Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 05.06.2008, 09:20   #6886
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
Napisany przez romanesco Podgląd Wiadomości
Jeśli smakują Ci wędliny i inne wyroby mięsne, wcale nie muszą być one zdrowe.
http://wiadomosci.onet.pl/1762403,11,item.html
No bez żartów.. Jak ktoś myśli, że te wynalazki szynkopodobne sprzedawane w supermarketach, czy nawet sklepach firmowych mają cokolwiek wspólnego ze zdrowym żywieniem, to jest bardzo naiwny...

Ale coś za coś, konsumenci chcą niskiej ceny to ją dostają. Jeśli ktoś chce pełnowartościowe mięsa niech kupi sobie na przykład szynkę parmeńską. Fakt, że jest droga, ale właśnie.

Warto też wiedzieć, że te wszystkie "żółte sery" sprzedawacne na wagę warte są mniej więcej tyle samo, co szynki. Jeśli ktoś nie chcę wlewać w siebie barwników i innej chemii to lepiej niech nie patrzy na sery ponizej 50 zł/kg. Tak to niestety wygląda.

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 05.06.2008, 09:26   #6887
Zetoxa
liniejący leming
Zlotowicz

Data rejestracji: 20.12.2001
Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
ale d-ebile pracują w superexpresie
http://www.sport.pl/sport/1,74696,52...rotestuja.html
Stary 05.06.2008, 09:36   #6888
icemac
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz

Data rejestracji: 24.02.2003
icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
@Zetoxa

a to nie jest jaka***347; niemecka gazeta/wydawnictwo
Stary 05.06.2008, 10:05   #6889
Zetoxa
liniejący leming
Zlotowicz

Data rejestracji: 20.12.2001
Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
chyba Fakt jest niemiecki,
te głąby to jednak z równin mazowieckich pochodzą
Stary 05.06.2008, 10:19   #6890
demek
ZnakJaworznickiegoBikera

Data rejestracji: 22.03.2005
demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
gdyby nie krew to imo nie byloby tak zle...
Intel Pentium 4 630 3,0@5,6 GHZ --100% O/C CLUB 3Ghz@6750Mhz
PISIOR - PRAWO I SPRAWIEDLIWOŚĆ I OJCIEC RYDZYK
MEMORANDO - UZYTKOWNIK, KTOREGO DLA DOBRA WLASNEGO, DOBRA WLASNYCH PIENIEDZY I DOBRA WLASNYCH NERWOW NALEZY OMIJAC SZEROKIM LUKIEM
demek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.06.2008, 13:51   #6891
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Je***347;li kto***347; ma troch***281; czasu i ch***281;ci do poczytania to polecam - ca***322;kiem sensowna lektura:

Raporty III Kongresu Obywatelskiego do pobrania
Edukacja dla modernizacji i rozwoju (pdf,890KB)
Jaka reforma nauki i szk***243;***322; wy***380;szych? (pdf, 467KB)
Jak tworzy***263; regiony z krwi i ko***347;ci? (pdf, 404KB)
Najnowsza fala emigracji - szansa czy zagro***380;enie dla modernizacji Polski? (pdf, 505 KB)
Jaka modernizacja obszar***243;w wiejskich? (pdf, 337KB)
Infrastruktura dla skoku cywilizacyjnego (pdf, 1,2MB)
Przeskoczy***263; samych siebie. Rewolucja innowacyjna w polskiej nauce i dydaktyce (pdf, 883 KB)
Drogi do dobrego rz***261;dzenia (pdf, 322KB)

http://www.pfo.net.pl/

Stary 05.06.2008, 14:30   #6892
pepperman
Guru

Data rejestracji: 10.08.2002
pepperman zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez andrzejj9 Podgląd Wiadomości
No bez żartów.. Jak ktoś myśli, że te wynalazki szynkopodobne sprzedawane w supermarketach, czy nawet sklepach firmowych mają cokolwiek wspólnego ze zdrowym żywieniem, to jest bardzo naiwny...

Ale coś za coś, konsumenci chcą niskiej ceny to ją dostają. Jeśli ktoś chce pełnowartościowe mięsa niech kupi sobie na przykład szynkę parmeńską. Fakt, że jest droga, ale właśnie.

Warto też wiedzieć, że te wszystkie "żółte sery" sprzedawacne na wagę warte są mniej więcej tyle samo, co szynki. Jeśli ktoś nie chcę wlewać w siebie barwników i innej chemii to lepiej niech nie patrzy na sery ponizej 50 zł/kg. Tak to niestety wygląda.
w przypadku szynki pamenskiej placisz za jej "regionalnosc" i chroniony znak, a sprawa rozchodzi sie o to, ze wedliny i tak sa juz drogie, dlatego masz prawo dostawac to za co placisz. z serami rowniez przesadzasz, idac ta droga mozna wyjsc z zalozenia, ze dobry ser to tylko 100 za kg. juz teraz czesto sa drozsze niz wedliny, tylko ze w przypadku serow mozna zorientowac sie jaka jest ich jakosc. tutaj tak latwo nie oszuka sie.
pepperman jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.06.2008, 14:39   #6893
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Cytat:
Napisany przez pepperman Podgląd Wiadomości
w przypadku szynki pamenskiej placisz za jej "regionalnosc" i chroniony znak, a sprawa rozchodzi sie o to, ze wedliny i tak sa juz drogie, dlatego masz prawo dostawac to za co placisz. z serami rowniez przesadzasz, idac ta droga mozna wyjsc z zalozenia, ze dobry ser to tylko 100 za kg. juz teraz czesto sa drozsze niz wedliny, tylko ze w przypadku serow mozna zorientowac sie jaka jest ich jakosc. tutaj tak latwo nie oszuka sie.
Nie przeczę, że jest to już swego rodzaju towar luksusowy, za który się płaci. Natomiast bez żartów, że wędliny są drogie - 10-15 złotych za kilogram szynki to dużo? Przecież więcej kosztuje mięso, z którego jest robiona. A wszystkie marże po drodze i dodatkowe koszty?

Co do serów, to jeśli tak uważasz, proponuję poprosić o oryginalne opakowania i spojrzeć na składniki. Z prawdziwym żółtym serem ma to wspólny jedynie kolor (barwniki..). Sam tego nie wymyśliłem, rozmawiałem swego czasu z doktorem technik żywieniowych (czy jak to się nazywa). I taka jest niestety nasz 'sklepowa rzeczywistość'.

Stary 05.06.2008, 14:45   #6894
Reetou
Data rejestracji: 18.05.2004
Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
10-15 złotych za kilogram szynki to dużo? Przecież więcej kosztuje mięso, z którego jest robiona.
Gdzie Ty widziałeś wędliny po 10 zł? Najtańsze, które widziałem ostatnio, to okolice dwudziestu złotych, jadalne - powyżej trzydziestu.
Reetou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.06.2008, 14:48   #6895
pepperman
Guru

Cytat:
Nie przeczę, że jest to już swego rodzaju towar luksusowy, za który się płaci. Natomiast bez żartów, że wędliny są drogie - 10-15 złotych za kilogram szynki to dużo? Przecież więcej kosztuje mięso, z którego jest robiona. A wszystkie marże po drodze i dodatkowe koszty?
ale ja nie mowie o takich odpadach.

Cytat:
Co do serów, to jeśli tak uważasz, proponuję poprosić o oryginalne opakowania i spojrzeć na składniki. Z prawdziwym żółtym serem ma to wspólny jedynie kolor (barwniki..). Sam tego nie wymyśliłem, rozmawiałem swego czasu z doktorem technik żywieniowych (czy jak to się nazywa). I taka jest niestety nasz 'sklepowa rzeczywistość'.
dobrego sera nie zrobisz i nie podrobisz tylko na barwnikach. ser jest trudno oszukac. z wygladu bedzie wygladalo jak ser, ale juz i smak i pierwsze kilka dni przechowywania pokaza prawde.
Stary 05.06.2008, 16:10   #6896
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Cytat:
Napisany przez pepperman Podgląd Wiadomości
ale ja nie mowie o takich odpadach.
Ale co za różnica - w szynce za 20-30 zł też jest więcej chemii niż mięsa..

Cytat:
dobrego sera nie zrobisz i nie podrobisz tylko na barwnikach. ser jest trudno oszukac. z wygladu bedzie wygladalo jak ser, ale juz i smak i pierwsze kilka dni przechowywania pokaza prawde.
Czy ja wiem.. Może nie jestem takim smakoszem, ale ja różnicy nie widzę. Tzn. w sumie nawet widzę - ten tańszy mi bardziej smakuje. Niestety.. chemia do 'doprawiania' nie jest droga, na pewno tańsza od naturalnego surowca i tym samym nie jest problemem sprawienie, żeby taki "prawieser" smakował nawet lepiej od naturalnego.

Nie chcę tutaj zniechęcać do jedzenia czegokolwiek (chociaż chcąc zdrowo się odżywiać do supermarketów raczej nie ma po co zaglądać), ale niestety w większości oferowanych (i kupowanych) przedmiotów spożywczych pełno jest tych różnych ulepszaczy. Nawet przed chwilą chciałem sobie jakąś przekąskę kupić, ale po przejrzeniu składników kilku różnych niby zdrowych batoników czy ciastek zrezygnowałem.. emulgatory, spulchniacze, cukier, barwniki.. Powiedzmy, że spasuję. A jedyna rzecz, którą chętnie bym kupił czyli suszone owoce, a konkretnie daktyli, akurat nie było.

Stary 05.06.2008, 16:59   #6897
pepperman
Guru

Cytat:
Ale co za różnica - w szynce za 20-30 zł też jest więcej chemii niż mięsa..
za 25-30 mozna kupic juz cos w miare. bez przesady.

Cytat:
Czy ja wiem.. Może nie jestem takim smakoszem, ale ja różnicy nie widzę. Tzn. w sumie nawet widzę - ten tańszy mi bardziej smakuje. Niestety.. chemia do 'doprawiania' nie jest droga, na pewno tańsza od naturalnego surowca i tym samym nie jest problemem sprawienie, żeby taki "prawieser" smakował nawet lepiej od naturalnego.
ser musi dojrzewac, musi uzyskac odpowiednia konsystencje. ulepszacze tylko sprawia, ze bedzie ladnie na wystawie wygladal.

Cytat:
Nie chcę tutaj zniechęcać do jedzenia czegokolwiek (chociaż chcąc zdrowo się odżywiać do supermarketów raczej nie ma po co zaglądać), ale niestety w większości oferowanych (i kupowanych) przedmiotów spożywczych pełno jest tych różnych ulepszaczy. Nawet przed chwilą chciałem sobie jakąś przekąskę kupić, ale po przejrzeniu składników kilku różnych niby zdrowych batoników czy ciastek zrezygnowałem.. emulgatory, spulchniacze, cukier, barwniki.. Powiedzmy, że spasuję. A jedyna rzecz, którą chętnie bym kupił czyli suszone owoce, a konkretnie daktyli, akurat nie było.
nie wszystkie skladniki E sa be .
Stary 06.06.2008, 10:07   #6898
sobrus
Jukebox Hero

Data rejestracji: 17.09.2004
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
a potem sie dziwimy ze ludzie sie przekr***281;caj***261; na jakies nowotwory.
zawartosc chemii powinna bys scisle regulowana przepisami
kiedys byla "Polska norma"
teraz sie droga tanio***347;***263;
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.06.2008, 10:14   #6899
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Cytat:
Napisany przez sobrus Podgląd Wiadomości
a potem sie dziwimy ze ludzie sie przekręcają na jakies nowotwory.
zawartosc chemii powinna bys scisle regulowana przepisami
kiedys byla "Polska norma"
teraz sie droga taniość
Kto się dziwi ten dziwi. To też dla mnie pewna naiwność - ludzie przez całe życie napychają się różnymi świństwami, a później dziwią, że skąd ta choroba - przecież on nie pali i w ogóle w miarę zdrowo się odżywia. No właśnie to w miarę zdrowo okazuje się niewystarczająco. Poza tym jak wygląda łatwo się przekonać idąc do jakiejkolwiek galerii handlowej i przechodząc obok części żywieniowej - do fast foodów praktycznie nie można się dopchać (nie żebym chciał..). A od tego, co tam serwują, to już i najtańsza szynka byłaby lepsza.

Co do norm, to wbrew pozorom są jeszcze. Jest ich w Polsce i Europie kilkanaście. Są mało znane może dlatego, że niewiele jest produktów, które mogą się nimi poszczycić. Swego czasu o tym czytałem, ale musiałbym odświeżyć te informacje.

Jako ciekawostkę jeszcze - jako, że wczoraj dalej byłem głodny, to wracając do domu wstąpiłem do sklepu ze zdrową żywnością w złotych tarasach. Z 10 minut próbowałem znaleźć coś, co możnaby przekąsić, a co nie miałoby w sobie żadnych dodatków chemicznych. Nie znalazłem. Tak to pojęcie zdrowej żywności wygląda.

Stary 06.06.2008, 11:00   #6900
sobrus
Jukebox Hero

Data rejestracji: 17.09.2004
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Niestety. A jeszcze dodajmy ska***380;enie powietrza i fale radiowe (kom***243;rki, WiFi) oraz szprycowanie si***281; g***243;...mi przemys***322;u farmaceutycznego (je***380;eli my***347;licie, ***380;e ka***380;dy lek jest skuteczny i przetestowany to grubo sie mylicie. Firmy farmaceutyczne robi***261; najpierw leki, a potem wmawiaj***261;, ***380;e s***261; one potrzebne )

Wiecie ***380;e homeopatia to bzdura? Nie dzia***322;a. Nic a nic. Badania s***261; jednoznaczne. A leki dalej s***261; sprzedawane.
A wiecie, ***380;e Actimel nie dzia***322;a? Co***347; tam producentowi wysz***322;o w granicy b***322;***281;d***243;w pomiaru i ju***380; zachwala skuteczno***347;***263; nowego specyfiku . Firma zosta***322;a ju***380; zdrowo za to op*****na, i z pewnych hase***322; reklamowych musia***322;a zrezygnowa***263;.

I do tego ta sterylna czysto***347;***263; niszcz***261;ca nasz uk***322;ad odporno***347;ciowy.
I mamy obraz n***281;dzy i rozpaczy.
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Tagi
newsy, polityka - won!, wiadomości

Twoje uprawnienia: