Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Wybór nawigacji GPS (https://forum.cdrinfo.pl/f5/wybor-nawigacji-gps-78743/)

DejaVu 21.04.2013 05:27

:jezyk: Ja tam mam telefon z nawigacją a w nim dwa programy TrekBuddy z mapami do lasu i GPSMid do samochodu jeszcze nigdzie nie zabłądziłem ;) więc jak masz może przypadkiem smartphone z nawigacją to pomyśl o takiej opcji.
Jeśli wolisz coś specjalistycznego to masz ranking: http://www.benchmark.pl/strefa/najlepsze-nawigacje-gps

georg 21.04.2013 08:53

Cytat:

Napisany przez DejaVu (Post 1249104)
:jezyk: Ja tam mam telefon z nawigacją a w nim dwa programy TrekBuddy z mapami do lasu i GPSMid do samochodu jeszcze nigdzie nie zabłądziłem ;) więc jak masz może przypadkiem smartphone z nawigacją to pomyśl o takiej opcji.
Jeśli wolisz coś specjalistycznego to masz ranking: http://www.benchmark.pl/strefa/najlepsze-nawigacje-gps

Telefonu z nawigacją nie mam, więc póki co ta opcja odpada, rankingi jak to rankingi, też znalazłem kilka w sieci, ale bardziej zależy mi na opinii osób, które na co dzień korzystają z nawigacji i mogą stwierdzić, że dana nawigacja czy mapa w niej zainstalowana ma opcje na których mi zależy (małe miejscowości i wsie).

ynsiwy 21.04.2013 09:08

Odp: Wybór nawigacji GPS

Musze przyznać ze mapy noki są bardzo dokładne i darmowe dla całej Europy jak posiadasz ich telefon, nie wiem jak sytuacja wygląda w numeracji domów bo nigdy nie używałem.
Mam jeszcze Larka z mapamap i też jestem zadowolony. Aktualizacje są często i w dobrych cenach. Tutaj raz jechałem po numerze domu, ale było to w centrum Gdańska wiec jakoś trafiłem.

Patrix 11.10.2015 23:44

Ostatni post z 2013? Szok, odkopuję :)

Szukam nawigacji GPS :)

- cena do około 350 max 400zł
- wieczne(?) aktualizacje map Polski
- asystent pasa mile widziany
- nie za duża nie za mała
- polski soft

Nawigacja typu dupochron, a więc do używania od czasu do czasu.

Jarson 12.10.2015 00:22

Z 2013, bo w przypadku nawigacji typu dupochron nie widzę powodu do wydawania pieniędzy na cokolwiek poza smartfonem :P

Jeśli nawigacja stanowi standardowe wyposażenie samochodu, to dobrze. Jeśli nie, to nawigacja Google moim zdaniem jest w stu procentach wystarczająca. Nie da się wtedy używać telefonu? Jak się jeździ zgodnie z przepisami i używa zestawu głośnomówiącego (najlepiej bluetooth sparowanego z konsolą centralną auta, ale jaki bądź będzie dobry), to nie ma problemu.

Najważniejsze że ten sposób zapewnia zawsze bardzo aktualne mapy, nie generuje żadnych dodatkowych kosztów na zakup navi/aktualizacji, a w przypadku modeli z co półki co najmniej średniej plus zapewnia szybkość działania i precyzję lepszą niż w przypadku wielu dedykowanych nawigacji. Dawno się już nie orientowałem (ostatni raz z dodatkową navi jechałem dokładnie 2 lata temu, pamiętam, bo w czwartek wyjeżdżam w to samo miejsce na Mazurach), ale podejrzewam, że nawet dziś będzie tak, że nawigacja za 350-400 zł nie wygra jakością z przyzwoitym smartfonem.

Pozostaje argument zasilania. Tu uważam, że navi po raz kolejny przegrywają. Owszem, wytrzymają dłużej na baterii, ale spróbuj obrać trasę 500+ km - większość się podda. To oznacza, że trzeba i tak mieć ładowarkę, która oczywiście zajmuje gniazdo 12V - to skoro tak, to czemu by nie podłączyć tam ładowarki do smartfona?

Dodam jeszcze, że być może navi z górnej półki skłoniłaby mnie do zmiany myślenia - nie wiem. Wiem za to, że taka za 350-400 zl na pewno nie. Na pewno inaczej by to wyglądało, gdyby taka navi mogła łączyć się z komputerem auta, sczytywać dane o średnim spalaniu, a już gdyby mogła też zapisać inne parametry jak obroty silnika i bieg - rozmowa byłaby inna. Można byłoby analizować te dane, pracować nad spalaniem - lubię takie rzeczy. To co obecnie oferują naprawdę niczym nie przewyższa oferty Google (czy nawet Microsoftu, choć ich mapy czasem wskazują mi jakieś wzięte z księżyca trasy - nieraz porównywałem tel służbowy i prywatny, Google było zawsze górą).

misiozol 12.10.2015 01:15

Garmin mam uzywam najlepiej szukac wersji LMT czyli life time map updates i traffic , do tego jak masz smykalke mechanika w sobie to do garmina mozna kupic przystawke co sie zwie HD mechanic / ecoRoute HD wsadzasz to cudo w gniazdio diagnostyczne i masz dostep do rzyczywistych parametrow silnika i mozna robic nim diagnostyke silnika i odczyta spalanie paliwa i takie tam bzdety ;)

joujoujou 12.10.2015 13:47

Cytat:

Napisany przez Jarson (Post 1339228)
[...]

Jeśli nawigacja stanowi standardowe wyposażenie samochodu, to dobrze.

Żartujesz, prawda? Nie ma droższych i bardziej na starcie nieaktualnych aktualizacji niż te do samochodowych (wbudowanych) nawigacji.

Bywa że w momencie wydania zawierają mapy, które były aktualne dwa lata wcześniej.
Cytat:

Jeśli nie, to nawigacja Google moim zdaniem jest w stu procentach wystarczająca. [...]

Tu się nie wypowiem, bo nie używam. :zawstydz:
Cytat:

Napisany przez misiozol (Post 1339232)
Garmin mam uzywam najlepiej szukac wersji LMT czyli life time map updates i traffic [...]

Nic dodać, nic ująć.

Ostatnio w tutejszej sieci handlowej była promocja, na pięciocalowego (bodajże) garmina z dożywotnimi aktualizacjami, za 60 euro. Nawet chciałem wziąć, tylko po co mi trzecia nawigacja jak mam w rodzinie tylko dwa samochody? :D

Patrix 12.10.2015 20:03

Cytat:

Na pewno inaczej by to wyglądało, gdyby taka navi mogła łączyć się z komputerem auta, sczytywać dane o średnim spalaniu, a już gdyby mogła też zapisać inne parametry jak obroty silnika i bieg - rozmowa byłaby inna.

Niestety nie mam takie fury z takimi bajerami, czym mniej bajerów wbudowane tym mniej problemów potem. Smartfona mam, stary ale jest. Nawigacja Google jest kiepska, to widać zależy od regionu? Ja widzę drogę, a w navi pole ziemniaczane, nie dzięki :) W centrach miast nie było problemu.

Cytat:

Napisany przez misiozol (Post 1339232)
Garmin mam uzywam najlepiej szukac wersji LMT czyli life time map updates i traffic

To jest ciekawe, jak wygląda ten life time? Tylko ściema czyli do końca produkcji urządzenia czy faktycznie te mapy są dłużej aktualizowane? Wiadomo nowsze sprzęty nowsze oprogramowanie, ale mapa moim zdaniem powinna grać ze starszym softem ewentualnie bez jakiś tam bajerów z nowszych modeli gdzie jest nowszy soft.

misiozol 12.10.2015 20:16

Ja mam garmina z LMT i jest napisane w papierku ze (tutaj przeprowadze wolne tlumaczenie) : nawigacja tak dlugo otrzymuje aktualizacje jak dlugo dziala (czyli jak ja mlotkiem rozwalisz to juz ich dostawac nie bedzie :P ) , tak dlugo jak garmin bedzie istniec jako firma lub jego spadkobiercy ( czyli raczej dlugo ;) ) , aktualizacja LM jest powiazane scisle z uzadzeniem i nie jest transferowana na inne . To tak w wielkim skrucie , sam posiadam garmina z tego co kojaze to 3970 kosztowal mnie 400euro+100euro ecoRoute HD bylo to ze 4 lata temu i mam aktualizacje caly czas na europe i warto bylo bo mam w dupie wszystkie jakies mapy z neta dziwne i nie raz prowadzace mnie w szczere pole :sciana: aktualizacja jest 4 razy do roku :spoko:

grzeniu 12.10.2015 20:21

Podobnie Nokia aktualizuje swoje mapy kilka razy w roku i za darmo na swoich telefonach - mapy cały świat. Sama nawigacja też jest w standardzie od dawna (no poza prostymi modelami bez gps). Sam używam od potrzeby do potrzeby i nic więcej mi nie potrzeba.
Na starych telefonach jak najbardziej mapy też się aktualizują.

PS Teraz mapy Nokii są w telefonach MS.

misiozol 12.10.2015 20:43

Cytat:

Napisany przez grzeniu (Post 1339304)
Podobnie Nokia aktualizuje swoje mapy kilka razy w roku i za darmo na swoich telefonach - mapy cały świat. Sama nawigacja też jest w standardzie od dawna (no poza prostymi modelami bez gps). Sam używam od potrzeby do potrzeby i nic więcej mi nie potrzeba.
Na starych telefonach jak najbardziej mapy też się aktualizują.

PS Teraz mapy Nokii są w telefonach MS.

Jestes w bledzie M$ przestal wspierac wszystkie modele przed windows czyli na symbian ;) , i tak zgadza sie nokia ma mapy za darmo z here maps wiem bo mam 3 nokie dwie to 808 na symbian maja juz calkowity brak wsparcia, oraz 1020 na windows i posiada ona wsparcie map obecnie uzywana , zawsze mozna kupic tableta na win8.1 z gps i miec tableta z aktualizacja navi za darmo ale nie o to chyba mu chodzi ;)

grzeniu 12.10.2015 21:15

Otóż nie jestem w błędzie. Parę dni temu aktualizowałem mapy na starych Nokiach 5800 i 5230, obie na symbianach. Poprzednie mapy miały gdzieś sprzed dwóch lat, więc zaktualizowałem z ciekawości, choć telefonów już nie używam.
Aktualizowałem przez Nokia Suite.

Edit: MS chyba nie ma nic do serwerów Nokii z mapami dla starych modeli. W lumiach mapy juz lecą z MS.

mgit 12.10.2015 21:17

I tak jedyne nawigacje godne uwagi to Sygic i Garmin - jedyne które mnie nigdy nie zawiodły. Nie to co przereklamowana AutoMapa (która na rondzie potrafi złupieć - ba nawet na prostej drodze potrafi się zapętlić), lub nawet Nokia Hear która to asystenta pasa ruchu nie posiada nawet...

grzeniu 12.10.2015 21:21

Patrix szuka navi do uzytku od czasu do czasu, więc pewnie full bajery mu niepotrzebne, tak jak mnie.
Za to istotne jest, że Nokia (teraz MS) dają je za darmo z aktualizacjami. A same mapy Nokii jak najbardziej są OK.

Zdaje się, że za Sygic i Garmin trzeba zapłacić?

M@X 12.10.2015 21:23

AutoMapa nie jest taka zla - polubilismy sie :-). Do spoly z Yanosikiem nie maja sobie rownych!

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:29.