![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#16 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 09.05.2010
![]() |
Raczej tak nie napisze, ale dzięki za zainteresowanie
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#17 |
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Bardzo ciekawy temat i jednocześnie.. zupełnie bezsensowny.. Przynajmniej bez jakiegoś komentarza czy uszczegółowienia. Mógłbym na szybko wymienić przynajmniej kilka - kilkanaście grup (czy to w podziale wiekowym, zawodowym, według zainteresowań i innych), dla których zupełnie co innego jest istotne i które zupełnie o innych rzeczach myślą. Trudno wrzucić tu wszystkich do jednego worka tylko dlatego, że mają tą samą narodowość.
Kilka tygodni temu przez jakiś czas jeden temat dominował w rozmyślaniach większości, ale było to wydarzenie szczególne i na pewno nie stanowi normy. Jak dla mnie pisanie na taki ogólny temat to albo przyjęcie od początku jakiegoś ograniczenia (ścisłego), albo napisanie przynajmniej na kilkanaście - kilkadziesiąt stron, co jak sądzę, nie jest twoim zamiarem.
![]() |
#18 |
Nowy na forum
![]() |
Chodzi o to że mam napisac krótkie wypracowanie które potem przeczytam na lekcji i będziemy na ten temat dyskutować.
Tylko że ja nie mam zielonego pojęcia o czym mogłabym napisac ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Guru
Data rejestracji: 05.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Polska czy Polacy, bo Polska jako taka to chyba o niczym nie mysli
![]() Napisz ze mysli o forum,NK i Pudelku ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Nowy na forum
![]() |
no Polacy o czym myślą ale jako kraj
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
( o )( o )
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Kraj o niczym nie myśli.
![]()
![]() |
![]() |
#22 |
Nowy na forum
![]() |
wiadomo że kraj nie myśli ale to jest taka przenośnia
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Użytkowniczka
Data rejestracji: 05.02.2010
![]() ![]() ![]() ![]() |
A ten temat to ot tak, znikąd się wziął? Co omawiacie na lekcjach języka polskiego? Może chodzi o jakieś nawiązanie właśnie do tego, o czym mówicie. Bo tak ogólnie to temat rzeka. I trudno coś doradzić.
![]()
![]() |
#24 | |
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Można też wrzucić do Google kilka haseł i zobaczyć, co wypadnie. To zawsze jakiś pomysł, w którym kierunku pójść. Np.: http://www.google.pl/search?client=o...utf-8&oe=utf-8 (chociaż akurat może pierwszy wynik nie jest tym, o co mi chodziło). Widzę dwie możliwości - albo w ten sposób poszukać głównych haseł i kilka pobieżnie opisać, albo stwierdzić, że trudno jest wskazać takie ogłne tematy i w związku z tym zaproponować pewne podziały i wyróżnić grupy, które już można współnie rozważać.
![]() |
![]() |
#25 | ||
Użytkowniczka
Cytat:
Cytat:
Dlatego zapytałam o kontekst, w jakim się pojawił. Bo może to być równie dobrze po prostu spojrzenie na Polskę z pozycji tego najmłodszego pokolenia, któremu w Polsce XXI wieku przychodzi wzrastać. Dla mnie bardzo prawdopodobne jako wypracowanie szkolne. Jeżeli Anka zacznie pisać o wszystkim, to się pogubi. Ważne by dobrze uzasadniła wybrany przez siebie sposób interpretacji tematu. Na koniec zaś postawiła wyraźne pytanie lub zasugerowała kierunek dalszej dyskusji. Nie ma chyba wątpliwości, że Polska to Polacy. Czy muszą to być wszyscy Polacy? Można oczywiście skupić się na sprawach i wydarzeniach tych obecnych i tych nas czekających w niedalekiej przyszłości jako ważnych dla nas Polaków ogólnie ( np. nasza obecność w Unii Europejskiej***8230; Euro 2012***8230; ). Będzie poprawnie, ale może mało ciekawie. Ale można też moim zdaniem napisać o sobie: co dla mnie jako Polaka czy Polki (przedstawicieli młodego pokolenia ) jest ważne: co myślę, jak widzę swoją przyszłość w tym kraju, jak oceniam to, co się w nim dzieje (i tu nawiązać do naszej konkretnej teraźniejszości, niedalekiej przeszłości i przyszłości.). Myślę, że obecni ***8222;młodzi gniewni***8221; mają bardzo różne zdania na ten temat i nie ma obawy, że nie będzie o czym dyskutować na lekcji lub że dyskusja utknie w martwym punkcie. Wystarczy poczytać posty na forum. I nikt też nie powinien postawić zarzutu, że wypracowanie jest "nie na temat". ![]()
![]() |
![]() |
#26 |
Nowy na forum
![]() |
Chodzi o fragment tekstu Wacława potockiego pt: Zbytki polskie. i tam jest fragment: "O czymże Polska mysli i we dnie i w nocy?" i my mamy na te pytanie odpowiedzieć odnośnie do współczesności czyli XXI wieku
|
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Pa rampamer
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 24.10.2006
Ha, to zmienia postać rzeczy... To, co się narzuca w takim temacie na tle takiego kontekstu to porównanie treści wiersza ze współczesnością - jeśli tam Polakom (Polsce) marzy się dostatni, silny kraj, to czy we współczesnej Polsce to jest nadal cel? Czy może dziś każdy martwi się o siebie, a dobro kraju się nie liczy? Jeżeli w wierszu jest tęsknota za silną Polską, to czy dziś to pragnienie jest widoczne? Czy Polakom zależy, żeby cały kraj rósł w siłę?
Od napisania tego utworu niektóre problemy zmieniły nieco swoją postać (na przykład zamiast problemu niezależności terytorialnej mamy kwestię niezależności gospodarczej czy politycznej), do Twojej oceny pozostaje po pierwsze, czy dziś należy do nich podejść tak samo jak kiedyś i - przede wszystkim - czy Polska podchodzi do nich tak, jak powinna, czy może coś Twoim zdaniem jest nie tak?
![]() |
#28 | |
Użytkowniczka
Cytat:
O czym myśli Polska w XXI wieku (?) przydałoby się dodać Oceń postawę obywatelską Polaków w dobie sarmatyzmu i dzisiaj. Odnosząc się do ***8222;Zbytków polskich***8221; Wacława Potockiego raczej należałoby napisać właśnie o niewłaściwej postawie obywatelskiej Polaków, o zwaśnionych partiach, o sporach, o rozdmuchiwaniu przez media obyczajowych afer by odwrócić uwagę od spraw naprawdę istotnych***8230; o wszelkich wadach polskiego życia politycznego (i nie tylko takiego ). Odpowiedzieć na pytanie: ile w polskich politykach (i w nas samych ) jest ze staropolskich sarmatów w ujemnym tego słowa znaczeniu, czy znów realizujemy w niewłaściwy sposób pozytywny w swym pierwotnym znaczeniu sarmacki model życia i sarmackie ideały (poczytaj o sarmatyzmie ). Poszukaj tych cech - choć w mniej jaskrawy sposób się przejawiających - wśród swoich rówieśników. Zapytaj, czy kreujecie się na sarmatów XXI wieku i w jakim pozytywnym (raczej takim ) czy negatywnym znaczeniu chcecie ten model realizować. Może uda Ci się takim przejściem nawiązać do tego, co sugerowałam poprzednio, tzn. jak widzisz siebie i swoją przyszłość, miejsce i rolę w polskim społeczeństwie, a dyskusję skieruj właśnie w tym kierunku. Takie po prostu zadaj pytanie. No i to, co napisał Jarson też wykorzystaj. ![]() Ciekawa jestem, czy by się ze mna zgodził.
![]() |
![]() |
#29 |
Pa rampamer
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 24.10.2006
Jarson po pierwsze zorientował się, że w temacie jest błąd i poprawił - "polski" piszemy przecież z małej litery
![]() No i rzecz jasna uważam, że masz rację ![]()
![]() |
#30 |
Nowy na forum
![]() |
Dzięki wam wszystkim za pomoc
![]() ale i tak bardzo mi pomogliście ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Bardzo prosze o szybką pomoc | malymulpepe | DVD-Video | 11 | 19.08.2004 23:24 |
Co Dalej - Bardzo Serdecznie Prosze o Pomoc | StanFrost | DVD-Video | 1 | 15.08.2004 20:00 |
Bardzo Prosze O Pomoc !!!! | bronus | Off topic | 0 | 16.04.2002 11:06 |
jaki cd rom kupić ??? ( bardzo prosze o pomoc ) | Wojtas | Napędy optyczne CD | 3 | 31.03.2001 00:00 |