![]() |
mozna przypisac do karty lub urzadzenia
zadzwon do producenta, ze urzadzenie padlo i zmieniasz na inne, wykasuja dane rejestracyjne i zarejestrujesz na innym urzadzeniu. jaki tam jest program btw? |
Tak można w sumie zrobić. Tylko najpierw przetestuję, czy warto wymieniać (pewnie tak, ale..). Mapy są na karcie, więc może w ogóle nie będzie problemów. Potestuję, jak dostanę.
|
GC-5066FMBTTMC FE+PL czy NavRoad NR560BF z Automapą?
|
Od siebie moge szczerze polecic GoClevera. Mam model 5065 juz dlugi czas i zlego slowa powiedziec nie moge. Nigdy zadnego problemu z nim nie mialem. Ale uzywam tylko Automapy takze nie wiem jak z innymi appz. wspolpracuje...
|
Też niestety jestem niewolnikiem Automapy... a co za tym idzie urządzeń pod to. :/
Wszystko przez to, że tylko tego używam i przez to nie mam zaufania do niczego innego. Testował ktoś iGo ? |
Mnie Automapa pare razy zawiodła i przesiadłem sie na MapaMap.
Nie jest idealne, funkcji ma mniej, ale działa i jest o połowę tańsza. Zastanawiam sie czy upgrejdować wersje Easy do pełnej za 49zł. Mało, ale w sumie nie jest mi to na razie do niczego potrzebne. |
Cytat:
|
Ma doprowadzić do celu i robi to nieźle.
Przez automapę dwa razy zabłądziłem :szczerb: Ma dużo funkcji ale co z tego. Oczywiście nie skreślam AM, wiem że jest ogólnie najlepsza. Ale po prostu u mnie MM spisuje sie lepiej, a w dodatku znacznie taniej. Bez wodotrysków ale działa. |
AM robi to samo co MM, ale AM nawet lepiej, MM jednak zupełnie ubogo, niby prowadzi do celu ale w tym prowadzeniu brakuje podstawowych szczegółów, choćby punktów POI... porównywanie AM do MM to jak telewizor Pasmowy 50" do CRT 21 cali, oba odbiorniki wyświetlają obraz. Nigdy nie zabłądziłem z AM, chyba ze miałem starą wersje i tam brakowało ulic, albo rozsynchronizowała mi się nawigacja z sygnałem GPS, miałem tak kilka razy, mimo to AM potrafila znalezc alternatywna komunikacje, czego prawdopodobnie MM nie potrafi... zresztą każdy lubi co lubi, skoro jesteś zadowolony z MM to ok, ja z tego nie chce korzystać.
|
Cytat:
AM ma dwie przewagi nad MM w funkcjach - można podać adres gdzie numer jest z literką i pokazuje numery słupków. Poza tym funkcjonalność jest bardzo podobna. A AM potrafi poprowadzić dziwnie. Już chyba tu pisałem, jak mnie poprowadziła pod adres w Warszawie "od tyłu" - niby w linii prostej byłem ze 100m od celu, ale przejazdu aninawet przejścia nie było. Po włączeniu MM doprowadziła - chyba z kilometr trzeba było objechać. |
Mnie AM6.3 poprowadziła w nocy na jakieś zadupie skąd wyratowała mnie Mapamap PC Start II za 20zł! Pisałem o tym na forum.
Wtedy zrodził się pomysł zakupu MM. Innym razem AM wyprowadziła mnie w pole bo dwie ulice równoległe potraktowała jako jedną (i kazała jeździć w kółko bo nijak nie mogłem trafić do celu). MM za każdym razem tą drogą prowadzi bezbłędnie. Jednak MM potrafi zgłupieć jeżeli zadamy "przejedz przez punkt". Ale ja mam tylko starą wersję EASY. Chyba upgraduje do TOP (49zł) i będę miał nowszą mapę i wersje 6.7. Aktualizacje programu są free - tylko za mapy sie płaci. Jeżeli ktoś mnie zapytaj jaka jest najlepsza mapa bez wahania właściwie powiem że Automapa (obiektywnie patrząc to prawda). Ale dla siebie wole MM. I zdecydowanie lepiej nawiguje głosem. |
Oczywiście, i u mnie AM potrafi pokazać głupoty, jednak jeżdżę z nią po nocy i jak dotąd jestem zadowolony. Wszystko zależy jak w opcjach macie ustawiony wybór trasy - szybko, optymalnie czy krótko, oraz ustawiony charakter algorytmu wyboru drogi, trzeba się tym trochę pobawić aby Automapa zachowywała się bardziej przewidywalne. Jak dotąd nie udało mi się znaleźć lepszego programu do nawigacji, trochę szukałem swego czasu, ale i tak wygrała ostatecznie AM. Podobno sam odbiornik ma tez znaczenie, u mnie jest to tani Lark, ale na droższych urządzeniach, z lepszym procesorem, program potrafi się lepiej zachowywać.
|
Podobno w AM 6.7 jeszcze polepszyli algorytm wyznaczania trasy. Trzeba bedzie zainstalowac i posprawdzac. :
Cytat:
|
No i zaszalałem :szczerb:. zrobiłem rozszerzenie MapaMap za 49zł
Po płatności mTransferem dali link do ściągnięcia, 20 minut i po krzyku - mam wersję 6.6.2. Zmian na plus jest sporo, przez te pare minut co sie bawiłem widze - dodali ograniczenia prędkości (już mandat dostałem 300zł więc bardzo sie cieszę :szczerb:). Nie jest to ten sam poziom co AM ale jest. - lepsze zarządzanie pamięcią - program uruchamia sie nawet gdy pamięć jest zapchana na max. Po prostu zamyka inne programy tak jak powinno być. Niestety aplikacja jest pamieciożerna i z mojego telefonu wyciska max. AM tu wypada zdecydowanie lepiej. - dodane przezroczyste budynki w 3D lub zarysy budynków ogólnie, przez co mapa nie jest taka pusta Oczywiście w porównaniu z Easy pokrycie jest dużo lepsze. Generalnie bardzo fajnie to wygląda i działa, nie sądze żeby było sie czego wtydzić przy AM. Bardzo podoba mi sie kwestia aktualizacji. Aplikacja jest darmowa, czyli 6.7, 6.9 a może nawet 7.1 będę mógł sobie ściągać prosto z ich strony. Natomiast jednorazowa aktualizacji mapy to w promocji wydatek ~40zł. Raz na rok moge tyle wydać, nie musze mieć super najnowszych map. Podejrzewam że co najwyżej raz to zrobie zanim wyrzuce telefon. Koszt całkowity jaki do tej pory poniosłem to 110zł w ciagu prawie roku i mam ich najnowszą mapę, więc nie jest źle. |
Z tymi ograniczeniami to uważaj. Jakkolwiek funkcja fajna, to jednak sprawdza się tak na około w 60-70% (w pozostałych przypadkach są przekłamania). Pewnie przy kolejnych wersjach będzie coraz lepiej, ale na razie lepiej traktować to jako ciekawy bajer, a nie jedyną informację o ograniczeniach.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:10. |