Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 16.08.2006, 21:55   #1
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Wybór jednego z dwóch laptopów, sprzedaż używanego..

Od razu mówię, że to nie będzie konkretne pytanie i nie ma tu złych i dobrych odpowiedzi Po prostu rozważam kilka możliwości i chętnie przeczytam, jak inni to widzą.

Otóż moja mama pojechała do Stanów, skąd chciała przywieźć sobie notebooka. Już prawie (ze względów finansowych) z tego zrezygnowała, ale okazało się, że jest możliwość kupienia kilku modeli po cenie hurtowej. Generalnie chodziło o jak najtańszego i dostępne są dwa modele. Na razie nie znam jeszcze dokładnej nazwy i tylko wyrywkowe parametry, ale też trochę mówiące:

1) Dell 1.6 Celeron, 14", 256 RAM, 40GB, CD/DVD drive - 450$

2) Dell Intel Pentrium M 735, 1,7 GHz, 15.4 " LCD Display, 512 MB,
60GB, 8xDVD+/-RW Drive - 570$.

Pomińmy fakt, że ceny są cholernie atrakcyjne (ja za swojego trochę gorszego od tego drugiego dałem ponad 900$.. - co i tak jak na polskie warunki było świetną ofertą)

Normalnie gdyby ktoś zapytał się mnie, co z tego wybrać, bez najmniejszego wahania wskazałbym opcję drugą. Przy niecałych 400 złotych różnicy i znacznej różnicy zarówno w wydajności jak i wyposażeniu w ogóle nie byłoby o czym rozmawiać. Ale problem polega na tym, że mojej mamie taki super wydajny notebook nie jest potrzebny. Ona chce po prostu wywalić z pokoju cały ten złom (komputerowy), który jest obecnie i postawić małego notebooka. A potrzebuje go do korzystania z internetu, czasami obejrzenia jakiegoś filmu, zabierania do znajomych i rodziny, żeby pokazywać zdjęcia od siostry itp. Generalnie też chciałaby, żeby był mały i lekki.

No to przy takich wymaganiach też sprawa prosta - brać model tańszy, bo po co płacić więcej za coś, co nie będzie wykorzystywane. Poza tym drugi model na pewno będzie większy i sporo cięższy.

Ale zacząłem się zastanawiać (bo jednak ta druga oferta jest cholernie atrakcyjna) czy może jednak nie wziąć tego drugiego i nie próbować go w Polsce sprzedać, albo - czy nie wziąć jego, a sprzedać mojego (w sumie podobny, ale bez nagrywarki DVD i z trochę wolniejszym procesorem, a podejrzewam także - co jest dla mnie ważne - dyskiem)..

I teraz pytanie do osób, które mają jakieś doświadczenie ze sprzedażą laptopów - łatwo to zrobić? Poprzeglądałem oferty na Allegro, obserwuję kilka aukcji, gdzie sprzedawany jest porównywalny sprzęt, ale jeszcze kilka dni zanim się skończą, a ja na podjęcie decyzji (a właściwie doradzenie, co własciwie jest jednoznaczne) mam czas do piątku wieczorem.

Zastanawiam się.. Z jednego strony nie ma sensu kupować czegoś droższego, jak nie jest potrzebne. Z drugiej.. Nie ukrywam, że chętnie widziałbym w swoim laptopie nagrywarkę DVD i szybszy dysk, a jeśli jest możliwość praktycznie darmowej wymiany.. A z jeszcze innej strony nie bardzo mam czas, ani ochotę na bawienie się w kilkakrotne wystawianie notebooka na Allegro i trudności w jego sprzedaniu..

Co o tym sądzicie..?

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  

Twoje uprawnienia: