![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 |
|
liniejący leming
Zlotowicz
Data rejestracji: 20.12.2001
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
cóż za potworny burżuj
![]() nawet nie wiedziałem, że coś takiego istnieje
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Moderator
![]() Data rejestracji: 26.10.2008
Cytat:
![]() dokladnie to cos takiego http://www.adverts.ie/other-home-gar...difier/5222595
Reballing, BGA, Reflow, Service of all consoles and devices. Based in IRELAND for all your needs. Ostatnio zmieniany przez misiozol : 19.04.2016 o godz. 11:39 |
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz
Data rejestracji: 24.02.2003
@misiozol
do do higrometru to muszę dokonać takiego zakupu ![]() Pomieszczenia pootwierane są połączone korytarzem/przedpokojem. Wentylacji "prawie nie ma" bo zawsze komuś w domu "wieje" i ciężko jest wytłumaczyć, że trzeba wietrzyć! Chyba zdecyduję się na coś "mniej" wydajnego. dzięki za informację |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Pa rampamer
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 24.10.2006
Zdecydowanie ten mniej wydajny. Model "na wyrost" nie będzie zbierał dużo więcej wilgoci, bo to i tak w dużej mierze uzależnione jest od wentylacji. A nawet musząc kupić większy model wolałbym zamiast niego dwa osuszacze rozsądnie rozłożone, niż jeden - sumarycznie wyjdzie niższe zużycie prądu.
|
|
|
#5 |
|
XV1100
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
Jeśli to coś ma ściągać litr wody na całą noc pracy, to nie wiem czy to w ogóle ma sens.
U mnie klimatyzator przenośny wyciągał litr przez ~1,5h. Oczywiście latem w upały, więc wody w powietrzu jest dużo więcej. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz
Data rejestracji: 24.02.2003
do wiadra podłączę
![]() jeden i drugi ma możliwość podpięcia węża do odpływu. |
|
|
|
|
|
#7 | |||
|
Moderator
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|
|
|
#8 |
|
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
Nie ma wentylacji? To zrobić dziury tam gdzie najbardziej wilgotno, założyć w rurze cichy wentylator kanałowy i niech ciągnie. Ja tak osuszałem piwnicę na działce, sprawdzało się.
|
|
|
|
|
|
#9 | |
|
XV1100
Zlotowicz
Bywa, że wilgotność otoczenia jest na tyle duża, że wietrzenie nie da efektów
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Moderator
Zabawki to sa te lidlowe osuszacze
to nie ma byc przemyslowy osuszacz do budynkow po malowaniu tylko domowy , a wez mi powiedz ty masz klimatyzator dzielony czy z rura wylotowa ?
|
|
|
#11 |
|
XV1100
Zlotowicz
Mam akurat z rurą wylotową, ale to nie ma znaczenia gdy mówimy o wydajności osuszania powietrza w takim przypadku.
Poczytajcie sobie o wilgotności względnej, ile wody jest w powietrzu w temperaturze 20-25 stopni i co to znaczy odciągnąć litr wody z pomieszczeń o kubaturze 250 m3 w czasie pół doby. Nie jestem specem od osuszaczy, ale fizyka rządzi. To tak, jakby mi ktoś tłumaczył, że można ugotować czajnik wody na porcie USB. |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Moderator
To ma zasadnicze znaczenie ze masz rure wylotowa, bo to co nia wyleci na zewnatrz to sie uzupelni swiezym wilgotnm z podworka/wentylacji i dlatego masz takie ilosci skroplonej wody , osuszacz dziala na obiegu/pomieszczeniu zamknietym i dlatego spadek wilgotnosci bo to samo powietrze jest mielone kilkanascie/dziesiat razy i nie naplywa swierze jak w przypadku twojego pseudo klimatyzatora
|
|
|
#13 |
|
XV1100
Zlotowicz
Mój klimatyzator nie ma tu nic do rzeczy, pytałeś to odpowiedziałem.
Oblicz sobie, jak ci się chce, ile wody trzeba wyciągnąć z 250 m3 przestrzeni żeby obniżyć wilgotność względną z 80% do 60% w temp 20-25 stopni. Mówisz, że ten twój to zrobił jednym litrem przez noc Ty może więcej wydychałeś śpiąc smacznie po kilku piwach
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Moderator
Szczeze nie chce mi sie, wole wypic browara
|
|
|
#15 |
|
XV1100
Zlotowicz
Widzisz, a mnie się chciało
![]() W jednym kubiku w temperaturze pokojowej mieści się ok 20g wody (choć szczerze myślałem że więcej). To razy 250 m3 daje 5 litrów wody. Jeśli twój osuszacz wydobył litr, to teoretycznie obniżył wilgotność względną o 20%, jednak w tym czasie ty wraz z rodziną spokojnie oddaliście do otoczenia z powrotem ten litr. Pewnie macie też jakiegoś psa, roślinki itp itd, do tego naturalna wymiana powietrza z otoczeniem, co pewnie skutkuje wyrównaniem wilgotności. Poza tym popularne higrometry pokazują co chcą. One wymagają okresowej kalibracji, a te w wersji gadżet nawet nie mają takiej opcji chyba. Poza tym i tak nikt nie ma czym tego skalibrować.... Moje zdanie jest takie, że tego typu urządzenie nie ma sensu. Jest tego jeden plus - Icemac może se produkować wodę do akumulatorów do swoich rzęchów
|
|
|
|
![]() |
|
|
Podobne dyskusje
|
||||
| Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
| Wybór aparatu, co kupić, osprzęt - filtry, obiektywy, itp | Calme | Fotografia | 2839 | 29.01.2021 13:46 |
| Kupno pralki i lodówki - prośba o doradzenia | Kunte | Off topic | 2 | 27.03.2009 12:38 |