Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 16.01.2005, 16:28   #1
Stef
Guru

Data rejestracji: 26.04.2002
Stef zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
xp i plik wymiany

witam.
ostatnio czytalem na forum o zrobieniu sobie 1 partycji tylko na plik wymiany.
zrobilem sobie partycje 730MB fat16 i klaster 32K.tylko jak teraz umiescic na niej ten plik wymiany,bo u mnie znajduje sie on standardowo na dysku c(systemowym) i jakos nie umiem go zmienic.
Stef jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 16.01.2005, 16:35   #2
nimal
Author
Zlotowicz

Data rejestracji: 29.03.2003
nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
panel sterowania/ system/ zaawansowane/ wydajnosc ustawienia/ zawansowane/ zmien
nimal jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.01.2005, 16:41   #3
*Vojtas*
USER FRIENDLY?

Data rejestracji: 15.02.2004
*Vojtas* zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Tak to wygląd w Xp bo nie podajesz jaki system.

I tam już wszystko ustawisz.
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
xp i plik wymiany-pagefile.gif  
Stary 16.01.2005, 16:47   #4
Eliasz
Prorok na F.O.R.U.M.

Data rejestracji: 01.01.2002
Eliasz zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Hmm, ten plik wymiany na innej partycji znacznie przyspiesza działanie systemu?? Mam 160MB sdramu, celerona 1,8 i baracude V 80gb. Przymierzam się właśnie do formata i chyba stworze jeszcze jedną partycje. Czy 1 GB wystarczy ?

A i jeszcze jedno, da się ukryć tą partycję tak żeby nie była widoczna w moim komputerze? No wiecie o co chodzi, nie bedzie widoczna, wiec nikt na niej nic nie bedzie kombinował.
Ten post NIE powstał w celu przekręcenia licznika o kolejną cyferke - copyright by nie Nimal ani nie Gallus a Eliasz
__________________________________________________ _______________
Eliasz jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.01.2005, 16:55   #5
kizio
Wyrejestrowany

Data rejestracji: 10.07.2002
kizio zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
TweakXP ma chyba opcje ukrywania partcji

kiziopl na gmail
JID: kizio na jabster.pl
Zapraszam na http://blog.xitenet.pl
kizio jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.01.2005, 17:24   #6
Arnold
Zaginiony pielgrzym

Data rejestracji: 17.05.2002
Arnold zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Eliasz
Hmm, ten plik wymiany na innej partycji znacznie przyspiesza działanie systemu??
....
Tu nie chodzi aby plik wymiany był na innej partycji tylko żeby był na partycji FAT16 (wtedy sektor ma 32KB) i wtedy jest szybszy dostęp do sektorów.

Cytat:
Napisany przez Eliasz
Mam 160MB sdramu, .... Czy 1 GB wystarczy
Wielkość pliku wymiany określa się wzorem "Ilość ramu"x3 (dla bardziej wymagających x 4) 1 GB napewno wystarczy i jeszcze zostanie miejsce które można wykorzystać jako cache Nero Burning Rom i innych programów
Stary 16.01.2005, 17:27   #7
esem
OldBoy

Data rejestracji: 18.05.2002
esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Tworzenie pliku wymiany na osobnej (wydzielonej) partycji ma tylko wtedy sens jeżeli jest ona na drugim (innym) kanale IDE. Inaczej efekty są iluzoryczne (nie mierzalne).
Szeroko było to opisywane na www.benchmark.pl 8 )
Stary 16.01.2005, 17:30   #8
Matievoo
Prison break

Data rejestracji: 27.11.2004
Matievoo zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Eliasz
Hmm, ten plik wymiany na innej partycji znacznie przyspiesza działanie systemu?? Mam 160MB sdramu, celerona 1,8 i baracude V 80gb. Przymierzam się właśnie do formata i chyba stworze jeszcze jedną partycje. Czy 1 GB wystarczy ?

A i jeszcze jedno, da się ukryć tą partycję tak żeby nie była widoczna w moim komputerze? No wiecie o co chodzi, nie bedzie widoczna, wiec nikt na niej nic nie bedzie kombinował.
Opłaca sie wogule to jest rajwach
Matievoo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.01.2005, 17:32   #9
GUMI70
wierzę w intela i nokię

Data rejestracji: 17.02.2004
GUMI70 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
jeśli dobrze zrozumiałem to przy 1Gb ramu , powinno się mieć 3 do 4 Gb plik wymiany. Hmm ja mam tylko 1,7 Gb tak mi ustawił windows. Już spieszę zmienić. Ale mam jeszcze jedno pytanie - czy przy 1Gb ramu wyłączenie wogóle pliku wymiany jest korzystne i czy przyspieszy działanie kompa? Mam 120 Gb HDD i win xp prof.
Stary 16.01.2005, 17:37   #10
esem
OldBoy

Data rejestracji: 18.05.2002
esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Napisany przez GUMI70
jeśli dobrze zrozumiałem to przy 1Gb ramu , powinno się mieć 3 do 4 Gb plik wymiany. Hmm ja mam tylko 1,7 Gb tak mi ustawił windows. Już spieszę zmienić. Ale mam jeszcze jedno pytanie - czy przy 1Gb ramu wyłączenie wogóle pliku wymiany jest korzystne i czy przyspieszy działanie kompa? Mam 120 Gb HDD i win xp prof.
1GB RAMu na dzisiaj - to już trochę mało aby wyłączać plik wymiany. Dopiero od 1,5 GB napewno bym już wyłączał.
Dla 1GB ja ustawiłem sobie plik wymiany na 512MB. I jest O.K. 8 )
Stary 16.01.2005, 17:40   #11
nimal
Author
Zlotowicz

Data rejestracji: 29.03.2003
nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
na dwoch kompach mam 256MB swapa - a ramu na jednym 512, a na drugim 1024
generalnie starcza
nimal jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.01.2005, 17:41   #12
Arnold
Zaginiony pielgrzym

Data rejestracji: 17.05.2002
Arnold zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez GUMI70
Większy plik wymiany niż 1,5 GB w żaden sposób nie wpłynie na szybkość(nawet jak jest za duży to spowalnia komputer bo w dużym pliku dłużej się szuka konkretnej części)

Wyłączenie pliku wymiany nie jest zalecane nawet jak się ma 1 GB ramu.
Windows niezależnie ile mu dasz ramu to i tak będzie mu za mało .
(windows lepiej żeby obciążał plik wymiany "śmieciami" niż ram)
Stary 16.01.2005, 18:25   #13
if22
:}

Data rejestracji: 18.04.2003
if22 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Poxzytaj tutaj:

http://heh.pl/artykul25.html

http://heh.pl/artykul26.html
if22 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.01.2005, 18:32   #14
GUMI70
wierzę w intela i nokię

Data rejestracji: 17.02.2004
GUMI70 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Tu nie chodzi aby plik wymiany był na innej partycji tylko żeby był na partycji FAT16 (wtedy sektor ma 32KB) i wtedy jest szybszy dostęp do sektorów.

Możesz rozwinąć ten temat (trochę więcej napisać) czemu fat 16 a nie 32 ?
Stary 16.01.2005, 18:35   #15
zorg
Caliente

Data rejestracji: 30.09.2002
zorg jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>zorg jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>zorg jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
tak jak Vojtas napisal

tam wszystko zmieniasz jak i ile chcesz !!!
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
xp i plik wymiany-snap1-small-.jpg  

Twoje uprawnienia: