![]() |
[QUOTE=bgn]
Cytat:
Nieszczęście Ukrainy jest że tak jak Janukowycz jest agentem Putina, tak Juszczenko jest agentem Busha. Oba państwa deklarują przyjaźń i współpracę ale po cichu walczą ze sobą bezwzględnie. Putin zmontował skandal Jukosu i zainwestował w Chaveza i w Nigerię po to by przed wyborami podnieść cenę ropy, zwalić winę że to przez Busha i jego fanaberie irackie i zużycie ropy przez wojsko tamże. To się nie udało i po wyborach cena ropy spadła, bo przecież Rosja w Chaveza i Murzynów ładować nie będzie jeśli to ma nie przynieść korzyści, a i Rosja też musi sama zarabiać na ropie a nie wstrzymywać jej eksport. Bush z kolei montował powoli Juszczenkę. W sumie za to go Kuczma swego czasu wywalił, bo rosyjski wywiad przyniósł Kuczmie wiarygodne materiały na Juszczenkę. Kuczma może nie do końca uwierzył ale Juszczenkę wywalił bo się bał Moskwy. Podobno CIA powołało firmę-córkę która przygotowuje rewolucje, przećwiczono ten wariant najpierw w Gruzji, teraz na Ukrainie. Problem w tym że tak narzucone demokratyczne rządy są słabe, rzeczywistą władzę sprawują mafie i gangi przestępcze. A obecnie dochodzi secesja Ukrainy ktora, jest wyraźnie na granicy nie przedwojennej ale przedrozbiorowej Polski. Podzieli się teraz Ukraina na wschód i zachód, to po rządach Juszczenki ta część zachodnia znowu rozleci się czesci. |
Wydaje mi sie ze bardzo dobrze robimy.
Polska byla patronem staran wejscia ukrainy do NATO. Poza tym nasz kraj pelni teraz w europie dosc ciekawa fukcje - reprezentujemy interesy UE i USA razem jak zaden inny kraj (no moze poza UK, ale my przy okazji graniczymy z panstwem, ktore jest bohaterem tej sprawy). Mamy silna miedzynarodowa pozycje polityczna (nawet jezeli jestesmy tylko podnozkiem USA, to to i tak jest silna pozycja, jak dodamy jeszcze UE, trojtat waimarski i grupe wyszechradzka to to juz calkiem niezle). Demokratyzacja Ukrainy jest nam bardzo na reke poniewaz mamy bardziej przewidywalnego i podobnego do nas sasiada a poza tym budujemy silna pozycje panstwa angazujacego sie 'ku chwale demorkracji' w oczach opinii miedzynarodowej (no moze poza rosyjska) |
[QUOTE=legion]Dziwi mnie panowie takie nagle zainteresowanie Polski wydarzenami na Ukrainie czyzby Polska chciala tez lapy polozyc na niej:>.
Te pomarańcze - to nie z checi pomocy komukolwiek. To chec pokazania sie w nasym okienku telewizyjnym.Ukraina im wisi - ale za chwile u nas wybory i trzeba sie pokazac aby "lud" zapamietal twarz i nazwisko. Obrzydliwe to -ale podobno taka jest recepta na sukces w tzw.massmediach. Niwazne kiedy i jak pokazuja-byle pokazywali. Stad ta licytacja na pomaranczowe. A co do prezydenta - no coz ktos mu wmiowil, ze moze demokratyzowac tzw.wschod. Do Rosji nie podskoczy - bo Rosja patrzy ponad Polska dalej na zachod( Niemcy,Francja), z Lukaszenka mu nie wychodzi, bo bialorusky kolchoznicy go popieraja - no to chcial byc ojcerz chestnym Ukrainy - ale oni za bardzo tego nie chcieli, Stracilismy na tym kupe kasy - bio w trosce o Ukraine nie pozwolilismy Rosji walnac drugiej rury tranzytowej przez Bialorus -no to Rosja z anglikami i niemcami walnie ja pod Baltykiem. Ale co tam u nas nigdy nie bylo ceny ignorancji |
Dziwi mnie panowie takie nagle zainteresowanie Polski wydarzenami na Ukrainie czyzby Polska chciala tez lapy polozyc na niej:>.
Jakos wczesniej sie nie przejmowali tym co sie tam dzialo a nasz prezydent pil sobie spokojnie wodeczke z Kuczma bylo wszystko ok wiec mysle ze to nastepna pozywka dla mediow oraz politykow. Czyzby w Polsce bylo malo problemow a tu wiece, zabwy, ognie sztuczne na czesc wolnosci (zbieranie datkow) na Ukrainie nawet czolowi politycy z pomoca jada na "sicz" by wspierac biedny narod Ukrainski :>. Czuje ze sie niezle na tym Polska przejedzie jak zawsze :D |
Cytat:
na to dowody są takie same jak na Juszczenkę. To raczej drugorzędna kwestia. Pierwszorzędna jest taka: masz znajomych w Polsce, to ci zazdroszczą że masz lepiej, podobnie jak zazdroszczono za Gierka jak ktoś miał rodzinę w Ameryce, ta rodzina dwa razy do roku przysyłała po 100 dolarów co w przeliczeniu na złotówki po czarnorynkowym kursie było rocznie 60000 zł, poczas gdy miesięczna pensja w tamtych czasach była - powiedzmy - 3000 zł. Zasięg polskiej telewizji na Lwowie się kończy. Dalej na wschód nie wiedzą jak w Polsce jest naprawdę i informacje o tym czerpią z nacjonalistycznej propagandy i opowieściom dziadka który za młody Lachiw rizaw na Wołyniu. Mnie zastanawia bardzo rola Kuczmy w tym wszystkim. On się zachowuje trochę niczym Konrad Wallenrod. Jest formalnie posłuszny Putinowi, promuje Janukowycza ale nie dławi rebelii w zarodku, a jak zdławi to wtedy kiedy ona już urośnie, przygotowując w ten sposób grunt pod bardzo silną opozycję nawet jeśli wprowadzi na Ukrainie rządy terroru. Coś a la nasz polski rok 1976, kiedy rebelię zdławiono ale nie w zarodku i powstały potem podziemne KORy, ROPCiE a z nich za 4 lata wylęgła się Solidarność. Wygląda to wszystko jak gdyby to Putin kazał Kuczmie najpierw usunąć Juszczenkę a potem wykreować Janukowycza, przy czym Kuczma niewiele może bo ma jakieś haki na życiorysie. Demokratyczna Ukraina będzie dla nas konkurencją gospodarczą. Oni będą robili to samo co my tylko taniej. Wprawdzie gorzej, ale prawo Kopernika mówi że gorszy towar wypiera lepszy. W wypadku Ukrainy autokratycznej Janukowycza, zaleją nas uchodźcy polityczni którzy będą na naszym terenie knować i pogorszą nasze stosunki z Rosją, także te gospodarcze. |
Cytat:
Rozumie tych co demonstruja - wychodza z zalozenia , ze gorzej byc nie moze. Kazdy kto byl na Ukrainie ( i wogole) na wschodzie zna rozmiar bezgraniczej biedy jak tam jest i to nie tylko bieddy materialnej, ale braku perpektyw.Wierzci mi- po kazdym powrocie Polska jest dla mnie krajem miodem plynacym, mimo tego co u nas jest. Grupa ktora sie uwaszczyla jest wezsza w stosunku do ogolnej ilosci ludzi to i biede ostrzej widac. "Nowych ruskich" ( dotyczy nie tylko rosji tez ostrzej widac ). Od pewnego czasu nie jezde na Wschod, ale ciesze, ze ludzie ktorych tam poznalem, polubilem i czesto o nich mysle w wiekszosci wyjechali i nie musza posiadajac wyzsze wyksztalcenie sprzedac pierdół na polskich bazarach żeby miec na chleb. Nasze problemy ( jaki kupic komputer, auto ,komorke) to dla nich byly problemu "teoretyczno-kosmiczne" |
Wałęsa mediatorem. Ale tak jak sie wypowiadał to pod Stalina podciąga :]
|
... pełna zgoda bgn :spoko:
|
Cytat:
Niestety u nich tak jak u nas - co ruszysz to prokurator. Przypomina mi sie taka historia . Na koncu Sojuza wychodzila taka gazeta "argumenty i fakty" w pewnym sensie opozycyjna do wladz. I jednego dnia wyszla bez ostatniej strony , bo cenzura ja zdjela. Tajemnoca poliszynela byla tresc ostatniej strony.Redakcja umiescila tak anons mniej wiecej takiej tresci. .."obywatele, zrzucmy sie ( w domysle w dolarach) i za te pieniadze sprowadzmy z zagranicy rzad - ucziwy, madry i na stale" i im i nam teraz chyba tez by sie przydalo :mruga: |
... po pierwsze, te wybory zostały ordynarnie sfałszowane jak nasze w 1947 roku,
po drugie jedynym facetem z jajami na Ukrainie jest Julia Tymoszenko, szkoda, że nie startowała. |
Ja uważam,że niech wybiora kogo sami chcą, nic nam do tego , chodzi tylko o to by to były wybory uczciwe , a nie zmataczone - tak jak to teraz ma miejsce.
Każdy jest kowalem swego losy - narody też. |
Problem jest w tym, że istnieja dwie Ukrainy wzajemnie nie przepadajace za soba. Granica miedzy nimi - to mniej wiecej przedwojenna granica Polski.
Wschodnia Ukraina jest mocno zwiazana z Rosja, W np.Charkowie wszyscy mowia po rosyjsku, Krym w przyplywie dobrego humoru Chruszczowa przypisany ( tak ,tak - przypisany) zostal do Ukrainy, tak jak naddniestrze.Nikomu to nie przeszkadzalo za sojuza - a teraz jest to ognisko konfliktow. Juszczenko jest politykiem popieranym przez zachodnia Ukraine - tam gdzie UPA jest armia wyzwolencza, gdzie w miare mozliwosci duskryminuje sie wklad polakow w rozwoj kulturalny i cywilizacyjny tych zie, gdzie Bohdan Chmielnicki jest bohaterem narodowym. Dlatego tez trudno mi znalesc cechy "prozachodnie" i demokratyczne i Juszczenki, Nie widac ich byli wtedy, gdy byl premerem Ukrainy, wtedy sprawa cmentarza Orlat Lwowskich wlasciwie sie cofnela.Dlatego tez dziwie sie krotkiej pamieci "oranzystow".Z drugie strony stoi Janukowicz , uwlaszczony przedstawiciel w Pewnym sensie dawnego systemu. Polskie pomarancze odbieram nie jako troske o to co bedzie na Ukrainie, ale przebieranie nogami , ze dokopac tym z LDS ktorzy o dwa dni spoznili sie z nabyciem pomaranczy. Czas zaby zobie uzyslowic wschodnie fobie w stosunku do Polski. Nie lubia nas - bo kiedys bylismy potegą i tego z historii Litwy, Bialorusi i Urainy wymazac nie mozna. Litwa jest z nawmi w NATO, rzadzi nia do spolki byly komunista ( Brazaukas) i agent CIA ( Adamkus) -niby Kwacha po plecach klepia, ale ziemi polakom nie oddali - bo uwazaja,ze gen,Zeligowski przylaczyl wilenszczyne w drodze agresji ( i w penym sensie jest to prawda historyczna). Bialorus to ewenement sam w sobie.Ale wierzcie mi, ze poza Minskie, Grodnem i Homlem( w dwu ostnich przypadkach czesciowo) Lukaszenko nie ma opzycji, wies idzie za nim w zaparte i jakiekolwiek manipulowanie przy wyborach i referentach to glupota- bo i tak wygrywa. To co jest na Ukrainie - to postsowiecka glupota wladz. Gdyby nic nie kombinowali - to patrzac na strukture podzialu ludnosciowego janukowicz i tak by wygral - mimo, Juszczenko ze nie akcentuje swojego "mozgu", czyli Juli Timoszczenko |
wiesz ja tam bym wolal niemiec kolejnego satelity putina na wschodzie ;) dobrze litwa jest z nami w UE :)
|
Cytat:
A wracając do tematu. Wg mnie trudno powiedzieć, kto byłbym lepszym prezydentem na Ukrainie. Jeden i drugi ma swoje zalety, ale też wady... |
a czego sie spodziewales po gosciu ktory zamiast mozgu ma odbiornik radia maryja :haha:
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:51. |