![]() |
czy pda czy nawigacja to wsio prawie jeden pies - wiekszosc na rynku to komputerki mobilne a ARM na pokladzie, systemem Widows Mobile w roznych wersjach (zwykle nawigacja maja bardzo starego windowsa - bo po co im nowy) + wbudowany odbiornik gps
slowem - kup cokolwiek, co spelni twoje oczekiwania pod wzgledem mapy |
Nawigacja sluzy do wskazywania drogi a nie zabawy;)
A tak na powaznie najtansza nawigacja - nawet z biedronki za 200 zl + dobra mapa (np automapa za 190zl xl (europa i pl)) |
Palmtopy, a raczej PDA nie zawsze mają zewnętrzne moduły GPS (zazwyczaj na bluetooth), często bowiem mają wbudowane.
Nie wiem jak PDA teraz wyglądają i po ile stoją, ale ojciec ma telefon Samsung Omnia i jego parametry w zupełności wystarczają do świetnej obsługi najnowszej AutoMapy 5.0.5, nie tnie się, jest trójwymiarowa, szybko łapie sygnał i co najważniejsze nie gubi go po drodze, ostatnio przejechaliśmy z nią ponad 800km i wszystko było w porządku. Dążę do tego, że może lepiej kupić PDA z parametrami zbliżonymi do Omni, wbudowanym GPSem i zainstalować najnowszą AutoMapę? Miałbyś przy okazji możliwość pobawienia się ogromem funkcji i możliwościami PDA, bo mobilne wersje Windowsów oferują całkiem sporą ilość softu :-). |
GPS, tylko jaki??
Witam. Zamierzam kupic gps do samochodu tak do 500-600zl. Zamierzam jezdzic po Polsce, moze czasami po EUR. Wybor jest ogromny i dlatego zwracam sie do Was. Wiem ze juz byly posty o gps ale uwazam ze nalezy ten temat uaktualnic. Nie interesuje mnie odrazu palmtop itp zeby se cos z czym zlaczyc, chce po prostu gotowego gps. Co mozecie mi polecic?? serdecznie pozdrawiam
|
Poprawione. Nie pamiętałem nazwy, a ten znaczek z przodu wygląda trochę jak C..
|
A ja mam Lois FreeBird 35.4;) Nawigacja nazywa sie LARK a nie CLARK:)
|
Dostałem na gwiazdję nawigację Lark FreeBird 35.4 :)
Na razie tylko na szybko się pobawiłem, ale jedną trasę we Wrocławiu wyznaczyła bardzo poprawnie :) (no, tzn. usilnie kierowała nas dłuższą drogą, ale potem sprawdziłem, że włączona była opcja trasy najszybszej, więc mogło to być uzasadnione), ale po kolejnym zignorowaniu wskazówek, pogodziła się i pokazała właściwą trasę ;) Co ciekawe, jechaliśmy na krańce miasta, w miejsce, gdzie asfaltowe drogi (i to nie wszystkie) są od mniej niż roku, a mimo to nawigacja pokazała wszystkie bezbłędnie. Jest to Wrocław, ale i tak zrobiło to na mnie pozytywne wrażenie :) Zainstalowana jest Mapa Map i w sumie jak na razie nie mam potrzeby szukania czegoś innego. No może jedynie dlatego, że raczej wolno ona działa (co jednak pewnie jest związane z wydajnością samego urządzenia - w końcu nie jest to model z najwyższej półki), ale na razie, żeby obeznać się trochę z użytkowaniem tego w zupełności wystarczy. Instrukcji na razie oczywiście nie miałem w ręcę, ale bawiąc się trafiłem na menu GPS z podawaniem lokalizacji, wysokości itp. Wygląda ciekawie, ale nic nie łapie.. To się jakoś osobno włącza? |
Subskrypcja na nastepny rok 90zl. Ale w porownaniu z cena katalogowa to jakos za tanio.
|
cholera wie, może IGO była lepsza? :D Ale za 180zł to może sobie zamontuje :D
Troche mnie tylko martwi ta aktualizacja map na rok. To moim zdaniem za mało :( Chyba ze same mapy sa dośc tanie w porównaniu z całą aplikacją. Jest gdzieś jakiś cennik map i upgradów? |
Ostatnio testowalem mapy IGO - moim zdaniem w PL sa lepsze niz Automapa i wygodniejsze w uzytkowaniu;) Do tego wersja 2008 kosztuje 400 zl (cala Europa) a nie 600-700. Bije prostota po oczach ale w uzytku sprawdza sie w 100%. Blad aktualnej wersji to brak mozliwosci wpisania literki Ł.
http://www.allegro.pl/item495847498_...ll_europe.html Cofam co do ceny AM - co tak staniala?? |
Ja kupiłem Mio Moov 200PL. Można wyrwać w sklepach za 299zł. Domyślna mapa ma niezłe pokrycie (testowałem szukając lubelskich ulic, których próżno szukać w TomTomie, mimo że od ponad 10 lat stoi tam osiedle...).
Jeżeli to mało, to mozna prosto ją odblokować i wrzucić cokolwiek na PPC - TomToma albo Automapę. Wewnętrzny flash ma tylko 256MB, ale jest slot na karty SD. Ciężko mi powiedzieć jak się ma do innych nawigacji za <300zł, bo mam tylko tą, ale spisuje się bardzo dobrze. Wykonanie jest OK, satelitki łapie szybko. Domyślnie są 2 czy 3 lata gwarancji (wiem duża różnica ale nie pamiętam już), ale można wykupić dodatkową, w tym gwarancję obejmującą uszkodzenia mechaniczne z naszej winy :D |
Ja widzę tylko jedną opcję - pójść do sklepu i pobawić się kilkoma przed wyborem.
Kilka dni temu byłem w jakimś markecie i tak przy okazji pobawiłem się nawigacjami, jako że kilka było włączonych. I tak, jak pierwsza, do której podszedłem, była bardzo ergonomiczna i mimo, że nie kupiłbym jej ze wzgledu na mało wyraźny obraz, to naprawdę bardzo przyjemnie się ją obsługiwało. Natomiast na bodajże Sony po trzech próbwach wpisania nazwy ulicy dałem sobie spokój, bo system kompletnie nie łapał wciskanych przycisków. Nie mogłem tego wygodnie zrobić w sklepie spokojnie stojąc, a co dopiero w samochodzie podczas jazdy. |
Cytat:
|
Czyli co mam sobie zamówić u Kochanki na gwiazdkę ???
Mam taką opcje, byle Żona się nie dowiedziała ;) http://www.galeriagps.pl/cat-pol-119...SAMOCHODU.html |
Dzisiaj oglądałem tom tom one v4 i garmina 200w i ten drugi bardziej przypadł mi do gustu,poza tym o mapy bedzie łatwiej;-)
W sumie to poczekam na wyprzedaże po nowym roku.Pozdrawiam |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:27. |