![]() |
Pozostaje mie***263; nadziej***281;, ***380;e sejm tego nie przeg***322;osuje
|
Według mnie to głupi pomysł. Armia powinna być jakoś tak zawodowo-kontraktowa, czyli połowa zawodowców co "pracują" w armii i żołnierze na kilkuletnich kontraktach (co są prawie jak zawodowi, mogą potem kontynuować karierę w wojsku). Przecież wiele pisze się o zmniejszaniu armii, więc powinna ona być wyszkolona i zawodowa. W końcu tnie się na złom sporo okrętów a na nowe nas nie stać. Ilość czołgów, samolotów też jest mniejsza i są bardziej skomputeryzowane niż kiedyś. Do ich obsługi nie wystarczy 4 miesięczne przeszkolenie, z czego połowę rekruci uczą się musztry i odróżniania końca lufy kałacha od kolby. Na misje zagraniczne, też są potrzebni specjaliści. Wygląda więc,że to przeszkolenie, ma znów, według sowieckich wzorów, dać wojsku "mięso armatnie" (bo co ci ludzie będą wiedzieć o taktyce i sposobach walki), które będzie można pchnąć na białoruskie T72 czy niemieckie Leopardy jakby co (z kałachem z lat 60tych, RPG7 z lat 70-tych i granatem F1 pamietającym zdobycie Berlina).
|
Co za Szczygieł!!
Nie dość że w parlamencie cały zwierzyniec głupków to jeszcze ten musił wymyślić taką nowelizację!! Strasznie mi się to nie podoba, i gdzie tu demokracja - wolność wyboru ?!? Mam lat 17 i ja (za cholerę) nie chcę iść do woja, jak będzie trzeba to sobie pojadę na wakacje (takie dłuższe) albo coś się wymyśli (macie jakieś kombinowane pomysły ?? ) |
Zapewne na tak glosuja ludzie, ktorzy byli w wojsku i skoro oni byli to inni tez niech ida po co maja miec lepiej.To raz.
Dwa ja nie bylem mimo, ze mam "A". I glosuje na nie. To powinien byc wolny wybor, a wojsko powinno byc zawodowe. |
Znam par***281; os***243;b po wojsku. Nie ***380;ycz***261; nikomu armii, mimo i***380; nie narzeka***322;y na pobyt.
Zapewne armia zaczyna si***281; ba***263;,***380;e wszyscy co maj***261; troch***281; w g***322;owie i s***261; m***322;odzi, wyje***380;d***380;aj***261; do pracy na Zach***243;d. A jak im si***281; spodoba, to nie wr***243;c***261;. I kto b***281;dzie genera***322;owi wille stawia***322; albo uzasadnia***322; jego pobyt na sto***322;ku ? Nie podoba mi si***281; pr***243;ba tworzenia w Polsce, czego***347; takiego jak Izrael, ze swoim powszechnym obowi***261;zkiem s***322;uzby. Niech zrobi***261; Gwardi***281; Narodow***261; dla ch***281;tnych do zabawy. B***281;da tacy go***347;cie, ***347;wiadomie s***322;u***380;y***263; po kilka dni w miesi***261;cu czy kilka tygodni na rok, za jakie***347; gratyfikacje. No chyba,***380;e nasi kochani "pracodawcy" (Lewiatany i inne sp***243;***322;ki) natychmiast ich zwolni***261; z pracy. |
Pozdrawiam wszystkich, ktorzy solidnie zapracowali na swoja kategorie "D" :-).
|
Cytat:
Jestem za przeszkleniem 8 miechow - na pelnym gazie szklenie ................|| a co biedzie jak ma armie zawodowa wystrzelaja / kto biedzie ...... :taktak: nawet nie biedzie wiadzial jak sie ma okopac :fiu: ......... nie wspomne o oddaniu strzalu :> odsluzylem 2 lata od dech do dechy i JESTEM DUMNY z tego choc to bylo juz 20 lat temu .... ale czas leci :fiu: |
Cytat:
Mimo wszystko jestem przeciwny ustawie... |
eee oni to dopiero przygotowuja - szkoda ich roboty to i tak nie przejdzie ;)
a nawet gdyby, co to sa 4 miechy bedzie ma***322;a przygoda i tyle :D |
Cytat:
Tak, jak napisałem wyżej.. szkolenie tak, ale niechże będzie ono sensownie przygotowane.. |
Zag***322;osowa***322;em na NIE bo uwa***380;am ***380;e to bardzo g***322;upi pomys***322;...Wr***281;cz nawet poroniony. Kto***347; ma rezygnowa***263; z edukacji dla...picia, palenia, bluzgania i nic nie robienia (niech kto***347; napisze je***380;eli si***281; myl***281;).
Do tego dochodzi wynagrodzenie. Kto***347; ma dobr***261; prace i nagle dostaje wezwanie...koniec z prac***261;. No chyba ***380;e za ka***380;dy miesi***261;c pobytu dostaje si***281; 800z***322; do r***281;ki wtedy to i ja bym si***281; skusi***322;. Ale to chyba nie jest realne. Dzisiejsze wojsko nie uczy niczego dobrego. Je***380;eli taki przepis wejdzie w ***380;ycie to jedynym wyj***347;ciem jest emigracja za granice :] |
Witam
Cytat:
Cytat:
Jeżeli ustawa przejdzie lub będą chcieli mnie wziąć do wojska to co mam zrobic? pójść do rodziców niech dają 1000 zł mojej żonie przez 4 miechy bo jadę pobawić się w wojnę? |
Jest tez troche inny problem. Jezeli ktos chcialby np. isc do woja (zawodowego) po studiach, to dla niego przeszkolenie po studiach jest super rozwiazaniem - wojo przychodzi samo, dostaje wersje demo i ma wybor. Natomiast przed studiami to uderzy w tych ktorzy chca isc do wojska zawodowego. Pojda na przeszkolenie po maturze, spodoba sie i dostana co najwyzej kaprala, a jak pojda na studia to pewnie wiekszosc z nich juz o woju zapomni (tym bardziej ze nie beda musieli juz na zadne przeszkolenie isc potem). To spowoduje ze wojsko bedzie w mniejszym stopniu oparte na wyksztalconej kadrze, a przeciez w tym kierunku mialo isc.
|
uwazam, ze do wojska powinni pojsc Ci co chca wiazac z tym zawodem przyszlosc(ale do wojska, a nie do tego co jest u nas). przeszkolenie powinni miec wszyscy. kiedys na PO(przysposobienie obronne) uczyli kilku podstawowych rzeczy, a teraz??? tylko teoria. moim zdaniem to wstyd aby nie umiec bandazowac czy nakladac maski przeciw gazowej (lub nazywac ja maska gazwa), kiedys ze szkoly ludzie chodzili w ramach zajec na strzelnice, a teraz???jest cos takiego??
|
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:33. |