![]() |
To się zawsze nazywa elektrownia jądrowa, atomowa, to jest bomba. :taktak:
|
Cytat:
Masz racje jądrowa miało być . |
Jako że zbliża się sezon grzewczy, to babski trik na czasie. Taka perełka :rotfl:
Wczytywanie się w nie bywa zajmujące. Kiedyś znalazłem trik jak wyczyścić komin od spodu - do dziś nic tego nie pobiło. :hahaha: Ten też jest niezły, tu jeden akapit. Cytat:
|
Gdzieś to też słyszałem od zduna co piece czyści , może nie wyczyści komina ale prawdopodobnie wskazane przepalić .
|
Lat temu 50+ Ojczulek czyścił komin od pieca CO wkładając na samym dole kalosza.
Szło przez komin jak rakieta!! |
Ależ tak, tak zrób, a zaraz przyjadą do ciebie. I tylko módl się, żebyś nie podpalił sąsiada, czy czegoś innego w pobliżu. Faktycznie z komina idzie jak rakieta, a lichy komin potrafi pęknąć.
Ale jak spalisz obierki w piecu a potem zawołasz kominiarza, to spoko :rotfl: |
Taka rakieta, że w starych budynkach podpalenie sadzy w przewodzie kominowym może się skończyć spaleniem całego domu. Wszystkiego najlepszego. :P
|
Ale przecież nie po to pali się obierki. One mają za zadanie osuszać sadzę, co w konsekwencji ma ułatwiać czyszczenie komina. Celem nadrzędnym jest niedopuszczanie do spalania sadzy w przewodzie kominowym, co uzyskuje się po pierwsze poprzez starania, żeby nie było jej w spalinach prawie w ogóle (dopuszczalne są niskie mikrogramy w metrze sześciennym), a w dalszej kolejności poprzez skrupulatne czyszczenie tego, co się w kominie pojawiło, a co powinno występować w ilościach niewielkich, głównie wynikłych z lekkiego dymienia na początku procesu rozpalania, kiedy temperatura w kotle nie osiągnęła jeszcze temperatury roboczej.
|
Zwróć uwagę, że "rakieta" nie tyczyła się obierek, ale kalosza. :czytaj:
|
To było ponad 50 lat temu. Myślę, że dawno ta rakieta wylądowała.
|
No ładnie, są 4 stopnie. Następna noc zapowiada się tak samo. Najdchodzi wiekopomna chwila, że trzeba będzie włączyć centralne, chociaż na razie w domu jest ciepło...
|
No u mnie prawie tak samo +3 o 6.00, teraz 6 na plusie.
|
Zbliża się chłodny okres? :O
U mnie zbliża się malutki wydatek remonciku kotłowni. Najtaniej jak się da, mógłbym kupić ekokopciucha, który byłby jakieś 10-15% bardziej wydajny od obecnego kotła. To by było jakieś 9-9,5 k zł wraz z kosztami montażu. Ma być kocioł zgazowujący drewno o wydajności ok. 35-40% wyższej (co jest wartością realną i potwierdzoną przez wielu moich znajomych), ze sterowaniem, buforem ciepła (tu jest kolejne lekkie zwiększenie wydajności, ale przede wszystkim komfortu) oraz przy okazji wkład kominowy, bo jednak te kotły produkują spaliny o dużo niższej temperaturze, co tradycyjnym kominom szkodzi. Tu całokształt kosztów to nieco ponad 40 k zł, z czego z własnej kieszeni muszę wysupłać 15,5 k. W sumie za 50% więcej dostaję dużo więcej, więc mi się opłaca. Jedynym minusem jest specjalizacja takich kotłów, w obecnym mogłem palić drewnem, węglem i brykietami drzewnymi i torfowymi, w nowym tylko i wyłącznie drewnem. Na ten rok prognozy długoterminowe zapowiadają ciepełko, ale oczywiście nie istnieje coś takiego, jak rzetelna prognoza długoterminowa, więc szykować trzeba się dokładnie tak samo jak zwykle :P |
Będzie ciężka zima - Jarsony wyzbierają cały chrust.
|
Nioebawem to i chrustu w lasach nie będzie :P
Ostatnio skoczyłem na chwilę z pracy do miasta, po drodze mijam stację kolejową na której często przeładowuje się drewno z ciężarówek na wagony. Kiedyś sezon na to był jedynie w zimie, teraz falami praktycznie cały rok, gdzie zwykle wyglądało to tak, że jakieś 2 tygodnie drewno zbierano na rampie, a potem przyjeżdżał pociąg, ładowano je i wywożono. Tym razem podczas jednego 5-kilometrowego przejazdu minąłem... 5 samochodów z drewnem. Tam już nawet nikt nie bawił się w składowanie - od razu ładowali do wagonów :sciana: Na szczęście chwilowo "chrustu" mam na porządne dwa sezony przy obecnym kotle, czyli spokojnie na trzy przy nowym :taktak: |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:05. |