![]() |
Witam mam pro***347;b***281; po przeczytaniu tego dzia***322;u forum nie znalaz***322;em orginalnego biosu w pliku .bin i eeprom'u do LDW-811S czy kto***347; je posiada i m***243;g***322;by mi podes***322;a***263;?? Dzi***281;kuj***281; i pozdrawiam.
|
Przerobiłem i wysłałem :)
|
Już wysłałem :)
|
Prześlij do mnie plik eeprom, a ja Ci go przerobie na 811s i odeśle :)
kowanski@poczta.fm |
Chciałem przerobić swoją nagrywarkę korzystająć z opisu Kowanskiego (ściągnąłem pełen zestawik z jego strony internetowej - taki z dokładnym opisem). Nie jestem jednak w stanie odpalić tego programu pod DOS - patcher_v4.exe. Próbowałem z poziomu TOTAL COMMANDER jaki i Start>Programy>Akcesoria>Wiersz Poleceń. Program odpala sie tylko na chwilkę po czym znika. Czy ktoś może mi pomóc? Może coś źle robię. Mam WinXP z Service PAck 2.
Z góry dziękuję za pomoc pozdrawiam Szymon |
jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam.
|
Ja nagrywam na PLATINUM DVD+R 8X, VERBATIM DVD+/-R 4X i 8X, TITANUM DVD+R 8X, EPROFORMANCE DVD+R 8X, VERBATM PASTEL DVD+R/-R, MEMOREX DVD+R
|
dziekuje bardzo w takim razie też pozostane.@kowanski jeszcze jedno pytanie jakie płytki dvd proponujesz do nagrywania dziekuje i pozdrawiam.
|
Ja używam i preferuje HS0P :)
|
pozdrawiam all mam pytanie mam przerobioną nagrywarkę 401s-411s@811s HS0P- czy można wgrać HSOR czy to coś zmieni?.Czy ktoś udzieli mi informacji z góry dziekuje i pozdrawiam.
|
Cytat:
|
czy można palić dwuwarstwowo na liteon 811s.Czy w ogóle jest taki bios????
|
Witam all
Mam taki problem 401S@811S HS0P ze strony Kowanskiego :piwo: Do tej pory nagrywalem tylko na Platinumach R+ i RW+ Ostatnio kupilem 10pack Verbatimek R+ DataLife+ AdvecedAZO Plytka po wlozeniu zglasza sie jako czysta Proces nagrywania przebiega poprawnie, poprawnie zakonczony (Nero) Po czym plytka nie chce sie nijak odczytac i laduje w koszu :'( Nie mialem mozliwosci sprawdzic na innym napedzie czy czyta ale w sumie ma czytac na moim ! Manufactured ID tych Verbatimek to MMC003 Manufactured ID Platinumek ktore dzisiaj specjalenie kupilem zeby sprawdzic czy naped nie padl to RICOHJPN R02 - oczywiscie nagraly sie ladnie i ladnie czytaja... Wgralem ostatni dostepny bios HS0R ze strony LiteONa ale bez zmian - Platinumki smigaja, Verby do kosza ??? Czy moza cos z tym jeszcze zrobic ? |
Na początek proponuję zresetować kalibrację lasera - Kowanski będzie wiedział.
Jak to nie pomoże, to musisz odkręcić przeróbkę EEPROM'u 411 na 811 - Kowanski będzie wiedział. ;PPPp Poszukaj jego postu tutaj, kliknij na jego ksywce w ramce po lewej stronie i... wyślij mu wiadomość prywatną ;> |
o kurdeee.... myślałem, że to prostsze ... w sumie kupiłem tą nagrywarkę na allegro i była juz przerobiona z 411 na 811.
... no to jestem skazany na KOWALSKIEGO aż moze on coś podeśle jakiś przepis step by step jak powrócić i przy pomocy czego na 411. ... a moze ktoś doradzi mi czy to wogóle jest sens? ... albo podpowie co moze byc problelem źle wypalanych dvd ? same nośniki i ich jakość ? |
Skoro masz 411 przerobioną na 811 to masz wgrany EEPROM przerobiony na 811. To oznacza, że co byś nie robił to nagrywarka nie przyjmie oprogramowania od 411. Musisz wgrać oryginalny, nieprzerobiony EEPROM SWOJEJ nagrywarki.
Dopiero po wgraniu EEPROM'u 411 można na nią wgrać oprogramowanie od 411. Problem w tym, że nie może/powninien to być EEPROM od innego egzemplarza tylko TEN TWÓJ (ze względu na kalibrację lasera i jakieś sumy kontrolne). Same oprogramowanie 411 jest na stronie Kowanskiego. A co do EEPROM'u to może Kowanski zna jakiś sposób na przywrócenie EEPROMU ze stanu 811 do stanu 411 (kiedyś na początku to tylko edytorem hex się zmieniało napis z LDW-401 na LDW-411 ale w przypadku 811 potrzebny był już specjalny patcher). |
....hmmm to może podeślij mi pliczek w .bin do LDW 411s - bo taki naprawde mam model nagrywarki. Rozumiem, że tylko on jest mi potrzebny tak?
|
Ja to robiłem... tzn z 811 do 401, a potem na 411 i 811 z powrotem. Akórat robiłem wykresy porównawcze jakiejś starszej płytki.
Używałem kopii swojego własnego oryginalnego firmware'u który zachowałem przed pierwszą przeróbką. Robi się to dokładnie tak samo jak przeróbka z 401/411 na 811 tylko, że nie wgrywa się spaczowanego EEPROM'u a oryginał (też zachowany z własnej nagrywarki - to nawet jest ważniejsze) ;PPPp |
witam.
mam pytanie, czy ktoś juz to robił? .. powracał z przeróbki z 811s na 411s ? jeśli tak to proszę o informację, jak i czym, skąd wziąśc oryginalnego .bin'a 411s, bo na www sa tylko .exe prośba do pana KOWALSKIEGO, help me !!! a jak ktoś zapyta czemu chce wskoczyc ponownie do 411s - to mam takie problem, że duzo płytek nowych, mocno sie "wali" i zaczyna mnie to już drażnić. Tak mi sie wydaje , że jest to wina przeróbki, mimo , że nowe płytki DVD tez wypalam x4 bo oczywiście nie widzi ich max. prędkości mam na myśli x8. Panie KOWALSKI doradź pan coś - bardzo proszę pozd. tb |
ratunku
kupiłem swego czasu nagrwareczkę 401 s w Vobisie os tatnio zaczęła padać więc oddałem ją do serwisu ( BIOS nie był zmieniany - zaznaczam) tam wrzucili mi bios od 411 i anulowali gwarancję. jak nagrywarka wróciła to wtedy zacząłemszukac mozliwości zamiany biosu na stary - bo jednak lepsze płyty paliło ale podczas flashowania wypadł kabelek zasilając y :(
pomocy jak teraz zrobic i czym aby powrócić do modelu 401s - nie widzi go wogóle... mam tylko nadzieje że nie padł... licze na szybką pomoc dzięki |
Cytat:
|
Witam, sorry ze tutaj, ale nie moge zalożyć nowego tematu.
Poszukuje calej elektroniki (plyty głownej) do nagrywarki LDW-401S. |
Cytat:
Co może być tego przyczyną? Jeżeli ktoś się spotkał z takim przypadkiem proszę o radę lub o kontakt na alat57@internet.v.pl Pozdrawiam. |
Mam org. 401s wcześniej przerabiałem ją na 411s i obyło się bez problemów, teraz przerobiłem na 811s i w zasadzie też wszystko chodzi jak należy, czyli zapis odczyt jest oky ale cały czas świeci dioda na czerwono, po zapisie nawet najmniejszego pliku na CDxR/RW dioda gaśnie by jednak po ponownym odpaleniu systemu w dalszym ciągu świecić, co może być przyczyną takiego zachowania?
Proszę o radę bo widzę że większość z Was jest naprawdę obryta w tej tematyce. Pozdrawiam |
Cytat:
|
Witam
Mam liteona 401@811 chciałbym wrócić do 411 ajk mam to zrobić. Z góry dzięki. |
Cytat:
POWODZENIA :) |
Pomoc przy 401s
Witam
Jestem tu nowy więc co do przeróbek to nie bardzo,nigdy tego nie robiłem. W związku z tym mam prośbę Mam dziewiczą 401s i bardzo bym prosił o pomoc. Posiłbym o programy do przeróbki i o jakiś konkretny opis w 100% pewny. Czytałem ale są różne opisz jak to robić i co wgrywać i w końcu sam nie wiem jak się za to wziąść. Szczególnie proszę o pomoc kowalskiego,jeśli to nie kłopot,bo wygląda mi pan na bardzo kompetentnego w sprawie tych nagrywarek. Proszę o kontakt na adres: gad21@buziaczek.pl Prosiłbym o przesłanie wszystkiego co potrzebne do przeróbki oraz jakiegoś opisu. Z góry dziękuje pozdrawiam gad21 |
potrzebuję schemat do 411 plissss.
podpinając zasilanie uśmierciłem nagrywarkę Objawy: działa OPEN/CLOSE nie kręci płyty nie działa silnik napędu lasera nie świeci laser po naciśnięciu CLOSE i wsunięciu płyty po około 5sekundach następuje samoczynne wysunięcie kieszeni dodam że system widzi prawidłowo napęd możliwy odczyt/zapisz eeproma i flesha |
ok juz sobie poradzilem jednak nie jestem taka dupa :) jutro zanosze do serwisu bo przy startowaniu kompa czesto nie chce wystartowac plyty...
|
napewno bylo z 851@832 back na 851
mam jeszcze 2 dni gwarancji i zaczela dziwnei chodzic, przed oddaniem wypadalo by zmienic bios na oryginalny, ale wiadomo 851 nei wejdzie na 851@832 :) poprosze o linka z wersja ktora wejdzie i ustawi ja jako naturalne 851
z gory dzieki! |
Cytat:
|
Witam wszystkich,
jestem nowym użytkownikiem CDRinfo i chcę spytać zaawansowanych już userów czy spotkali się z takim problemem jak ja. Otóż posiadam nagrywarkę 411@811. Kupiłem ją na Allegro jako 811, ale niedawno się przekonałem, że to była ściema. Nie przeszkadza mi to specjalnie, ale po dłużym już czasie używania tego sprzętu pojawił się kłopot. Nie mogę kasować oraz nagrywać płyt CD-RW o wyższych prędkościach. Wyższych tzn,. np. 16x czy 32x. Płytka CD-RW o prędkości 10x jak najbardziej działa. Niedawno przeczytałem na stronie Liteon (http://www.liteonit.com/ODD/English/...t_news.asp#A38), że mogą występować kłopoty z nagrywarkami w przypadku zainstalowania SP2. Czy tak się w moim przypadku stało, niestety nie wiem, ale jest to bardzo prawdopodobne, ponieważ płyta CDRW 32x wcześniej działała u mnie prawidłowo. Liton zaleca instalację wyższej wersji Nero, ale ją właśnie mam, a problem nie zniknął. Postanowiłem trochę pogrzebać >>jest ryzyko, jest zabawa ;)<< i wgrałem firmware (wtedy nie wiedząc, że mój sprzęt to 411@811) DR8HS0R. Efektem była migająca na pomarańczowo dioda. Po kilku dniach szperania na forum przywróciłem ją do stanu używalności, wykorzystując linki zamieszczane przez niejakiego KOWANSKIEGO (szacunek, Twoja wiedza jest naprawdę imponująca). Nagrywarka działa, ale chciałbym móc nadal korzystać z moich szybszych CD-RW. Nie posiadam oryginalnego EEPROM. Zaaplikowałem nagrywarce 811s-eeprom.bin i HS0P-*****.bin od KOWANSKIEGO. Czy ktoś jest w stanie coś podpowiedzieć. Będe wdzięczny. Pozdrawiam Pytonescu. |
Witam .
Mam takie pytanie? Znalazłem do Litka 411s bios FS0K.stock. Wiem że wchodzi do omnipathera ale co trzeba zrobić żeby go bez obaw wgrać do Litka 411 z orginalnym epromem. Pozdrawiam |
dzieki wielkie za odpowiedz.
bede probował. |
Cytat:
|
DVDRW Omnipatcher do przeróbki biosu.Zmieniamy strategię zapisu i prędkości nagrywania dla poszczególnych nośników.W zależności od typu biosu /typ nagrywarki Liteona / możemy jeszcze ustawić autobitsetting, przyśpieszyć odczyt DVDRW do 12x itp.
Do Liteona 811 dostępny jest najnowszy bios HSOR datowany na 09.2004. http://codeguys.rpc1.org/firmwares.html W biosie tym brak strategii zapisu MCC004 /Verbatim x16/. |
powiedzcie jakim programikiem (lub bez jesli sie da) uruchomić bios(bin)?
|
811s-nowy bios
Mam 811s i nowe Verbatin x16. Na stronie LITEON-a nie ma nowego biosu! Nagrywa mi te płytki x2.4. Czy jest jakiś przerobione firmware? Co wgrać?
|
Witam wszystki userów :)
Stałem się użytkownikiem spatchowanej nagrywary 1s41@811s. Jako ze to moja pierwsza nagrywara DVD, mam mnóstwo problemów. Może ktoś mi pomoże :) Czytam od kilku dni to forum i doczytałem sie ze nie jest to najlepszy sprzęt, ale najgorszy też nie. Jednak mam wiele wątpliwości co do niej i nie wiem , czy to ja nie umiem jej obsługiwać czy jest walnięta. 1. Wyswietla mi ze nagrywarka to model LDW-811s HSOP, lecz zastanawia mnie ze w Nero wyswietla w kolumnie Adapter cos takiego ESDI_506 i Maximum Speed 2x. Czy tak powinno być? 2.Udało mi się wypalić tylko płytkę CD-R i to automatycznie nero ustawił prędkość nagrywania 8x, choć na płytce było do 48x 3. nie udało mi się wypalić zadnej DVD. Wiem że jakość nośnika ma duże znaczenie, ale żeby nawet wypalanie nie ruszyło ??? Nie zaświeciła sie nawet na chwile czerwona LED. Nośniki jakich uzyłem to EMTEC DVD-RW i MEDIASTORE DVD-R. Wydaje mi sie ze powinno sie to uruchomić, najwyżej nie nagrało by do końca, albo z błedami. Pozadytm porysowało płyty w takie okręgi, jakby laser uderzał o płytę. Na CD-R tego nie było. Narzie tylko tyle pytań. Prosze o pomoc. |
Sciagnij nowy bios ze strony litka:
http://www.liteonit.com.tw/ODD/Engli...Model=LDW-811S i wgraj go. Jesli masz modowana nagrywarke v4 (chyba) to wejdzie bez problemu i powinna dzialac. W razie problemow - pisz. |
Witam
Mam liteona 401@811 z biosem HS0Q a chciałbym mieć najnowszy jak mam to zrobić. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Mam nagrywareczke liteon 1s45@832 czy jakoś tak, nagrywa ok. Czasami mam problem ponieważ nagrywarkę mam w zewnętrznej kieszeni USB i po podłączeniu do kompa i wtrakcie nagrywania wyskakuje mi komunikat : Wystąpił reset nagrywarki xxx. i płytka idzie w kibelek lub komunikat o odłączeniu scsi i płytka również idzie do kibelka. System WIN XP PRO z SP2 (bez sp2 również to się działo)
|
u mnie było to samo przy starszej wersji sterownika ATA, który to swego czasu nVidia niemiłosiernie spierniczyła, i albo płytka paliła się tyle czasu, albo wywalała w trakcie palenia.
|
Cytat:
DMA ASPI stery do plyty glownej kable nie powinny miec wplywu bo przeciez chodzi ona na DMA33 a nie tak jak 1633 na UDMA66 |
mam mały problem z LDW 811s
na starym kompie wszystko chodziło spoko, wg nominałów no problem ale po przeniesieniu palnika do innego kompa płytka DVDRW+4 nagrywała mi się 50 minut o co tu moze chodzic wczesniej nie było takich jaj czy kable podpiete do palnika moga miec z tym coś wpólnego, bo akurat w kompie palink podpiety jest na starej tasmie poradźcie mi co może być przyczyna i jak to ominąć |
Wielkie dzięki dla kowanskiego.
Udało mi się zmodyfikować firmware tak, że teraz zapisuje te płyty TDK o kodzie TTG01 z prędkością 4x. Miałem drobne problemy, bo początkowo nie wiedziałem, że tym programem nie mogę modyfikować nowych - spakowanych firmware tj FS0K oryginalnego ale po ściągnięciu wersji "unscrambled" z http://codeguys.rpc1.org/firmwares.html poszło ok. Druga wątpliwość to, że nie mogłem dodać nowego nośnika (nie znalazłem takiej opcji) tylko musiałem zamienić z jakimś istniejącym. Obawiałem się, że mogę usunąć jakiś potrzebny ale chyba wybrałem dobrze. Jeszcze raz dzięki. |
Cytat:
Ps Co to za płyty TTG01 czy TTG02 ?? Jak chcesz moge Ci zrobić taki firmware z zapisem 4x dla tych właśnie płyt :) |
Mam Lite-On 411S oryginalnego z firmwarem FS0K.
Mimo to niektóre płyty x4 (np. TDK) nie mogę zapisywać z tą szybkością. Maksymalna dopuszczalna szybkość wg Nero to x2. Czy można coś z tym zrobić poza wymianą nagrywarki? |
czeka mnie pewnie wymiana
tak tez mysle , czeka mnie pewnie wymiana byc moze na NECa 2500A.
Nie jestem za bardzo w temacie moze cos polecicie |
Te nagrywarki sa do bani, ja swoja uzywam jako DVDROM, a jako palnik kupilem NEC 2500A i zero problemow pali wszystko na wszystkim i zawsze dziala :D Zreszta Kowanski zrobil to samo zamienil LiteOna na NECa :P Kazdy kto ma jakies pojecie o jakosci zapisu plytek DVD... pozbywa sie LiteOna jak najszybciej :P
|
Chcialem poprzegrywac swoje kasety na plytki .
Rok temu kupiłem nagrywarke liteona 401 radość moja trwała krotko bo po nagraniu płyty nie można jej było odtworzyć na odtwarzaczu stacjonarnym. Potem ukazaly sie informacje ze mozna ja patchowac do 411 co dawalo mozliwosc nagrywania plytek (-). Co z tego skoro to tez nie pomoglo na 20 plytek (roznych marek oraz noname)moze 1 nadawala sie do odtworzenia na stacjonrnym. przyszedl czas na wgranie fimware od 811 i tu to samo.Plytki CD nagrywa bez problemu. Mam pytanie czy jest to normale ze jest taki problem z odtwarzaniem filmow na stacjonarnym DVD (rozne odtwarzacze) A chcialem poprzegrywac swoje kasety na plytki. Co jest z tym standartem Moze nagrywarka jest uszkodzona co robic ? -- |
Podziękowania
Panie Kowanski jest Pan moim idolem.
Teraz wszystko jest: :spoko: VERY VERY Haraszo |
Cytat:
5. Uruchamiamy ponownie LtnFlash 1.2.4.exe przechdzimy do zakładki EEPROM potem Load File wskazujemy na plik 811s_v4.bin i klikamy Write, potwierdzamy wciskając OK i czekamy na ramke z napisem "Update EEPROM successfully" 6. Uruchamiamy ponownie LtnFlash 1.2.4.exe przechodzimy do zakładki FLASH zaznaczamy Update i klikamy na Browse wybieramy plik HS0P-*****.bin potem Go i czekamy aż w okienku status pojawi się napis DONE 7. Restartujemy komputer 8. Uruchamiamy plik HS0P.exe wciskamy Start i czekamy aż pasek stanu dojdzie do końca, wciskamy OK 9. Restartujemy komputer 10. Ściągnij ten plik http://codeguys.rpc1.org/utilities/E...lity-1.3.2.rar rozpakuj go uruchom wybierz nagrywarke LITE-ON 811S i naciśnij przycisk Reset Learnt Media poczekaj do końca procesu i spróbuj wypalić płyte DVD+R x8. POWODZENIA !!! Ps. Eeprom wysłałem Ci na e-maila :) |
Problem!!!!!
Panie Kowanski coś się dzieje z pana skrzynką pocztową bo odrzuca moje listy.
Mój problem miałem 1S41 według instrukcji przerobiłem go na 411S potem na 811S potem wgrałem flash HS0P-crac*.bin a potem HSOP.exe nagrywarka zgłupiała i nie reagowała na nic. wgrałem z powrotem HS0P-crac*.bin wszystko było OK nagrywała mi DVD+R 8x (nagrałem jedną płytę) Próba wgrania HSOR.exe skończyła się też porażką. Mam pytania: - z czego to wynika, - czy można to obejść, - czy wystarczy zostawić HS0P-crac*.bin jeśli nagrywa mi +R 8x - jak upgradować nowe nośniki Obecny stan rzeczy to flash HSOP-crac* Nagrywarka jest rozpoznawana jako 811S Diodka po włączeniu komputera jest czerwona i świeci nonstop. Znika to dopiero po nagraniu płyty, ale tylko do następnego uruchomienia komputera Wgranie innych flashów kończy się porażką (nagrywarka nie działa) Bardzo proszę o POMOC !!!!! :help: Mój eeprom: http://maniub.webpark.pl/1s41eeprom.zip maniub@wp.pl |
Cytat:
|
jak zrobić żeby liteon ldw851s nagrywał dvd-r x6 lub 8
i co oznacza vgs0p |
A ja zmieniałem 401s na 411s i na 811s i nie pali mi x8 - tzn. wypali z małymi przejsciami ale później płytkę mozna wyrzucić.
A kowanskiemu bez problemu pali i do tego ma lepsze wyniki z kprobe na płytkach palonych x8 niż ja na palonych x4. Po prostu mój egzemplaż ma słabszą mechanikę. |
To, że napęd jest widziany jako 811s, to jeszcze nic nie znaczy, bo około miesiąca temu razem z jednym użytkownikiem tego forum udało mi się to zrobić, lecz niewiadomo czy napęd faktycznie pracuje z prędkością zapisu 8x ?
Czy ktoś to sprawdził i ewentualnie w jaki sposób? tak zmienialem bios z 411s na 811s i pali plusy razy 8 |
Cytat:
kowanski@poczta.fm |
pytanko o upgrade
miałem 1S41
według instrukcji przerobiłem go na 411S potem na 811S potem wgrałem flash HS0P-*****.bin a potem HSOP.exe nagrywarka zgłupiała i nie reagowała na nic. wgrałem spowrotem HS0P-*****.bin wszystko było OK nagrywała mi DVD+R 8x Próba wgrania HSOR.exe skończyła się też porażką. Mam pytania: - z czego to wynika, - czy można to obejść, - czy wystarczy zostawić HS0P-*****.bin jeśli nagrywa mi +R 8x - jak upgradować nowe nośniki ewentualny mail maniub@wp.pl |
Cytat:
kowanski@poczta.fm |
dzięki za odp. To znaczy, że minusy dalej x4? Dobrze rozumiem? Choc to sie da przeżyć. Pisałem głownie z ostrzeżeniem
|
Z tego co pamietam to flash na 811 dawal 8x ale tylko dla plusa. To chyba bylo +r 8x, +rw 4x, -r 4x i -rw 2x. Tak wiec wszystko ok.
Co do reszty pytan to niech wypowiedza sie specjalisci majacy jeszcze ten palnik (ja swoj sprzedalem jakies 6 m-cy temu). Powodzenia |
Witam. Ostrzeżenie i pytanko. Kieyś zflashowałem mojego 411s na 811 z FW HS0K i było wszystko OK. Miał nagrywać DVD-R x8 ale nie miałem płytki. Niedawno taką kupiłem "-" i nero wyświetlało, że tylko mogę ją x4. Wlazłem na forum, przeczytałem o nowym flashu, wgrałem go i tu jest ostrzeżenie. Nie wiem jak to jest z przerabianiem 411s ale kiedy już zrobiliście 811s to uważajcie na to, zeby po sflashowaniu za pomocą ltnflash nie uruchamiac wg. instrukcji ze strony Kowanskiego programiku HS0P.exe bo nagrywarka głupieje!! Dioda mruga na pomarańcz i żadne restary nie pomagają. A tak a'propos mimo zmiany FW na HS0P i tak nero nie pozwala na nagrywanie DVD-R x8. Coś snociłem, czy nie wiem? Tak poza tym jeżeli wg instrukcji spatchować eeprom.bin programem patcher_v4.exe to pojawia się komunikat Wrong bin file i dupa. Więc nawet tego nie dotykałem. Pliss o odp.
|
Witam!
Przełożyłem Litka 411@811 do obudowy usb i nie chce nagrywać mi płyt dvd jako rom. Czy ktoś miał takie problemy i co zrobić zeby było lepiej 8 ) Z góry dzięki za pomoc Marek |
Jedyna korzyść to bios HS0P dla 811 który jest jednym z lepszych dla rodziny nagrywarek 401/411/811. Ale oczywiście wszystko zależy od danego egzemplarza, ale moja 401 pracowała najlepiej właśnie na nim - te od 401 i 411 były do niczego, miałem kłopoty z odtwarzaniem na moim playerze stacjonarnym. Po przejściu na 811/HS0P koniec problemów.
A teraz działam na HS0R i narazie jakby o jakieś 2-5% lepiej. |
Cytat:
|
bengai - sąd wytrzasnąłeś ten cytat NoName7. Chyba z początku wątku.
Mam 401 przerobioną na 411 i jeszcze raz przerobioną na 811 i mi +RW nagrywa, i to nawet w multisesji. |
w sprawie upgrade LDW-411S
Cytat:
|
@cwirek181 - wez ty sie zdrowo :cisza: w leb. Zalozyles juz nowy temat i dostales w nim wystarczajaco duzo wskazowek, zeby wiedziec co zrobic!!! Jezeli nie wiesz to dam ci lopatologiczna wskazowke:
PRZEJRZYJ PRZYNAJMNIEJ PIERWSZA STRONE FORUM!!! Brak mi slow na ciebie :nie: Daj mu ktos :banan: !!! |
Witam.Juz dwa razy chcialem zalozyc nowy tema ale bez skutku dlatego zapytam sie tutaj-moze zostawia moja wiadomosc.
Czy mozecie mi pomoc w wyborze nagrywarki DVD gdyz takowa chce kupic na dniach.Lecz mam dylemat ktora wybrac a wacham sie miedzy :Liteon832s,Liteon1633S,Nec2510a,Nec3500a oraz Pioonier107.Czy mozecie mi podac wady jak i zalety.Prosze o posty.PS roznica miedzy nimi w cenie nie jest duza. Z gory dzieki. |
Cytat:
|
no dobra czy ktoś zna może mobilny sposób dzięki któremu sam mógłbym reanimować swoją nagrywarkę Litka. Mój problem tkwi w tym, że przy wgrywaniu nowego biosika od 832s mój pies fajtłapa niechcący wyłączył mi kompa. Po ponownym uruchomieniu okazało się, że moja nagrywareczka wcale sięnie odzywa, tzn. nie świeci się dioda i nie mogę wysunąć tacki. Czy ktoś z was może mi pomóc jak ją przywrócić do życia. Ps. Mam nadzięję, że nagrywarka mi nie padła.
|
chyba juz nie oplaca sie przerabiac
roznica jest tak mala ze dla utraty gwarancji szkoda zachodu |
Witam
Udalo mi sie wgrac HS0R na HS0P, wypaliłem jedną plytke BLUPOP: Drive Type = DVD DUAL Disc Type = DVD-R (Single Layer) Disc MID = 4E 41 4E 59 41 2D (NANYA-) Disc TID = 4A 43 30 30 31 20 (JC001 ) Nominal Capacity = 4.38GB Manufacturer Maybe = Nan Ya Plastics Corporation SMART-BURN Speed Limit = 4.0X (Write) wypaloną pomyślnie, lecz niestety wykres mowi sam za siebie. http://www.4ndrzej1.webpark.pl/wykres.PNG Kprobe zatrzymal sie na 42% |
EEprom do 851s
a czy ktośz was wie może z jakiej stronki można ściągnąć eeprom do litka 811s i 851s. Pozdrawiam i czekam na odpowiedź pod mailem Krystian_22@poczta.fm oraz nr. GG 5768984
|
Nie da się przerobić 811s na 832s :(
|
Przeróbka LiteOn 811s na 832s Double Layer
Czy wiesz może jak przerobić LiteOna LDW 811s na 832s Double Layer. Jeżeli tak to prosiłbym o maila z dokładnym opisem jak to zrobić. Mój mail to: Krystian_22@poczta.fm
|
Witam :)
mam pytanie czy ktos juz probowal nowy bios do nagrywarki lite-on 401@ 811 ten DR8HS0R do modelu 811 Pozdrowienia dla @all |
Podziekowania dla kowalskiego :) jego programik do przerobki litkow sa oki
Bardzo łatwo sie przerabia pozdrawiam @all |
Cytat:
|
Cytat:
Ja rozumie że może nie jest to trudne ale mam to zrobić nie sobie tylko szwgrowi z jego spawarą a nie chciałbym mu jej przez przypadek zepsuć... Ps. Jaki jest najlepszy bios do 411S a jaki do 411S@811S??? |
mam pytanie czy ktos juz probowal nowe biosy do nagrywarki lite-on401@411
DR4FS0K i do modelu 811 DR8HS0R Pozdrowienia dla @all |
Witam
mam pytanie jak zrobic update biosa w przerobionej nagrywarce lite-on401@411 zapomoca jakiego programu prosze o pomoc pozdrowienia dla @all :) :help: |
Jest nowy bios do 811s HS0R http://www.liteonit.com.tw/ODD/Engli...Model=LDW-811S, podobno dodano nowe nośniki, ale ja ich jakoś nie widze :nie:
OmniPatcher Media Code Report ============================= Firmware revision: HS0P Drive type: LDW-811S File name: HS0P.bin File last modified: Thu Feb 5 09:09:40 2004 -------------------------------------------------------------------------------- +R Media Codes (45) -------------------------------------------------------------------------------- BeAll000/P40/00 [ 2.4x, 4x ] CMC MAG /E01/00 [ 2.4x, 4x, 6x, 8x ] CMC MAG /F01/00 [ 2.4x, 4x ] CMC MAG /F01/01 [ 2.4x, 4x, 6x, 8x ] CMC MAG /R01/00 [ 2.4x ] DAXON /AZ1/00 [ 2.4x, 4x ] DT-D02 /02 /00 [ 2.4x, 4x ] GSC502 /002/00 [ 2.4x, 4x ] LD /001/00 [ 2.4x ] LONGTEN /002/00 [ 2.4x, 4x ] MAXELL /001/00 [ 2.4x, 4x ] MAXELL /002/00 [ 2.4x, 4x, 6x, 8x ] MBIPG101/R03/00 [ 2.4x, 4x ] MCC//01 [ 2.4x ] MCC / /00 [ 2.4x ] MCC /001/00 [ 2.4x ] MCC /002/00 [ 2.4x, 4x, 6x, 8x ] MCC /003/00 [ 2.4x, 4x, 6x, 8x ] MPOMEDIA/001/00 [ 2.4x ] MPOMEDIA/040/00 [ 2.4x, 4x ] MUST 002/ /02 [ 2.4x, 4x ] NANYA /DR /00 [ 2.4x ] NANYA /RJB/00 [ 2.4x, 4x ] OPTODISC/OP1/00 [ 2.4x ] OPTODISC/OP2/00 [ 2.4x ] OPTODISC/OR4/00 [ 2.4x, 4x ] Philips /081/00 [ 2.4x, 4x, 6x, 8x ] PRODISC /R01/00 [ 2.4x ] PRODISC /R02/00 [ 2.4x, 4x ] PRODISC /R03/00 [ 2.4x, 4x, 6x, 8x ] RICOHJPN/R00/00 [ 2.4x ] RICOHJPN/R01/02 [ 2.4x, 4x, 6x, 8x ] RICOHJPN/R02/03 [ 2.4x, 4x, 6x, 8x ] RITEK /M02/01 [ 2.4x, 4x ] RITEK /R01/00 [ 2.4x ] RITEK /R02/01 [ 2.4x, 4x ] RITEK /R03/01 [ 2.4x, 4x, 6x, 8x ] SKYMEDIA/R01/00 [ 2.4x ] SONY /D01/00 [ 2.4x, 4x ] SONY /D11/00 [ 2.4x, 4x, 6x, 8x ] TDK /001/00 [ 2.4x, 4x ] VDSPMSAB/001/01 [ 2.4x, 4x ] YUDEN000/T01/00 [ 2.4x, 4x ] YUDEN000/T01/01 [ 2.4x, 4x, 6x, 8x ] YUDEN000/T02/00 [ 2.4x, 4x, 6x, 8x ] -------------------------------------------------------------------------------- +RW Media Codes (24) -------------------------------------------------------------------------------- CMC MAG /W01/00 [ 2.4x ] CMC MAG /W02/00 [ 2.4x, 4x ] DAXON /D41/00 [ 2.4x, 4x ] DAXON /D42/00 [ 2.4x, 4x ] INFODISC/A01/00 [ 2.4x ] INFODISC/A10/00 [ 2.4x, 4x ] MBIPG101/W03/00 [ 2.4x ] MCC /A01/00 [ 2.4x ] MKM /A02/00 [ 2.4x, 4x ] NANYA /DRW/00 [ 2.4x ] NANYASC /DRW/00 [ 2.4x ] OPTODISC/OP1/00 [ 2.4x ] OPTODISC/OP4/01 [ 2.4x, 4x ] PHILIPS /010/02 [ 2.4x, 4x ] PHILIPS /041/00 [ 2.4x, 4x ] PRODISC /W01/00 [ 2.4x ] PRODISC /W02/00 [ 2.4x, 4x ] RICOHJPN/W01/00 [ 2.4x ] RICOHJPN/W11/01 [ 2.4x, 4x ] RITEK /001/01 [ 2.4x ] RITEK /004/30 [ 2.4x, 4x ] RITEK /W04/00 [ 2.4x, 4x ] SENTINEL/W01/00 [ 2.4x ] SONY /S11/00 [ 2.4x, 4x ] -------------------------------------------------------------------------------- -R Media Codes (62) -------------------------------------------------------------------------------- AN31 /52 [ 2x, 4x ] AN32 /52 [ 2x, 4x ] Auvistar /50 [ 2x ] BeAll G00001/50 [ 1x ] BeAll G40001/52 [ 2x, 4x ] CMC MAG. /50 [ 2x ] CMC MAG. AF1/52 [ 2x, 4x ] DATA TRACK /52 [ 2x, 4x ] DAXON004 /52 [ 2x, 4x ] DKM_01 /52 [ 2x, 4x ] Dvsn /52 [ 2x, 4x ] FORNEX001 /50 [ 2x ] FORNEX101 /52 [ 2x, 4x ] GSC001 /50 [ 2x ] GSC001 /52 [ 2x, 4x ] GSC002 /52 [ 2x, 4x ] LD /50 [ 1x ] LEADDATA /50 [ 2x ] LEADDATA01 /52 [ 2x, 4x ] LONGTEN 001 /52 [ 2x, 4x ] LONGTEN 009 /52 [ 2x, 4x ] MAM4XG01 /52 [ 2x, 4x ] MBI /50 [ 2x ] MBI 01RG20 /52 [ 2x, 4x ] MCC 00RG200 /50 [ 2x ] MCC 01RG20 /52 [ 2x, 4x ] MCC 02RG20 /52 [ 2x, 4x ] MCI4XG01 /52 [ 2x, 4x ] MCIG01 /50 [ 2x ] MEI 00V001 /50 [ 2x ] MXL RG01 /50 [ 2x ] MXL RG02 /52 [ 2x, 4x ] NANYA-JC001 /52 [ 2x, 4x ] ONIDTECH /52 [ 2x, 4x ] OPTODISCK001/50 [ 2x ] OPTODISCK001/52 [ 2x, 4x ] OPTODISCR004/52 [ 2x, 4x ] POSG04 /52 [ 2x, 4x ] POSJ 01 /50 [ 2x ] PRINCO /50 [ 2x ] PRINCO /52 [ 2x, 4x ] PRODISCG02 /50 [ 2x ] ProdiscS03 /52 [ 2x, 4x ] PVC001001 /00 [ 2x ] PVCR001002 /52 [ 2x, 4x ] RITEKG03 /50 [ 2x ] RITEKG04 /52 [ 2x, 4x ] RITEKG05 /52 [ 2x, 4x ] RITEKM02 /52 [ 2x, 4x ] SKC Co.,Ltd./52 [ 2x, 4x ] SONY /50 [ 2x ] SONY04D1 /52 [ 2x, 4x ] SONY08D1 /52 [ 2x, 4x ] TAIYOYUDEN /00 [ 2x ] TAROKO-MX4 /52 [ 2x, 4x ] TDKG02000000/50 [ 2x ] TYG01 /52 [ 2x, 4x ] TYG02 /52 [ 2x, 4x ] VANGUARD /52 [ 2x, 4x ] VDSPMSAB 01 /52 [ 2x, 4x ] VDSP*SAB 01 /52 [ 2x, 4x ] Yi Jhan 001 /52 [ 2x, 4x ] -------------------------------------------------------------------------------- -RW Media Codes (15) -------------------------------------------------------------------------------- CMCW02 /00 [ 2x ] JVC_VictorW7/00 [ 2x ] MCC 00RW11N9/00 [ 1x ] MCC 01RW11n9/00 [ 2x ] OPTODISCK001/20 [ 1x ] OPTODISCK001/21 [ 2x ] OPTODISCW002/21 [ 2x ] PRINCO /20 [ 1x ] PRINCO /21 [ 2x ] ProdiscDVDRW/00 [ 1x ] PVCW00V00245/00 [ 2x ] RITEK000V11A/00 [ 1x ] RITEKW01 /00 [ 2x ] RITEKW04 /00 [ ] TDK502sakuM3/00 [ 2x ] OmniPatcher Media Code Report ============================= Firmware revision: HS0R Drive type: LDW-811S File name: HS0R.bin File last modified: Fri Sep 3 20:08:06 2004 -------------------------------------------------------------------------------- +R Media Codes (45) -------------------------------------------------------------------------------- BeAll000/P40/00 [ 2.4x, 4x ] CMC MAG /E01/00 [ 2.4x, 4x, 6x, 8x ] CMC MAG /F01/00 [ 2.4x, 4x ] CMC MAG /F01/01 [ 2.4x, 4x, 6x, 8x ] CMC MAG /R01/00 [ 2.4x ] DAXON /AZ1/00 [ 2.4x, 4x ] DT-D02 /02 /00 [ 2.4x, 4x ] GSC502 /002/00 [ 2.4x, 4x ] LD /001/00 [ 2.4x ] LONGTEN /002/00 [ 2.4x, 4x ] MAXELL /001/00 [ 2.4x, 4x ] MAXELL /002/00 [ 2.4x, 4x, 6x, 8x ] MBIPG101/R03/00 [ 2.4x, 4x ] MCC//01 [ 2.4x ] MCC / /00 [ 2.4x ] MCC /001/00 [ 2.4x ] MCC /002/00 [ 2.4x, 4x, 6x, 8x ] MCC /003/00 [ 2.4x, 4x, 6x, 8x ] MPOMEDIA/001/00 [ 2.4x ] MPOMEDIA/040/00 [ 2.4x, 4x ] MUST 002/ /02 [ 2.4x, 4x ] NANYA /DR /00 [ 2.4x ] NANYA /RJB/00 [ 2.4x, 4x ] OPTODISC/OP1/00 [ 2.4x ] OPTODISC/OP2/00 [ 2.4x ] OPTODISC/OR4/00 [ 2.4x, 4x ] Philips /081/00 [ 2.4x, 4x, 6x, 8x ] PRODISC /R01/00 [ 2.4x ] PRODISC /R02/00 [ 2.4x, 4x ] PRODISC /R03/00 [ 2.4x, 4x, 6x, 8x ] RICOHJPN/R00/00 [ 2.4x ] RICOHJPN/R01/02 [ 2.4x, 4x, 6x, 8x ] RICOHJPN/R02/03 [ 2.4x, 4x, 6x, 8x ] RITEK /M02/01 [ 2.4x, 4x ] RITEK /R01/00 [ 2.4x ] RITEK /R02/01 [ 2.4x, 4x ] RITEK /R03/01 [ 2.4x, 4x, 6x, 8x ] SKYMEDIA/R01/00 [ 2.4x ] SONY /D01/00 [ 2.4x, 4x ] SONY /D11/00 [ 2.4x, 4x, 6x, 8x ] TDK /001/00 [ 2.4x, 4x ] VDSPMSAB/001/01 [ 2.4x, 4x ] YUDEN000/T01/00 [ 2.4x, 4x ] YUDEN000/T01/01 [ 2.4x, 4x, 6x, 8x ] YUDEN000/T02/00 [ 2.4x, 4x, 6x, 8x ] -------------------------------------------------------------------------------- +RW Media Codes (24) -------------------------------------------------------------------------------- CMC MAG /W01/00 [ 2.4x ] CMC MAG /W02/00 [ 2.4x, 4x ] DAXON /D41/00 [ 2.4x, 4x ] DAXON /D42/00 [ 2.4x, 4x ] INFODISC/A01/00 [ 2.4x ] INFODISC/A10/00 [ 2.4x, 4x ] MBIPG101/W03/00 [ 2.4x ] MCC /A01/00 [ 2.4x ] MKM /A02/00 [ 2.4x, 4x ] NANYA /DRW/00 [ 2.4x ] NANYASC /DRW/00 [ 2.4x ] OPTODISC/OP1/00 [ 2.4x ] OPTODISC/OP4/01 [ 2.4x, 4x ] PHILIPS /010/02 [ 2.4x, 4x ] PHILIPS /041/00 [ 2.4x, 4x ] PRODISC /W01/00 [ 2.4x ] PRODISC /W02/00 [ 2.4x, 4x ] RICOHJPN/W01/00 [ 2.4x ] RICOHJPN/W11/01 [ 2.4x, 4x ] RITEK /001/01 [ 2.4x ] RITEK /004/30 [ 2.4x, 4x ] RITEK /W04/00 [ 2.4x, 4x ] SENTINEL/W01/00 [ 2.4x ] SONY /S11/00 [ 2.4x, 4x ] -------------------------------------------------------------------------------- -R Media Codes (62) -------------------------------------------------------------------------------- AN31 /52 [ 2x, 4x ] AN32 /52 [ 2x, 4x ] Auvistar /50 [ 2x ] BeAll G00001/50 [ 1x ] BeAll G40001/52 [ 2x, 4x ] CMC MAG. /50 [ 2x ] CMC MAG. AF1/52 [ 2x, 4x ] DATA TRACK /52 [ 2x, 4x ] DAXON004 /52 [ 2x, 4x ] DKM_01 /52 [ 2x, 4x ] Dvsn /52 [ 2x, 4x ] FORNEX001 /50 [ 2x ] FORNEX101 /52 [ 2x, 4x ] GSC001 /50 [ 2x ] GSC001 /52 [ 2x, 4x ] GSC002 /52 [ 2x, 4x ] LD /50 [ 1x ] LEADDATA /50 [ 2x ] LEADDATA01 /52 [ 2x, 4x ] LONGTEN 001 /52 [ 2x, 4x ] LONGTEN 009 /52 [ 2x, 4x ] MAM4XG01 /52 [ 2x, 4x ] MBI /50 [ 2x ] MBI 01RG20 /52 [ 2x, 4x ] MCC 00RG200 /50 [ 2x ] MCC 01RG20 /52 [ 2x, 4x ] MCC 02RG20 /52 [ 2x, 4x ] MCI4XG01 /52 [ 2x ] MCIG01 /50 [ 2x ] MEI 00V001 /50 [ 2x ] MXL RG01 /50 [ 2x ] MXL RG02 /52 [ 2x, 4x ] NANYA-JC001 /52 [ 2x, 4x ] ONIDTECH /52 [ 2x, 4x ] OPTODISCK001/50 [ 2x ] OPTODISCK001/52 [ 2x, 4x ] OPTODISCR004/52 [ 2x, 4x ] POSG04 /52 [ 2x, 4x ] POSJ 01 /50 [ 2x ] PRINCO /50 [ 2x ] PRINCO /52 [ 2x, 4x ] PRODISCG02 /50 [ 2x ] ProdiscS03 /52 [ 2x, 4x ] PVC001001 /00 [ 2x ] PVCR001002 /52 [ 2x, 4x ] RITEKG03 /50 [ 2x ] RITEKG04 /52 [ 2x, 4x ] RITEKG05 /52 [ 2x, 4x ] RITEKM02 /52 [ 2x, 4x ] SKC Co.,Ltd./52 [ 2x, 4x ] SONY /50 [ 2x ] SONY04D1 /52 [ 2x, 4x ] SONY08D1 /52 [ 2x, 4x ] TAIYOYUDEN /00 [ 2x ] TAROKO-MX4 /52 [ 2x, 4x ] TDKG02000000/50 [ 2x ] TYG01 /52 [ 2x, 4x ] TYG02 /52 [ 2x, 4x ] VANGUARD /52 [ 2x, 4x ] VDSPMSAB 01 /52 [ 2x, 4x ] VDSP*SAB 01 /52 [ 2x, 4x ] Yi Jhan 001 /52 [ 2x, 4x ] -------------------------------------------------------------------------------- -RW Media Codes (15) -------------------------------------------------------------------------------- CMCW02 /00 [ 2x ] JVC_VictorW7/00 [ 2x ] MCC 00RW11N9/00 [ 1x ] MCC 01RW11n9/00 [ 2x ] OPTODISCK001/20 [ 1x ] OPTODISCK001/21 [ 2x ] OPTODISCW002/21 [ 2x ] PRINCO /20 [ 1x ] PRINCO /21 [ 2x ] ProdiscDVDRW/00 [ 1x ] PVCW00V00245/00 [ 2x ] RITEK000V11A/00 [ 1x ] RITEKW01 /00 [ 2x ] RITEKW04 /00 [ ] TDK502sakuM3/00 [ 2x ] |
Mozesz przerobic ja na 401s albo 411s, albo wgrac nowszy bios HSOQ.
A tak na serio to niestety nic nie da sie z nia zrobic. 811s to max dla tego sprzetu wiec nie ma zadnych szans na DL. Jedyne co mozesz zrobic to postarac sie zeby zaczela szwankowa, odniesc ja wtedy do serwisu i bedziesz mial nowa nagrywareczke:) A jak nie masz co zrobic z ta plytka DL to mozesz mi ja podeslac;) |
Tak sobie czytam, i nie mogę doczytać.
Więc może ktos mi podpowie Mam nagrywarkę DVD LDW-811S z biosem HSOP. Co mogę z nią zrobić? Chodzi mi o to czy można zrobić z niej wgrywając jakiś nowy bios nagrywarkę nagrywająca płytki dwuwarstwowe. Tak się sklada że dostałem taką jedna i może bym z nią popróbował. Proszę o jakieś info. |
Cytat:
|
Cytat:
|
mam tylko małe pytanko i proszę o odpowiedź
mam litka 411/811 z HSOP (oryginalny ze strony liteonit) czy warto przejść na KSOP-bs lub HSOQ-bs (ze strony kaniowskiego) jak jest różnica pomiędzy HSOP a HSOQ związane jest to z tym że nagrywara nagrywa mi płytki TDK-DVD+R o nominale 4x z prędkością 2x (DVDinfopro widzi płytki jako 4x) |
Cytat:
|
Czesc mam do was pytanie czy nagrywarka LiteON DVDRW LDW-851s moze wypalac plyty o wiekszej pojemnosci niz 4,7 gb z gory dzieki za odpowiedz
|
Po zmianie z 401 na 411 w zeszłym roku z upgradem na 811 się nie spieszyłem. Mam nagrywarkę podłączaną przez FireWire więc nie chciałem eksperymentować. :mruga:
Dziś zrobiłem upgrade dzięki stronce Kowanskiego (dzięki :taktak: ) i jest! wszystko chodzi OK :spoko: pozdrawiam |
Mam LiteOna 411 co mi da przeróbka na 811 jeżeli nie chcę nagrywać z predkością 8X. Czy warto ryzykować?
|
Dzieki wrzucilem starszy bios i chyba jest w miare ok
powiedzcie mi tylko jakie sa normy PI i PIF w Kprobe Dzieki |
Na stronce kowanskiego jest ltnflash do "wrzucania" bin do nagrywarki.
A oryginalny HS0J (exe) znajdziesz na stronie LiteOn'a |
Nie ciekawie ale ok
ostatnie pytanko czy jest gdzies bios HSOJ bo wydaje mi sie ze na nim by dobrze na tej stronce kownskiego jest ale w bin i nie wiem jak go wrzucic pomozecie ostatni raz ? |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:39. |