Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 05.05.2003, 21:31   #1
bas
MAJSTER zlotowy

Data rejestracji: 16.05.2002
bas niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)
nie ponosisz zadnych dodatkowych kosztow z tytulu tego ze ktos odstepuje innym lacze
Ponoszę bo statystycznie bardziej zapycha mi taki klient łącze, a z tych 5 osób, które siedzą na tym jednym łączu conajmniej 2-3 mógłbym podłączyć i na tym zarabiać. Zestawienie łącza powiedzmy do klatki w bloku kosztuje mnie w zależności od róznych czynników około 3000złotych, podłączenie jednego klienta końcowego w lokalizacji kosztuje mnie od 800zł do 1500zł, w zależności od waruków terenowych. Klient płaci za podłączenie 550brutto, a zwraca mi się ta inwestycja po około roku, mówię o działającej firmie, która ma lokal, łącza i sporą infrastrukturę, jak miałbym kupić łącze dla jednego klienta i dopiero budować sieć to taka inwestycja zaczyna przynosic jakiś zysk po około 4 latach.
Cytat:
nie nazwiesz tego takze strata w domniemaniu przyszlych zyskow
Nazwę, wykazałem to powyżej.
Cytat:
bo wiekszosc dzielacych i korzystajacych z dzielenia moze wykazac ze nie stac ich na lacze zorganizowane w inny sposob -
Widocznie internet jest luksusem, skoro ich niestać to niech nie korzystają, albo niech korzystają z kafejek bądź modemów, ja nie jestem instytucją charytatywną.
Cytat:
a nie mozesz wykazac przed sadem jako straty czegos czego nie dosc ze nigdy nie miales to nigdy bys tego nie mial
Mogę wykazać patrz wyżej.
Cytat:
rozumiem emocjonalny stos do sprawy - to w sumie normalne - ale zrozum tez mnie - czlowieka z drugiej strony furtki ktory patrzy na to z innej strony
Ja Cie doskonale rozumiem, też kiedyś byłem z drugiej strony i strasznie marudziłem. Odszukaj sobie na forum senetu, wypowiedzi usera "kancelaria", z firmą w chrakterze pracownika jestem związany od około roku, wczeniej byłem też klientem i mimo pewnej wiedzy trudno mi było zrozumieć rózne praktyki, nawet bunt szykowałem, ale dogadaliśmy się, starano mi się uświadomić pewne rzeczy, takie jak to, że za 90zł to oni mi CIR'u nie dadzą i ich świętym prawem jest to co potocznie nazywa się modelowaniem ruchu.

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 06.05.2003, 00:15   #2
tymian
Bywalec

Data rejestracji: 24.10.2002
tymian w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
nie ponosisz zadnych dodatkowych kosztow z tytulu tego ze ktos odstepuje innym lacze
nie nazwiesz tego takze strata w domniemaniu przyszlych zyskow bo wiekszosc dzielacych i korzystajacych z dzielenia moze wykazac ze nie stac ich na lacze zorganizowane w inny sposob - a nie mozesz wykazac przed sadem jako straty czegos czego nie dosc ze nigdy nie miales to nigdy bys tego nie mial

rozumiem emocjonalny stos do sprawy - to w sumie normalne - ale zrozum tez mnie - czlowieka z drugiej strony furtki ktory patrzy na to z innej strony
Wiec zalozmy ze spoko mozna dzielic lacze. Kto to potrafi niech dzieli jak sie tylko da. Ale zauwaz od razy iz za lacze ktore teraz akualnie posiadasz zaplacisz przynajmiej 3 lub 4 razy wiecej niz obecnie aby firmie ktora zestawila ci lacze - nie dokladala miesiecznie do tego. Jesli tego nie zrobia zbankrutuja i nie bedziesz mial wogole neta. Nie wiem czy wiesz jakie koszty ponosi sie na sestawienie np polpaka t - podłaczenie, modem, ruter, server nie mowiac juz o okablowaniu i innych pierdołach, takie rzeczy przelicza sie w tysiacach. Przecierz firmy nie robia tego charytatywnie, glowne zalozenie firmy to jest cos zarobic a nie dokladac do interesu. U mnie w firmie ze wzgledu na uksztaltowania terenu czesto w gre wchodzi tylko lacze radiowe, zestawienie takiego linku to kasa rzedu 3 tys. zlotych (wzroc uwage jakie to sa kosszty) i mamy to zrobic komus kto podzieli to lacze miedzy kumpli i bedzie sie cieszyl małym abonamentem?

tymian jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.05.2003, 00:39   #3
bas
MAJSTER zlotowy

Cytat:
tymian napisa***322;(a)
Wiec zalozmy ze spoko mozna dzielic lacze. Kto to potrafi niech dzieli jak sie tylko da. Ale zauwaz od razy iz za lacze ktore teraz akualnie posiadasz zaplacisz przynajmiej 3 lub 4 razy wiecej niz obecnie aby firmie ktora zestawila ci lacze - nie dokladala miesiecznie do tego. Jesli tego nie zrobia zbankrutuja i nie bedziesz mial wogole neta. Nie wiem czy wiesz jakie koszty ponosi sie na sestawienie np polpaka t - podłaczenie, modem, ruter, server nie mowiac juz o okablowaniu i innych pierdołach, takie rzeczy przelicza sie w tysiacach. Przecierz firmy nie robia tego charytatywnie, glowne zalozenie firmy to jest cos zarobic a nie dokladac do interesu. U mnie w firmie ze wzgledu na uksztaltowania terenu czesto w gre wchodzi tylko lacze radiowe, zestawienie takiego linku to kasa rzedu 3 tys. zlotych (wzroc uwage jakie to sa kosszty) i mamy to zrobic komus kto podzieli to lacze miedzy kumpli i bedzie sie cieszyl małym abonamentem?
To jednak są na tym forum ludzie, którzy się ze mną zgadzają w tej kwestii, szczerze mówiąc zastanawiałem się kiedy ktoś odpowie cos po moich 2 poprzednich wypowiedziach, a tu taka niespodzianka, mało, że ktoś odpowiada to jeszcze się ze mną zgadza.
Stary 06.05.2003, 01:06   #4
memorando
Młody żonkoś

Data rejestracji: 02.02.2003
memorando zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ja za transfer 55 kilo bajtów /sekunda staly na necie placę za 2 kompy 100

Ostatnio zmieniany przez memorando : 06.05.2003 o godz. 01:13
memorando jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.05.2003, 01:08   #5
bas
MAJSTER zlotowy

Cytat:
memorando napisa***322;(a)
Ja za transfer 55 kilo staly na necie placę za 2 kompy 100
kilo czego?ziemniaki, bajty, bity, śliwki, gruszki?
Stary 06.05.2003, 01:21   #6
Victorek
Nadszyszkownik

Data rejestracji: 27.09.2002
Victorek zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Panowie przecież to i tak wszystko opiera się na umowie. To jest jak z bombardowaniem szpitali, można to robić ale nie wolno. Jeśli jako użytkownik podpisujesz umowę, w której czarno na białym jest napisane, że nie można dzielić to znaczy, że zgadzasz sie z tym. Co jest bardziej niemoralne: złamanie umowy czy ustalanie wysokich cen na usługi? Z każdej strony wygląda to inaczej ale to i tak rynek ostatecznie ustali warunki.

Dobrej nocy życzę

Stary 06.05.2003, 08:01   #7
Pawel_k
User

Data rejestracji: 25.09.2002
Pawel_k zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
bas napisa***322;(a)
Tyle krzyku o to, iż ten biznes opiera się o założenie, że nigdy wszyscy nie korzystają jednocześnie, nawet jak wszyscy mają włączone komputery i oglądają stronki to przez jakieś 5 sekund ciągną stronę a później czytają, odpowiadają tak jak ja teraz, odbierają poczte i czytają itd. A teraz weź sobie to samo 128kbps i podziel na 5 osoób i poobserwuj sobie. W miejsce naszego przykłądowego mapsajma, który przyjmijmy ściąga ponad 1GB danych na dobę, można spokojnie podłaczyć 30 lasek(z których każda tygodniowo ściąga w sumie 50MB), które siedzą na czacie, odbierają pocztę i oglądają stronki. Gdybyśmy sprzedali powiedzmy 10 łącz o przepustowości 128kbps takim ludziom jak mapsajm to by nam za***a* ponad megabit łącza, a my na tym samym megabicie możemy spokojnie posadzić 40 statystycznych klientów, którzy naprawdę komfortowo będą korzystali z netu.
fajna filozofia zdaje sie ze wszyscy dostawcy tak mysla - podpiac jak najwiecej bydla pod jak najmniejsze lacze i kasowac pelna stawke (a gdzie potrzeby klijenta)
tylko ze jest maly problem - np u mnie mamy 0.5Mb na ~20 kompow, kaza jest dosc popularnym narzedziem do poszukiwania plikow wiec czasami jak sie paru *****i zasiedzi to sprawdzenie glupiej poczty staje sie Mision Imposible
dostawca ma to w dupie bo i tak w praktyce konkurencji nie ma (2 firma swiadczaca net w naszym miescie jest warta, neo jest za drogie i nie ma zasiegu, pakiety internetowe - big )
niby cos tam robi ale jak net padnie to trzeba go ostrymi smsami poganiac zeby ruszyl dupe (przy zakladaniu lacza jakby go starsza Skarboka niepostraszyla to zapewne do dzis byl bym modem friendly )
poza tym niekazdy zawsze wchodzi tylko na jakies durne chaty/sprawdza poczte - co jak pol bloku zacznie zaciagac nowego direct x'a albo jakies tapety/darmowy fost i juz mam predkosc jak na ruskim modemie
szcescie ze niemamy u siebie rasowych mapsajm'ow bo juz wogole byla by padaka
Stary 06.05.2003, 08:33   #8
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
bas - z tym czy wykazesz czy nie mozna polemizowac - tak jak polemizuje sie z terminem 'straty kompanii muzycznych' w odniesieniu do piractwa muzycznego - wiekszosc ludzi by nie kupila nigdy tej muzy ktora zasysa - wiec mowienie o stratach jest nonsensem - ale to zabawa dla prawnikow - mam za to inne pytanie: czy kazdy kogo podlaczycie ma mozliwosc ssac tak jak mapsjan? czy reszta jest blokowana, bo zasmieca lacze?

a co do kablowania i podlaczania userow - wiem jak to wyglada i ile to kosztuje bo jestem czlonkiem rady nadzorczej stowarzyszenia ktore kladlo siec na naszym osiedlu - z tym ze my nie zarabiamy na tym tylko wychodzimy na zero - wiec ceny sa jeszcze nizsze
Stary 06.05.2003, 09:57   #9
bas
MAJSTER zlotowy

[QUOTE]eloise napisa***322;(a)
wnioskuję z tego, że dla Was (dostawców internetu) idealni klienci to tacy, którzy wchodzą do internetu raz na 2 dni, odbierają pocztę i czytają newsy na onecie przez 15 minut - no bo "nie obciążają łącza" a abonament za miesiąc i tak zapłacą
[/qupte]

Tak, zasatanwiałeś się dlaczego są siecie, które wycinają programy p2p(nie my)? Właśnie dlatego, że p2p generują stałe obciążenie.
Cytat:
eloise napisa***322;(a)
to tak jakby kupić sobie nowy samochód, jeżdzić nim tylko do kościoła w niedzielę i broń boże przekroczyć 50 km/h bo "obciążymy silnik"
Tak, a z całą pewnością ze względu na obciążenie dróg i tworzące się korki.
Stary 06.05.2003, 10:01   #10
bas
MAJSTER zlotowy

Cytat:
eloise napisa***322;(a)
[B]usuniete na prosbe autora/Sid[/i]

a my właśnie jestesmy biedni (moja rodzina to 7 osób a pracuje tylko ojciec) i nie stać nas na 90 zł/miesiąc, masz rację: internet jest dla nas luksusem
Rozumiem, że masz trudną systuację, ale dlaczego z tego powodu ma do tego dopłacać ta firma?
Stary 06.05.2003, 10:13   #11
bas
MAJSTER zlotowy

Cytat:
Pawel_k napisa***322;(a)
fajna filozofia zdaje sie ze wszyscy dostawcy tak mysla - podpiac jak najwiecej bydla pod jak najmniejsze lacze i kasowac pelna stawke (a gdzie potrzeby klijenta)
Filozofia jest taka, żeby zapewnić komfortowe kożystania z internetu i niestracić a jeszcze troche grosza zarobić, to nie są jakies kokosy, a inwestycja zwraca się długo
Cytat:
Pawel_k napisa***322;(a)

tylko ze jest maly problem - np u mnie mamy 0.5Mb na ~20 kompow, kaza jest dosc popularnym narzedziem do poszukiwania plikow wiec czasami jak sie paru *****i zasiedzi to sprawdzenie glupiej poczty staje sie Mision Imposible
Właśnie o to mi chodziło, to jest skutek luźnej polityki z podziałem łącza
Cytat:
Pawel_k napisa***322;(a)

dostawca ma to w dupie bo i tak w praktyce konkurencji nie ma (2 firma swiadczaca net w naszym miescie jest warta, neo jest za drogie i nie ma zasiegu, pakiety internetowe - big )
niby cos tam robi ale jak net padnie to trzeba go ostrymi smsami poganiac zeby ruszyl dupe (przy zakladaniu lacza jakby go starsza Skarboka niepostraszyla to zapewne do dzis byl bym modem friendly )
poza tym niekazdy zawsze wchodzi tylko na jakies durne chaty/sprawdza poczte - co jak pol bloku zacznie zaciagac nowego direct x'a albo jakies tapety/darmowy fost i juz mam predkosc jak na ruskim modemie
Po to stawia się serwery proxy, żeby jak ktoś ściągnie to drugi ciągnie już z prox'a.
Cytat:
Pawel_k napisa***322;(a)

szcescie ze niemamy u siebie rasowych mapsajm'ow bo juz wogole byla by padaka
Jest to kwestia tego czy waszego dostawcę stać na takich klientów jak mapsajm, chodzi mi o zapas łącza i to jak w skali całej firmy wyglądają statystyki. Tak z ciekawości ile płacisz?
Stary 06.05.2003, 10:27   #12
bas
MAJSTER zlotowy

Cytat:
bas - z tym czy wykazesz czy nie mozna polemizowac - tak jak polemizuje sie z terminem 'straty kompanii muzycznych' w odniesieniu do piractwa muzycznego - wiekszosc ludzi by nie kupila nigdy tej muzy ktora zasysa - wiec mowienie o stratach jest nonsensem - ale to zabawa dla prawnikow - mam za to inne pytanie: czy kazdy kogo podlaczycie ma mozliwosc ssac tak jak mapsjan? czy reszta jest blokowana, bo zasmieca lacze?
My mapsajma nie faworyzujemy, jest przypadkiem w "top 10 zasysaczy" a właściwie dawno niewidziałem go poza "top 3", ale jest tak tylko dlatego, że jeden z zapychaczy płaci za 256kbps a mampsajm ma 128kbps.

Cytat:
a co do kablowania i podlaczania userow - wiem jak to wyglada i ile to kosztuje bo jestem czlonkiem rady nadzorczej stowarzyszenia ktore kladlo siec na naszym osiedlu - z tym ze my nie zarabiamy na tym tylko wychodzimy na zero - wiec ceny sa jeszcze nizsze
Nie wszędzie da się przejść kablami, a zresztą czasami to było by droższe od linku radiowego. Wszystko jest kwestią kosztów.
Firma jak zaczynała kilka lat temu działalność to musiała wybudować całą infrastrukturę, i zaczynała od 1 później 2 itd klientów, a wtedy za łącze z telbanku płaciło się więcej niż teraz za łącze z futuro, więc koszty były ogromne. W tej chwili sieć jest monitorowana przez 24h przez serwery, które sprawdzają czy wszystkie strategiczne punkty działają i w razie awarii mamy to w statystykach i dostajemy sms'a, dodtakowo przez prawie 24h/dobę sie cjest monitorowana przez ludzi, wprawdzi nic się raczej niestanie, ale np gdyby dzisiaj w nocy powiedzmy o 3 padł router(to tylko sprzęt) to musiałbym wziąść paczke fajek, założyć spodnie, wsiąść w samochód(taksówkę, ja też czasami mam prawo napić sie piwa) i dziękować warunkom technicznym, że do serwerowni mam jakiś kilometr.
Stary 06.05.2003, 10:53   #13
Krzycho83
Racer

Data rejestracji: 12.11.2002
Krzycho83 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
bas napisa***322;(a)
Rozumiem, że masz trudną systuację, ale dlaczego z tego powodu ma do tego dopłacać ta firma?
Skoro lacze ma z gory nalozone ograniczenie, ktore dane zostalo do wykorzystania, to niby dla czego firma ma doplacac. Jest limit i poza ten limit nikt sie nie wychyli.
Krzycho83 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.05.2003, 10:58   #14
memorando
Młody żonkoś

Data rejestracji: 02.02.2003
memorando zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
zamiast robic aluzje do moderatora mozesz koledze poslac adres i reszte danych na priv
a adres z mojego punktu widzenia mozesz zamieszczac do woli.. niektorzy pamietaja jeszcze ile trwalo zakladanie netu dla mapsa wiec nie bedzie to reklama
sidku nie nerwuj napij się piffa a najlepiej zimnej wody
Stary 06.05.2003, 11:12   #15
bas
MAJSTER zlotowy

Cytat:
Krzycho83 napisa***322;(a)
Skoro lacze ma z gory nalozone ograniczenie, ktore dane zostalo do wykorzystania, to niby dla czego firma ma doplacac. Jest limit i poza ten limit nikt sie nie wychyli.
Przeczytaj moje poprzednie wypowiedzi o statystykach i uzazsadnieniu dlaczego zastrzega się w umowach zakaz dzielenia takiego łącza.

Twoje uprawnienia: