![]() |
:jezyk: Ja tam mam telefon z nawigacją a w nim dwa programy TrekBuddy z mapami do lasu i GPSMid do samochodu jeszcze nigdzie nie zabłądziłem ;) więc jak masz może przypadkiem smartphone z nawigacją to pomyśl o takiej opcji.
Jeśli wolisz coś specjalistycznego to masz ranking: http://www.benchmark.pl/strefa/najlepsze-nawigacje-gps |
Cytat:
|
Odp: Wybór nawigacji GPS
Musze przyznać ze mapy noki są bardzo dokładne i darmowe dla całej Europy jak posiadasz ich telefon, nie wiem jak sytuacja wygląda w numeracji domów bo nigdy nie używałem.
Mam jeszcze Larka z mapamap i też jestem zadowolony. Aktualizacje są często i w dobrych cenach. Tutaj raz jechałem po numerze domu, ale było to w centrum Gdańska wiec jakoś trafiłem. |
Ostatni post z 2013? Szok, odkopuję :)
Szukam nawigacji GPS :) - cena do około 350 max 400zł - wieczne(?) aktualizacje map Polski - asystent pasa mile widziany - nie za duża nie za mała - polski soft Nawigacja typu dupochron, a więc do używania od czasu do czasu. |
Z 2013, bo w przypadku nawigacji typu dupochron nie widzę powodu do wydawania pieniędzy na cokolwiek poza smartfonem :P
Jeśli nawigacja stanowi standardowe wyposażenie samochodu, to dobrze. Jeśli nie, to nawigacja Google moim zdaniem jest w stu procentach wystarczająca. Nie da się wtedy używać telefonu? Jak się jeździ zgodnie z przepisami i używa zestawu głośnomówiącego (najlepiej bluetooth sparowanego z konsolą centralną auta, ale jaki bądź będzie dobry), to nie ma problemu. Najważniejsze że ten sposób zapewnia zawsze bardzo aktualne mapy, nie generuje żadnych dodatkowych kosztów na zakup navi/aktualizacji, a w przypadku modeli z co półki co najmniej średniej plus zapewnia szybkość działania i precyzję lepszą niż w przypadku wielu dedykowanych nawigacji. Dawno się już nie orientowałem (ostatni raz z dodatkową navi jechałem dokładnie 2 lata temu, pamiętam, bo w czwartek wyjeżdżam w to samo miejsce na Mazurach), ale podejrzewam, że nawet dziś będzie tak, że nawigacja za 350-400 zł nie wygra jakością z przyzwoitym smartfonem. Pozostaje argument zasilania. Tu uważam, że navi po raz kolejny przegrywają. Owszem, wytrzymają dłużej na baterii, ale spróbuj obrać trasę 500+ km - większość się podda. To oznacza, że trzeba i tak mieć ładowarkę, która oczywiście zajmuje gniazdo 12V - to skoro tak, to czemu by nie podłączyć tam ładowarki do smartfona? Dodam jeszcze, że być może navi z górnej półki skłoniłaby mnie do zmiany myślenia - nie wiem. Wiem za to, że taka za 350-400 zl na pewno nie. Na pewno inaczej by to wyglądało, gdyby taka navi mogła łączyć się z komputerem auta, sczytywać dane o średnim spalaniu, a już gdyby mogła też zapisać inne parametry jak obroty silnika i bieg - rozmowa byłaby inna. Można byłoby analizować te dane, pracować nad spalaniem - lubię takie rzeczy. To co obecnie oferują naprawdę niczym nie przewyższa oferty Google (czy nawet Microsoftu, choć ich mapy czasem wskazują mi jakieś wzięte z księżyca trasy - nieraz porównywałem tel służbowy i prywatny, Google było zawsze górą). |
Garmin mam uzywam najlepiej szukac wersji LMT czyli life time map updates i traffic , do tego jak masz smykalke mechanika w sobie to do garmina mozna kupic przystawke co sie zwie HD mechanic / ecoRoute HD wsadzasz to cudo w gniazdio diagnostyczne i masz dostep do rzyczywistych parametrow silnika i mozna robic nim diagnostyke silnika i odczyta spalanie paliwa i takie tam bzdety ;)
|
Cytat:
Bywa że w momencie wydania zawierają mapy, które były aktualne dwa lata wcześniej. Cytat:
Cytat:
Ostatnio w tutejszej sieci handlowej była promocja, na pięciocalowego (bodajże) garmina z dożywotnimi aktualizacjami, za 60 euro. Nawet chciałem wziąć, tylko po co mi trzecia nawigacja jak mam w rodzinie tylko dwa samochody? :D |
Cytat:
Cytat:
|
Ja mam garmina z LMT i jest napisane w papierku ze (tutaj przeprowadze wolne tlumaczenie) : nawigacja tak dlugo otrzymuje aktualizacje jak dlugo dziala (czyli jak ja mlotkiem rozwalisz to juz ich dostawac nie bedzie :P ) , tak dlugo jak garmin bedzie istniec jako firma lub jego spadkobiercy ( czyli raczej dlugo ;) ) , aktualizacja LM jest powiazane scisle z uzadzeniem i nie jest transferowana na inne . To tak w wielkim skrucie , sam posiadam garmina z tego co kojaze to 3970 kosztowal mnie 400euro+100euro ecoRoute HD bylo to ze 4 lata temu i mam aktualizacje caly czas na europe i warto bylo bo mam w dupie wszystkie jakies mapy z neta dziwne i nie raz prowadzace mnie w szczere pole :sciana: aktualizacja jest 4 razy do roku :spoko:
|
Podobnie Nokia aktualizuje swoje mapy kilka razy w roku i za darmo na swoich telefonach - mapy cały świat. Sama nawigacja też jest w standardzie od dawna (no poza prostymi modelami bez gps). Sam używam od potrzeby do potrzeby i nic więcej mi nie potrzeba.
Na starych telefonach jak najbardziej mapy też się aktualizują. PS Teraz mapy Nokii są w telefonach MS. |
Cytat:
|
Otóż nie jestem w błędzie. Parę dni temu aktualizowałem mapy na starych Nokiach 5800 i 5230, obie na symbianach. Poprzednie mapy miały gdzieś sprzed dwóch lat, więc zaktualizowałem z ciekawości, choć telefonów już nie używam.
Aktualizowałem przez Nokia Suite. Edit: MS chyba nie ma nic do serwerów Nokii z mapami dla starych modeli. W lumiach mapy juz lecą z MS. |
I tak jedyne nawigacje godne uwagi to Sygic i Garmin - jedyne które mnie nigdy nie zawiodły. Nie to co przereklamowana AutoMapa (która na rondzie potrafi złupieć - ba nawet na prostej drodze potrafi się zapętlić), lub nawet Nokia Hear która to asystenta pasa ruchu nie posiada nawet...
|
Patrix szuka navi do uzytku od czasu do czasu, więc pewnie full bajery mu niepotrzebne, tak jak mnie.
Za to istotne jest, że Nokia (teraz MS) dają je za darmo z aktualizacjami. A same mapy Nokii jak najbardziej są OK. Zdaje się, że za Sygic i Garmin trzeba zapłacić? |
AutoMapa nie jest taka zla - polubilismy sie :-). Do spoly z Yanosikiem nie maja sobie rownych!
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:29. |