![]() |
Dual layer -- Sony DRU-700
Patrzcie i płaczcie wszyscy, co kupiliście teraz nagrywarki DVD:
http://www.cdfreaks.com/news/9177 tylko 199 Euro... |
Cytat:
A wogóle to czego tu załować ? Fajna sprawa ten palnik, fajna przygoda z kompresją. Na razie nie wiemy jeszcze jak sprawy będą stały : - czy będzie mozliwe proste przegranie DVD na DVDR-DL ? - jaka będzie cena w Polsce ? sprzętu i płytek. - jak długo potrwa "potanianie" sprzętu do poziomu LiteOna ? - kiedy wejdzie taki sprzęt Pioneera, Teaca, NECa... A może UE zabroni sprzedaży takiego sprzętu lub obłozy go spec-restrykcjami, godzacymi w ludków kopiujących :) ? Pożyjemy, zobaczymy ! Jabba |
Cena na dzień dobry pewnie nie osiągalna .............. a JA nie żałuje, że nawet rok temu zakupiłem dru-500A ( ta dual wygląda tak samo :) ).
P.S Tak jak samochódu, lodówki czy tym podobne. Sprzęt ma się spawdzić i tyle. A ciągłe zmiany na nowe, to muszą mieć dla mnie jakieś poważne powody. POZDRO |
sony
no ladna
|
Cytat:
Gorzej pewnie będzie z nośnikami - i co do czasu i co do ceny. |
Kod:
The DRU-700 writes dual layer DVD recordables at 2.4 speed and normal DVD+R and DVD-R discs are written at 8 speed. Writing DVD+RW and DVD-RW discs will be at a maximum of 4 speed. ciekawi mnie tylko co bedzie w wersji rozszezonej za 299 ojro. Ta informacja chyba powstrzyma mnie od zakupu nagrywarki a mialem zamiar nabyc cos milego na dniach :/ Dobrze by bylo jak by sie udalo dowiedziec, czy ktoras z dostepnych w tym momencie bedzie mozna zupgrade'owac na dl. |
po ile beda plyty dvd dl?
jak bedzie taka cena to za miesiac albo 2 kupuje jeszcze jedno: a moze do nagrywarki 500A bedzie mozna wgrac bios z 700, bo troche tanio jak na taka "nowosc" i to jeszcze od sony |
Cytat:
Jak stacjonarny sprzet bedzie sobie radzil z nagrywalnymi płytami DL. Bo nawet ze zwyklymi dvd-/+r ma czasem problemy. |
Cytat:
|
Cytat:
A cena 900 to chyba za mało. UE jakoś mnie nie przekonuje do obniżenia cen. x8 dual hmmmm................ jeszcze zaczekam |
Ciekawa historia - więc ją PRZYKLEIMY
piszcie na bierząco co w trawie piszczy....... |
Jeżdżę po tym necie i jedyne co mogę odczytać to zapowiedzi na kwiecień. Paru fajnych, nawet podaje miasta (szkoda, że nie sklepy), gdzie cena schodzi do 120.
Zdjęcie to zdjęcie, majaczenia wróżki. Może ktoś podesłać link do czegoś bardziej namacalnego i wiarygodnego? Wszystko na razie jest po francusku a tam tak samo ******ą bez konkretów jak tutaj. Wygląda na to, że jakiś żabojad jaja sobie z nas struga. |
Mnie sie w ogole wydaje jesli chodzi o przerabianie normalnych palnikow na DL ze to raczej nie przejdzie... mam wrazenie ze DL maja inne lasery, tak jak jest np. z przerobieniem LiteONa 811 na 812... zeby zapisywac -R x8 i -RW x4 juz jest inny laser... a co dopiero DL...
pozdro! |
Jesli chodzi o cene 200europejczyków wydaje się ceną dosyć prawdopodobną jesli zauważymy że na tej samej strony cena za Pioneera07 jest 70% ceny krajowej, analogicznie więc patrząc Sony-700 kosztowałby u nas w granicach 1400zł co jest mozliwe do przyjęcia zwłaszcza że nagrywarka to odpowiada modelowi 530a jeśli chodzi o osiągi (nie licząc oczywiście faktu DL).
|
Cytat:
|
Co do tego biosu, to podobno do ktorys pioneerow (nie jestem pewny czy o pioneer chodzi, ale wiem ze do ktorys nagrywarek napewno to bedzie mozna) to bedzie mozna wgrac bios ktory da ci mozliwosc zapisu DL. informacja pochodzila od producenta.
mi sie wydaje ze raczej napewno bedzie mozna wgrac update, poczekamy zobaczymy. Moje podejrzenia sa takie: Nowe sony to oemy Liteon (to chyba napewno to prawda) Firma sony zostawila kilkatysiecy nagrywarek orginalych swoich tych 500A , albo poprostu produkuje te same, a liteon niech im produkuje DVD+-, i teraz bedzie je sprzedawala jako 700A (po zmianie biosu), a jak ktos bedzie myslal ze wszystkie sie da przerobic nagrywarki i specjalnie kupi sobie 500A zeby przerobic na 700a to sie przejedzie bo to bedzie liteon. tak mi sie wydaje |
Cytat:
aleksander |
:glaszcze: prosze nikogo nie wyzywac od zabojadow !! bo sie jeszcze pogniewam :uscisk:
|
Cytat:
w przypadku nosników DL obawiałbym się o coś jeszcze, nawet jeśli samo wypalenie takiej płytki pójdzie w końcu bez problemów, to pytanie po jakim czasie stacjonarny odtwarzacz dvd przestanie prawidłowo czytać drugą warstwę? jesli nie odrazu nie bedzie jej czytał ... |
Cytat:
aleksander |
To jak myślicie- bede mógł na moim sony 530A wypalać płytki DL po zainstalowaniu biosa do 700?? i coś mi sie wydaje że ten soniacz bedzie kosztował sporo więcej niż 200 Euro. No i ciekawe ile płytki bo tez chyba nie za tanio ;[
|
co to jest dual layer :> ? bo ja lama jestem i nie wiem :P
|
podwojna warstwa czyli 2 x 4,7 gb :)
|
Cytat:
dokładnie 2x wchodzi na dysk dwustronny, natomiast na dwuwarstwowy 8.5GB |
Coś mi się wydaje, że za tą cenę to Sony nie zrobiła żadnych dużych modyfikacji w stosunku do modelu DRU-530A. Ciekaw jestem, czy dzięki temu będzie możliwe przez upgrade flasha przejście z dotychczasowymi nagrywarkami do DL. Czytałem różne opinie na ten temat całkowicie sprzeczne. Może ktoś lepiej poinformowany wypowie się na ten temat. Odpowiedzi w miarę możliwości niech będą poparte jakimiś linkami do stron o tym informujących.
|
Dopóki na rynku nie pojawią się pierwsze "realne" napędy DL, w których będzie można trochę pogrzebać wszystkie opinie na temat możliwości przeróbki są jedynie plotkami (podobne pojawiły się np. na temat możliwości przeróbki LiteON 812S na DL). A to dlatego, że raczej na pewno żadne producent nie wypuści oficjalnie FW do jakiegoś aktualnego napędu ze wsparciem dla DL. DL jest na tyle dużą zmianą, że absolutnie nie opłaca się tego robić - lepiej zarobić na sprzedaży nowych modeli. Teraz trwają wyścigi o jakieś tam x8 na +ach albo x8 na + i -. I już to jest powodem wypuszczania nowych modeli i zarabiania, a przecież chociażby LiteON to dobry przykład, że parę modeli o różnych prędkościach to trak naprawdę ten sam sprzęt tylko z różnymi wersjami FW. Więc jeśli firmy teraz nie ogłaszają, żę można w starszym modelu zrobićaktualizację FW i mieć model nowszy, a zmiana to trochęwiększe prędkości, to tym bardziej nie zrobiątego z DL
Także poczekajmy i zobaczymy co zrobią ludzie od przeróbki FW. ;-) |
koledzy...
po co sie tutaj niepotrzebnie klucic o dual layer'y jak na zakrecie i tak sa juz nowsze formaty, http://story.news.yahoo.com/news?tmp...pcworld/114985 pod tym linkiem sobie morzecie poczytac (po angieslku) o HD-DVD co pozwala na zapisanie 20giga na jednym DVD. a swoja droga to przeciez nawet sam Sony kombinuje z blue laser, i jesli sie przyjmie to wszystkie nasze nagrywarki przejda w historie. ja swojego litka DVD+-RW kupilem w ubiegla sobote. od roku juz mialem nagrywarke dvd na oku. wkoncu ceny zeszly na tyle ze sie chapnalem, $100 USD to juz calkiem niezle w porownaniu z $400-500 jak tylko wyszly. tak czekajac na zawsze cos nowego to mozna nigdy nic nie miec i wciaz czekac na ten nowszy model. my tez sie chlopaki starzejemy hehe, nowe modele nas niedlugo z klubow pogonia i dopiero bedzie. :) shuma02 |
no i czas na philipsa
jeden jest x8
a drugi x 16 |
I coś więcej o w/w Filipie:
Podczas najbliższej wystawy CeBIT, Philips zaprezentuje pierwszą na świecie nagrywarkę o nazwie DVDRW885K, która jest zdolna do zapisu danych o łącznej pojemności 8,5 GB z ośmiokrotna prędkością. Nagrywarka wykorzystuje dwuwarstwowe, jednostronne płyty DVD+R. Taka pojemność nośnika DVD+R oznacza możliwość nagrania czterogodzinnego filmu DVD o najwyżej jakości lub danych mieszczących się na 13 płytach CD-ROM. Ważną zaletą dwustronnej nagrywarki DVD Philipsa jest możliwość nagrania obu warstw płyty bez konieczności jej odwracania w czasie nagrywania. Jednocześnie, Philips wprowadza do sprzedaży dwuwarstwowy nośnik DVD+R o pojemności 8,5 GB. Zaletą tej dwuwarstwowej płyty jest pełna zgodność z istniejącymi, stacjonarnymi odtwarzaczami DVD oraz komputerowymi napędami DVD-ROM. Aby w pełni wykorzystać możliwości nagrywarki Philipsa DVDRW885K, w zestawie zawarto również program Nero 6, pozwalający na przygotowanie, authoring i wypalenie kompilacji na płytach CD oraz DVD. Zestaw zawierający nagrywarkę, sterowniki, oprogramowanie i czystą płytę DVD+R znajdzie się w sklepach w kwietniu 2004. Sugerowana cena detaliczna w Europie Zachodniej będzie wynosić 169 Euro. W tym samym czasie w sklepach pojawią się również dwuwarstwowe, czyste płyty DVD+R. źródło: Twoje.PC |
Cytat:
latet |
"(...)Pioneer zas przedstawil naped DVR-A06, w ktorym zmodyfikowany firmware pozwalal na zapis dwoch warstw w krazkach DVD-R."
PCWK 03/2004, strona 12 |
Cytat:
|
Skoro kwestia jest software a nei hardware, to znajda sie ludzie ktorzy dojda do tego co za to odpowiada. Jakby wsyzscy mysleli tak jak ty to by producenci zbijali majatek, bo by ludzie zmieniali nagrywarki co miesiac zamiast flashowac!
|
Cytat:
|
Niestety przy paleniu potrzebna jest więkasza moc lasera, niż przy odczycie. Dlatego by "przebić się" przez półprzeźroczystą warstwę podczas zapisu potrzebne są nowe rozwiązania.
|
Cytat:
Nie tylko moc, bo sterowanie wiązką (konkretnie ogniskowanie) musi być na tyle dokładne, żeby nie zniszczyć tej warstwy pierwszej. Ale skoro Pioneer mówi, że da sie to zrobić nawet na tak starym modelu jak 106 to sie pewnie da. Pewnie zostawili sobie furtkę i wsadzili może silniejszy laser niż był potrzebny. |
Sony Announces Double Layer DVD Burners Juz w sprzedazy !!!
No narascie sony przedstawil oficjalnie swoje nowe nagrywarki
|
Odnośnie przerabiania Liteon'ów na Dual Layer to proponowłbym zachować ostrożność.
Zajrzyjcie tu np: http://club.cdfreaks.com/showthread.php?threadid=89471 Już teraz mówi się, że żadne Litki 401,411, 451 811, 851 nie będą mogły zostać przerobione na DL bo różnią się chipsetem. Co prawda autor postu (najwyrażniej blisko związany z Liteonem) stwarza nadzieję, ze Liteon 812 S będzie mógł być przerobiony do 832 (to ma być pierwszy Liteon DL) ale mam wrażenie, że to tylko chwyt marketigowy, mający na celu upłynnienie z magazynów wersji 812 jeszcze przed wejściem 832. Uważam tak; jeśli ktoś chce mieć koniecznie palnik Dual Layer to niech weźmie na wstrzymanie ze 2- 3 miesiące bo w tym czasie (a może już nawet w kwietniu) bankowo się pojawi 832. Zerknijcie na "mapę drogową" Liteona, jest tu:http://club.cdfreaks.com/showthread....threadid=84332 Wynika z niej - chyba trochę zbyt optymistycznie , że 832 będzie już w kwietniu a do końca czerwca powinnien sie ukazać palnik DL z prędkościami x16 Problem jest taki - komu potrzebny w Polsce taki palnik?? zwłaszcza, że nie wiadomo kiedy się pojawią płytki Dl x 16 i ile będą kosztowały? Nie mówiąc już o wymienionych na tym forum zapowiedziach innych technik narywania danych, przy których te nawet już względnie szybkie Litki będą wyglądały przestarzale, podobnie jak dziś wyglądają nagrywarki CD. I kto będzie gnał na tanich płytkach na takich prędkościach? Po co? Żeby za tydzień nic z tak nagranej płytki nie odczytać? Nie ma co się podniecać. trzeba kupować rozsądnie i to na co nas stać. Niecierpliwym zwolennikom Liteonów proponuję 812S - jest już w Polsce i kosztuje niezbyt drogo... A jak jeszcze uda się ją przerobić na dl....:-) |
no ja mam zamiar zakupic 812s wlasnie i mowie wam nie ma co sie przejmowac tym ze zaraz maja wejsc jakies inne szybsze nagrywarki,
jak sie bedzie dalo ja przerobic to super ekstra no ale badzmy realistami to raczej niezbyt mozliwe |
Cytat:
832S Dual Layer będzie zapewne droższa na wejściu o jakieś 100-200 PL. :( Tymczasem jak będzie z tym nagrywaniem na DL nikt jeszcze nie wie. Nawet jeszcze nie widziałem płytek na DL. Ale uważaj, bo sotkałem sie s tym, że są juz dwie wersje Liteon SOHW 812S; Jedna oznaczona rev.1 i druga rev.2 Jak dotąd nie wiem czym się różnią i która by była podatniejsza na ewentualną przeróbkę do DL. Jeśli coś byś się dowiedział, daj znać. |
Dobra wiadomość dla posiadaczy napędów nec 2500a. Po ostatnich targach CEBIT wzrosły szanse na przerobienie 2500a na 2510a:) Zainteresowanych odsyłam tu http://club.cdfreaks.com/showthread....threadid=91045 Trzymać kciuki :chytry:
|
w media markt sa verbatimy 8x dvd+r po 10 zl sztuka
|
Cytat:
|
no jak do tej pory były tylko 4x, a 8x = 2 * 4x, no to chyba logiczne hehe 8)
|
Tak czytam i czytam ten temat - i stwierdziłem że ******ę i się wtrzymuje z kupnem palnika DVD... A już miałem kupować 812S .... ale skoro w kwietniu ma sięwszystko wysjaśnić - to do cholery ! - przecież już leci kwiecień ! :jupi:
|
Ja tam też poczekam trochę z kupnem nagrywarki DVD, bo ta cała kompresja filmów DVD na 4,7GB to dla mnie kicha, już wole sobie DivXa zrobić :) Jak tylko wiecej producentow wyda plytki DL i napedy stanieja do ok 600-700 zl, to mysle ze za jakis rok bedzie sens kupowania nagrywary DVD... A kto sie chce meczyc z wrzucaniem filmow z Dl na SL niech sie meczy, ja sobie poczekam, a wtedy Ojjj bedzie sie dzialo.. na razie wracam do kompresji DiVxów :D
|
Cytat:
latet |
witam.
po 1. Najczęściej wystarczy wywalić dodatki i nadmiarowe audio i się mieści na singlu po 2. u mnie w miescie w (całkiem dużym) w kilku sklepach komuterowych ciężko jest uświadczyć jakieś lepsze płytki bo nie idą a co dopiero będzie z płytami DL. bedą z nimi poblemy z zakupem i z nagraniem a po roku będą na śmieci nie mówiąc już że w stacjonarkach pewnie się nie odtworzą. a co z ceną ? to już wolę kupować oryginały. washu (czarnowidz) |
zgadzam się w 100% z postem wyżej.W większości filmów wyrzucenie dodatków i niepotrzebnych ścieżek dzwiękowych wystarcza żeby film zmieścił się na 4.7GB bez kompresji, a jeżeli już to przy 10% kompresji trudno zauważyć różnice ,poza tym i tak jeżeli chodzi super filmy to kupuje orginały(pudełko,okładka itp.)
A divxy to nie dla mnie.Wole nie oglądać. :spoko: |
Właśnie z wyżej wymienionych powodów odpuściłem czekanie na Liteon 832 i kupiłem 812S.
Liteon 812S to oczywiście temat na inny topic, powiem tylko,że widząc już problemy z cienkimi mediami (nie, nie z Esperanza! Esperanze akurat u mnie nagrywa całkiem nieżle!) to już widzę jakie będą problemy z tanimi płytkami DL. Dlatego popieram przedmówców i nawet jak przyjdzie ewentualny bios upgradujący do DL to sie ciężko nad tym upgradem zastanowię... |
Cytat:
|
to co myślicie o tym czy kupić teraz NEC'a 2500a czy poczekac i kupic jakegos palnika z DL ?
|
Jeżeli zalezy ci bardzo na DL to może jednak poczekaj, góra to 2 miechy a jednak 100% pewności jest, takie jest moje zdanie.
|
a włansie mam takie pytanie czy płytki wypalone (dwuwarstwowe) beda chodziły na moim stacjonarnym DVD (LG-DVD6354)
|
Producenci twierdzą, że jak najbardziej będą chodziły na każdym stacjonarnym,
a przynajmniej powinny chodzić, noooo może się zdarzyć, że na niektórych nie pójdą, ewentualnie bedzie problem z drugą warstwą, a może nie będzie, a może wogóle nie pójdą, któż to wie .......... |
hehe fajna odpowiedz przynajmniej szczera :)
a tak wogóle słyszec cos juz o płytkach dwuwarstwowych (ceny ,producenci itd) bo jak bedą droższe o 100% to to niema zabardzo sensu moim zdaniem co wy na to ? |
Cytat:
Jesli juz sie ludzic mozliwoscia przerobienia na DL to bardziej uwierze w 812s niz NEC. NEC ND-2500a byl jedna z pierwszych nagrywarek 8x w rosadnej cenie ktora sie pojawila na rynku. Nie chce mi sie wierzyc ze nec moglby sobie pozwolic na wypuszczenie tak wczesnie nagrywarki kompatybilnej sprzetowo z DL. Wlasnie ten news ma moim zdaniem wplynac na oczyszczenie magazynow przed wejsciem DL. Szczegolnie ze odczulo sie ostatnio znaczny spadek ceny 2500a i to w bardzo krotkim czasie, ktora juz mozna kupic za <500. Wiec bardziej mnie przekouje mlodszy model liteona. |
ja tam uważam że wszystkie te dane z przerobieniem SL na DL to lipa i służą tylko do podsycenia rynku ale to tylko moje zdanie może ktos sie niezgodzi :)
|
zgadzam się 8)
|
Liteon 832 DL już jest!!
Witam panowie!
Nieficjalnie (chyba) nastąpiła premiera Liteona 832 Dual Layer. Z tego co wiem to pojawiły sie w kilku krajach tylko. -jeśli chodzi o Europę to podobno we Włoszech. Dla niecierpliwych podaje link do sklepu internetowego, gdzie to zobaczyłem. http://web.essedi.it/default2.htm?&A...%26ART%3D46634 NIE BIORĘ ŻADNEJ ODPOWIEDZIALNOŚCI ZA TEN LINK, ANI ZA SKLEP INTERNETOWY, KTÓRY TĄ NAGRYWARKE SPRZEDAJE! Tym nie mniej, wymieniona jest cena (152 EURO), która wygląda dosyć przystępnie. Gorzej z nośnikami. Jak dotychczas nośniki DL wypuścił tylko Verbatim w krótkiej serii testowej. Seria przeznaczona jest dla firm i testerów a cena dla "zwykłych zjadaczy płytek" to.... UWAGA !!!.....NIE SPADNIJCIE Z KRZESEŁ !! ... 50 $ US za jeden czysty dysk !!!!!!!!!!!!!! Oczywiście, to nie jest jeszcze masowa produkcja, i że Verbatim to droga firma, i że nie ma jeszcze żadnej konkurencji. Zapewne w przyszłości stanieją i to znacznie, ale myślę , że to jest jednak zimny prysznic na polskie rozpalone głowy !!!!! Bios posiada toto VSV2. natomiast różnice sprzętowe w stosunku do Liteon 512S są następujące: SOHW-832s: Chipsets MT1816E 0404 BUS y51290 MT1818E 0402 ARS HG2R8 Spindle motor: Sony DRW-2S Part # 310177BDC PUH: BQ3549-2P DB SLO-E SOHW-812s: Chipsets MT1816E 0347 BUS Z35132-SE2 MT1818E 0339 ARS HFSK9 Spindle Motor: Sony DVW-2S Part # 310201ADC PUH: AQ9994-DR DBSLO-D Pocieszę was jednak, że pierwsi szczęśliwi posiadacze już przetrenowali bios od 832 na 812 i wyniki są (tak wygląda) pozytywne! 812 przyjął bios od 832 i jako 812@832 wypala płytki cacy. Niestety próby były tylko na płytach SINGLE LAYER !! Za względu na cenę płytek DL (50$), chłopaki nie mogą jeszcze sie zdecydować na próby wypalania DL na 812@832, hheheh... Pozdrowienia dla fanów DL !! ^_^ |
A niech ktoś mi powie, czy te nowe nagrywarki dL bedą obsługiwały booktype?
|
Ciekawe czy będzie się też dało przerobić Pionieera 107 na DL .
|
A jednak DVD-DL nie bedą po 50$ :) teraz reklame dostałem z włoch http://www.dvdr.it/2004/Content-Prod...tent-hp-00.asp
wiec 4 euro za cd. Nie jest tanio ale inne płyty też u nich tanie nie są. |
Cytat:
Natomiast pojawił się też bios: VSTY Nie wiem, co potrafi, ani który z nich jest wcześniejszy. |
Cytat:
|
Cytat:
spodziewana cena za DL to 5-7euro |
jak dobrze pójdzie to w przyszłym tygodniu będę miał to cudo:
LITEON SOHW-832 (DualLayer) mam dostać sampla do testów - mam nadzieję, że z nośnikami DL ;) w sprzedaży ten model ma być pod koniec maja ale data nie jest pewna... |
Cytat:
Panowie - a nic nie słychać o produktach TDK,Pioneer,Teac NEC DL ? Jabba |
Cytat:
I oczywiście (co było tutaj pewnie juz pisane) wcześniejszych modeli A06 i A07 nie da się przerobic na DL - Pioneer twierdzi, że oprócz firmware, nagrywarka A06 miała też inny hardware - ta testowa, o której tyle szumu swego czasu było... Powyższe może mieć przełożenie na Teac-a, który sprzedaje napędy Pioneera pod swoją marką... |
Ilość załączników: 1
Cytat:
Dane: bufor 2MB, IDE, zapis 40x CD-R, zapis 24x CD-RW, zapis 8x DVD+R, zapis 4x DVD+RW, zapis 8x DVD-R, zapis 4x DVD-RW, zapis 2.4x DVD+R9 oraz odczyt 40x CD i 12x DVD. Cena urządzenia ma wynieść około 160 Euro. |
Cytat:
|
Litek bedzie w sprzedazy w Polsce dopiero w czerwcu. To informacja od dystrubutora.
|
właśnie mam kupowac nagrywarke i jestem skołowany jak kiedyś z burn prof czy bez:D
z tego co się zorientowałem to jest już w sprzedaży BenQ DW822A która po nowym biosie pali podwójnie Philipsa DVDR 164 OK wchodzi lada moment cena ok 200euro Sony wiadomo i jeszcze Pionier coś juz modzi więc lawina ruszyła, to tylko kwestia mocniejszego lasera ok 10x mocniejszy niz teraz więc ja poczekam, troche żałowałem że kupiłem bez burnprof kiedyś :) Pozdrawiam PS.Linki http://www.chip.pl/index/index_15376.html |
Ja rowniez jestem zakrecony. Czekam na Liteon'a Dual Layer.Ma byc w czerwcu......ale wyszla nowa Toshiba SD-R5272, ktora nie jest przystosowana do tej opcji co Liteon ma byc, ale rozwala wszystkie zabezpieczenia lacznie z SafeDisc 3.10 w Fifa 2004 czego nie robi Liteon.
Najlepszym wyjsciem jak dla mnie byłaby opcja: Toshiba SD-R5272 Dual Layer i juz bym porzucil ukochanego Litka na rzecz Toshiby |
Cytat:
|
Czyzbyscie zapomnieli o NEC'u? Co z nim? Mozna go przerobic 2500A na DL?
|
....a moze Wiecie kiedy pojawi sie Toshiba DVD+/-RW Dual Layer
|
Cytat:
to tez przesledź http://club.cdfreaks.com/showthread....640#post587640 |
Już za chwilę:
http://www.arcomp.com.pl/index.php?p...5&details=7652 |
Ciekawe jak bedzie sie sprawował ten napęd , czy lepiej od poprzedników. Bo właśnie zastanawiam sie nad kupnem nagrywarki i myśle nad Nec'iem . Zależy mi natym żeby płyty po nagraniu chodziły na każdym badziewiu.
|
Cytat:
Ludzie przejrzyjcie w końcu, jesli choć jedno z trzech w/w "ogniw" będzie bublem - nie spodziewajcie się zadawalących efektów. Szkoda waszej "małej" kasy. |
Cytat:
|
Może nie totalna katastrofa (bo Nec jest ok i nie mam nic mu do zarzucenia), ale zobaczymy jak esperanziki będą chodziły za jakiś czas ;)
|
Cytat:
Jabba |
Cytat:
pozdr |
Cytat:
Jabba |
Cytat:
zreszta, nie wiem jak ty ale ja swoje ulubione filmy poprostu kupuje ... pozdr |
No to nie masz problemów. Ale inni je mają. Tak bywa. Z nosnikami mamy loterię, niemniej nabywając lepsze mamy jakąś gwarancję ,że wytrzymają dłużej i nie będzie padów.
Życzę zdrowia i miłych zakupów Jabba |
He,he cena 53 pln (a jak znam życie, to u nas więcej)... A więc zupełnie nieopłacalna sprawa jesli chodzi o nosniki DL. Może za kilka miesięcy będzie inaczej.
Jabba |
pytanko
czy sony dru 500a bedzie mozna przerobic na dual
|
a co z forum jezeli kazdy kupi sobie dual to nie bedzie problemow i forum bedzie mniej odwiedzane
|
Cytat:
-jak przerobić nagrywarke SL na DL? -dlaczego mam problemy z nagraniem drugiej warstwy na tanich nosnikach? -dlaczego mój stacjonarny źle czyta drugą warstwę? -jak zmiescic 2 filmy na DL? i inne kwestie, które w tej chwili trudno przewidzieć, poza tym pozostają tematy dot. (s)vcd i avi. |
Cytat:
:piwo: |
A przy okazji,
nośniki DL określane są pojemnością 8,5GB oczywiście nie jest to do końca prawdą, gdyż w rzeczywistości będzie to wygladało: 8.500.000.000 bajtów = 8106MB = 7,91GB czyli jakby nie było nie będzie można powiedzieć, że: DL=2xSL różnica 0,83GB (troche dużo) ;) |
Cytat:
trzy czwarte to mozna wypic :) co do glownego tematu: w arcompie "jest" liteon DL w ofercie - dokladnie jest jego cena. Jednak na te nowosci to trzeba niezle uwazac. Cacko drogie i niepewne. Ja poczekam jeszcze pare tygodni. Ceny nosnikow tez nie budza entuzjazmu jak na razie. ps. ta wyliczanka typu 1gb to iles tam mb jest jeszcze bardziej widoczna dla HDD, oszustwo marketingowe na calego. mozna przeliczyc ile hdd 250 GB ma tych GB :))) |
Ja już czekam chyba od dwóch miesięcy na nagrywarkę Nec***8217;a 2510. Ale widząc cenne Liteona sądzę, że nie ma sensu kupować na razie nagrywarki DL i kupić tańszy model 2500 i dopiero po pół lub całym roku ją sprzedać i kupić coś lepszego. Wydawać dwa razy więcej kasy w tej chwili nie mam sensu przy tak drogich nośnikach DL.
|
za rok to nie sprzedasz juz nagrywary, chyba, ze za rownowartosc piwa :)
ta branza szybko sie posuwa naprzod, co ma swoje wady i zalety. osobiscie jak slyszalem o cenach nosnikow dl to sie odechciewa nowosci - jakosc tez tych plytek bedzie zapewne rozna. czy nie lepiej jest kupic dwie normalne plyty dvd zamiast jednaj DL ? :) :) |
ja wlasnie przerobilem liteona sohw-812s na sony dru-700a czyli DL.zobaczymy jak pali jak beda plytki
pozdrawiam |
Cytat:
dla mnie to bez sensu |
Cytat:
Turboni sie chyba po prostu przygotowal juz do plytek DL. Przerobka o tyle ma sens, ze jest przyjemna sama w sobie ;) osobiscie doceniam pionierow (pioneery tez) ;) :) |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:15. |