![]() |
Cytat:
wiadomo, że nie będziemy mówili, że przez nóż kuchenny jest więcej zabójstw, ale zwracam uwagę na pewien FAKT - przygłup przy pomocy nawigacji może zrobić sobie i innym szybciej krzywdę niż przy użyciu samego samochodu. |
Duża częśc kierowców to i tak wariaci, na odmóżdżenie wpływa wiele rzeczy.
- posiadanie najnowszego modelu samochodu (wtedy honor nie pozwala na jechanie za modelem starszym) - posiadanie SUVa - jazda służbówką - bycie przedstawicielem handlowym - posiadanie navi umocowanej na szybie - posiadanie CB radio z dobrze widoczną zamontowaną anteną - dodatkowa antena CB też nie zaszkodzi (a moze to samochodziki zdalnie sterowane?) - posiadanie niskoprofilowych opon - posiadanie pierdzącego tłumika - duża moc silnika (często odwrotnie proporcjonalna do ilości musku) - posiadanie Golfa II/III, Audi A3 lub BMW 3/5 (koniecznie z początku lat 90-tych), Opla Calibry - bogaty tatuś - czasem (na szczęście nie zawsze) wystarczy być kobietą Im więcej punktów spełnionych tym większe zagrożenie brakiem musku na drodze |
Cytat:
|
na szybie ale co to ma do rzeczy ?
oczywiście anteny CB również nie montuje się pod podwoziem ;) a SUVy służą do jeżdżenia. |
wy poważnie montujecie navi na szybie :wow:
|
nie.. moja leży sobie na konsoli, słucham tylko co gada..
|
Ja tam wolę muzyki słuchać. :P
|
Ilość załączników: 1
Potrzebuję ikonki do Auto Mapy z Miplo.
Dzisiaj wgrałem AM 5.5.3 (oryginał) i jak zwykle odpaliłem Miplo Sync celem wgrania punktów, punkty się wgrywają ale bez żadnych ikon... w nawigacji widzę tylko niebieskie kropki w kwadracikach... Znalazłem w necie jakieś szajskie ikonki ale to nie jest to co miałem a poprzednich sobie nie skopiowałem bo nie wpadłem na to, że przy nowej aktualizacji POI nie wgrają się na nowo :sciana: Wcześniej byłem bardziej zielony z tego niż teraz jestem a nie miałem problemów i ikonki były :sciana: U mnie AM wykrywa ikonki w wersji takiej "ponumerowanej" ... Ma ktoś ? Kod:
p a t r i x 0 0 7 * o 2 . p l |
Cytat:
|
Ja jednak wychodzę z założenia, że lepiej kupić droższą nawigację, znanej firmy, wtedy większa szansa, że będzie chodzić bez zarzutu. Obecnie posiadam trzecią z rzędu i jest to właśnie Garmin. Poprzednim zdarzało się gubić sygnał, mnie takie rzeczy irytują, jak coś ma chodzić, to idealnie. Z Garminem jeździ mi się bardzo dobrze i ani razu mnie jeszcze nie zawiódł, a tym samym nie zdenerwował.
|
Ja tylko opowiem jak podróżnicy z miejsca mi niewiadomego postanowili dotrzeć do Sejmu, przy pomocy GPS
Jadąc na południe, prawie na wysokości stacji Anin, pytali się czy do sejmu tędy dojadą, bo im tak nawigacja pokazuje. (a jechali po drugiej srtonie Wisły w odwrotnym kierunku. Nie będę cytował komentarzy ludzi co im drogę wskazali. |
No to ja mam lepszy numer.
W Lublinie wybrałem drogę do innej dzielnicy. Pokazało dystans. 61km. Oddaliłem mapę, lukam a tu poza Lublin i z powrotem :hahaha: Użyta do testów Automapa 5.5..... Czasem sie zdarzają kwiatki ... |
dlatego uzywa sie dobrych navi :D TomTom, Garmin - to ma ugruntowana pozycje i kwiatkow raczej malo
a specjalnie dla Eda w sprawie bezpieczenstwa przyklad: wyjedz poza Wawe (ktora od okolo 10 lat jest wyjatkowo dobrze oznakowana - tablice z nazwami ulic i dzielnica, kierunkowskazy na zakresy numerow domow itp - tego w innych miastach nie znajdziesz!) i dojedz pod jakis konkretny adres oczywiscie ze mozna - latami tak jezdzilem tylko ile sie trzeba natrudzic, zeby dostrzec na jakiej ulicy sie jest i ile razy sie przejedzie wlasny zakret, bo nie zauwazy sie na czas nazwy ulicy! albo, jak zauwazy sie puzno, to ilu kierowcow skreca w prawo z lewego? z navi nie ma szans na takie zachowanie, bo navi z odpowiednim wyprzedzeniem uprzedza o zakrecie i kaze zajac odpowiedni pas ruchu i tu navi pomaga a dla jezdzacych szybciej - POI z ulubionymi miejscami patroli i fotoradarami - i juz wiadomo, gdzie warto zdjac noge z gazu nie znam ani jednego sensowengo powodu, dla ktorego nie nalezy polecac jazdy z navi co oczywiscie nie zwalnia z posiadania mozgu - nie wiem, jak mozna wjechac pod prad na autobane albo skercic na zakaz, bo navi tak kazala? przeciez navi wytyczy alternatywna trase po minieciu skrzyzowania? |
Ja nie mam nic przeciwko nawigacjom, ale to czego byłem ostatnio świadkiem przeraziło mnie, bo ludziki z tego samochodu nie chcieli do końca wierzyć, że aż tak ich ta nawigacja w pole wyprowadziła, przez moment zastanawiałem się czy to nie jakaś ukryta kamera jest.
Już pisałem o tym, że nawigacja nie zwalnia nikogo z myślenia, ale niestety najczęściej tak to działa. Ja mam nawigację papierową za 5,99 kupioną w kiosku, jeszcze mnie nigdy nie zawiodła. :P |
ja mam obecnie taką - GOCLEVER GPS 5066FMBT PL, ale szczerze mówiąc używam jej jako zestawu głośnomówiącego i odtwarzacza mp3 :)
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:28. |