![]() |
Toshiba SD-R5372\SD-R5372V
Czy ktos moze ma ten naped? Jezeli tak to czekam na jakies informacje o nim.
Ogolnie do wczoraj chcialem kupic nec3500A lub pioneer108 (wszelkie porownania z ktoryms z tych napedow mile widziane) a teraz wyskoczyl ten naped toshiby np. tutaj :czytaj: i wybor bedzie chyba jeszcze trudniejszy :sciana: :klnie: Ja mam dvd-rom toshiby SD-M1712 i jest on rewelacyjny ale jak toshiba wypada w nagrywarkach? Z gory dziekuje za pomoc. :uklon: |
Mam wcześniejszy model tj.SD-R5272 i jestem bardzo zadowolony. ten nowy ma być ponoć jeszcze lepsz chociaż moja Toshiba nie lubi tandetnych płytek ale chyba każda nie lubi dziadostwa!
|
Witam ponownie...
Czy moze sie cos zmienilo i ktoras z osob na tym forum jest juz w posiadaniu tej toshiby? Jesli tak to prosilbym o podzielenie sie z innymi uwagami na temat tego napedu Pozdrawiam Macol |
A co powiecie na to??
Już jutro ta smażalnia bedzie moja :mruga: Myślę ze będzie mi służyć jakiś czas bo ma dość duży MTBF - 100000. Ale jedno co mnie zaskakuje to, że dzięki nowemu firmware-rowi osiągnie wyższe prędkości!!! Nie wierze w to na 100% Jeżeli bede coś wiedział to napisze; wysłalem pytanie o ten firmware do przedstawiciela Toshiby w Europie i w Polscei czekam na odpowiedz. A dowiedziałem się o tym z http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=14423
:piwo: |
No i jest... Mam sporo stresu, chyba musze sie jeszcze nauczyc nagrywania DVD bo nie czaje wszystkich opcji w Nero. Jak dotąd nagrywałem tylko w Nero i mam niezłego gwozdzia bo na płyty mogę wrzucic tylko 4,483 Mb (nie wiem, może to ma tak byc) to jest moja pierwsza wypalara DVD więc jeszcze mało wiem. I jeszcze jedno... wpaliłem mp3 na DVD+R Media Store 1-4x i jedna wiekla dupa!! Bo mi jej nie czyta nagrywarka, zaś u kumpla w napędzie Ausu DVD 16x ruszyło ale niektóre pliki były uszkodzone. Tak więc nie warto kupować ch... płyt i trzeba czekać na nowy firmware(niestety jeszcze mi nic nie wieadomo o nowym update).
|
plyty media store to najgorszy syf jaki moze byc - nagrywaj na markowych plytach to bedzie zero problemow.
a co do tego to pojemnosc na opakowaniu 4,7gb jest inaczej liczona niz prawdziwa pojemnosc dvd 4,38gb :) |
Witam jestem szczęśliwym posiadaczem tego cudu od 2 dni z firmware TU31.Pali jak na razie super. Bawię się na razie przede wszystkim na RW tzn.Mint DVD+RW 4X mało markowej OMEGA DVD+RW 4X oraz OMEGA DVD-RW 2X( u kolegi LG nie ruszyła tych płytek nowych) u mnie bez problemu.Nagrywam dane filmy mp3 jak na razie wszystko super.Trzy filmy nagrałem na DysanDVD+R 1-2.4X, Prostore DVD+R 4X,Prostore DVD-R 4X jak na razie super w innych odtwarzaczach działają super.Jest bardzo cichym napędem(na razie sprawdzone przy tych predk.). W najbliższym czasie rzucę kilka obrazków.
|
Witam M.
Na początek każdy będzie chwalił swoje,to, co wybierzesz pretensje do siebie..Ale serio wybrałem Toshibe, dlaczego?? Ponieważ jest TO Toshiba -samo mówi za siebie nic nie mam do, litków ale jako optyka to Yamacha Toshiba Nec....Widzisz w instrukcji ile godzin wynosi MTBF 100.000 godz. Mam DVD SD-M1612 od 2 lat nie było płytki żeby nie przeczytała u kumpli z płytkami różnymi problemy u mnie tak jak wspomniałem czyta wszystko (b.dobra korekcja błędów) myślę, że nag.DVD tak samo będzie się spisywała.Co do nag.CD nie brałem tego pod uwagę, ponieważ mam litaka CDRW LTR52327S dla mnie jest to najlepszy napęd do rysowania zabezpieczeń nie spotkałem jeszcze zabezpieczenia by duet litek LTR52327S,+DVDTOSHIBA SD-M1612 czegoś nie złamał (bez problemuSimy2-safedisc3.2).Biorąc pod uwagę prędkości w najbliższym czasie update firmware tak jak piszą- czego więcej. Na dzień dzisiejszy też miałem problem miedzy NEC a ta mojąToshiba może z powodu tego 2letniego działania bezawaryjnego DVD wybrałem TOSHIBE???Ale dla mnie to dobrze mierzysz miedzy tymi urządzeniami. |
Ja jestem zainteresowany kupnem tej nagrywarki.W internecie nie ma praktycznie zadnych testow mimo iz troche czasu juz jest na rynku.Posiadaczy tego sprzetu bardzo prosze o wrzucenie jakis screenow i o opinie.Z gory wielkie dzieki.
|
Witam tak jak wyzej ten sprzecik umnie SUPER myślę ze ten link z TESTEM WSZYSTKO WAM WYJASNI
http://www.extrememhz.com/sdr5372-p1.shtml |
Czytalem ten test.Na polskich servisach traktujacych o nagrywaniu nie ma testów mimo iz nagrywarka troche jest na rynku.Dla mnie bardziej wiarygodne sa opinie uzytkownikow.
|
dokladnie tylko po 3 dniach trudno coś więcej powiedziec po wypaleniu7 plytkach cóz Super narazie nic więcej....
|
Cytat:
:| Mam juz od kilku dni ten sprzet i muszę powiedzieć ze mi sie podoba. Wprawdzie nie jest w 100% cicha bo gdy wypalalem plytke CD (muzyka - oryginal) to musze powiedziec ze zaczela troche buczec, co nie zdarza sie przy DVD. Wszelkie problemy w wypalaniu stwarzal mi Nero (a nawet przypuszczalem ze nagrywarka :mruga: ) Jednak po zainstalowaniu CDBurnXp pro wypalanie DVD stało sie przyjemnością :piwo: . Tak więc musze powiedzieć ze sprzet jest OK :spoko: . Nie grzeszy wyglądem (jest normalna, prosta), nie jest za glosna (szczegolnie przy DVD). Jednak plyty Media-store DVD+R nie przypasowaly jej i nie moze ich odczytywac :\ ale walic ten szajs! || lepiej doplacic kilka groszy i kupic cos lepszego (propnuje TDK, benQ, i zapewne Verbatim choc jeszcze nie dostalem ich)a obejdzie sie bez stresu :mruga: Przejdzmy do meritum, wypala bardzo ladnie, nie sprawia problemu z normalnymi (markowymi) plytami DVD. Niestety plyt z DL nie wypalalem ale jest najszybsza na rynku (jak do tad) 5x, mysle ze se poradzi || |
Ta wypalara nie wspolpracuje z Nero??
|
Witam
<boryskul>czy typowy firmware ? skad go mam?? od nowosci żadnego nowego nie wgrywałem, nagrywarkę kupiłem u siebie http://www.przyloga.com.pl 27-11-2004. co do nero to umnie 6601 fruwa bezbłędnie |
Ilość załączników: 1
jeszcze co do firmware [IMG]
|
Witam,
Nagrywarka wydaje się OK. Pisze wydaje się bo się zastanawiam nad jej kupnem a do tej pory nie mam żadnej (DVD). Jak wyjdzie nowy bios będzie jeszcze lepsza. Natomiast nie dziwi Was baaardzo długi czas rozpoznawania płyt DVD+/-R. Jest on 2x dłuższy niż u konkurencji? Pytam raczej użytkowników tej nagrywarki. Tylko odpowiadajcie szczerze :-) |
Witam
hmmm...a nie jest to czasami spowodowane bardzo dobrą korekcją błędów? |
|
Nie mam tego modelu, ale miałem poprzedni model i kiepsko wypadł więc go sprzedałem...
|
Mam tę nagrywarkę od dwóch tygodni i nagrałem sporo płyt Platinum x8. Wszystkie płytki rozpoznała jako x12. Płyty nie wykazują błędów przy odczycie.
W stosunku do poprzedniej LiteOn 812@832s, Toshiba SD-R5372 (f.TU31)wypada o wiele lepiej - szybsza przy zapisie i odczycie. Przede wszystkim jest w miarę cicha, chociaż potrafi zabuczyć. Wygląd i hałas wysuwania tacki to jej minus. Tydzień miałem okazję potestować LG GSA-4160B, która w stosunku do SD-R5372 wypada znacznie gorzej przy odczycie, odczuwalny jest dłuższy czas dostępu. Toshiba zawsze robiła sprzęt trwały i niezawodny i dlatego wybór ostatecznie padł na nią. Nec 3500A to świetna nagrywarka ale do oczytu to się nie nadaje - po dwóch dniach musiała się ze mną pożegnać. |
Niesty ja mam jakies problemy z Nero 6601pl... albo mi sie zdaje ??? ale nie moge zmieniac predkosci nagrywania DVD :wsciekly: i innych rzeczy. Co doprowadza mnie do szału. Wgralem CDBurnXPpro i wypala elegancko i tak jak chce. Jeszcze jestem w fazie testow z Blindwrite 5.2.6.139, jak do tad wypalilem 2 plytki CD i wszystko gra, jeszcze musze postestowac z DVD.
|
Nero 6.6.0.1 pl działa u mnie z Toshiba SD-R5372 (f.TU31) bez zarzutów, wszystko tak jak powinno być. Polecam odinstalowanie nero i pozostałych nagrywajacych i powną instalację. Zazwyczaj pomaga:)
|
Błagam testujcie to jakos szybciej,bo interesuje mnie ta nagrywara(chce ja kupic). Opinia chlopakow CDRINFO ma dla mnie kluczowe znaczenie:)).
|
Przyłączam się do prośby JAX'a
Jutro musze zamówić nagrywarkę. Tylko jedna rzecz mnie interesuje czy model SD-R5372 ma taką samą korekcję jak poprzednik SD-R5272 (cztery owieczki).
Byłbym wdzięczny za Waszą pomoc. Pozdrawiam |
No to słuchaj Dinx
:) sam sobie odpowiadam dobre co ?
No tak się złożyło że znalazłem odpowiedź na swoje pytanie i spieszę by Wam o tym donieść.SD-R5372 ma cztery owieczki !!!, poza tym zapis dwuwarstwowy, ładną prędkość, odczyt płytek 870MB.Czego chcieć więcej? tutaj owieczki : http://www.clonyxxl.net/moderatori/l...676d15b2ba8172 |
Też mam dylemat czy wybrać Toshibę SD-R5372, NEC'a ND-3500A czy Lite-on'a SOHW-1653S.
Jeśli ktoś byłby w stanie pomóc mi przy wyborze byłbym wdzięczny :) Interesuje mnie też możliwość wypalania na niemarkowych nośnikach (wyniki kompatybilności, rozróżnianie płytek, itp.) oraz tajemnicza sprawa firmware'u przyspieszającego wypalanie płytek (info ze strony http://sklep.benchmark.pl/pelny_14423.html). |
Cytat:
I do tego te 4 owieczki gratis :ja_chce: :mruga: |
Na stronie pisze ze testuja.Drugi tydzien chyba juz to trwa.Czy az tyle czasu zajmuje test jednego napedu?! :)
|
To juz bedzie piąty tydzień ^_^ .
Ale nic poczekam bo warto. |
Bartez pisał ...
że test jest już gotowy.Czeka tylko na opublikowanie na stronie.Zatem na dniach musi się pojawić.
Dla mnie sprawa jest oczywista, już teraz zamówilem tą palareczkę.Myślę że we wtorek będę ją miał. Koszt to 320PLN wliczając dostawę. Pozdrawiam |
W sprawie nowego firmware'u do tego napędu skontaktowałem się z Panem Andrzejem Misiec z firmy ALSTOR. Dlaczego akurat z nim? Ponieważ to właśnie ta firma była jednym ze źródeł tej "ploty".
Oto fragment otrzymanej odpowiedzi: "Niestety, nowy firmware wciąż nie jest dostępny. Jak wynika z zapowiedzi producenta (dosłownie dzisiaj dostałem informację), zaktualizowany firmware (16x DVD+/-R, 8x DVD+RW) ma się pojawić pod koniec przyszłego tygodnia. Proszę o cierpliwość. " Więc co mogę powiedzieć - będzie dobrze :spoko: A jutro inwestuję w tą wypalarę... |
Cytat:
Jak będziesz miał już namiar na nowy biosik to zapodaj link,ok ? Pozdrawiam |
Kolejny cytat z maila na temaat nowego biosu:
"Dodam, że o istnieniu takiego pliku powiadomimy na naszej stronie www. alstor.com.pl oraz na stronie naszej własnej marki www.ardata.pl (produkty oparte na napędachi dyskjach Toshiby). Można założyć, że informacje na ten temat pojawią się również w serwisach zajmujących się tego typu sprzętem: www.cdrinfo.pl itp." Nie ma się więc co obawiać. Będę śledził sprawę a jak coś będzie wiadomo, a cdrinfo.pl nie powiadomi o tym wcześniej to dam znać :mruga: |
Przed zakupem proponuję przeczytać i przeanalizować wyniki.
Prośba o zwrócenie uwagi na metodę zapisu. :taktak: http://club.cdfreaks.com/showthread....shiba+SD-R5372 Pośpiech jest złym doradcą. :) |
[QUOTE=slawekj]Przed zakupem proponuję przeczytać i przeanalizować wyniki.
Prośba o zwrócenie uwagi na metodę zapisu. Pośpiech jest złym doradcą. Cześć hmm.., na co chcesz dokładnie zwrócić uwagę ? Możesz przełożyć na prosty język to co chcesz przekazać, co wg Ciebie jest beee, w czym to przeszkadza w praktyce? Dziękuję Pozdrawiam |
Czy ta nagrywark obsługuje Bitsetting?
|
Cytat:
Pozdrawiam, Marek |
Cytat:
Nie wnikam w trwałość i niezawodność bo jak życie pokazuje to wielka loteria. Nie ma jednakowej płytki. Podobieństwo kończy się na nośniku. Bez możliwości pomiaru błędów TE/FE żadna nagrywarka nie zapisze optymalnie płytki. Oczywiście bądą dobrze nagrane. Ale więcej z przypadku a nie celowo. Toshiba ma strefowy zapis a więc dokonuje rekalibracji lasera nie na całej powierzchni ale wybranych stałych strefach. Płytki są jednak różne i ta metoda zapisu nie zawsze jest skuteczna. Podobny zapis ma również Nec 3500 który testuje. Jakość końcowa znacząco odbiega od BenQ 1620. Dlaczego to już opisałem. I tak jest z każdym napędem. Ja nie odradzam zakupu. Wskazuję tylko technologię zapisu która decyduje o jakości nagrania. :) |
Cytat:
sorry ale nie zgodze sie z toba. |
Cytat:
cytat " to g...no". Każdy napęd wypala jak może najlepiej. Pytanie co zrobić żeby wypalać zawsze dobrze plusy i minusy. To jest prawdziwe wyzwanie dla producentów. O tym przekonał się nie tylko LiteOn. Samo przyspieszanie to nie wszystko. Płytka jest wypalona. Jest czytana. Czyli wszystko w porządku ? Właśnie nie. Nic nie jest dobrze. A testy pokazują. Raz tak raz inaczej. A powinno być zawsze dobrze. I dlatego nowe rozwiązania i oprogramowanie testujące. To że piszę o BenQ to nie dlatego że go mam. To był świadomy wybór od strony metody zapisu i rezultaty są. Równo pali minusy i plusy i do tego DL (dopuszczone do wypalania z określoną prędkością). I o to chodzi. I sprawa błędów Jitter czyli rozsynchronizowanie pitów i landów. To najważniejsze błędy po wypaleniu. Sam się przekonałem wypalając na Litku 1633S płytkę ze zmienioną strategią zapisu. Minimalne błędy PI/PIF. Ale na DVD Player'ze nie do odczytu. Teraz się okazało. Duże błędy Jitter. Jak mało doceniane i nie sprawdzane. To jest klucz do sukcesu. :taktak: Ostateczny wybór należy do Nas. :spoko: :) |
W końcu ktoś nie podniecił się prędkościa zapisu tylko jego jakością i mądrze opisał jakie parametry są ważne w nagrywarce.
Dość ciekawe są wyniki testu w CHIP 12/2004 - nie nazwa decyduje o jakości. Proponuję nie skupiać się na artykule w tej gazecie tylko zdobyć plik w formacie exela gdzie bardzo dokładnie wyszczególnione sa parametry kilkunastu napędów. Jeżeli ktoś będzie zainteresowany to podeślę. Powodzenia. |
Ja jestem bardzo zainteresowany! Odłożyłem zakup wypalary na jakiś czas bo teraz jest na rynku niemałe zamieszanie.
Ostatnio porównywałem kilka napędów pod kątem przydatności dla mojej skromnej osoby (wypalanie szybkie, częściej na niemakowych niż markowych nośnikach, musi czytać co nagrał itp.). Testowane napędy: Lite-On SOHW1633S Toshiba SD-R5372 Pioneer DVR-108 BenQ DW1620 NEC ND3500A. Jak dla mnie wygrał BenQ. Jeśli popełniłem duży błąd, proszę, wyprowadźcie mnie z niego :) A co do pliku z CHIP'a to jak możesz podeślij mi go na maila: zalev@grafik.3d.pl lub arek@zalewski.tk |
Cytat:
A możliwość kompletnego testu przed i po nagraniu to najważniejsze zalety oprogramowania i możliwości tego napędu. Zła decyzja co do nośników. Jeżeli jakość to tylko markowe. Nie muszą być najdroższe. Ale w cenie 3-4 zł - box jest duży wybór dobrych płytek. Wówczas sukces zapewniony. :taktak: :) |
Wszystkie wypowiedzi dają dużo światła, dlatego za nie osobiście dziękuję.
Zostaję przy Toshibie ( Spedpol się spóźnia - dzisiaj powinienem ją mieć :( ) Pozdrawiam |
To może ja jeszcze poczekam??? Tylko ile jeszcze :)
5 nagrywarek które wymieniłem są w ścisłej czołówce tyle że człowiek nie ma kasy na posiadanie wszystkich pięciu więc musi wybrać jedną dostosowaną do swoich potrzeb... A niedługo jeszcze ma wyjść ten nowy NEC 3520 czy jakoś tak... BOSHE! |
Cytat:
|
wiem wiem... Plextory rulez i w ogóle :taktak:
tylko zapomniałem wpomnieć o jednym "szczególe" - nie zamierzam na nagrywarkę wydawać więcej niż 400 zł :help: |
ale jak juz mowimy o nowosciach to tak wspomnialem :)
|
A przewidywane ceny pierwszych palników DVD-R DL ktoś zna???
|
Cytat:
Jedyne nagrywarki 16x to jest NEC i Benek, reszta to starocie na ktore nikt nie zwraca uwagi. Te napedy dlatego wygraly w tescie chipa, bo to byly jedyne 16-tki. Wiec konkurencja byla dla nich bardzo słaba. Nie ma ani porownania ich do Toshiby, ani do Pionka 108, ani do innych 16tek. W sumie test Chipa do niczego sie nie przydaje. Jedyny moral z niego taki, ze lepiej kupic nagrywarke 16x niz wolniejsza :D Bo 60% czy 70% calej punktacji to była punktacja za prędkość :) |
Cytat:
a reszty narazie nie wiadomo. |
Szukajka nie gryzie. Użyj jej zanim zapytasz o coś takiego...
[POST] |
Mam Toshiba SD-R5372 i zauważyłem parę niepokojących rzeczy a mianowicie, z różną predkoscią nagrywa mi płytki 4x, gdzie powinna robić to w około 15min to zdarza się jej 30 min tak jakby przełanczała się w tryb 2x. Nie są to płytki najwyższych lotów bo giga mastery lub dateksy na esperanzach 4x tego nie ma. Poza tym kupiłem TDK 1-8x (2.5zł) i próbowałem nagrać 8x i po 7% nagrywania w przypadku dwóch płyt błąd. Na razie nie próbowałem nagrywać pozostałych z mniejszą predkością. Kumpel miał problem z philipsami ale na liteon. Używam Nero 6.6.0.1 PL i Alcohol 120 1.9.2. Sprawdzałem TDK na obu programach w tym samym miejscu padły 7%.
|
Na razie wypaliłem kilka płyt Platinum DVD+R - speed 8x, po 2.5 zł. Przy nagrywaniu 8x nie zauważyłem błędów, natomiast przy nagrywaniu tych płyt 12x zdarzają się błędy przy weryfikacji. Płytka jest dedykowana do prędkości 8x, więc błędy przy 12x uznałem za rzecz normalną. Chyba będę musiał zrezygnować z prędkości większej niż 8x, albo kupię lepsze płytki. Sęk w tym że przechowuję na dysku ważne dane i trwałość nagrania ma dla mnie podstawowe znaczenie.
Natomiast co mnie zmartwiło to sposób obsługi płytek CDR. Zwłaszcza odczyt płytki z dużą ilością małych plików jest wolny, nagrywarka często bardzo zwalnia odczyt co jest słyszalne przez zmniejszenie "gwizdu". Jedną z płytek CDR odczytuj prawie dwa razy dłużej niż mój napęd CDRW Sony CRX195E1. Miałem nadzieję że obędzie się bez dwóch napędów w kompie, a tak będę musiał mieć nagrywarkę DVD i osobną CD. Ciekawi mnie czy komuś udaje się nagrać Toshibą 5372 płytę CD z overburnem - 800 lub 870 MB ? Ja jeszcze nie próbowałem. |
Widzę, że niestety już pojawiają się w miarę duże problemy, a napęd posiada jeszcze tak niewiele osób...
Ja dalej nie mogę się zdecydować czy Toshiba SD-R5372 czy BenQ DW1620 ??? Jak na razie to wygrywa BenQ, ale co będzie po wypuszczeniu tego firmware'u do Toshiby :cool: ? Wiem, że zaraz zostanę zmieszany z błotem przez "wszystkowiedzących" i dostanę mnóstwo upomnień w stylu "Skorzystaj z funkcji SZUKAJ" ale mam prośbę: Napiszcie co kupilibyście na moim miejscu: BenQ'a czy Toshibę? (@slawekj - ciebie się o zdanie nie pytam bo mimo wszystko stwierdzisz, że BenQ jest lepszy mimo że pewnie nie widziałeś drugiego napędu na oczy a testów w sieci jak na lekarstwo; nie próbuję cię krytykować - stwierdzam tylko fakty :piwo: ) |
To że do Toshiby wypuszczą nowy biosik to jeszcze nic nie znaczy do Benq pewnie też za jakiś czas wypuszczą nowy firmware tak jak i do innych wypalarek - pewnie też. Ale wybór należy tylko do Ciebie. :niepow:
|
Racja. Tyle, że nowy firmware do Toshiby jest już pewny i, jak zapowiada większość szanujących się witryn o wypalaniu, wyciśnie naprawdę wiele z tej nagrywarki.
Nowy firmware do BenQ'a to jedna wielka niewiadoma - większa kompatybilność nośników nie wystarczy. A co z optyką? Może już jest wyciśnięta na maxa i szybciej/lepiej się już na Benku nie da? Niom chyba że poprawią kwestię odczytu RAW-DAO (z tego co słyszałem nie czyta żadnych płytek CD wypalonych tą techniką) i stanie się możliwe łamanie zabezpieczeń SafeDisc wyższych niż 2.9 :) |
Zalev moim skromnym zdaniem oba napędy są dobre. Mogę jedynie coś powiedzieć o toshiba bo ją posiadam i wszystkie problemy dotychczasowe opisałem cztery posty wyrzej. Nagrałem przez miesiąc z 30 płyt i to różnych (datex, giga master, esperanza, sony, platinum, maxmax, sigma ) i ZERO PROBLEMÓW! aż wreszcie nieszczęsny TDK! Uważam że nowe napędy są zazwyczaj niedopracowane, po to są też często te nowe biosy. Producenci płytek, szczególnie tych tanich :) pewnie też nie są bez winy. Pewnie nie ma takiego napedu, który by nie miał zadnych problemów.
|
Cytat:
|
Właśnie przeglądam płytki CD-R które są w moim posiadaniu w poszukiwaniu tego nędznego RAW-DAO. Sprawdzę po kilka płyt z każdego rodzaju (kilka filmów, gier, programów, itp.) i jeśli będą tam płyty RAW to BenQ raczej odpada...
EDIT: No niestety płytki tego typu zajmują dość dużo miejsca w mojej kolekcji co wstępnie eliminuje ten napęd w potyczce z Toshibą. |
[QUOTE=zalev]Widzę, że niestety już pojawiają się w miarę duże problemy, a napęd posiada jeszcze tak niewiele osób...
Ja dalej nie mogę się zdecydować czy Toshiba SD-R5372 czy BenQ DW1620 ??? Hej, zależy co chcesz robić tą palareczką. Jeżeli myślisz o robieniu kopi zapasowych zabezpieczonych gier, programów ( czasami chociażby) to popatrz na to : http://www.clonyxxl.net/moderatori/l...32a719a7ceca8e Wprawdzie nic jeszcze nie powiem na temat mojej Toshiby (dopierow w sobotę ją podłączę - prawdopodobnie ). Później jakiś czas musi mi posłużyć abym mógł obiektywnie się o niej wypowiedzieć.Narazie z tego co wyłowiłem z róznych opisów wynika iż jest to wredna maszynka jeżeli nie chce się zainwestować w lepsze nośniki. Mnie to osobiście nie przeszkadza.Nie interesuje mnie ilość tylko jakość. Pozdrawiam |
Cytat:
|
W sumie to te kilka(naście) płytek nie sprawi większego problemu jeśli zostawię sobie w kompie jeszcze mojego wysłużonego BTC BCE 4012IM do odczytu tego czego nie będzie czytał BenQ.
Toshiba to jak dla mnie jedna wielka niewiadoma. |
A czy wogole ktos ma procz Sławka tego Benka ?
Ja bym za bardzo na opinni jednego uzytkownika nie polegal. Skoro to taki boski naped, to czemu ma problemy z RAW-DAO ? W sumie to chyba kazda gierka w tym trybie byla nagrywana :) Bo przeciez podstawowym trybem w programach do powielania (Alkohol, CDRWin i inne) jest wlasnie RAW-DAO. SAO to jest dobre do nagrywania plikow z dysku przez Nero :) Oczywiscie ze nagrywarka DVD nie bedzie jedynym napedem w kompie. Ale jak sie trafi gierka do skopiowania ? A czasem sie trafia... Z tego co juz wyczytalem Toshiba na "4 owieczki" jesli chodzi o kopiowanie zabezpieczen. Niestety moje napedy (CDRW Plextor oraz DVD Asus) nie maja az takich parametrow. Ledwo co daja sobie rade ze starym Safediskiem 2.0. Wiec oczywiste jest, ze gierki bede zgrywal i nagrywal w nagrywarce DVD ! Nie bedzie to czesto, ale jednak. Poza tym nie rozumiem opinii, ze Beneq ma doskonala jakosc zapisu, a Toshiba nie ma. Skad niby to wiadomo ? Testowal to juz ktos ? To raczej Toshiba jest bardziej znana i doswiadczona firma jesli chodzi o napedy optyczne. A jakis "beneq" - co to wogole za firma, skad ona sie wziela ? Czy ktos rok temu o niej slyszal ? Nie mowie ze to firma zla... ale jakie ona ma doswiadczenie w produkcji napedow optycznych ? Szczegolnie w porownaniu z Toshiba :) I mam nadzieje, ze jeszcze W TYM ROKU zobaczymy na stronie oczekiwany od prawie 2 miesiecy test tego napedu :) Test BenQ tez by sie przydal i Pionieera rowniez. A tu niestety testowane sa prawie same liteony... i jeden NEC :) Juz sie dowiedzialem :) BenQ to byly ACER. Zmienili nazwe tak samo jak LG to byly Goldstar. I slusznie, bo Acer nie kojarzyl sie nigdy z dobra jakoscia. Firme Acer stawialo sie na rowni z innymi koreanskimi koncernami jak Samsung czy Goldstar (teraz LG). Jakos mi sie wierzyc nie chce, ze obecnie Acer (tzn BenQ) taki sie zrobil "king of quality". |
Nero 6.6.0.1 vs Toshiba SD-R5372
Cytat:
Po uruchomieniu Nero Burning Rom wyskakuje mi komunikat : "przeszukiwanie magistrali SCSI oraz IDE proszę czekać..." i tak można sobie czekać i czekać ... Miał ktoś podobny problem? Jakieś lekarstewko? :idea: Przez Nero StartSmart wchodzę i wszystko jest OK.Nagrywarka jest rozpoznawana. System WinXP Pro SP.1 Pozdrawiam |
Witam
jak jest podpięta do płyty?? sama na taśmie?? czy z innym napędem a może aspi jakie... są wgrane??? |
Cytat:
|
Cytat:
To moze najpierw zobacz czy dziala jako samodzielny naped ? A dopiero potem łącz nagrywarki "w pary" :) Zdarza sie ze dyski tarde roznych firm tez sie nie za bardzo lubia... |
Cytat:
|
Jesli tylko w Nero sa problemy to moze wystarczy poczekac na nowa wersje.
A to Nero z netu, czy z plytki dolaczonej do nagrywarki ? Mozliwe ze ta wersja Nero nie "zna" tego napedu ? A inne programy dzialaja ? |
Cytat:
Pozdrawiam |
Dinx sprawdź sterowniki ASPI, to powinno pomóc ;)
|
Cytat:
Pozdrawiam |
|
Tak długo czekałem na testy Toshiby 5327 że musiałem się z nią pożegnać.
Nagrywarka działała pięknie do czasu... aż przestała widzieć płyty CD-RW, nie chciała nagrywać CD-R i sporadycznie gubiła DVD.Oddałem ją do serwisu, ciekawe jak szybko ją naprawią. Kupiełm NEC 3500A i drugą:) Toshibę 5372 (coś musze mieć na święta:)). Porównałem oba i można się załamać ale na niekorzyść NECa. NECuś po nagraniu płyty CD-R 703MB danych nie potrafił jej odczytac już przy 80%. Toshiba za to radziła sobie z ta płytką bardzo lekko i płynnie. Śmieszne. Jak wróci z serwisu moja tosia to na pewno wyrzucę z kompa neca. Coś ostatnio bawię się w testy monitorów LCD i wypalaczy DVD... można się nieco zdziwić.... |
Ja nadal nie mam zaufania ani do NECa ani do Toshiby.
A po tescie Toshiby to juz wogole sie zalamalem :) I nadal nie wiem jaki naped kupic - Benka, Pionka...? |
Hm jak przeczytasz PCWORDA z grudnia jest tam tescik najnowszych nagrywarek to humor Ci się od razu polepszy toshiba jest na 2-3 miejscu***8230;.
|
Cytat:
|
Cytat:
:mruga: |
Cytat:
:) |
Cytat:
:D |
Cytat:
|
Cytat:
Zresztą w ostatnim numerze też się nie popisali. Pal diabli ich koncepcje, ale wysokie miejsce w testach nagrywarek DVD dla Samsunga, o napedach optycznych którego czytałm wiele, ale raczej negatywnych opinii dziwi. No cóż, co kraj to obyczaj. Pozdr. |
Witam
mała informacja po zmianie firmware TU31 na TU53 moja toshiba widzi poprawnie płytki HAWK DVD-R X4 przedtem w ogóle nic nie widziała***8230;. |
a co z czasem rozpoznawania plyt
poprzednio być koło 30sek.? |
oj tak długo było teraz jest raczej okolo 5s(w nero.shrinku, dectrypter...)
|
A toshiba obsługuję zmianę booktype i czy są do tego jakieś programy, bo w necie takowych obsługujących ten napęd nie znalazłem??
|
Cytat:
Przypomne coś mojego z komentarzy, bo nikt nie potwierdził, ani nie zaprzeczył: Firmware TU53, Nero 6.6.0.3 Zauważone "kwiatki" 1) TDK DVD+RW 1-4x więcej danych tutaj Nie można wypalać szybciej niż 2.4x 2) Creation DVD-RW (ver. 1.1) 2x Certified aka Optodisc Technology Corp., OPTODISCW002 Płyta po nagraniu nie jest odczytywalna w jakimkolwiek DVD, łącznie z samą nagrywarką 3) Hawk DVD-R x4 (opisany na początku posta) aka Monarch Photonics Corp, ENGAGE 01 Nero podaje, że można wypalać x4, ale faktyczny zapis trwa dwa razy dłużej Oczywiście zdaję sobie sprawę, że nośniki 2 i 3 to siary jakich mało i wstyd tym karmić jakąkolwiek nagrywarke, ale fakt jest faktem. Nośnik, który do tej pory nie sprawiał mi jakichkolwiek problemów to Verbatim DVD-R DataLifePlus 4x certified aka Mitsubishi Chemical Corp, MMC 01RG20 DVD Decrypter 3.5.1.0 nie mógł osiągnąć większej prędkości ripowania niż x4 (niezależnie czy napęd został nakarmiony oryginalnym tłokiem 4-ro czy 9-cio gigowym). Jak to się ma do deklaracji producenta o zdjętym rip-locku? Napiszcie proszę czy to tylko ja mam takiego pecha, czy ten napęd to faktycznie taka porażka? |
Witam
ta TDK DVD+RW u mnie wypaliła 4X, do tej pory mialem tylko problem z tym HAWkiem(do czasu zmiany na TU53) jak narazie bez problemu u mnie to:DVD-R(PROSTORE)4X.DVD-R(+R)PLATINUM 8X,TDK-R(+R) 1-8X,DVD+R(VAKOSS) 1-8X pali u mnie 12x;DVD+R(DYSAN) 1-2.4X:DVD-R(VERBATIM)4X;z RW u mnie bez problemu OMEGA DVD+(-)RW 4X i 2,4X:DVD+RW MINT 4X:tylko tak kupiona EMTEC DVD+RW 1-4X z Certified pali u mnie tylko2,4X. Jesli chodzi o ripowanie na DVD D...to umnie 7-9X z ostaniej chwili DVD-R(IMATION??) 4X tez bez problemu |
Chłopaki, czy ktoś z Was ma bios do Toshiby SD-R5372 B bulk w pliku BIN. Szukałem po całym Necie i nic. Chodzi o wersję TU53, ale TU31 też moze być, ewentualnie, czy ktoś ma soft do przeróbki tego biosu Toshiby z exe na bin. Sprawa GARDŁOWA.
Pozdr. |
|
Taki to ja też mam. Sęk w tym, ze jak go wgrałem to napęd siadł, nie reaguje na komendy, a dida miga na zielono i system go widzi, jako TS H552A - jak spawarę Samsunga. No i potrzebny mi bios w formacie BIN, exe nie chce działać, a z BINa to jakoś spróbuję reanimować napęd.
Pozdr. |
Madmax podpinam sie pod prozbe o biosik do 5372 ale woalal bym TU31 bo flashowanie do 53 przeszlo bez problemowo ale dziwnie sie zachowuje od tego momentu zamraza na kilka minut system po wlozeniu/wyjeciu plyty a przy wypalaniu staje na 5% przy Lead-out ... coraz bardziej wqrwia mnie ta nagrywara a 4 owieczek jakos nie widzialem ani na starym ani na nowym biosie ;/
|
To mój pierwszy post na tym forum, więc na początek się przywitam - Dzień dobry :)
Choć na forum jestem obecny od jakiegoś już czasu to dotąd tylko jako "czytacz", dziś debiucik jako "pisarz". Po wielu dniach czytania testów (i czekania na CDRinfo-wy test :) ) i przymierzania się przed chwilą zakupiłem tytułową nagrywarkę w Proline Katowice www.proline.pl. Bios to TU-31, a napęd jest z grudnia. Z dyskusji i testów wyłonił się problem odpowiedniego doboru płyt do w/w napędu. W związku z tym moje pytanie do osób posiadających tą Toshibę - napiszcie jakich płyt używacie, a które lepiej omijać z daleka (nie chodzi mi że np. wszystkie Mediastore są do kitu, tylko o konkretne nośniki). Wiem że jedna seria może być robiona w jednym zakładzie, a druga w innym, ale zawsze jest to jakaś informacja, ktora może być pomocna i pozwoli zaoszczędzić złotóweczki. Chodzi zarówno o płyty DVD+-R/RW (DL) jak i o CD-R/RW Ja mam obecnie do dyspozycji płyty TDK DVD+R 4x takie jak na obrazku http://www.arcomp.com.pl/index.php?p...3&details=3568 sprawdzę w ciągu kilku dni jak się nagrywają i napiszę. Pozdrawiam Korzystając ze zbliżającego się Nowego Roku życzę wszystkim udanego wypalania i ani jednej zniszczonej płyty (no i wypalarki oczywiście) :) |
Cytat:
Zanim zrobilem nieszczesny Update do TU51 palila na wyszstkim bez problemu nawet TEAC W552E nie palil dobrze na tych plytach z max predkoscia ale po updacie cos sie zwalilo i albo zrobila sie cholernie wybredna co do nosnikow albo wogole ten bios nei jest wskazany do tego konkretnego modelu SD-R5372. poporstu nie moge nic odczytac ani zapisac bo poprostu naped sie wiesza np stoi na 5% lead-out a jak zostawilem dzisiaj do rana az doszla do 9% i nadal stala pozatym strasznie lubi freezowac system ;/ wczesniej na TU31 nei bylo takich problemow takze POMYSLCIE ZANIM ZROBICIE FLASHOWANIE DO TU53 CZY WARTO .... |
Toshiba SD-R5372B - twoje doświadczenia
Jako że mało na forum jest tematów dotyczących tego napędu (aż tak bezawaryjny?:) ) chciałem prosić użytkowników powyższego o wypowiedzenie sie o tej nagrywarce. Sam zamówiłem za około 300zł wybierając pomiędzy wszystkim o czym się tu pisze, pomiędzy liteonami, Beńkami itp itd.
Prosił bym o rzeczowe opisy doświadczeń z tą nagrywarką które wynikają z samego napędu a nie błędów użytkownika czy też jego flustracji bo nagrywarka mu nie chce nagrywać na największym szajsie jaki jest na rynku. Ja sam napędu mam zamiar używać do zrzucania danych z dysku, nagrywania płyt audio, dvd , lecz nie z przeznaczeniem do odtwarzaczy stacjonarnychgłownie dane, projekty.... Na Bechmarku znalazłem jeden komentarz dotyczący tego napędu oto on: "Kilka dni temu wymieniłem Toshibę SD-R5272 na SD-R5372. Oprócz większych prędkości nagrywania i obsługi DL R9 w/w niewiele się różnią. W SD-R5372 mechanizm wysuwania szuflady działa bardziej miękko dla tak jak np. w LG CED-8120B. Jedyny problem jaki zauważyłem to taki, że płytki TDK DVD+RW 4x są rozpoznawane jako 2,4x i nie można wybrać większej prędkości, w SD-R5272 takie błędu nie było. Czekam na najnowszy firmware którego jeszcze nie ma. Ogólnie nagrywarka doskonale radzi sobie z porysowanymi płytkami, zaskakuje niezwykle cichą pracą, nawet przy nagrywaniu CD-R z prędkością 48x. Z nagrywaniem też nie ma problemów, ale jakość zależy w dużej mierze od płytek (głównie DVD+/-RW). Jeśli kogoś stać na Toshibę to zazwyczaj stać i na dobre płytki. Polecam" pozdrawiam :spoko: |
Zalecam ostrożność z aktaulizacją biosu. U mnie coś poszło nie tak (mimo, że prąd cały czas był, a i flashowałem inne napędy wiele razy) i kaplica. W sieci nie ma biosów do tego napędu w formacie BIN i żadne MTkFlash nie pomoże, trzeba odstawić do serwisu, gdzie obiecali wymienić płytę główną od napędu.
Do czasu spopularyzowania napędu i powstania odpowiedniego oprogramowania (podobnego, jak w LiteOnach) z flashowaniem ostrożnie. Pozdr. |
witam
<picasso> napewno czytałeś na forum wszystkie posty na temat T5372, u mnie super nagrywa wszystkie płytki nawet te nie markowe, zero problemów nawet po zmianie biosu, czy problem z rozpoznaniem prędkości jakiejś płytki jest poważnym PROBLEMEM w nagraniu DVD, każdy chwali SWOJE... |
madmax2 - własnie na dysku mam przygotowany ten bios ale w takim razie daruję sobie narazie aktualizacje jak już dostanę to nagrywarke w łapki, mam ją mieć w tygodniu. Poczekam jeszcze co z tymi ich biosami wyniknie.
darantus - dokładnie, szukałem na jej temat wszelkich informacji łacznie z listami dyskusyjnymi na googlach i raczej z tego co znalazłem ludzie chwalili ten napęd a i ostrej krytyki tutaj na forum za bardzo nie widziałem poza nielicznymi dotyczącymi nośnikówale myśle że na tle tego co tu czytam odnośnie innych napędów to jest i tak nieźle. pozdrawiam |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:27. |