Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Wino - mały przewodnik (https://forum.cdrinfo.pl/f5/wino-maly-przewodnik-71268/)

Jabba the Hutt 13.04.2007 21:13

Wino - mały przewodnik
 
Witam !

Zach***281;cony wypowiedziami EDa proponuj***281; aby***347;my dzielili si***281; do***347;wiadczeniami o winach. Temat ca***322;kiem powa***380;ny. Piszmy jakie znamy, jakie nam smakuj***261;. Co mo***380;ecie poleci***263; kolegom. Proponuj***281; bez szale***324;stw - ceny od 10 do 50 z***322;. No i bez ekstrawagancji - mo***380;e nie Owocowy dzban" za 3,50 z***322; ;) .

Na pocz***261;tek troch***281; teorii :
"Rodzaje win i sposoby ich podawania

Wino to nap***243;j alkoholowy uzyskiwany w procesie fermentacji soku gronowego lub r***243;***380;nych innych owoc***243;w.
Wina dzielimy generalnie na: gronowe lub owocowe.
Podzia***322; ten wynika w***322;a***347;nie z u***380;ytego surowca. Soki gronowe zawieraj***261; z regu***322;y wystarczaj***261;c***261; ilo***347;***263; cukru
do uzyskania wina ***347;redniej mocy, soki owocowe z regu***322;y potrzebuj***261; dos***322;odzenia lub rozcie***324;czenia. Wynika to z du***380;ej zawarto***347;ci w nich kwas***243;w.
Oczywi***347;cie istniej***261; jeszcze inne rodzaje win, takie jak np. miody pitne lub wina zbo***380;owe.

Wina ze wzgl***281;du za r***243;***380;n***261; zawarto***347;***263; w nich alkoholu mo***380;emy podzieli***263; dodatkowo na wina lekkie (ok. 10%), ***347;rednie (14%) oraz wina mocne (18%).

Ze wzgl***281;du natomiast na zawarto***347;***263; w nich cukru dzielimy je na wytrawne, p***243;***322;wytrawne, p***243;***322;s***322;odkie, s***322;odkie. Mo***380;na r***243;wnie***380; spotka***263; okre***347;lenie wina sto***322;owe lub deserowe. Temu pierwszemu odpowiadaj***261; wina wytrawne
i p***243;***322;wytrawne, drugiemu s***322;odkie i p***243;***322;s***322;odkie. Jak sama nazwa wskazuje wina sto***322;owe winny by***263; serwowane do da***324; g***322;***243;wnych, deserowe za***347; do deser***243;w.

Kolejnym kryterium podzia***322;u win jest ich barwa.
Ze wzgl***281;du na barw***281; wina dzielimy na: bia***322;e i czerwone. Jest to dosy***263; og***243;lny podzia***322;, jednak***380;e powszechnie przyj***281;ty. Oczywi***347;cie bardziej lub mniej specjalistycznych kryteri***243;w podzia***322;u wina jest znacznie wi***281;cej.
Mo***380;emy wi***281;c wyodr***281;bni***263; wina musuj***261;ce, gazowane (wino gazowane i musuj***261;ce to wbrew licznym podobie***324;stwom to nie jest to samo. Wina gazowane sztucznie s***261; nasycane dwutlenkiem w***281;gla, musuj***261;ce natomiast nasycane s***261; naturalnie w kolejnym procesie fermentacji), wina zio***322;owe (jak np. wermuty),
wina lecznicze (z licznymi dodatkami zi***243;***322; o leczniczych w***322;a***347;ciwo***347;ciach).

Podzia***322; win ma r***243;wnie***380; du***380;e znaczenie przy sposobie ich podawania. Istotne jest nie tylko do jakich potraw powinni***347;my serwowa***263; okre***347;lone gatunki win ale r***243;wnie***380; w jakich kieliszkach.
Przyjrzyjmy si***281; zasadom podawania wina:
Wina wytrawne i p***243;***322;wytrawne (zar***243;wno bia***322;e jak i czerwone) podajemy do zimnych przek***261;sek,
a ju***380; np. do da***324; gor***261;cych z bia***322;ego mi***281;sa ograniczamy si***281; tylko do wina wytrawnego lub p***243;***322;wytrawnego
bia***322;ego, jego czerwona odmiana b***281;dzie natomiast doskona***322;ym dodatkiem do innych mi***281;s,
tak samo zreszt***261; jak wermut. Gdy serwujemy mi***281;so kaczki lub g***281;si idealnym dope***322;nieniem potrawy mo***380;e by***263; wino wytrawne czerwone. Wina s***322;odkie i p***243;***322;s***322;odkie zwane r***243;wnie***380; deserowymi jak nietrudno si***281; domy***347;li***263; podajemy do r***243;***380;nego rodzaju deser***243;w, ciast oraz s***322;odyczy.
Wina czerwone podajemy w ni***380;szych kieliszkach (o szerszych czaszach),
wina bia***322;e w kieliszkach wysokich (smuk***322;ych)."


Ze swojej strony polecam kalifornijskie Carlo Rossi - ro***380;owe, p***243;***322;wytrawne. Cena oko***322;o 23-26 z***322;
"Carlo Rossi California Rose
R***243;***380;owe p***243;***322;wytrawne, bardzo lubiane i popularne wino. ***321;agodne, delikatne o nieskomplikowanym smaku.
region: Kalifornia
szczep: wieloszczepowe
rocznik: nieoznaczony "

Cytat z Eda Huntera :
"mam straszny uraz do francuskich win, bo ludzie op***281;tani mitem kupuj***261; ten be***322;t z przekonaniem, ***380;e co***347; dobrego bior***261;....

w ostatnich latach raz pi***322;em dobre francuskie wino, ale bia***322;e p***243;***322;s***322;odkie. nie przepadam za p***243;***322;s***322;odkim winem, ale nie by***322;o z***322;e. za to wszystkie czerwone na jakie trafi***322;em (sam ju***380; od dawna nie kupuj***281;, ale pocz***281;stuj***261; czasem gdzie***347;) smakowa***322;y jak najpodlejsza Sophia, siara do kwadratu, tragedia za du***380;o forsy. hiszpa***324;skie wina sprowadzane do Polski to te***380; w wi***281;kszo***347;ci be***322;ty, w***322;oskie mog***261; by***263;, ale cena straszy troch***281;...niekt***243;re w***322;oskie sto***322;owe (vino da tavola) s***261; niez***322;e i niedrogie, ale mo***380;na si***281; naci***261;***263;

jednym s***322;owem Ameryka Po***322;udniowa, Australia, Kalifornia i RPA a b***281;dziemy si***281; cieszy***263;
"

pops 13.04.2007 21:42

no to je***347;li chodzi o walory smakowe, to nie polecam "bo***380;ole nuw***261;", nie wiem jak to si***281; pisze, ale smakuje jak siury. tak przypuszczam, bo tych drugich jeszcze nie mia***322;em okazji posmakowa***263;. wszystkie m***322;ode wina s***261; paskudne.

Agusia 13.04.2007 21:46

Cytat:

bożole nuwą
No nie - Beaujolais nouveau

AleX69 13.04.2007 21:47

toleruje tylko czerwone szczepy winogron Cabernet i Pinot
nie toleruje chilijskich i californijskich
jak pozbieram korki to napisze cos wiecej o swoich ulubionych butelkach

pops 13.04.2007 21:56

Cytat:

Napisany przez Agusia (Post 763095)
No nie - Beaujolais nouveau

cóż, jestem ignorantem :taktak:, moją wersję przynajmniej wiadomo jak przeczytać :P

melag 13.04.2007 23:14

Sprawdzone przez @melaga :

BORDEAUX KRESSMANN SEMI SWEET - Delikatne, do ryb i ser***243;w, z do***347;wiadczenia wiem ***380;e b.lubi***261; je kobiety (cena ~ 25z***322; - Francja)

DOBRII PASTIRI (Dobry Pasterz) - dla smakoszy deserowych win, aromat rodzynek i owoc***243;w le***347;nych (cena ~ 22z***322; - Mo***322;dawia)

LIEBFRAUMILCH - Chyba najbardziej znane re***324;skie wino (cena ~ 14z***322; - Niemcy)

WHITE ZINFANDEL - p***243;***322;wytrawne, orze***378;wiaj***261;ce (cena ~ 28z***322; - USA)

:)

Monter 14.04.2007 01:25

Osobi***347;cie nie jestem zwolennikiem picia wina w du***380;ej ilo***347;ci - od tego wynaleziono piwo. Jak kto***347; chce si***281; uchla***263;, to ju***380; lepiej zrobi***263; dobre drinki na spirytusie. Wino jest winem i raczej spo***380;ywa si***281; je okazyjnie.

Tyle mojego wst***281;pu. Teraz konkrety: wina tanie smakuj***261; zapewne podobnie. Nie zarabiam kokos***243;w na tyle, by co chwil***281; pr***243;bowa***263; jakich***347; wynalazk***243;w. U mnie w domu przyj***281;***322;y si***281; trzy rodzaje:
- Cherry (kosztuje jakies 13-15 zl), dobre na wiecz***243;r z filmem ;)
- Sangria (tutaj s***261; r***243;***380;ne, prawdziwa i podr***243;ba - podr***243;ba ma ja***347;niejsz***261; etykiete i jest bardziej wodnita - du***380;a butla co***347; pod 20 PLN), dobre na rodzinne zloty ;)
- wino domowej roboty ;) to jest bezcenne, a sk***322;ad zale***380;y od wielu czynnik***243;w :D

ed hunter 14.04.2007 09:03

to Carlo Rossi to wsz***281;dzie si***281; s***322;yszy teraz. ostatnio kobitka si***281; pyta***322;a w delikatesach na zadupiu (ale dobrze zaopatrzonych) o dobre r***243;***380;owe wino - Carlo Rossi - jednym tchem powiedzia***322;a ekspedientka i podejrzewam, ***380;e to koniec jej wiedzy na temat wina. po prostu - to wino by***322;o reklamowane w TV i w radiu. i jest efekt. to tak jak swego czasu wszyscy pili piwo Miller, bo fajna reklama lecia***322;a...a to piwo to szczochy. nie wiem jak jest z tym winem, bo jeszcze go nie pi***322;em, ale ogl***261;daj***261;c ich stron***281; dochodz***281; do wniosku, ***380;e jest to producent sto***322;owych win, kt***243;ry przez agresywn***261; akcj***281; reklamow***261; stworzy***322; kolejny mit...

Jabba the Hutt 14.04.2007 09:13

Carlo Rossi zacząłem degustować w okolicach Sylwestra. Kupiłem nie znając go. Sprzedawca , jak go pytałem o wino koło 20 zl, takie lekko słodkawe, pomyślał i polecił mi to właśnie. Żadnych reklam wtedy nie było. Wybral mi własnie Rose. Smakuje mi. Piję niedużo, nie codziennie, dla smaku.

Agusia 14.04.2007 09:48

Najbardziej lubi***281; czerwone wytrawne. Chilijskie, australijskie te***380; s***261; niez***322;e ale i Sophi***261; nie gardz***281;.

Jabba the Hutt 14.04.2007 10:35

Pite ostatnio :
Sole d'Italia (Vino di Tavola) Bianco, Demi Sec (S.Orsola)
gronowe, sto***322;owe, bia***322;e, wloskie p***243;***322;wytrawne (white medium dry)
jako aperitif , do pizzy i makaron***243;w
Niez***322;e, aczkolwiek Carlo Rossi lepsze.

Stoi w kom***243;rce :
2005 - Molleux Bordeaux
francuskie wino gronowe, bia***322;e, p***243;***322;s***322;odkie (szczep Semillon,Sauvignon Blanc, Muscadelle)
jako aperitif oraz do sa***322;atek owocowych i innych deser***243;w

AleX69 14.04.2007 12:40

Jabba nie przepisujcie etykiet wina bez sensu ... po co ten charakter wina w trzech jezykach :D

jesli wam dana butelka wina pasowal zrobcie zdjecie butelki etykiety
i napiszcie w dwoch slowach co was w nim urzeklo

nazwa danego wina/butelki czasem pojawiala sie z roznymi etykietami i pochodzilo z roznych rozlewni

Zetoxa 14.04.2007 13:17

sprobujcie Medoc 2000 z winnicy Chateau d***8217;Escurac, Bordeaux, coś pięknego, szczególnie górna nuta, 49 zł. Rocznik 2000 był tak swoją drogą naprawdę dobry we Francji.

ed hunter 14.04.2007 16:59

Cytat:

Napisany przez AleX69 (Post 763288)
Jabba nie przepisujcie etykiet wina bez sensu ... po co ten charakter wina w trzech jezykach :D

jesli wam dana butelka wina pasowal zrobcie zdjecie butelki etykiety
i napiszcie w dwoch slowach co was w nim urzeklo

nazwa danego wina/butelki czasem pojawiala sie z roznymi etykietami i pochodzilo z roznych rozlewni

popieram robienie zdjęć i podawanie źródła. spam nam nie grozi chyba....

FatAlbert 14.04.2007 17:12

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez Jabba the Hutt (Post 763067)
Witam !

(...)

Cytat z Eda Huntera :
"[I]mam straszny uraz do francuskich win, bo ludzie opętani mitem kupują ten bełt z przekonaniem, że coś dobrego biorą....

(...)

potwierdzam :taktak:

Załącznik 39220

Bordeaux Superieur ~2004~

12,5 % Vol.


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:09.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2025, vBulletin Solutions Inc.