Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Zbliza sie chlodny okres - ogrzewanie (https://forum.cdrinfo.pl/f5/zbliza-sie-chlodny-okres-ogrzewanie-57278/)

prometeusz 07.09.2006 08:54

nawet mnie nie denerwujcie((, przy wykrecaniu zawora cisnieniowego 3 BAR z pieca przekrecila mi sie rurka na ktorej byl osadzony i powstala "czarna dziura":szczena:. Problem w tym ze nigdzie jej nie moge dostac - nawet w Termecie. Dziwne no nie.
Ten piec ma dopiero 8 lat( GCO 20.00)
No przeciez nie bede kupowal :hmm: nowego pieca ( nowy to moge kupic do samochodu:D )
Jakby ktos cos slyszal gdzie mozna taka rurke z zaworem cisnieniowym do tego modelu kupic to bardzo prosze o info:)

ed hunter 07.09.2006 09:23

Cytat:

Napisany przez rosol
:D
Z tego co probuje sobie przypomniec jak palilem w takim piecu, to tak ze 2-3 szufelki wchodzily spokojnie do takiego pieca na dzien tak aby mozna bylo nazajutrz o tej samej porze palic znowu no a oprocz tego tez troche drewna bo tansze:) takze 50kg wydaje mi sie ze troche malo:taktak:
No ale powodzenia Ci zycze z tym piecem:P:spoko:

te 50 kg to do noszenia na plecach dla rozgrzewki chyba :D :P

widziałem już 2 razy kaflaki trzymające 2 dni i to w dobry mróz.

widocznie zależy ile tam jest szamotu w środku...

Ormianin 07.09.2006 10:12

Cytat:

Napisany przez aeiouy
Chłopaki Bardzo dziękuje za informacje. Nawet nie śmiałem pytać o takie rzeczy na forum o nagrywarkach:) pewnie kupie sobie 50 kg węgla, a drewna trochę mam, bo zerwałem 20 m2 podłogi drewnianej:) jak przyjdzie mi z gazowni więcej niż 300 zł to dokupie węgla:-)

Pozdrawaim

300 zl za gaz za miesiac czy za dwa? ho ho! niezwykla instalacja albo pewnie te duze grube mury w kamienicy :)
palenie weglem w piecach kaflowych to straszna praca, pamietam u dziadkow, mykanie przynajmniej 2 razy dziennie piwnica - dom i ladowanie tego do pieca, kurz i pyl z wegla, czasem smog, bo jak wialo to komin mial podcisnienie... odpada, szybko Ci sie odechce... lepszy wybor byloby juz miec piec c.o. na opal staly

a ja zastanawiam sie nad kominkiem,...

prometeusz 07.09.2006 10:32

Cytat:

Napisany przez Ormianin
300 zl za gaz za miesiac czy za dwa? ho ho! niezwykla instalacja albo pewnie te duze grube mury w kamienicy :)
palenie weglem w piecach kaflowych to straszna praca, pamietam u dziadkow, mykanie przynajmniej 2 razy dziennie piwnica - dom i ladowanie tego do pieca, kurz i pyl z wegla, czasem smog, bo jak wialo to komin mial podcisnienie... odpada, szybko Ci sie odechce... lepszy wybor byloby juz miec piec c.o. na opal staly

Ty sie nie zastanawiaj tylko inwestuj:spoko:.
Sam bym to zrobil gdybym mial go gdzie wlozyc:D

czechoj 07.09.2006 16:39

sam mam instalacj***281; gazowa, poprzedniej zimy w styczniu lutym i marcu p***322;aci***322;em odpowiednio ok. 590z***322;, 480 i 480 dlatego na pewno w tym roku instaluj***281; kominek :), ja mam gdzie go postawi***263;.

aeiouy 07.09.2006 16:41

Cytat:

Napisany przez Ormianin

Witam

Dzisiaj mam genialny dzień. Wywiesiłem ogłoszenie i po 1h zgłosili się studenci, że chcą podpisać umowę na wynajęcie 2-ch pokoi. rewelacja. Czyli już będę mieć przez 10 miesięcy kasę na zapłacenie za kredyt:) :jupi:

A co do cen gazu to ile mnie to wyniesie jak myślicie? Właśnie stolarz coś kombinuje, żeby okna uszczelnić i dopasować. Te okna i tak nie były w złym stanie. mieszkanko ma 100m2 4 pokoje. Nowiutka instalacja gazowa i do C.O. (miedziane rurki). Gazownia mi mówi 1300 + podgrzanie ciepłej wody:boję się:. Mieszkanie na 1 piętrze. grzane ze wszystkich stron. Kamienica ma mury około 60cm Ludzie mi mówią 350- 500 kurdę jak to jest?

A co do kominków jak będzie mnie stać to też sobie zrobie:) w końcu mam kominy w każdym pokoju:)

grzeniu 07.09.2006 17:17

Kominek potrzebuje wiekszego przekroju komina niz standardowy do pieca, wiec nie jest z tym tak hop-siup. Nie bedzie chcialo sie w nim dobrze palic i bedzie sie dymic.

Za ten gaz to pewnie zaplacisz tak po srodku - wg mnie jakies 700-900 zl/mc, wszystko zalezy na ile stopni sobie nastawisz :)

Smartek 07.09.2006 20:52

Ja nie cierpie nagrzewac w zime nie wiadomo jak mocno..

Wujkowi ocieplili i pomalowali blok. Teraz z kaloryferami skreconymi na minimum nie da sie wysiedziec - przynajmniej mi jest ciezko.
Zaraz robi mi sie duszno, ciezko oddycha i czuje dyskomfort.

Nie ma to jak 20-22*C :-).

Piterniel 07.09.2006 20:56

21*C to idealna temperatura dla czlowieka :)

ed hunter 07.09.2006 20:58

wkłady kominkowe to średnica ok 200mm, piece kominkowe 150mm, w starym budownictwie to nie problem.

nowiutka instalacja c.o. plus w miarę nowoczesny piec to na pewno nie 1300zł na miesiąc....no chyba że będzie cały czas ogromny mróz, ale średnia na zimę wyjdzie na pewno duuużo niższa.

można postawić u siebie piecyk z szybą/dogrzać kaflowymi i zakręcić grzejniki a studentom zapodać z 18 stopni i nie umrą :>

Ormianin 07.09.2006 21:24

O nie u mnie w tym roku musi byc cieplej, zawsze mialem 18-19 dzien 16 noc, to jednak za zimno, w tym roku planuje 20-21 stopni... tylko ze ceny gazu wzrosna niebawem... co do kominka to raczej bedzie piecyk, taki aby w nim zapalic te pare drewienek wieczorem

joujoujou 07.09.2006 21:30

Skoro o cenach ogrzewania gazem:
Mieszkanie 62mkw w bloku (stare budownictwo), pierwsze pi***281;tro, s***261;siedzi dooko***322;a, okna PCV, brak ocieplenia (tylko mur ceglany ok. 50cm).
Piec c.o. dwufunkcyjny (c.o. i c.w.u.) miedziane rurki, grzejniki panelowe.

W grudniu, ***322;***261;czny koszt ogrzewania c.o. + woda do mycia, k***261;pania itd. (2 osoby) + gotowanie i pieczenie (***347;wi***281;ta), czyli ca***322;kowity koszt zu***380;ytego gazu wyni***243;s***322; nieco ponad 120 PLN. :D

Ormianin 07.09.2006 21:46

Cytat:

Napisany przez joujoujou
Skoro o cenach ogrzewania gazem:
Mieszkanie 62mkw w bloku (stare budownictwo), pierwsze piętro, sąsiedzi dookoła, okna PCV, brak ocieplenia (tylko mur ceglany ok. 50cm).
Piec c.o. dwufunkcyjny (c.o. i c.w.u.) miedziane rurki, grzejniki panelowe.

W grudniu, łączny koszt ogrzewania c.o. + woda do mycia, kąpania itd. (2 osoby) + gotowanie i pieczenie (święta), czyli całkowity koszt zużytego gazu wyniósł nieco ponad 120 PLN. :D

Ale to nie w Irlandii prawda?

joujoujou 07.09.2006 21:55

Cytat:

Napisany przez Ormianin
Ale to nie w Irlandii prawda?

W Gda***324;sku. :szczerb:

Czołgista 07.09.2006 21:57

Ja jeszcze mieszkam w starym domu ok. 160m2 + 100m2 piwnic, w mrożne miesiące nawet
1600 zł / mc przychodzi płacić.

Ale w przyszłym roku zima już niebędzie chyba taka straszna, właśnie robię remont
domu do którego się w przyszłym roku przeprowadzamy.
Wymieniam okna na PCV (5komor) + docieplenie (12cm) oraz nowa inst CO
oparta na kotle kondensacyjnym Wiessmana Vitodens 300 z zasobnikiem + kominek z płaszczem wodnym.
Przy powierzchni 150m2 + kotłownia i gararz za gaz (o ile znacząco nie podrożeje)
to będę płacił (mam nadzieję) około 150-300 zł/mc , to 300 zł to przy ekstremalnym mrozie.
Szacunki są oparte na doświadczeniach ludzi których znam, mają dom o podobnej kubatórze
oraz ten sam typ kotła (ale bez kominka).
A jak często będę w kominku palił to pewnie będzie jeszcze taniej :D

Tak sobie marzę, bo koszt remontu jest ogromny.
:ysz:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:11.