Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Nagrywarki Dual Layer (https://forum.cdrinfo.pl/f15/nagrywarki-dual-layer-31780/)

mbar 24.02.2004 23:21

Dual layer -- Sony DRU-700

Patrzcie i płaczcie wszyscy, co kupiliście teraz nagrywarki DVD:
http://www.cdfreaks.com/news/9177

tylko 199 Euro...

Jabba the Hutt 24.02.2004 23:28

Cytat:

Napisany przez mbar

tylko 199 Euro...

Nie szkoda róż, gdy płonie las.....

A wogóle to czego tu załować ? Fajna sprawa ten palnik, fajna przygoda z kompresją. Na razie nie wiemy jeszcze jak sprawy będą stały :
- czy będzie mozliwe proste przegranie DVD na DVDR-DL ?
- jaka będzie cena w Polsce ? sprzętu i płytek.
- jak długo potrwa "potanianie" sprzętu do poziomu LiteOna ?
- kiedy wejdzie taki sprzęt Pioneera, Teaca, NECa...

A może UE zabroni sprzedaży takiego sprzętu lub obłozy go spec-restrykcjami, godzacymi w ludków kopiujących :) ?

Pożyjemy, zobaczymy !

Jabba

miles 25.02.2004 00:13

Cena na dzień dobry pewnie nie osiągalna .............. a JA nie żałuje, że nawet rok temu zakupiłem dru-500A ( ta dual wygląda tak samo :) ).

P.S
Tak jak samochódu, lodówki czy tym podobne. Sprzęt ma się spawdzić i tyle. A ciągłe zmiany na nowe, to muszą mieć dla mnie jakieś poważne powody.
POZDRO

zorg 25.02.2004 00:24

sony

no ladna

Faruk 25.02.2004 00:55

Cytat:

Napisany przez Jabba the Hutt
- jaka będzie cena w Polsce ? sprzętu i płytek.
- jak długo potrwa "potanianie" sprzętu do poziomu LiteOna ?

No jak to jaka cena? Przecież jest napisane, że 200 Euro. A pewnie do czasu wejścia na rynek Polska będzie już w Unii i cena będzie podobna. Oczywiście nie jest to poziom LiteON, ale nie przesadzajmy - teraz drożej kosztuje część nagrywarek x8 (sam własnie kupiłem TDK 880N za 850 zł). Także jak dla mnie to duże zaskoczenie co do ceny - zwłaszcza że to cena Sony a nie powiedzmy BTC.

Gorzej pewnie będzie z nośnikami - i co do czasu i co do ceny.

barraqda 25.02.2004 03:04

Kod:

The DRU-700 writes dual layer DVD recordables at 2.4 speed and normal DVD+R and DVD-R discs are written at 8 speed. Writing DVD+RW and DVD-RW discs will be at a maximum of 4 speed.
to dosc przyjemne nagrywarka dvd 8X+- za 900 zl z DL w bonusie :) i nero.

ciekawi mnie tylko co bedzie w wersji rozszezonej za 299 ojro.

Ta informacja chyba powstrzyma mnie od zakupu nagrywarki a mialem zamiar nabyc cos milego na dniach :/
Dobrze by bylo jak by sie udalo dowiedziec, czy ktoras z dostepnych w tym momencie bedzie mozna zupgrade'owac na dl.

/||\aster 25.02.2004 03:10

po ile beda plyty dvd dl?
jak bedzie taka cena to za miesiac albo 2 kupuje

jeszcze jedno:
a moze do nagrywarki 500A bedzie mozna wgrac bios z 700, bo troche tanio jak na taka "nowosc" i to jeszcze od sony

Janush'ek 25.02.2004 08:56

Cytat:

Napisany przez /||\aster

jeszcze jedno:
a moze do nagrywarki 500A bedzie mozna wgrac bios z 700, bo troche tanio jak na taka "nowosc" i to jeszcze od sony

No właśnie. Jak na wejsciowa cene to jest naprawde niska. I jeszcze jedna sprawa:
Jak stacjonarny sprzet bedzie sobie radzil z nagrywalnymi płytami DL.
Bo nawet ze zwyklymi dvd-/+r ma czasem problemy.

BD 25.02.2004 09:14

Cytat:

Napisany przez barraqda
[code]
ciekawi mnie tylko co bedzie w wersji rozszezonej za 299 ojro.

poczytaj dokladnie za 299 bedziesz mial naped zewnetrzy - czyli extra masz obudowe USB2 :D

miles 25.02.2004 09:41

Cytat:

Napisany przez Janush'ek
Bo nawet ze zwyklymi dvd-/+r ma czasem problemy.

(Który :)) Kto ma problemy?
A cena 900 to chyba za mało. UE jakoś mnie nie przekonuje do obniżenia cen.
x8 dual hmmmm................ jeszcze zaczekam

Robs 25.02.2004 16:42

Ciekawa historia - więc ją PRZYKLEIMY
piszcie na bierząco co w trawie piszczy.......

?man 25.02.2004 16:58

Jeżdżę po tym necie i jedyne co mogę odczytać to zapowiedzi na kwiecień. Paru fajnych, nawet podaje miasta (szkoda, że nie sklepy), gdzie cena schodzi do 120.
Zdjęcie to zdjęcie, majaczenia wróżki. Może ktoś podesłać link do czegoś bardziej namacalnego i wiarygodnego?
Wszystko na razie jest po francusku a tam tak samo ******ą bez konkretów jak tutaj.
Wygląda na to, że jakiś żabojad jaja sobie z nas struga.

Jabson 25.02.2004 17:06

Mnie sie w ogole wydaje jesli chodzi o przerabianie normalnych palnikow na DL ze to raczej nie przejdzie... mam wrazenie ze DL maja inne lasery, tak jak jest np. z przerobieniem LiteONa 811 na 812... zeby zapisywac -R x8 i -RW x4 juz jest inny laser... a co dopiero DL...

pozdro!

Robs 25.02.2004 17:21

Jesli chodzi o cene 200europejczyków wydaje się ceną dosyć prawdopodobną jesli zauważymy że na tej samej strony cena za Pioneera07 jest 70% ceny krajowej, analogicznie więc patrząc Sony-700 kosztowałby u nas w granicach 1400zł co jest mozliwe do przyjęcia zwłaszcza że nagrywarka to odpowiada modelowi 530a jeśli chodzi o osiągi (nie licząc oczywiście faktu DL).

barraqda 25.02.2004 17:25

Cytat:

Napisany przez Jabson
Mnie sie w ogole wydaje jesli chodzi o przerabianie normalnych palnikow na DL ze to raczej nie przejdzie... mam wrazenie ze DL maja inne lasery, tak jak jest np. z przerobieniem LiteONa 811 na 812... zeby zapisywac -R x8 i -RW x4 juz jest inny laser... a co dopiero DL...

pozdro!

heh no tak ale liteona 401>811 sie da a ten pierwszy co ciekawe nagrywal tylko plusy a teraz nie dosc ze nagrywa minusy to jeszcze mozna R wypalis 8X.

/||\aster 25.02.2004 21:25

Co do tego biosu, to podobno do ktorys pioneerow (nie jestem pewny czy o pioneer chodzi, ale wiem ze do ktorys nagrywarek napewno to bedzie mozna) to bedzie mozna wgrac bios ktory da ci mozliwosc zapisu DL. informacja pochodzila od producenta.
mi sie wydaje ze raczej napewno bedzie mozna wgrac update, poczekamy zobaczymy.
Moje podejrzenia sa takie:
Nowe sony to oemy Liteon (to chyba napewno to prawda)
Firma sony zostawila kilkatysiecy nagrywarek orginalych swoich tych 500A , albo poprostu produkuje te same, a liteon niech im produkuje DVD+-, i teraz bedzie je sprzedawala jako 700A (po zmianie biosu), a jak ktos bedzie myslal ze wszystkie sie da przerobic nagrywarki i specjalnie kupi sobie 500A zeby przerobic na 700a to sie przejedzie bo to bedzie liteon.
tak mi sie wydaje

Salamander 26.02.2004 02:47

Cytat:

Napisany przez /||\aster

jeszcze jedno:

Z nieficjalnych zrodel slyszalem, ze plyty DL maja kosztowac od 2,5-6$ za sztuke. Pytanie tylko jak bedzie z ich jakoscia, bo do tej pory zalewdwie pare fabryk robi przyzwoite plyty SL. W tej informacji najbardziej cieszy mnie to, ze potanieja jeszcze bardziej zwykle plyty. Co do samej nagrywarki, to mam powazne obawy o jej jakosc, po tym jak Sony zlecilo Liteonowi produkcje napedow.
aleksander

zorg 26.02.2004 07:43

:glaszcze: prosze nikogo nie wyzywac od zabojadow !! bo sie jeszcze pogniewam :uscisk:

Robs 26.02.2004 15:59

Cytat:

Napisany przez Salamander
Pytanie tylko jak bedzie z ich jakoscia, bo do tej pory zalewdwie pare fabryk robi przyzwoite plyty SL.

Dokładnie,
w przypadku nosników DL obawiałbym się o coś jeszcze, nawet jeśli samo wypalenie takiej płytki pójdzie w końcu bez problemów, to pytanie po jakim czasie stacjonarny odtwarzacz dvd przestanie prawidłowo czytać drugą warstwę? jesli nie odrazu nie bedzie jej czytał ...

Salamander 26.02.2004 19:03

Cytat:

Napisany przez RobsYoda
Dokładnie,
w przypadku nosników DL obawiałbym się o coś jeszcze, nawet jeśli samo wypalenie takiej płytki pójdzie w końcu bez problemów, to pytanie po jakim czasie stacjonarny odtwarzacz dvd przestanie prawidłowo czytać drugą warstwę? jesli nie odrazu nie bedzie jej czytał ...

W tym nawale informacji o nowosciach dostrzegam wiele sprzecznosci. Do szumnych zapowiedzi nagrywarek x16 podchodze dosyc sceptycznie, bo jesli nawet jest juz technologia, to nie ma nosnikow, ktore mialyby taka certyfikowana predkosc. Dopiero teraz pojawily sie w Japonii piersze DVD-R x8 na podlozu Taijo Yuden firmowane przez JVC. Wiele osob ma watpliwosci , czy producenci plyt beda sklonni ladowac kase i produkowac plyty DVD+R i DVD-R x16, gdy za progiem stoi format DL. Linie produkcyjne nie sa z gumy i nie da sie produkowac wszystkiego na raz, zachowujac przy tym jakosc i jeszcze inwestowac w nowe rozwiazania. Pozostaje wciaz kwestia ceny plyt, ktora jest w sumie najwaniejsza dla zwyklego uzytkownika. Jesli potwierdzilyby sie pogloski o cenach plyt DL, to tak wielu chetnych na ich zakup ine bedzie, ale to juz tylko moja opinia.
aleksander

Goofeusz 27.02.2004 23:27

To jak myślicie- bede mógł na moim sony 530A wypalać płytki DL po zainstalowaniu biosa do 700?? i coś mi sie wydaje że ten soniacz bedzie kosztował sporo więcej niż 200 Euro. No i ciekawe ile płytki bo tez chyba nie za tanio ;[

czopochrup 28.02.2004 17:40

co to jest dual layer :> ? bo ja lama jestem i nie wiem :P

barraqda 28.02.2004 17:51

podwojna warstwa czyli 2 x 4,7 gb :)

Robs 28.02.2004 18:09

Cytat:

Napisany przez barraqda
podwojna warstwa czyli 2 x 4,7 gb :)

Mniej więcej :)
dokładnie 2x wchodzi na dysk dwustronny, natomiast na dwuwarstwowy 8.5GB

zasadziu 29.02.2004 11:31

Coś mi się wydaje, że za tą cenę to Sony nie zrobiła żadnych dużych modyfikacji w stosunku do modelu DRU-530A. Ciekaw jestem, czy dzięki temu będzie możliwe przez upgrade flasha przejście z dotychczasowymi nagrywarkami do DL. Czytałem różne opinie na ten temat całkowicie sprzeczne. Może ktoś lepiej poinformowany wypowie się na ten temat. Odpowiedzi w miarę możliwości niech będą poparte jakimiś linkami do stron o tym informujących.

Faruk 29.02.2004 13:37

Dopóki na rynku nie pojawią się pierwsze "realne" napędy DL, w których będzie można trochę pogrzebać wszystkie opinie na temat możliwości przeróbki są jedynie plotkami (podobne pojawiły się np. na temat możliwości przeróbki LiteON 812S na DL). A to dlatego, że raczej na pewno żadne producent nie wypuści oficjalnie FW do jakiegoś aktualnego napędu ze wsparciem dla DL. DL jest na tyle dużą zmianą, że absolutnie nie opłaca się tego robić - lepiej zarobić na sprzedaży nowych modeli. Teraz trwają wyścigi o jakieś tam x8 na +ach albo x8 na + i -. I już to jest powodem wypuszczania nowych modeli i zarabiania, a przecież chociażby LiteON to dobry przykład, że parę modeli o różnych prędkościach to trak naprawdę ten sam sprzęt tylko z różnymi wersjami FW. Więc jeśli firmy teraz nie ogłaszają, żę można w starszym modelu zrobićaktualizację FW i mieć model nowszy, a zmiana to trochęwiększe prędkości, to tym bardziej nie zrobiątego z DL

Także poczekajmy i zobaczymy co zrobią ludzie od przeróbki FW. ;-)

shuma02 03.03.2004 21:54

koledzy...

po co sie tutaj niepotrzebnie klucic o dual layer'y jak na zakrecie i tak sa juz nowsze formaty,

http://story.news.yahoo.com/news?tmp...pcworld/114985

pod tym linkiem sobie morzecie poczytac (po angieslku) o HD-DVD co pozwala na zapisanie 20giga na jednym DVD.
a swoja droga to przeciez nawet sam Sony kombinuje z blue laser, i jesli sie przyjmie to wszystkie nasze nagrywarki przejda w historie.

ja swojego litka DVD+-RW kupilem w ubiegla sobote. od roku juz mialem nagrywarke dvd na oku. wkoncu ceny zeszly na tyle ze sie chapnalem, $100 USD to juz calkiem niezle w porownaniu z $400-500 jak tylko wyszly.
tak czekajac na zawsze cos nowego to mozna nigdy nic nie miec i wciaz czekac na ten nowszy model.

my tez sie chlopaki starzejemy hehe, nowe modele nas niedlugo z klubow pogonia i dopiero bedzie. :)

shuma02

zorg 05.03.2004 20:34

no i czas na philipsa

jeden jest x8
a drugi x 16

Robs 10.03.2004 18:41

I coś więcej o w/w Filipie:
Podczas najbliższej wystawy CeBIT, Philips zaprezentuje pierwszą na świecie nagrywarkę o nazwie DVDRW885K, która jest zdolna do zapisu danych o łącznej pojemności 8,5 GB z ośmiokrotna prędkością. Nagrywarka wykorzystuje dwuwarstwowe, jednostronne płyty DVD+R. Taka pojemność nośnika DVD+R oznacza możliwość nagrania czterogodzinnego filmu DVD o najwyżej jakości lub danych mieszczących się na 13 płytach CD-ROM. Ważną zaletą dwustronnej nagrywarki DVD Philipsa jest możliwość nagrania obu warstw płyty bez konieczności jej odwracania w czasie nagrywania. Jednocześnie, Philips wprowadza do sprzedaży dwuwarstwowy nośnik DVD+R o pojemności 8,5 GB. Zaletą tej dwuwarstwowej płyty jest pełna zgodność z istniejącymi, stacjonarnymi odtwarzaczami DVD oraz komputerowymi napędami DVD-ROM.

Aby w pełni wykorzystać możliwości nagrywarki Philipsa DVDRW885K, w zestawie zawarto również program Nero 6, pozwalający na przygotowanie, authoring i wypalenie kompilacji na płytach CD oraz DVD. Zestaw zawierający nagrywarkę, sterowniki, oprogramowanie i czystą płytę DVD+R znajdzie się w sklepach w kwietniu 2004. Sugerowana cena detaliczna w Europie Zachodniej będzie wynosić 169 Euro. W tym samym czasie w sklepach pojawią się również dwuwarstwowe, czyste płyty DVD+R.
źródło: Twoje.PC

latet 11.03.2004 10:48

Cytat:

Napisany przez Janush'ek
Jak stacjonarny sprzet bedzie sobie radzil z nagrywalnymi płytami DL. Bo nawet ze zwyklymi dvd-/+r ma czasem problemy.

No własnie. O komputerowych DVD-ROM-ach nie wspominając, bo one i dziś często miewają problemy zarówno z dvd-/+r, jak i (czasami) z tłoczonymi DVD DL.

latet

M@X 11.03.2004 16:41

"(...)Pioneer zas przedstawil naped DVR-A06, w ktorym zmodyfikowany firmware pozwalal na zapis dwoch warstw w krazkach DVD-R."

PCWK 03/2004, strona 12

mbar 11.03.2004 21:42

Cytat:

Napisany przez M@X.666
"(...)Pioneer zas przedstawil naped DVR-A06, w ktorym zmodyfikowany firmware pozwalal na zapis dwoch warstw w krazkach DVD-R."

PCWK 03/2004, strona 12

No i co z tego człowieku? Tam chodziło nie tylko o firmware, którego na pewno nie dostaniesz.

M@X 11.03.2004 22:37

Skoro kwestia jest software a nei hardware, to znajda sie ludzie ktorzy dojda do tego co za to odpowiada. Jakby wsyzscy mysleli tak jak ty to by producenci zbijali majatek, bo by ludzie zmieniali nagrywarki co miesiac zamiast flashowac!

pegaz 12.03.2004 22:19

Cytat:

Napisany przez M@X.666
Skoro kwestia jest software a nei hardware, to znajda sie ludzie ktorzy dojda do tego co za to odpowiada.

Wlasnie! Niech mnie oswieci ten, kto jest w sprawach elektronicznych bardziej zaawansowany. Mnie sie wydaja (a moge sie mylic) ze skoro taka zwykla nagrywarka DVD ma laser o zmiennej ogniskowej (chyba dobrze to nazwalem) do odczytu tloczonych plytek DVD-9 i jednoczesnie nagrywa plytki DVD-5, to tak na chlopski rozum, jezeli zmieni sie oprogramowanie sterujace, to wykorzystujac te mechanizmy bedzie mozna tak sterowac laserem, aby wypalil druga warstwe. Z punktu widzenia end-usera logiczne :-) a z punktu technika... no wlasnie!

Frax 13.03.2004 00:18

Niestety przy paleniu potrzebna jest więkasza moc lasera, niż przy odczycie. Dlatego by "przebić się" przez półprzeźroczystą warstwę podczas zapisu potrzebne są nowe rozwiązania.

SIDI 16.03.2004 11:20

Cytat:

Napisany przez Frax
Niestety przy paleniu potrzebna jest więkasza moc lasera, niż przy odczycie. Dlatego by "przebić się" przez półprzeźroczystą warstwę podczas zapisu potrzebne są nowe rozwiązania.

Nie tylko moc, bo sterowanie wiązką (konkretnie ogniskowanie) musi być na tyle dokładne, żeby nie zniszczyć tej warstwy pierwszej. Ale skoro Pioneer mówi, że da sie to zrobić nawet na tak starym modelu jak 106 to sie pewnie da. Pewnie zostawili sobie furtkę i wsadzili może silniejszy laser niż był potrzebny.

zorg 18.03.2004 01:12

Sony Announces Double Layer DVD Burners Juz w sprzedazy !!!

No narascie sony przedstawil oficjalnie swoje nowe nagrywarki

Hermann 21.03.2004 13:47

Odnośnie przerabiania Liteon'ów na Dual Layer to proponowłbym zachować ostrożność.

Zajrzyjcie tu np: http://club.cdfreaks.com/showthread.php?threadid=89471

Już teraz mówi się, że żadne Litki 401,411, 451 811, 851 nie będą mogły zostać przerobione na DL bo różnią się chipsetem.
Co prawda autor postu (najwyrażniej blisko związany z Liteonem) stwarza nadzieję,
ze Liteon 812 S będzie mógł być przerobiony do 832 (to ma być pierwszy Liteon DL)
ale mam wrażenie, że to tylko chwyt marketigowy, mający na celu upłynnienie z magazynów wersji 812 jeszcze przed wejściem 832.

Uważam tak; jeśli ktoś chce mieć koniecznie palnik Dual Layer to niech weźmie na wstrzymanie ze 2- 3 miesiące bo w tym czasie (a może już nawet w kwietniu) bankowo się pojawi 832.
Zerknijcie na "mapę drogową" Liteona, jest tu:http://club.cdfreaks.com/showthread....threadid=84332

Wynika z niej - chyba trochę zbyt optymistycznie , że 832 będzie już w kwietniu a do końca czerwca powinnien sie ukazać palnik DL z prędkościami x16
Problem jest taki - komu potrzebny w Polsce taki palnik??
zwłaszcza, że nie wiadomo kiedy się pojawią płytki Dl x 16 i ile będą kosztowały?

Nie mówiąc już o wymienionych na tym forum zapowiedziach innych technik narywania danych, przy których te nawet już względnie szybkie Litki będą wyglądały przestarzale, podobnie jak dziś wyglądają nagrywarki CD.

I kto będzie gnał na tanich płytkach na takich prędkościach? Po co?
Żeby za tydzień nic z tak nagranej płytki nie odczytać?

Nie ma co się podniecać.
trzeba kupować rozsądnie i to na co nas stać.

Niecierpliwym zwolennikom Liteonów proponuję 812S - jest już w Polsce i kosztuje niezbyt drogo...
A jak jeszcze uda się ją przerobić na dl....:-)

szakal22 21.03.2004 18:21

no ja mam zamiar zakupic 812s wlasnie i mowie wam nie ma co sie przejmowac tym ze zaraz maja wejsc jakies inne szybsze nagrywarki,
jak sie bedzie dalo ja przerobic to super ekstra no ale badzmy realistami
to raczej niezbyt mozliwe

Hermann 21.03.2004 18:53

Cytat:

Napisany przez szakal22
no ja mam zamiar zakupic 812s wlasnie i mowie wam nie ma co sie przejmowac tym ze zaraz maja wejsc jakies inne szybsze nagrywarki,
jak sie bedzie dalo ja przerobic to super ekstra no ale badzmy realistami
to raczej niezbyt mozliwe

Prawdę mówiąc też o tym myślę.
832S Dual Layer będzie zapewne droższa na wejściu o jakieś 100-200 PL. :(
Tymczasem jak będzie z tym nagrywaniem na DL nikt jeszcze nie wie.
Nawet jeszcze nie widziałem płytek na DL.

Ale uważaj, bo sotkałem sie s tym, że są juz dwie wersje Liteon SOHW 812S;
Jedna oznaczona rev.1 i druga rev.2

Jak dotąd nie wiem czym się różnią i która by była podatniejsza na ewentualną przeróbkę do DL.
Jeśli coś byś się dowiedział, daj znać.

Esiek 22.03.2004 17:34

Dobra wiadomość dla posiadaczy napędów nec 2500a. Po ostatnich targach CEBIT wzrosły szanse na przerobienie 2500a na 2510a:) Zainteresowanych odsyłam tu http://club.cdfreaks.com/showthread....threadid=91045 Trzymać kciuki :chytry:

waska0 28.03.2004 11:55

w media markt sa verbatimy 8x dvd+r po 10 zl sztuka

Robs 28.03.2004 12:19

Cytat:

Napisany przez waska0
w media markt sa verbatimy 8x dvd+r po 10 zl sztuka

świetnie, ale co to ma wspólnego z wątkiem Dual Layer?

JarasMSR 31.03.2004 08:12

no jak do tej pory były tylko 4x, a 8x = 2 * 4x, no to chyba logiczne hehe 8)

Owee 05.04.2004 00:29

Tak czytam i czytam ten temat - i stwierdziłem że ******ę i się wtrzymuje z kupnem palnika DVD... A już miałem kupować 812S .... ale skoro w kwietniu ma sięwszystko wysjaśnić - to do cholery ! - przecież już leci kwiecień ! :jupi:

kiewas 06.04.2004 23:01

Ja tam też poczekam trochę z kupnem nagrywarki DVD, bo ta cała kompresja filmów DVD na 4,7GB to dla mnie kicha, już wole sobie DivXa zrobić :) Jak tylko wiecej producentow wyda plytki DL i napedy stanieja do ok 600-700 zl, to mysle ze za jakis rok bedzie sens kupowania nagrywary DVD... A kto sie chce meczyc z wrzucaniem filmow z Dl na SL niech sie meczy, ja sobie poczekam, a wtedy Ojjj bedzie sie dzialo.. na razie wracam do kompresji DiVxów :D

latet 07.04.2004 10:46

Cytat:

Napisany przez kiewas
Ja tam też poczekam trochę z kupnem nagrywarki DVD, bo ta cała kompresja filmów DVD na 4,7GB to dla mnie kicha, już wole sobie DivXa zrobić :)

A mi sie jakoś jeszcze nigdy nie udało zoabczyć roznicy w jakosci po przekompresowaniu na 4,7GB. Patrzę, porównuję, analizuję screeny... i nic! A w kazdym razie nic znaczącego...

latet

washu 07.04.2004 16:41

witam.

po 1. Najczęściej wystarczy wywalić dodatki i nadmiarowe audio i się mieści
na singlu
po 2. u mnie w miescie w (całkiem dużym) w kilku sklepach komuterowych
ciężko jest uświadczyć jakieś lepsze płytki bo nie idą a co dopiero
będzie z płytami DL. bedą z nimi poblemy z zakupem i z nagraniem a
po roku będą na śmieci nie mówiąc już że w stacjonarkach pewnie
się nie odtworzą. a co z ceną ? to już wolę kupować oryginały.

washu (czarnowidz)

szymtel 08.04.2004 11:34

zgadzam się w 100% z postem wyżej.W większości filmów wyrzucenie dodatków i niepotrzebnych ścieżek dzwiękowych wystarcza żeby film zmieścił się na 4.7GB bez kompresji, a jeżeli już to przy 10% kompresji trudno zauważyć różnice ,poza tym i tak jeżeli chodzi super filmy to kupuje orginały(pudełko,okładka itp.)
A divxy to nie dla mnie.Wole nie oglądać. :spoko:

Hermann 08.04.2004 16:27

Właśnie z wyżej wymienionych powodów odpuściłem czekanie na Liteon 832 i kupiłem 812S.
Liteon 812S to oczywiście temat na inny topic, powiem tylko,że widząc już problemy z cienkimi mediami (nie, nie z Esperanza! Esperanze akurat u mnie nagrywa całkiem nieżle!) to już widzę jakie będą problemy z tanimi płytkami DL.
Dlatego popieram przedmówców i nawet jak przyjdzie ewentualny bios upgradujący do DL to sie ciężko nad tym upgradem zastanowię...

van_zant 11.04.2004 00:43

Cytat:

Napisany przez pegaz
Wlasnie! Niech mnie oswieci ten, kto jest w sprawach elektronicznych bardziej zaawansowany. Mnie sie wydaja (a moge sie mylic) ze skoro taka zwykla nagrywarka DVD ma laser o zmiennej ogniskowej (chyba dobrze to nazwalem) do odczytu tloczonych plytek DVD-9 i jednoczesnie nagrywa plytki DVD-5, to tak na chlopski rozum, jezeli zmieni sie oprogramowanie sterujace, to wykorzystujac te mechanizmy bedzie mozna tak sterowac laserem, aby wypalil druga warstwe. Z punktu widzenia end-usera logiczne :-) a z punktu technika... no wlasnie!

Nie, bo to jest niebieski laser, a nie taki jak masz w nagrywarce SL. Ten co jest w nagrywarce pozwala jedynie na odczyt plyt DL, a nie na ich zapis, wiec nie łuź się że to będzie takie :'( różowe.

Wałek 11.04.2004 15:40

to co myślicie o tym czy kupić teraz NEC'a 2500a czy poczekac i kupic jakegos palnika z DL ?

Esiek 11.04.2004 15:51

Jeżeli zalezy ci bardzo na DL to może jednak poczekaj, góra to 2 miechy a jednak 100% pewności jest, takie jest moje zdanie.

Wałek 11.04.2004 16:21

a włansie mam takie pytanie czy płytki wypalone (dwuwarstwowe) beda chodziły na moim stacjonarnym DVD (LG-DVD6354)

Robs 11.04.2004 16:32

Producenci twierdzą, że jak najbardziej będą chodziły na każdym stacjonarnym,
a przynajmniej powinny chodzić,
noooo może się zdarzyć, że na niektórych nie pójdą,
ewentualnie bedzie problem z drugą warstwą,
a może nie będzie,
a może wogóle nie pójdą,
któż to wie ..........

Wałek 11.04.2004 16:43

hehe fajna odpowiedz przynajmniej szczera :)
a tak wogóle słyszec cos juz o płytkach dwuwarstwowych (ceny ,producenci itd) bo jak bedą droższe o 100% to to niema zabardzo sensu moim zdaniem co wy na to ?

marioking 11.04.2004 19:34

Cytat:

Napisany przez Esiek
Dobra wiadomość dla posiadaczy napędów nec 2500a. Po ostatnich targach CEBIT wzrosły szanse na przerobienie 2500a na 2510a:) Zainteresowanych odsyłam tu http://club.cdfreaks.com/showthread....threadid=91045 Trzymać kciuki :chytry:

Jesli juz sie ludzic mozliwoscia przerobienia na DL to bardziej uwierze w 812s niz NEC. NEC ND-2500a byl jedna z pierwszych nagrywarek 8x w rosadnej cenie ktora sie pojawila na rynku. Nie chce mi sie wierzyc ze nec moglby sobie pozwolic na wypuszczenie tak wczesnie nagrywarki kompatybilnej sprzetowo z DL. Wlasnie ten news ma moim zdaniem wplynac na oczyszczenie magazynow przed wejsciem DL. Szczegolnie ze odczulo sie ostatnio znaczny spadek ceny 2500a i to w bardzo krotkim czasie, ktora juz mozna kupic za <500. Wiec bardziej mnie przekouje mlodszy model liteona.

Wałek 11.04.2004 22:28

ja tam uważam że wszystkie te dane z przerobieniem SL na DL to lipa i służą tylko do podsycenia rynku ale to tylko moje zdanie może ktos sie niezgodzi :)

Robs 12.04.2004 00:01

zgadzam się 8)

Hermann 19.04.2004 10:36

Liteon 832 DL już jest!!

Witam panowie!

Nieficjalnie (chyba) nastąpiła premiera Liteona 832 Dual Layer.

Z tego co wiem to pojawiły sie w kilku krajach tylko.
-jeśli chodzi o Europę to podobno we Włoszech.

Dla niecierpliwych podaje link do sklepu internetowego, gdzie to zobaczyłem.

http://web.essedi.it/default2.htm?&A...%26ART%3D46634

NIE BIORĘ ŻADNEJ ODPOWIEDZIALNOŚCI ZA TEN LINK, ANI ZA SKLEP
INTERNETOWY, KTÓRY TĄ NAGRYWARKE SPRZEDAJE!

Tym nie mniej, wymieniona jest cena (152 EURO), która wygląda dosyć przystępnie.

Gorzej z nośnikami.
Jak dotychczas nośniki DL wypuścił tylko Verbatim w krótkiej serii testowej.

Seria przeznaczona jest dla firm i testerów a cena dla "zwykłych zjadaczy
płytek" to.... UWAGA !!!.....NIE SPADNIJCIE Z KRZESEŁ !! ...

50 $ US za jeden czysty dysk !!!!!!!!!!!!!!

Oczywiście, to nie jest jeszcze masowa produkcja, i że Verbatim to droga firma, i że nie ma jeszcze żadnej konkurencji.
Zapewne w przyszłości stanieją i to znacznie, ale myślę , że to jest jednak zimny prysznic na polskie rozpalone głowy !!!!!

Bios posiada toto VSV2.

natomiast różnice sprzętowe w stosunku do Liteon 512S są następujące:

SOHW-832s:
Chipsets
MT1816E 0404 BUS y51290
MT1818E 0402 ARS HG2R8

Spindle motor:
Sony DRW-2S Part # 310177BDC

PUH:
BQ3549-2P DB SLO-E

SOHW-812s:
Chipsets
MT1816E 0347 BUS Z35132-SE2
MT1818E 0339 ARS HFSK9

Spindle Motor:
Sony DVW-2S Part # 310201ADC

PUH:
AQ9994-DR DBSLO-D

Pocieszę was jednak, że pierwsi szczęśliwi posiadacze już przetrenowali bios od 832 na 812 i wyniki są (tak wygląda) pozytywne!

812 przyjął bios od 832 i jako 812@832 wypala płytki cacy.
Niestety próby były tylko na płytach SINGLE LAYER !!

Za względu na cenę płytek DL (50$), chłopaki nie mogą jeszcze sie zdecydować na próby wypalania DL na 812@832, hheheh...

Pozdrowienia dla fanów DL !! ^_^

Klono 19.04.2004 11:37

A niech ktoś mi powie, czy te nowe nagrywarki dL bedą obsługiwały booktype?

mikas 19.04.2004 13:06

Ciekawe czy będzie się też dało przerobić Pionieera 107 na DL .

kiedos1 19.04.2004 15:10

A jednak DVD-DL nie bedą po 50$ :) teraz reklame dostałem z włoch http://www.dvdr.it/2004/Content-Prod...tent-hp-00.asp
wiec 4 euro za cd. Nie jest tanio ale inne płyty też u nich tanie nie są.

Hermann 19.04.2004 20:17

Cytat:

Napisany przez Klono
A niech ktoś mi powie, czy te nowe nagrywarki dL bedą obsługiwały booktype?

Jeśli chodzi o Liteon'a 832S z wersją biosu VSV2 to piszą,że nie obsługuje :nie:

Natomiast pojawił się też bios: VSTY

Nie wiem, co potrafi, ani który z nich jest wcześniejszy.

namor 19.04.2004 20:30

Cytat:

Napisany przez kiedos1
A jednak DVD-DL nie bedą po 50$ :) teraz reklame dostałem z włoch http://www.dvdr.it/2004/Content-Prod...tent-hp-00.asp
wiec 4 euro za cd. Nie jest tanio ale inne płyty też u nich tanie nie są.

ale przecież to nie są płyty dwuwarstwowe (DL) tylko dwustronne ,które i u nas są dostępne w podobnej cenie

Robs 19.04.2004 23:06

Cytat:

Napisany przez namor
ale przecież to nie są płyty dwuwarstwowe (DL) tylko dwustronne ,które i u nas są dostępne w podobnej cenie

dokładnie :)
spodziewana cena za DL to 5-7euro

CobraVerde 20.04.2004 16:06

jak dobrze pójdzie to w przyszłym tygodniu będę miał to cudo:
LITEON SOHW-832 (DualLayer)
mam dostać sampla do testów - mam nadzieję, że z nośnikami DL ;)
w sprzedaży ten model ma być pod koniec maja ale data nie jest pewna...

Jabba the Hutt 20.04.2004 23:35

Cytat:

Napisany przez CobraVerde
jak dobrze pójdzie to w przyszłym tygodniu będę miał to cudo:
LITEON SOHW-832 (DualLayer)
mam dostać sampla do testów - mam nadzieję, że z nośnikami DL ;)
w sprzedaży ten model ma być pod koniec maja ale data nie jest pewna...

Chyba złupiłeś galeon z Kithaju ze złotem,tkaninami i palnikami DL ;). No cóż, zadbaj o odpowednie Nero do tego i pal śmiało a potem testuj na stacjonarnych playerach. o ile rzeczywiście dostaniesz nośniki .

Panowie - a nic nie słychać o produktach TDK,Pioneer,Teac NEC DL ?

Jabba

1stwasp 21.04.2004 10:09

Cytat:

...

Jabba

Z planów Pioneera wynika, że pierwsza nagrywarka dual A09 pojawi sie w okolicach gwiazdki i bedzie wspierała DVD-R DL 1x i SL 16x (obóz -R postąpuje nieco wolniej w standaryzacji DL). W międzyczasie ma się pojawić nagrywarka A08 SL (12x lub 16x - specyfikacja nie jest jeszcze znana). Choć jak wiadomo - takie plany mogą się dynamicznie zmieniać...
I oczywiście (co było tutaj pewnie juz pisane) wcześniejszych modeli A06 i A07 nie da się przerobic na DL - Pioneer twierdzi, że oprócz firmware, nagrywarka A06 miała też inny hardware - ta testowa, o której tyle szumu swego czasu było...
Powyższe może mieć przełożenie na Teac-a, który sprzedaje napędy Pioneera pod swoją marką...

Robs 22.04.2004 22:13

Ilość załączników: 1
Cytat:

nic nie słyszałem, ale za to Litek właśnie wprowadza do sprzedaży swoją najnowszą nagrywarkę DVD o nazwie SOHW-832S, która posiada wsparcie dla dwuwarstwowego zapisu DVD+R9.
Dane: bufor 2MB, IDE, zapis 40x CD-R, zapis 24x CD-RW, zapis 8x DVD+R, zapis 4x DVD+RW, zapis 8x DVD-R, zapis 4x DVD-RW, zapis 2.4x DVD+R9 oraz odczyt 40x CD i 12x DVD. Cena urządzenia ma wynieść około 160 Euro.

reed 27.04.2004 17:35

Cytat:

Napisany przez RobsYoda
nic nie słyszałem, ale za to Litek właśnie wprowadza do sprzedaży swoją najnowszą nagrywarkę DVD o nazwie SOHW-832S[...] Cena urządzenia ma wynieść około 160 Euro.

Mozesz zdradzic gdzie ta spawarka jest dostepna ??

BD 27.04.2004 19:29

Litek bedzie w sprzedazy w Polsce dopiero w czerwcu. To informacja od dystrubutora.

tryton 27.04.2004 21:36

właśnie mam kupowac nagrywarke i jestem skołowany jak kiedyś z burn prof czy bez:D
z tego co się zorientowałem to jest już w sprzedaży
BenQ DW822A która po nowym biosie pali podwójnie
Philipsa DVDR 164 OK wchodzi lada moment cena ok 200euro
Sony wiadomo i jeszcze Pionier coś juz modzi więc lawina ruszyła, to tylko kwestia mocniejszego lasera ok 10x mocniejszy niz teraz więc ja poczekam, troche żałowałem że kupiłem bez burnprof kiedyś :)
Pozdrawiam
PS.Linki
http://www.chip.pl/index/index_15376.html

Voytek 28.04.2004 16:23

Ja rowniez jestem zakrecony. Czekam na Liteon'a Dual Layer.Ma byc w czerwcu......ale wyszla nowa Toshiba SD-R5272, ktora nie jest przystosowana do tej opcji co Liteon ma byc, ale rozwala wszystkie zabezpieczenia lacznie z SafeDisc 3.10 w Fifa 2004 czego nie robi Liteon.

Najlepszym wyjsciem jak dla mnie byłaby opcja: Toshiba SD-R5272 Dual Layer
i juz bym porzucil ukochanego Litka na rzecz Toshiby

joolo 28.04.2004 19:43

Cytat:

Napisany przez mbar

tylko 199 Euro...

To jest nic jeszcze - słaba rzecz. Poczekamy - zobaczymy .

nacuna 04.05.2004 00:51

Czyzbyscie zapomnieli o NEC'u? Co z nim? Mozna go przerobic 2500A na DL?

Voytek 04.05.2004 13:21

....a moze Wiecie kiedy pojawi sie Toshiba DVD+/-RW Dual Layer

Esiek 04.05.2004 16:41

Cytat:

Napisany przez nacuna
Czyzbyscie zapomnieli o NEC'u? Co z nim? Mozna go przerobic 2500A na DL?

Narazie nie wiadomo. Jedni mówią tak, jedni nie.
to tez przesledź http://club.cdfreaks.com/showthread....640#post587640

mbar 09.05.2004 14:40

Już za chwilę:
http://www.arcomp.com.pl/index.php?p...5&details=7652

mikas 09.05.2004 20:21

Ciekawe jak bedzie sie sprawował ten napęd , czy lepiej od poprzedników. Bo właśnie zastanawiam sie nad kupnem nagrywarki i myśle nad Nec'iem . Zależy mi natym żeby płyty po nagraniu chodziły na każdym badziewiu.

Robs 09.05.2004 20:35

Cytat:

Napisany przez mikas
Zależy mi natym żeby płyty po nagraniu chodziły na każdym badziewiu.

Nigdy nie zrozumiem na czym polega ta głupia zasada, którą większość userów tego forum (i nie tylko) stosuje, najchętniej kupowaliby tanie nagrywarki i jeszcze tańsze nośniki, a później ma to pięknie chodzić na badziewiarskim odtwarzaczu.
Ludzie przejrzyjcie w końcu, jesli choć jedno z trzech w/w "ogniw" będzie bublem - nie spodziewajcie się zadawalących efektów. Szkoda waszej "małej" kasy.

Esiek 09.05.2004 22:13

Cytat:

Napisany przez RobsYoda
Nigdy nie zrozumiem na czym polega ta głupia zasada, którą większość userów tego forum (i nie tylko) stosuje, najchętniej kupowaliby tanie nagrywarki i jeszcze tańsze nośniki, a później ma to pięknie chodzić na badziewiarskim odtwarzaczu.
Ludzie przejrzyjcie w końcu, jesli choć jedno z trzech w/w "ogniw" będzie bublem - nie spodziewajcie się zadawalących efektów. Szkoda waszej "małej" kasy.

Hehe, tania płytka (esperanza nagrana x4)+ tania nagrywarka nec (ok. 480zł)+ badziewny odtwarzacz (manta za 299zł) = totalna katastrofa?? NIC bardziej mylnego- wszystko smiga jak trza wiec jednak to jest mozliwe i twoja teoria jest bardzo daleka od prawdy. Jest jeden element bez którego ten cienutki łancuszek nie bedzie działął Nec 2500a, jesli on jest to jest i reszta.

Robs 09.05.2004 22:31

Może nie totalna katastrofa (bo Nec jest ok i nie mam nic mu do zarzucenia), ale zobaczymy jak esperanziki będą chodziły za jakiś czas ;)

Jabba the Hutt 10.05.2004 22:31

Cytat:

Napisany przez RobsYoda

Najgorzej wychodzą w wypadku Movies tanie nośniki... Ale te wszystkie taniosci są stąd ,że kasy naród nie ma ale uwielbia duży "przerób" ;) wiadomo czego.....

Jabba

AleX69 14.05.2004 09:39

Cytat:

Napisany przez RobsYoda
Może nie totalna katastrofa (bo Nec jest ok i nie mam nic mu do zarzucenia), ale zobaczymy jak esperanziki będą chodziły za jakiś czas ;)

"jakiś czas" ile to czasu dla ciebie?
pozdr

Jabba the Hutt 14.05.2004 10:14

Cytat:

Napisany przez AleX69
"jakiś czas" ile to czasu dla ciebie?
pozdr

A co powiesz na pad płytek po kilku miesiącach ? A zakładam,ze film jest Ci potrzebny dłużej...

Jabba

AleX69 14.05.2004 10:40

Cytat:

A co powiesz na pad płytek po kilku miesiącach ? A zakładam,ze film jest Ci potrzebny dłużej...

mniemam ze 9 miesiecy to bedzie te "kilka" ... mam 6 filmow nagranych 16 miesiecy temu na Datex'ach (DRU-500A) ... czytaja sie bez problemu
zreszta, nie wiem jak ty ale ja swoje ulubione filmy poprostu kupuje ...
pozdr

Jabba the Hutt 14.05.2004 17:21

No to nie masz problemów. Ale inni je mają. Tak bywa. Z nosnikami mamy loterię, niemniej nabywając lepsze mamy jakąś gwarancję ,że wytrzymają dłużej i nie będzie padów.

Życzę zdrowia i miłych zakupów

Jabba

Jabba the Hutt 14.05.2004 21:19

He,he cena 53 pln (a jak znam życie, to u nas więcej)... A więc zupełnie nieopłacalna sprawa jesli chodzi o nosniki DL. Może za kilka miesięcy będzie inaczej.

Jabba

ikar39 15.05.2004 00:18

pytanko

czy sony dru 500a bedzie mozna przerobic na dual

ikar39 15.05.2004 00:21

a co z forum jezeli kazdy kupi sobie dual to nie bedzie problemow i forum bedzie mniej odwiedzane

Robs 15.05.2004 11:13

Cytat:

Napisany przez ikar39
a co z forum jezeli kazdy kupi sobie dual to nie bedzie problemow i forum bedzie mniej odwiedzane

oj, nie sądzę, wtedy nastapi wysyp postów typu:
-jak przerobić nagrywarke SL na DL?
-dlaczego mam problemy z nagraniem drugiej warstwy na tanich nosnikach?
-dlaczego mój stacjonarny źle czyta drugą warstwę?
-jak zmiescic 2 filmy na DL?
i inne kwestie, które w tej chwili trudno przewidzieć,

poza tym pozostają tematy dot. (s)vcd i avi.

wingman 15.05.2004 11:27

Cytat:

Napisany przez RobsYoda
oj, nie sądzę, wtedy nastapi wysyp postów typu:
-jak przerobić nagrywarke SL na DL?
-dlaczego mam problemy z nagraniem drugiej warstwy na tanich nosnikach?
-dlaczego mój stacjonarny źle czyta drugą warstwę?
-jak zmiescic 2 filmy na DL?
i inne kwestie, które w tej chwili trudno przewidzieć

Masz świętą rację - człowiek jak nie ma problemów to sobie je znajdzie - i dokąd będzie nagrywanie forum będzie funkcjonowało.
:piwo:

Robs 16.05.2004 14:31

A przy okazji,
nośniki DL określane są pojemnością 8,5GB
oczywiście nie jest to do końca prawdą, gdyż w rzeczywistości będzie to wygladało:
8.500.000.000 bajtów = 8106MB = 7,91GB

czyli jakby nie było nie będzie można powiedzieć, że:
DL=2xSL
różnica 0,83GB (troche dużo) ;)

terpilowski 18.05.2004 08:39

Cytat:

Napisany przez RobsYoda
8.500.000.000 bajtów = 8106MB = 7,91GB

czyli jakby nie było nie będzie można powiedzieć, że:
DL=2xSL
różnica 0,83GB (troche dużo) ;)

szkoda, ze 1 pln nie rowna sie 0.85 pln = 0.75

trzy czwarte to mozna wypic :)

co do glownego tematu: w arcompie "jest" liteon DL w ofercie - dokladnie jest jego cena. Jednak na te nowosci to trzeba niezle uwazac. Cacko drogie i niepewne. Ja poczekam jeszcze pare tygodni.
Ceny nosnikow tez nie budza entuzjazmu jak na razie.

ps. ta wyliczanka typu 1gb to iles tam mb jest jeszcze bardziej widoczna dla HDD, oszustwo marketingowe na calego.
mozna przeliczyc ile hdd 250 GB ma tych GB :)))

mikas 18.05.2004 18:19

Ja już czekam chyba od dwóch miesięcy na nagrywarkę Nec***8217;a 2510. Ale widząc cenne Liteona sądzę, że nie ma sensu kupować na razie nagrywarki DL i kupić tańszy model 2500 i dopiero po pół lub całym roku ją sprzedać i kupić coś lepszego. Wydawać dwa razy więcej kasy w tej chwili nie mam sensu przy tak drogich nośnikach DL.

terpilowski 19.05.2004 14:51

za rok to nie sprzedasz juz nagrywary, chyba, ze za rownowartosc piwa :)
ta branza szybko sie posuwa naprzod, co ma swoje wady i zalety.

osobiscie jak slyszalem o cenach nosnikow dl to sie odechciewa nowosci - jakosc tez tych plytek bedzie zapewne rozna. czy nie lepiej jest kupic dwie normalne plyty dvd zamiast jednaj DL ? :) :)

Turboni 19.05.2004 21:40

ja wlasnie przerobilem liteona sohw-812s na sony dru-700a czyli DL.zobaczymy jak pali jak beda plytki
pozdrawiam

BD 19.05.2004 22:17

Cytat:

Napisany przez Turboni
ja wlasnie przerobilem liteona sohw-812s na sony dru-700a czyli DL.zobaczymy jak pali jak beda plytki
pozdrawiam

a ja tego nie rozumiem po co przerabiac na DL skoro nie ma czym palic
dla mnie to bez sensu

pykson 19.05.2004 22:41

Cytat:

Napisany przez BD
a ja tego nie rozumiem po co przerabiac na DL skoro nie ma czym palic
dla mnie to bez sensu

plytek nie ma, ale beda!
Turboni sie chyba po prostu przygotowal juz do plytek DL. Przerobka o tyle ma sens, ze jest przyjemna sama w sobie ;)

osobiscie doceniam pionierow (pioneery tez) ;) :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:15.