Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Wybór nawigacji GPS (https://forum.cdrinfo.pl/f5/wybor-nawigacji-gps-78743/)

ed hunter 25.08.2009 00:04

Cytat:

Napisany przez nimal (Post 1043400)
ed, to nie przez nawigacje, to przez brak musku
rownie dobrze mogl zatrzymas sie w poprzek i wyciagnac mape

jezdze z nawigacja i widze same zalety takiego stanu rzeczy
ale nawigacja nie zwalnia z myslenia
zreszta - normalna nawigacja informuje o zakretach z wyprzedzeniem
a nawet mowi, ktory pas ruchu zajac
wiec zachowanie tego kolesia raczej nie wynikalo z navi, tylko z jej ignorowania albo z zupelnie innego powodu (np koniecznosc zjechania do sklepu, ktory akurat sie objawil z boku, bez zwarzania na innych kierowcow, bo po co...)

tak to u ludzi, którzy skurczy mięśni dostają. u de.bili jest inaczej, a danie im do ręki navi potęguje u nich *****izm.
wiadomo, że nie będziemy mówili, że przez nóż kuchenny jest więcej zabójstw, ale zwracam uwagę na pewien FAKT - przygłup przy pomocy nawigacji może zrobić sobie i innym szybciej krzywdę niż przy użyciu samego samochodu.

sobrus 25.08.2009 07:45

Duża częśc kierowców to i tak wariaci, na odmóżdżenie wpływa wiele rzeczy.
- posiadanie najnowszego modelu samochodu (wtedy honor nie pozwala na jechanie za modelem starszym)
- posiadanie SUVa
- jazda służbówką
- bycie przedstawicielem handlowym
- posiadanie navi umocowanej na szybie
- posiadanie CB radio z dobrze widoczną zamontowaną anteną
- dodatkowa antena CB też nie zaszkodzi (a moze to samochodziki zdalnie sterowane?)
- posiadanie niskoprofilowych opon
- posiadanie pierdzącego tłumika
- duża moc silnika (często odwrotnie proporcjonalna do ilości musku)
- posiadanie Golfa II/III, Audi A3 lub BMW 3/5 (koniecznie z początku lat 90-tych), Opla Calibry
- bogaty tatuś
- czasem (na szczęście nie zawsze) wystarczy być kobietą

Im więcej punktów spełnionych tym większe zagrożenie brakiem musku na drodze

loki7777 25.08.2009 10:03

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1043471)
- posiadanie navi umocowanej na szybie

To gdzie ja zamocowac na kolanie?

sobrus 25.08.2009 10:15

na szybie ale co to ma do rzeczy ?
oczywiście anteny CB również nie montuje się pod podwoziem ;)
a SUVy służą do jeżdżenia.

Zetoxa 25.08.2009 10:16

wy poważnie montujecie navi na szybie :wow:

sobrus 25.08.2009 10:20

nie.. moja leży sobie na konsoli, słucham tylko co gada..

joujoujou 25.08.2009 12:16

Ja tam wolę muzyki słuchać. :P

Patrix 02.09.2009 16:33

Ilość załączników: 1
Potrzebuję ikonki do Auto Mapy z Miplo.
Dzisiaj wgrałem AM 5.5.3 (oryginał) i jak zwykle odpaliłem Miplo Sync celem wgrania punktów, punkty się wgrywają ale bez żadnych ikon... w nawigacji widzę tylko niebieskie kropki w kwadracikach...

Znalazłem w necie jakieś szajskie ikonki ale to nie jest to co miałem a poprzednich sobie nie skopiowałem bo nie wpadłem na to, że przy nowej aktualizacji POI nie wgrają się na nowo :sciana: Wcześniej byłem bardziej zielony z tego niż teraz jestem a nie miałem problemów i ikonki były :sciana:

U mnie AM wykrywa ikonki w wersji takiej "ponumerowanej" ...

Ma ktoś ?

Kod:

p a t r i x 0 0 7 * o 2 . p l
W załączniku przykład tych "szajskich" ikonek z jakiegoś torrenta.

frog 03.09.2009 15:31

Cytat:

Napisany przez Jabba the Hutt (Post 1042915)
Kurcze a ja się tak "zamierzam" na Larka z przekątną 5 cali...

Nie wiem ile zamierzasz przeznaczyc ale jesli 399zl to kup w EuroAgd GoClever 5065BT. To konkretniejsza navi niz Larki i ma Bluetootha wiec zestaw glosnomowiacy w jednym. Jesli do 300zl to niech bedzie lark. Sam mialem 3larki juz i Europe sie troszku zwiedzilo i w polsce tez nigdy mnie nie zawiodl. Ale znow mam tez dwoch znajomych ktorym padly. Oczywiscie gwarancji i nowy juz nie sprawial problemu.. No jest to najnizsza polka i gdy nie na trafisz na egzemplarz ktory bedzie musial odwiedzic serwis to spelni swoje powolanie. Jak porownywalem z wiele drozszymi Garminami lub Nokia to jedyne roznice widzialem w lapaniu sygnalu GPS (Larki dluzej lapia, ale jak juz zlapia to bylo ok). W 4.1 zdazylo mi sie moze 3 razy ze zgubil sygnal ale to na kilka sekund i spowrotem zlapal. Oczywiscie jak larka obecnie to tego 5cali. Ale lepszym wyborem bylby ten GoClever jesli trafisz go do 400zl

tomosek 12.09.2009 21:28

Ja jednak wychodzę z założenia, że lepiej kupić droższą nawigację, znanej firmy, wtedy większa szansa, że będzie chodzić bez zarzutu. Obecnie posiadam trzecią z rzędu i jest to właśnie Garmin. Poprzednim zdarzało się gubić sygnał, mnie takie rzeczy irytują, jak coś ma chodzić, to idealnie. Z Garminem jeździ mi się bardzo dobrze i ani razu mnie jeszcze nie zawiódł, a tym samym nie zdenerwował.

ed hunter 12.09.2009 22:10

Ja tylko opowiem jak podróżnicy z miejsca mi niewiadomego postanowili dotrzeć do Sejmu, przy pomocy GPS
Jadąc na południe, prawie na wysokości stacji Anin, pytali się czy do sejmu tędy dojadą, bo im tak nawigacja pokazuje. (a jechali po drugiej srtonie Wisły w odwrotnym kierunku.
Nie będę cytował komentarzy ludzi co im drogę wskazali.

sobrus 14.09.2009 09:46

No to ja mam lepszy numer.
W Lublinie wybrałem drogę do innej dzielnicy.
Pokazało dystans. 61km.
Oddaliłem mapę, lukam a tu poza Lublin i z powrotem :hahaha:

Użyta do testów Automapa 5.5.....
Czasem sie zdarzają kwiatki ...

nimal 14.09.2009 10:42

dlatego uzywa sie dobrych navi :D TomTom, Garmin - to ma ugruntowana pozycje i kwiatkow raczej malo

a specjalnie dla Eda w sprawie bezpieczenstwa przyklad:
wyjedz poza Wawe (ktora od okolo 10 lat jest wyjatkowo dobrze oznakowana - tablice z nazwami ulic i dzielnica, kierunkowskazy na zakresy numerow domow itp - tego w innych miastach nie znajdziesz!) i dojedz pod jakis konkretny adres
oczywiscie ze mozna - latami tak jezdzilem
tylko ile sie trzeba natrudzic, zeby dostrzec na jakiej ulicy sie jest i ile razy sie przejedzie wlasny zakret, bo nie zauwazy sie na czas nazwy ulicy!
albo, jak zauwazy sie puzno, to ilu kierowcow skreca w prawo z lewego? z navi nie ma szans na takie zachowanie, bo navi z odpowiednim wyprzedzeniem uprzedza o zakrecie i kaze zajac odpowiedni pas ruchu
i tu navi pomaga
a dla jezdzacych szybciej - POI z ulubionymi miejscami patroli i fotoradarami - i juz wiadomo, gdzie warto zdjac noge z gazu

nie znam ani jednego sensowengo powodu, dla ktorego nie nalezy polecac jazdy z navi
co oczywiscie nie zwalnia z posiadania mozgu - nie wiem, jak mozna wjechac pod prad na autobane albo skercic na zakaz, bo navi tak kazala? przeciez navi wytyczy alternatywna trase po minieciu skrzyzowania?

ed hunter 14.09.2009 10:48

Ja nie mam nic przeciwko nawigacjom, ale to czego byłem ostatnio świadkiem przeraziło mnie, bo ludziki z tego samochodu nie chcieli do końca wierzyć, że aż tak ich ta nawigacja w pole wyprowadziła, przez moment zastanawiałem się czy to nie jakaś ukryta kamera jest.
Już pisałem o tym, że nawigacja nie zwalnia nikogo z myślenia, ale niestety najczęściej tak to działa.

Ja mam nawigację papierową za 5,99 kupioną w kiosku, jeszcze mnie nigdy nie zawiodła. :P

Ormianin 14.09.2009 11:06

ja mam obecnie taką - GOCLEVER GPS 5066FMBT PL, ale szczerze mówiąc używam jej jako zestawu głośnomówiącego i odtwarzacza mp3 :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:28.