Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 04.02.2004, 00:23   #16
memorando
Młody żonkoś

Data rejestracji: 02.02.2003
memorando zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez puch
A to pociecha! Ale dzięki, memorando, o taką wskazówkę właśnie mi chodziło!

heh memorando tylko zle wiadomości pamiętaj o tym puch przeczytaj prw bo napisaleś dla mnie zbyt zawiklanie prw infor przez tą jedną mordkę
memorando jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 04.02.2004, 00:39   #17
RafeQ
Bywalec

Data rejestracji: 15.10.2003
RafeQ w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez ko_darek
Witam!

Miałem taki problem z RAMem pod Win98 i dotyczył ilości banków pamięci.
Wszystkie 3 moduły były sprawne, ale chodziły tylko po obsadzeniu slotów w jednej określonej kolejności.

Pozdrawiam.
D.
A to miałeś problem typowo sprzętowy, niezależny od syska. Kolejność gra rolę w SDRAmach i DDRamach, ponieważ na początek (1 slot) daje się kośc najwolniejszą a póżniej kolejno szybsze aż do najszybszej. Ponieważ praca pozostałych pamięci w tym wypadku dostosuje się do tej najwolniejszej. A jak powkładałeś bydlejak no to później się pewnie kaszana robiła
Stary 04.02.2004, 00:52   #18
ko_darek
Bywalec

Data rejestracji: 19.11.2003
ko_darek zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Witam.

Miałem. Ale ta płyta główna opuściła już ziemski padół.

Pozdrawiam.
D.
ko_darek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.02.2004, 01:08   #19
memorando
Młody żonkoś

Cytat:
Napisany przez RafeQ
A to miałeś problem typowo sprzętowy, niezależny od syska. Kolejność gra rolę w SDRAmach i DDRamach, ponieważ na początek (1 slot) daje się kośc najwolniejszą a póżniej kolejno szybsze aż do najszybszej. Ponieważ praca pozostałych pamięci w tym wypadku dostosuje się do tej najwolniejszej. A jak powkładałeś bydlejak no to później się pewnie kaszana robiła
ciekawe teorie bo microsoft niezaleca na więcej niż 512 mega instalki winzgrozy 95 98 me
Stary 04.02.2004, 02:03   #20
puch
Forumator

Data rejestracji: 22.03.2003
puch zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Dzięki, memorando. Znalazłem już odpowiednie artykuły w Knowledge Base M$ i biorę się za czytanie. Na razie wygląda na to, że problem jest znany, i może dać się rozwiązać, albo przynajmniej załatać.
Stary 04.02.2004, 03:23   #21
puch
Forumator

Problem (chyba) rozwiązany! Jedno z zaleceń M$ we wskazanym przez memorando artykule okazało się skuteczne.

Dziękuję!
Stary 04.02.2004, 03:33   #22
memorando
Młody żonkoś

Cytat:
Napisany przez puch
Problem (chyba) rozwiązany! Jedno z zaleceń M$ we wskazanym przez memorando artykule okazało się skuteczne.

Dziękuję!
config.sys zmienileś jedną linię??sorry mam kiepską pamięć co do tej lini w tym pliku ale to chyba każdy wie...sorry ale podaj co zrobileś
Stary 04.02.2004, 05:32   #23
puch
Forumator

Chyba jednak nie każdy to wie.

M$ twierdzi, że to sterownik Vcache tak się panoszy, jak jest powyżej 512 MB RAM, i zajmuje całą dostępną pamięć na bufor dyskowy. Dlatego należy ograniczyć jego maksymalną wielkość, wpisując odpowiednią wartość MaxFileCache w sekcji Vcache pliku System.ini.

Dzieje się tak zwłaszcza w systemach z kartą graficzną AGP, gdy karta ma ustawioną wysoką wartość AGP Aperture, np. 128 MB. Wówczas AGP Aperture i Vcache zajmują całą dostępną pamięć, i system nie może się załadować.

Pamiętam, że jeden z BSoD faktycznie coś mówił o błędzie związanym z kartą graficzną.

Jako rozwiązania alternatywne dla edycji sekcji Vcache pliku system.ini M$ proponuje:
a) ograniczenie ilości pamięci RAM dostępnej dla Windows poprzez zaawansowane ustawienia msconfig
b) zmniejszenie ilości pamięci RAM zainstalowanej w komputerze - po prostu rozczulające!

Zdaje się, że ktoś, kto projektował mechanizm Vcache wykazał się dalekowzrocznością podobną do swego szefa, B.G., który kiedyś - jak pamiętamy - ogłosił jak wyrocznia, że w PC-cie będzie maksymalnie 640 kB pamięci RAM, bo nikt nigdy nie będzie potrzebował więcej...

Ostatnio zmieniany przez puch : 04.02.2004 o godz. 05:38
puch jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.02.2004, 07:56   #24
memorando
Młody żonkoś

Cytat:
Napisany przez puch
Chyba jednak nie każdy to wie.

M$ twierdzi, że to sterownik Vcache tak się panoszy, jak jest powyżej 512 MB RAM, i zajmuje całą dostępną pamięć na bufor dyskowy. Dlatego należy ograniczyć jego maksymalną wielkość, wpisując odpowiednią wartość MaxFileCache w sekcji Vcache pliku System.ini.

Dzieje się tak zwłaszcza w systemach z kartą graficzną AGP, gdy karta ma ustawioną wysoką wartość AGP Aperture, np. 128 MB. Wówczas AGP Aperture i Vcache zajmują całą dostępną pamięć, i system nie może się załadować.

Pamiętam, że jeden z BSoD faktycznie coś mówił o błędzie związanym z kartą graficzną.

Jako rozwiązania alternatywne dla edycji sekcji Vcache pliku system.ini M$ proponuje:
a) ograniczenie ilości pamięci RAM dostępnej dla Windows poprzez zaawansowane ustawienia msconfig
b) zmniejszenie ilości pamięci RAM zainstalowanej w komputerze - po prostu rozczulające!

Zdaje się, że ktoś, kto projektował mechanizm Vcache wykazał się dalekowzrocznością podobną do swego szefa, B.G., który kiedyś - jak pamiętamy - ogłosił jak wyrocznia, że w PC-cie będzie maksymalnie 640 kB pamięci RAM, bo nikt nigdy nie będzie potrzebował więcej...

widzisz puch pamięć mam dobrą ale pomylilem nazwy plików dobrze że ci dalem rozwiązanie na talerzu bo znowu by mnie ktoś z forum zj..ał uff czytalem ten artykul chyba z 2 miechy temu a sam wiesz skleroza niebolia co Bila G on tylko takie mądrości umiał mówić...
Stary 04.02.2004, 10:06   #25
CrazyLucas
Forumator

Data rejestracji: 30.12.2002
CrazyLucas zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
a przy okazji zabawy z ramem - moze mi ktos powiedziec dlaczego moja win2k sp3 ciagle zajmuje te 120mb ramu jak w kompisku mam 512
CrazyLucas jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.02.2004, 10:39   #26
memorando
Młody żonkoś

Cytat:
Napisany przez CrazyLucas
a przy okazji zabawy z ramem - moze mi ktos powiedziec dlaczego moja win2k sp3 ciagle zajmuje te 120mb ramu jak w kompisku mam 512
wyłącz swapa będziesz mieć wolne tylko 220 do 290 ramu mega ustaw io coś tam w rejestrze na wartość podawaną w podręcznikach dla 512 ramu w dec i uzyskasz lepsze wyniki użycia pamięci sekcja w rejestrze to jest memory managment
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: