Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

 
 
Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 13.04.2007, 21:13   #1
Jabba the Hutt
Lord of the Sword
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika Jabba the Hutt
 
Data rejestracji: 06.04.2002
Lokalizacja: Twierdza Breslau
Posty: 4,477
Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Post Wino - mały przewodnik

Witam !

Zach***281;cony wypowiedziami EDa proponuj***281; aby***347;my dzielili si***281; do***347;wiadczeniami o winach. Temat ca***322;kiem powa***380;ny. Piszmy jakie znamy, jakie nam smakuj***261;. Co mo***380;ecie poleci***263; kolegom. Proponuj***281; bez szale***324;stw - ceny od 10 do 50 z***322;. No i bez ekstrawagancji - mo***380;e nie Owocowy dzban" za 3,50 z***322; .

Na pocz***261;tek troch***281; teorii :
"Rodzaje win i sposoby ich podawania

Wino to nap***243;j alkoholowy uzyskiwany w procesie fermentacji soku gronowego lub r***243;***380;nych innych owoc***243;w.
Wina dzielimy generalnie na: gronowe lub owocowe.
Podzia***322; ten wynika w***322;a***347;nie z u***380;ytego surowca. Soki gronowe zawieraj***261; z regu***322;y wystarczaj***261;c***261; ilo***347;***263; cukru
do uzyskania wina ***347;redniej mocy, soki owocowe z regu***322;y potrzebuj***261; dos***322;odzenia lub rozcie***324;czenia. Wynika to z du***380;ej zawarto***347;ci w nich kwas***243;w.
Oczywi***347;cie istniej***261; jeszcze inne rodzaje win, takie jak np. miody pitne lub wina zbo***380;owe.

Wina ze wzgl***281;du za r***243;***380;n***261; zawarto***347;***263; w nich alkoholu mo***380;emy podzieli***263; dodatkowo na wina lekkie (ok. 10%), ***347;rednie (14%) oraz wina mocne (18%).

Ze wzgl***281;du natomiast na zawarto***347;***263; w nich cukru dzielimy je na wytrawne, p***243;***322;wytrawne, p***243;***322;s***322;odkie, s***322;odkie. Mo***380;na r***243;wnie***380; spotka***263; okre***347;lenie wina sto***322;owe lub deserowe. Temu pierwszemu odpowiadaj***261; wina wytrawne
i p***243;***322;wytrawne, drugiemu s***322;odkie i p***243;***322;s***322;odkie. Jak sama nazwa wskazuje wina sto***322;owe winny by***263; serwowane do da***324; g***322;***243;wnych, deserowe za***347; do deser***243;w.

Kolejnym kryterium podzia***322;u win jest ich barwa.
Ze wzgl***281;du na barw***281; wina dzielimy na: bia***322;e i czerwone. Jest to dosy***263; og***243;lny podzia***322;, jednak***380;e powszechnie przyj***281;ty. Oczywi***347;cie bardziej lub mniej specjalistycznych kryteri***243;w podzia***322;u wina jest znacznie wi***281;cej.
Mo***380;emy wi***281;c wyodr***281;bni***263; wina musuj***261;ce, gazowane (wino gazowane i musuj***261;ce to wbrew licznym podobie***324;stwom to nie jest to samo. Wina gazowane sztucznie s***261; nasycane dwutlenkiem w***281;gla, musuj***261;ce natomiast nasycane s***261; naturalnie w kolejnym procesie fermentacji), wina zio***322;owe (jak np. wermuty),
wina lecznicze (z licznymi dodatkami zi***243;***322; o leczniczych w***322;a***347;ciwo***347;ciach).

Podzia***322; win ma r***243;wnie***380; du***380;e znaczenie przy sposobie ich podawania. Istotne jest nie tylko do jakich potraw powinni***347;my serwowa***263; okre***347;lone gatunki win ale r***243;wnie***380; w jakich kieliszkach.
Przyjrzyjmy si***281; zasadom podawania wina:
Wina wytrawne i p***243;***322;wytrawne (zar***243;wno bia***322;e jak i czerwone) podajemy do zimnych przek***261;sek,
a ju***380; np. do da***324; gor***261;cych z bia***322;ego mi***281;sa ograniczamy si***281; tylko do wina wytrawnego lub p***243;***322;wytrawnego
bia***322;ego, jego czerwona odmiana b***281;dzie natomiast doskona***322;ym dodatkiem do innych mi***281;s,
tak samo zreszt***261; jak wermut. Gdy serwujemy mi***281;so kaczki lub g***281;si idealnym dope***322;nieniem potrawy mo***380;e by***263; wino wytrawne czerwone. Wina s***322;odkie i p***243;***322;s***322;odkie zwane r***243;wnie***380; deserowymi jak nietrudno si***281; domy***347;li***263; podajemy do r***243;***380;nego rodzaju deser***243;w, ciast oraz s***322;odyczy.
Wina czerwone podajemy w ni***380;szych kieliszkach (o szerszych czaszach),
wina bia***322;e w kieliszkach wysokich (smuk***322;ych)."


Ze swojej strony polecam kalifornijskie Carlo Rossi - ro***380;owe, p***243;***322;wytrawne. Cena oko***322;o 23-26 z***322;
"Carlo Rossi California Rose
R***243;***380;owe p***243;***322;wytrawne, bardzo lubiane i popularne wino. ***321;agodne, delikatne o nieskomplikowanym smaku.
region: Kalifornia
szczep: wieloszczepowe
rocznik: nieoznaczony "

Cytat z Eda Huntera :
"mam straszny uraz do francuskich win, bo ludzie op***281;tani mitem kupuj***261; ten be***322;t z przekonaniem, ***380;e co***347; dobrego bior***261;....

w ostatnich latach raz pi***322;em dobre francuskie wino, ale bia***322;e p***243;***322;s***322;odkie. nie przepadam za p***243;***322;s***322;odkim winem, ale nie by***322;o z***322;e. za to wszystkie czerwone na jakie trafi***322;em (sam ju***380; od dawna nie kupuj***281;, ale pocz***281;stuj***261; czasem gdzie***347;) smakowa***322;y jak najpodlejsza Sophia, siara do kwadratu, tragedia za du***380;o forsy. hiszpa***324;skie wina sprowadzane do Polski to te***380; w wi***281;kszo***347;ci be***322;ty, w***322;oskie mog***261; by***263;, ale cena straszy troch***281;...niekt***243;re w***322;oskie sto***322;owe (vino da tavola) s***261; niez***322;e i niedrogie, ale mo***380;na si***281; naci***261;***263;

jednym s***322;owem Ameryka Po***322;udniowa, Australia, Kalifornia i RPA a b***281;dziemy si***281; cieszy***263;
"
__________________

SITH LORD

Ostatnio zmieniany przez Jabba the Hutt : 13.04.2007 o godz. 21:18
Jabba the Hutt jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
 


Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:22.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2025, vBulletin Solutions Inc.