Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Wybór nawigacji GPS (https://forum.cdrinfo.pl/f5/wybor-nawigacji-gps-78743/)

ed hunter 02.07.2010 08:01

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1104916)
Wczoraj MapaMap Easy po raz drugi doprowadziła mnie pod drzwi do adresu, do którego AM doprowadzić nie potrafiła.
(Lublin, gabinet dentystyczny na Poznańskiej 12).

AM zgubiła się całkowicie, poprowadziła ulicą równoległą, następnie poleciła zawrócić i znowu sie zgubiła.
Mam możliwość upgrade do wersji TOP za 57zł, ale sie jeszcze wtrzymam, bo EASY spoko działa ;)

I Ty się dziwisz? Nawet nawigacje boją się dentysty! :szczerb:

loki7777 02.07.2010 08:43

No coz am nie jest idealna i w tej chwili rozwija sie nie w ta strone co trzeba. Wiele bzdur dodali zamiast pomyslec o lepszych(dokladniejszych) mapach czy tez o tym aby sam program dzialal szybciej, bo wiadomo 64mb ram'u szalu nie robi w navi a 32 to juz zupelnie:) Ja z TT jechalem do Wloch w zeszlym roku i po Wloszech tez i nie bylo problemu, znak ograniczenia i TT juz zmienia predkosc dozwolona - czyli na zachodzie mapy sa super. A w pl uzywam igo z mapami od 3 dostawcow(tu TeleAtlas niestety dal ciala, bo ograniczenie predkosci w pl do 60km/h:) zmienianych z zaleznosci od widzi mi sie:) Ale ogolnie mapa navteqa jest chyba najlepsza na pl. TA nie ma wielu starych rond - np sprzed ponad roku, ale za to ma ladnie oznaczone ulice i znajduje wszystkie, emapa ma wszystko co powinna miec ale np na moje osiedle nie poprowadzi bo nie ma takiej ulicy, navteq ma i to i to:) Do tego samo igo jest bardzo szybkie, przeliczenie nowej trasy w ciagu sekundy i lapie blyskawicznie satelitki;)
Sprzecik to stary guepard(niby Akira, 64mb ram'u) zmodyfikowany do dzialania z 3 programami do navi(edytowane menu programu) i skrypt do uruchamiania igo.

nimal 02.07.2010 13:11

to mi sie zawsze podobalo w TT i przeszkadzalo w AM - jak nie wie, to nie pitoli glupot, tylko pokazuje, ze nie zna adresu
moze nie miec jakiegos ronda sprzed roku czy mostu sprzed miesiaca, ale zaprowadzi zawsze tam, gdzie byl skierowany
nie slyszalem, zeby TT poprowadzil do jeziora ;) a w AM sam na wlasne oczy widzialem, jak probowala prowadzic droga... dla czolgow przejezdzajacych na poligon! i to nie byla opcja offroad ;) TT tej drogi w ogole nie mial w bazie (AM tez juz ja usunela, a sama "droga" od paru lat nie istnieje)

sobrus 02.07.2010 20:02

MM Easy kosztuje 59zl, upgrade TOP 57zl.
Bardzo dobra alternatywa dla AM.
Zaryzykowalem i jestem zadowolony :) nawet z prostej wersji.

Ormianin 02.07.2010 22:33

proszę wybaczyć ale osoby które chwalą takie mapy jak MM wszelkiej maści czy podobne, ale są dla mnie masochistami, albo lubią wyjątkową prostotę Navi... w Polsce co by nie pisać... to najbardziej popularna jest AM, ze względu na bogatą sieć punktów POI, które fascynaci często dodają i można je sobie ściągnąć. Chodzi oczywiście o fotoradary, rozkopane drogi, stacje paliw i inne. Obecnie jest już wersja AM 6.5.0c i ona ma opcje TraficRoad, świetna funkcja która sprawdza się w wszelkiej maści korach, rozkopanych czy dziurawych drogach... Inna sprawa ze AM rozbudowuje swoje mapy, ale tworzy coraz słabszy algorytm wyszukiwania drogi, ustala ona trasę po głównych drogach, zapominając o alternatywnym czasem szybszym przejeździe przez drogi drugorzędne, na których jest mały ruch (w przypadku opcji trasa krótka)... Starsze mapy w AM wersji 5.x.x były dużo dokładniejsze... jednak dziś brakuje na nich wiele nowych dróg, obwodnic i innych drogowych rzeczy, ale punkty POI można również do nich dodawać... igo nie znam, ale wątpię aby była lepsza od AM

loki7777 02.07.2010 22:46

Kazdy ma swoje zdanie, ale namiastka TMC bo tak tylko Traffic'a(update raz na miesiac - ostatni z 10 czerwca to pomylka) mozna nazwac to troche malo. Punkty poi z ktorych i tak 90% bedzie wylaczone, bo watpie aby ktos mial wlaczone banki, salony samochodowe, urzedy miasta, policje i inne zbedne, ktorych jest tak jak piszesz setki. Wazne sa tylko stacje benzynowe i fotoradary, reszta to juz zbedny dodatek z ktorych malo osob bedzie korzystalo.
A jak sam zauwazyles am po wersji 5 idzie nie w ta strone co trzeba, stajac sie zabawka a nie czyms co ma ulatwic dotarcie do celu. I to nie POI decyduje o tym czy am jest swietnym programem do nawigacji w pl, tylko mapy, mapy i sposob wyznaczania trasy a tu juz nowa am kulej i to bardzo - dlatego ludzie przerzucaja sie na o wiele tansza mapemap, ktora chyba i tak ma mapy od tego samego dostawcy co am ewentualnie na inne alternatywy (navigon, igo, tt).

Ormianin 02.07.2010 23:01

Masz racje.... wyznaczanie trasy przez AM od wersji 6.x.x jest fatalne moim zdaniem... jeżdżę z dwoma wersjami AM 5.5.3 i 6.5.0c, jednak mimo wszystko szóstka ma aktualniejsze mapy... będę musiał spróbować alternatyw w stylu IGO... natomiast takie rzeczy jak mapamap do mnie nie trafiają, może dlatego ze przyzwyczajony jestem do wersji AM...

sobrus 02.07.2010 23:34

Do niedawna byłem fanem AM. MM kupiłem dlatego, że chciałem mieć legalną mapę na swoim telefonie (do którego nic nie dodali).
Ale sie okazało, że w sytuacjach gdy AM sie gubi, MM radzi sobie świetnie.

Owszem AM ma wiele różnych opcji, jest rozbudowana itd. Ale co z tego jeżeli musiałem się kiedyś ratować MM Start II (najprostsza wersja MM, nie zasługująca nawet na miano dema)? Na nic wszystkie te opcje, jeżeli nie można dojechać pod adres.

MM też nie jest idealna, ale biorąc pod uwagę cenę (ja mam wersję za 59zł) i skuteczność - moge wybaczyć niedostatki interfejsu. Ale wszystko co potrzeba jest na swoim miejscu więc nie narzekam.
Jak na razie odpukać MM nie pomyliła sie ani razu, choć droga może nie była wytyczona tak jak bym chciał.
Ponadto znalazła więcej fotoradarów w okolicach lublina, mając starszą i okrojoną mapę.
Bardziej tez podobają mi sie komunikaty głosowe w MM.

Doszło do tego, że nawet gdybym miał na telefonie AM, używałbym MM. Bo AM po prostu juz jakoś nie ufam, jak dwa razy wyprowadziła mnie nocą "w pole" i bezradnie rozłożyła ręce. I to w mieście.
Raz chciałem dojechać do Centrum Małych Zwierzątek (zupełnie inny adres i powiedziała że to tu), a drugi raz na Poznańską (olała skręt i kazała kręcić sie w kółko). 2:0 dla MM.
Jeżeli MM Easy będzie za mało to zrobie upgrade to TOP. Wciąż to będzie prawie że pół ceny AM (120zł).

loki7777 03.07.2010 08:09

Co do nowej AM to strasznie muli:) Ale to taki "maly" problem. Osobiscie rowniez mam 5.5.3 bo jak widzialem jak 6 "chodzi" na larku 43.2 z wbudowanej pamieci i z karty to sie zalamalem. U mnie na guepardzie szalu tez nie bylo, strasznie dlugo sie uruchamia i samo menu tez wolno chodzi. Wiadomo jak ktos ma PDA to to bedzie o wiele szybciej chodzilo, ale to program do nawigacji na nawigacje(glownie) a nie PDA.

Zobacz Igo najlepiej z jakas skorka to zobaczysz roznice:) A jak nie to zawsze 1 punkt do doswiadczenia;)
Samej mapymap nigdy nie ruszalem i nei mam zamiaru, jestem zadowolony z tego co mam. Igo na poczatku tez wydawalo mi sie kosmosem dopoki nie zobaczylem navigona:)

sobrus 03.07.2010 09:27

AM na moim smartfonie zasuwa jak szalona, ale zdarza sie jej zawiesić po ok godzinie pracy.
iGO nawet nie wiem gdzie kupić i tanie raczej nie jest. Navigon 7 - 150 euro.
Daruje sobie, jestem zadowolony z tego co mam ;)

Ale pocieszająca jest jedna rzecz. iGO jest juz na Androida :D
Mam nadzieję że MapaMap i AM wkrótce też będzie.

nimal 03.07.2010 13:26

iGO jest o wiele lepsze od AM a mapy od tego samego dostawcy w PL
na zachodzie miazdzy AM, w zasadzie poziom TT trzyma

mnie zniecheca dokladanie bajerow typu budynki 3D czy uksztaltowanie terenu, co jednak spowalnia navi (a ta juz sama musi walczyc z opoznieniem sygnalu GPS - i tu imho TT jest bezkonkurencyjny)

kazdemu wedlug potrzeb - dla mnie TT jezeli chodzi o samochod i GPS ST gdy chce sobie pobiegac/pozwiedzac (cycle map wtedy ;) ) to zestaw idealny

loki7777 03.07.2010 13:54

Ale w igo nie musisz korzystac z uksztaltowania terenu i budynkow - to tylko taki bajer zajmujacy full miejsca na karcie pamieci (zwlaszcza jak ktos ma tylko slot sd to doceni wyrzucenie tego:)

madmax2 03.07.2010 14:09

Ja akurat skusiłem się na Navroad NR 560BF z AM i teraz żałuję.
Sposób wyznaczania trasy w AM to kompletna porażka.
Chciałem wyznaczyć trasę z punktu A do B poprzez punkt C, ale za każdym razem zwis, reset, albo program w kółko przeliczał trasę, nie mogąc skończyć.
Dopiero dzisiaj to rozgryzłem.
Logicznie powinno - wg mnie - być tak.
Podajesz miejsce startu - gdzie się znajdujesz, punkt docelowy i przez czyli miejscowość, przez którą chcesz jechać.
Otóż wg AM to trochę inaczej. Przez oznacza punkt końcowy, a prowadź do punkt, przez który chcesz jechać.
Tak więc coś u panów z AM nie tak z logiką.
Obecnie planuję sobie kupić mapy Polski i Europy Navroad, bo ponoć są niezłe i porównywalne z prostotą obsługi z TomTom.
Kosztują 278 PLN i masz prawo do aktualizacji przez 3 lata.

nimal 03.07.2010 14:46

ostatnia wersja iGO, jaka mialem do testow i potem zaprzestalem eksperymentow z czymkolwiek innym niz TT, byla pierwsza z terenem i budynkami
szybko chodzila, 2GB na cala europe to norma (nawet 2x wiecej tez by mi nie przeszkadzalo), miala tylko jednego drobnego buga - pokazywala pozycje przesunieta o kilkaset metrow w losowym kierunku :szczerb:

nie czekalem na poprawke - TT came back :D

wczesniej testowalem iGO i mialem same pozytywne wrazenia
TT wygrywal prostszym interfejsem

icemac 04.07.2010 11:57

only TT, nawet icemacowa twierdzi, że jeśli jakiś program do navi to tylko TT - bo przejrzysty jest i bez zbędnych wodotrysków :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:52.