oryginalne stery microshittu podczas instalki na czysto ladowane widzą tylko 130 giga więc problem tkwi w sterach moja mobo k7n2 delta ilsr tak ma brak kompatybilności sterów windowsa i tyle bo jak dam stery od raida przez użycie f6 to faktycznie widzi 160 giga i problem tkwil tylko w tym brak kompatybilnosci sterow windowsa z moim kontrolerem od ide pozatym bios i wszystkie inne narzędzia dyskowe oraz windows xp 2k3 widzą normalnie dysk tylko w2k niewidzi przy użyciu normalnych sterow ladowanych wraz z windą
przeczytaj www.wdc.com tam jak ssam narzędzie i włączam je to ostrzega że win2k zobaczy mi tylko 137giga przy użyciu sterow od microshitu w wypadku w2k

Ostatnio zmieniany przez memorando : 01.10.2004 o godz. 11:33
memorando jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.10.2004, 11:36   #30
esem
OldBoy

@memorando: problem jest szerszy i nie tylko dotyczy Twojej MoBo.
Podane przeze mnie rozwiązanie ma charakter uniwersalny i doszedłem do niego empirycznie. 8 )

Twoje uprawnienia: