Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 06.03.2009, 21:01   #1
Ricki
Guru

Data rejestracji: 14.06.2002
Ricki zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Zmiana operatora GSM i przenisienie numeru. Prośba o pomoc

Mam do was pytanie związane z przenoszeniem numerów z jednej sieci GSM do innej. Czy ktoś może podzielić się faktami jak to zrobił i ile to trwało? Mam obecnie numer (właściwie to trzy numery ) w Era Tak Tak i chcę go przenieść do nowego Play Fresh. Wiem, że numer musi być zarejestrowany, więc jutro to zrobię w salonie Ery, a w przyszłym tygodniu udam się do salonu Play, celem wypisania odpowiedniego wniosku. Mam jednak wątpliwości, czy mogę zarejestrować na siebie trzy numery, tak aby nie fatygować innych osób, do których one należą po salonach operatorów? Jak wygląda sprawa wydania nowej karty sim. Czy muszę za nią płacić, czy dostane ją za darmo i jak wygląda procedura zmiany karty z Ery na Play, zapewne muszę po jakimś czasie udać się ponownie do P4 celem wydania mi nowych kart, czy może dostane je od razu w momencie wypisania wniosku o przeniesienie i zostaną jakoś automatycznie aktywowane. Liczę na wyrozumiałość i okazana pomoc z Waszej strony.
Ricki jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 06.03.2009, 21:46   #2
grzeniu
XV1100

Data rejestracji: 19.02.2002
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Niedawno pytałem o podobna sprawę w abonamencie. Konkretnie o wyjście z orange do plusa.
No więc u pierwszego operatora wymawiasz umowę i informujesz, że chcesz 'zabrać' numer - to kosztuje 60pln w orange (u innych może być to inna kwota). Wymówienie obowiązuje na 30 dni od końca twojego okresu rozliczeniowego.
W międzyczasie załatwiasz formalności z nowym operatorem.
W sumie wszystko możesz załatwić z nowym operatorem - oni mogą zająć się wszystkimi formalnościami. Czy to dodatkowo coś kosztuje, nie wiem, nie pytałem.

Kartę sim dostaniesz od nowego operatora, jak dostaną do dyspozycji twój stary numer od poprzedniego operatora. W abonamentach możesz dostać numer przejściowy do czasu aż twój stary numer będzie do dyspozycji.

Z telefonami na kartę może byc cos inaczej, ale generalnie chyba wszędzie trzeba zapłacić za 'zabranie' numeru.
Stary 06.03.2009, 21:53   #3
joujoujou
Ͼ Ͽ
Zlotowicz

Data rejestracji: 15.05.2004
joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Zdzierstwo.

U mnie przeniesienie nic nie kosztuje.
Problemy i porady wyłącznie na forum.
Prywatne wiadomości lub przez komunikatory będą ignorowane.
joujoujou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.03.2009, 22:18   #4
Wawelski
Always newbie

Data rejestracji: 14.11.2003
Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Play załatwia wszystko.
Zostawiasz u nich pełnomocnictwo.
Tylko na koncie musi być tyle kasy, żeby starczyło na opłatę.
Stary 06.03.2009, 22:55   #5
Ricki
Guru

Już sprawdzałem. Era bierze za tą wątpliwą przyjemność 50 zł brutto. No nic jutro lecę do Ery zarejestrować karty i spadam do Play'a. Mam nadzieję, że wszystko przebiegnie sprawnie. Co do kasy na koncie, to akurat wiem, ale mam ponad 200 zł na koncie z podwójnego doładowania więc i tak nie stracę na tych przenosinach. Dzięki za podpowiedzi.
Stary 06.03.2009, 23:24   #6
Wawelski
Always newbie

Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
No, stracisz - przecież te pieniądze przepadną.
Nie spiesz się tak - zużyj najpierw 150PLN i dopiero się przenoś
Stary 07.03.2009, 14:48   #7
Ricki
Guru

Niestety zaczynają się schody już na samym początku procedury przenosin . Chciałem zarejestrować wszystkie trzy tak taki na siebie u sprzedawcy Ery. Pech chciał, że trafiłem na blondi więc za bardzo nie wiedziała co zrobić i mnie odesłała do salonu we Wrocławiu . Udałem się do innego punktu i tu nie było takich problemów, niestety muszę udać się tam ponownie w poniedziałek, bo mieli problem z logowaniem się do systemu . Najważniejsze, ze dostałem potwierdzenie iż jeśli zarejestruje się u nich to dane będą natychmiast w posiadaniu Ery, a to otwiera dalszą drogę w salonie Play. Mam nadzieję, że u nich już nie będzie problemów, chociaż kto wie, bo najbliższy punkt mam w Lesznie, czyli też nie są to salony, a jedynie ***8222;Autoryzowane punkty sprzedaży***8221; .
Stary 07.03.2009, 15:29   #8
Reetou
Data rejestracji: 18.05.2004
Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Moment. Czy przy przeniesieniu numeru nie trzeba najpierw odwiedzić operatora do którego chcemy przenieść numer? Nie wiem, jak w komórkach, ale w stacjonarnych przy przeniesieniu numeru musiałem najpierw uzyskać pisemko od nowego, że ' ma możliwości techniczne i wyraża zgodę na przyjęcie numeru'. Dopiero z tym lazło się do starego operatora.
Reetou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.03.2009, 16:03   #9
Wawelski
Always newbie

Nie wiem jak inni, ale Play brał pełnomocnictwo i sam wszystko załatwiał.
Oczywiście jak chciałeś - jak wolałeś sam połazić, to nie było przeciwwskazań
Stary 07.03.2009, 17:28   #10
Ricki
Guru

Cytat:
Napisany przez Reetou Podgląd Wiadomości
Moment. Czy przy przeniesieniu numeru nie trzeba najpierw odwiedzić operatora do którego chcemy przenieść numer? Nie wiem, jak w komórkach, ale w stacjonarnych przy przeniesieniu numeru musiałem najpierw uzyskać pisemko od nowego, że ' ma możliwości techniczne i wyraża zgodę na przyjęcie numeru'. Dopiero z tym lazło się do starego operatora.

Nic takiego nie ma. Wystarczy, że numer na kartę jest zarejestrowany lub w abonamencie, a następnie należy udać się do nowego operatora i podpisać upoważnienie aby wszystko załatwili za nas. Następnie czekamy na SMS potwierdzający przejście do nowego operatora i informacja o konieczności odebrania nowej karty sim. To samo miałem kiedyś gdy brałem internet z Neti, a wcześniej miałem z TP. Już dzwoniłem do punktu w Lesznie i nie ma problemu. Mam nadzieję, że uda mi się zarejestrować w Erze w poniedziałek i starczy mi czasu, aby podskoczyć do Play. Zdam relacje z całej akcji, bo być może kogoś to zainteresuje. Wiem tylko z rozmowy z pracownicą Play, że najszybciej udało im się przenieść pre pay z Ery w tydzień, ale nastawiam się raczej na nieco dłuższy termin bo to Polska, a nie zachód .
Stary 07.03.2009, 19:31   #11
kizio
Wyrejestrowany

Data rejestracji: 10.07.2002
kizio zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Na Play Fresh możesz przejść dopiero od 16 Marca - nie wiem czy można zacząć całą procedurę przenoszenia wcześniej, ale z Play Fresh będziesz mógł korzystać od 16 Marca (chyba że masz znajomego w salonie i dostali już startery). W salonie Ery musisz wypisać 3 wnioski i podpisać się, następnie wnioski muszą być przefaksowane do "głównego biura". Chodzi o to że Era musi mieć fizycznie papierek na kogo zarejestrowany jest numer. Po rejestracji numeru w erze możesz się już tam nie pojawiać - Play załatwia wszystko. Sam myślę nad przeniesieniem się z Orange GO do Play Fresh.

kiziopl na gmail
JID: kizio na jabster.pl
Zapraszam na http://blog.xitenet.pl
kizio jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08.03.2009, 09:08   #12
woitas
αρχή

Data rejestracji: 16.06.2001
woitas wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>woitas wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>woitas wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>woitas wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>woitas wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>woitas wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
teraz pozostaje pytanie: co zrobi wielka trójca?

woitas jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08.03.2009, 10:11   #13
Wawelski
Always newbie

Era zmienia nastawienie.
Starym klientom proponuje warunki lepsze, niż ludziom z ulicy (wcześniej przy przedłużeniu umowy traktowali takowych jak niewolników).
Wprowadzają do oferty jako pierwsi tanie pakiety internetowe na numer telefonu - nie wiem, czy nawet nie BlueConnect. Jak ktoś ma jeden sprzęt, to masakra - żaden inny operator nie ma sensownej oferty, żeby na jednej SIMce mieć i internet, i telefon.
Stary 08.03.2009, 11:23   #14
demek
ZnakJaworznickiegoBikera

Data rejestracji: 22.03.2005
demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
idea/orange zawsze osobom przedluzajacym daja wiecej (o ile sie upomna bo sami z siebie to nie ma szans)
Intel Pentium 4 630 3,0@5,6 GHZ --100% O/C CLUB 3Ghz@6750Mhz
PISIOR - PRAWO I SPRAWIEDLIWOŚĆ I OJCIEC RYDZYK
MEMORANDO - UZYTKOWNIK, KTOREGO DLA DOBRA WLASNEGO, DOBRA WLASNYCH PIENIEDZY I DOBRA WLASNYCH NERWOW NALEZY OMIJAC SZEROKIM LUKIEM
demek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08.03.2009, 14:13   #15
joujoujou
Ͼ Ͽ
Zlotowicz

Data rejestracji: 15.05.2004
joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
3 dni temu idea wyłączyła mojego POPa.

2 miesiące przed terminem.

W ramach wyjaśnień dostałem maila z propozycją kupna nowego startera (oczywiście z nowym numerem).

Kolejne maile pozostały bez odpowiedzi.

Także, czekam do 16 marca, wybiorę sobie podobny numer w playu, i już.
Problemy i porady wyłącznie na forum.
Prywatne wiadomości lub przez komunikatory będą ignorowane.
joujoujou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: