![]() |
Esperanza DVD+R z Geant - Ostrzeżenie!
Postanowiłem skreślić kilka zdań na temat tych Esper
Są akurat w promocji w marketach Geant Cake 10szt DVD+R za 12.99zł Na początku byłem także pod wielkim wrażeniem ich jakości Zwłaszcza, że są od AML - a ich cena w stosunku do jakości jest rewelacyjna :taktak: Ale ... No właśnie! Ale ... Zauważyłem, że kolejne dokupowane paczki nie są już tak dobre jak te pierwsze System? Stery? ASPI? Optyka? Bardzo się :zly: Bo co mogło się stać? Może płytki? Ale czy na pewno?? Źródło to samo, producent ten sam ... Obejrzałem jednak dokładnie płytki I ..... Płytki różnią się oznaczeniem! :O Na wewnętrznym pierścieniu płytki: IFPI FW05 - palą się najlepiej, IFPI FW06 - troszkę gorzej Są też FW03, FW07 - tych nie próbowałem Ale najgorsza kicha to IFPI FW99 :\ Straszliwie skopane początki - chociaż potem już z górki :| Najgorsze jest to - że cake jest zafoliowany Nie ma możliwości sprawdzenia tego bez zerwania folii :> Pudełka, kolorystyka, nadruki - są te same Acha! Płyty IFPI FW99 mają po stronie zapisywalnej na ciemno-niebieskim pierścieniu blisko otworu oznaczenie: DVD+R 4L151 Natomiast te lepsze IFPI FW05, FW06 oznaczenie typu: DVD+R 4X 4.7GB 3O062 Jeżeli możecie - sprawdźcie to u siebie Czy te spostrzeżenia się potwierdzają :idea: |
ty moj GURU
dzieki ci o wieli szpecjalisto :piwo: P.S i tak pale na verbach, ale... moze przerzuce sie na Platinumy +R 8x |
Ilość załączników: 1
Esperanza DVD+R x4 burn x4 2500A 107v2b5
IFPI FW05 |
Esperanza DVD+R x4 burn x8 2500A 107v2b5
IFPI FW05 |
Esperanza DVD+R x4 burn x4 2500A 107v2b5
IFPI FW99 |
no jak dla mnie to nie tak zle, jak na "MARKOWE" plytki ;)
|
Esperanza DVD+R x4 burn x4 2500A@2510A 2F8b2 Quikee
IFPI FW99 |
IFPI FW99 |
Cytat:
Cytat:
Prawda? :czytaj: |
no ba ...
cza-to-wnia, ale wykresy juz byly ;p |
Ja kupilem jakies 3 tyg temu 150 szt tych esper w speed'zie i sa te lepsze, czyli FW05. Vizzard czy moglbys zrobic tescik takiej esperki nagranej x4 na 2500A@2510A 2F8b2 Quikee? Jestem ciekaw jak wypadnie w porownaniu do x4 na 2500A 107v2b5.
|
VIZZARD, ja probowalem te esperki IFPI FW07. wykresy sa tutaj:
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=41797&page=3 posty: 38,39,41,43 |
Cytat:
Właśnie ze względu na twoje posty i na wykresy wszcząłem ten temat Z ciekawości i ku przestrodze :D Chciałem potwierdzić czy te oznaczenia są coś warte i czy są powtarzalne Okazuje się jednak, że tak :tak!: A twoje wykresy są całkiem ładne jak na taki nośnik :spoko: |
Ja mam FW98 i jest spoko.
|
Ja na Necu palę te same płyty i bez problemów. Wykresów z kprobe nie mam ale wszystkie dobrze sie czytają i w nero cdspeed wykresy sa gładkie.
|
IFPI FW05 |
THX za wykresik!
Czyli espka spalona na 107v2b5 wyglada ladniej od tej z fw od Quikee'go. Ale musze powiedziec ze i tak obie sa ladnie wypalone. Musze dorwac gdzies jakiegos litka i zrobic kilka testow (z ciekawosci - nie wierze KProbe;)) |
@vizzard ale z ciebie szerlok :spoko:
ciekawe niby te same plytki a jakies takie inne od po zostalych w caku niepowiem ciekawe :D |
no to ja sie podepne pod temat kupilem dzisiaj z ciekawosci i ze wzgledow ekonomicznych - plytki dla klientow :)
Esperanze DVD+R x4 szpula 10 (ale chyba to jakas nowa seria poniewaz mam najnowszy bios VS0E i naped nie identyfikuje plytki) a plytki pala sie wysmienicie z predkoscia x4 :) na plycie nie ma zadnych oznaczen takich co VIZZARD poda tylko jest wytloczone "DVD+R 4X 3D171" i jestem pod duzym wrazeniem tych plytek patrzac ze cena za sztuke to 1.30:) nagralem ich dzisiaj 12 sztuk i testuje losowo 3 sztuki ze wszystkich zaraz dolacze kolejne 2 wykresy tylko zrobie :) A jeszcze dodam plytki nie kupowane w zadnym markecie :) tylko tam gdzie zawsze kupuje :) |
2 plytka zaraz wylosuje 3 :)
|
i 3 plytka tym razem nie z filmem lecz z gra zajmujaca 3,93GB
:) |
z espera to juz tak jest ... "jest jak pudełko czekoladek, nigdy nie wiesz co dostaniesz"
w paczce 500szt (szpindle zafoliowane 5x100) pytek do nadruku w szpindlu sa gsc001 i gsc002 ... misz masz ogolnie pala sie superowo - nie mam z nimi problemu - odczyt na 'speed' wzorcowy raz mi sie tylko zadrzyla "pajda" okolo 25 sztuk ze szpindla na ktora moglem nagrac tylko 3gb ... powyzej sralnik - bledy, bledy, bledy .... teraz powiedzmy ze jakis lolek kupuje np. na gieldzie z takiego szpindla plytki i trafia mu sie taka "pajdka" ok 25 pieciu plytek ... sux wejdzie na forum i zacznie pisac ... i ma racje esperanza "jest jak pudełko czekoladek, nigdy nie wiesz co dostaniesz" |
na prosbe slawka plytka nr 2 puszczona jeszcze raz w KProbe ale z ustawieniami 8/8
:) |
a teraz identyfikacja z dvd infopro :>
nie wiem co sadzic o tym bo plytka ma taki sam identyfikator i oznaczenie na pierscieniu co ta http://www.cdmake.net/news/view.asp?id=425. |
Ale cholera wie co tam pisza ... Moze pisza ze wlasnie pojawily sie jakies podroby :D
|
Cytat:
i u nich bylo by cos takiego - nie sadze |
dzisiaj odwiedzilem geanta i kupilem na probe 10 szt dvd-r i 20 szt dvd+r, wszystkie od esperanzy :)
jezeli chodzi o dvd-r, to masakra. "dobrze" pala sie tylko x4, jak sprobowalem palic x2, to PI przekraczalo 350 i plytka leciala do kosza, nie odczytywala sie do konca na combo liteona sohc-5232k. przykladowy wykres DVD-R x4 palona x4 na 832S VS0E a dvd+r to znowu cos innego. mam to samo co turboni. brak tych oznaczen na obreczy, ktore dostrzegl wizzard, lecz juz na fioletowej czesci, zaraz przed miejscem na kalibracje widze cos takiego: DVD+R 4x 3D171. plytka nie jest rozpoznawana przez bios VS0E. nie sprawdzalem jeszcze jak sie wypalaja. najpierw musze skonczyc te !@#$% minusy. pozdrawiam ;) |
Cytat:
Płyty nowej generacji! Kupować dużo, dużo! :taktak: Przy tysiącu sztuk rabaty! Do każdego cake'a 100 koszulka Mitsubishi gratis! :czytaj: Do wygrania Mitsubishi Pajero i wycieczka w góry! :ja_chce: |
U mnie IFPI FW07 na PIONEER 108 chodzi bez problemu :cool:
Jeżeli chodzi o wszystkie płyty w marketach typu Geant i inne... to sprawa jest od dawna znana. Trafiaja tam płyty które nie przeszły testów po produkcji. Oczywiście nie oznacza to, że taka płyta jest do bani, można na niej nagrać, ALE... Rachunek jest bardzo prosty. Zostaje wyprodukowana partia X płyt firmy XYZ. Związane może to być z błędami zawartości chemicznej warstw płyty, itp. Wiadomo, że partia taka idzie w tys. sztuk. Po testach okazuje się że płyty mogą sprawiać problemy. Procedura w takim wypadku jest taka by partia została zniszczona!!! Jednak zamiast tego na lewo wyprowadza sie do zniszczenia a po drodze za śmieszne pieniądze sprzedaje do jakiejś sieci handlowej. Wszyscy są zadowoleni, producent pozbył sie (niby zniszczył) towar, market daje niską cene, a klienci nabywają. Wszyscy są zadowoleni, nawet klient na początku!!! Scenariusz oczywiście może byc inny, ale początek i koniec jest taki sam. Wadliwy towar w super cenach często trafia do marketów. Wstawia sie go do gazetek reklamowych, klient przychodzi a oprocz wadliwego towaru kupi 100 innych. Nawet jak go zareklamuje i dostanie swoje pieniądze to i tak market odnosi sukces bo mięso przyszło po zakupy!!! (mięso to klient)!!! Co o tym sądzicie??? |
te góry to nie to że wycieczka, tu chyba chodzi o wykresy w kprobe ||
|
Cytat:
No trafiłeś tę samą partię co Turboni! :taktak: Powinny ci się pięknie palić :ognicho: Zapodaj potem jakiś wykres :czytaj: No i gdzie ten Geant? :szybksex: |
Cytat:
"Plusy" jeszcze przed tobą :> |
Cytat:
|
witam chlopaki!!! wlasnie wracam z gór :(
cos mi sie wydaje, ze to WIZZARD wykrakal :haha: jak widac cake cake'owi nie rowny, pierwsza z gory i taka sobie. |
i znowy espa taka sama jak poprzednie wypalona jakies 2 godzinki temu ale chcialem zobaczyc jak pali sie x2,4 :)
wiec narazie lepiej pali sie w x4 a zobacze jeszcze jak bedzie sie palic x8 :) |
Turboni, z takim szczesciem do esperanzy, to powinienes w totolotka zaczac grac ;)
|
Cytat:
Ja mówiłem o wycieczce :jeep: A o wykresach krakałeś ty! :taktak: :D |
Cytat:
tylko dokladam do tego interesu :) |
Witam wszystkich ostatnio rowniez zakupilem esperki posiadam litka 451@832s zauwazylem dziwna sprawe .
Plyty DVD-r pala sie niezle,tylko na koncu jest duzo bledow,a co do DVD+r "FW005" to wypalila sie niezle ale!!!! chcialem zrobic z niej DVD_rom-a sprawdzajac wypalke w kpprobe niby wsio bylo oki ladne wykresy i nagle zaczely sie sypac bledy "error" hm dziwne ale to jzu po zaladoaniu do 100% danych z plyty zatrzymalem to na 555 bledach ,o co tu wogule chodzi. pozdrawiam was |
No to Turboni znowu najlepszy :buu:
Esperanza DVD+R x4 [001] burn x4 832VS0B(Liteon) Kupiona Geant |
staram sie :D
|
przetestowałem pare dni temu IFPI FW93 [z geanta oczywiście] - tzn. wtedy sądziłem, że to zwykła esperka [to oznaczenie na prawdę tam jest, tylko wręcz mikroskopijne :P], wyniki zobaczcie sami:
http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=13259&stc=1 jutro skocze do sklepu, może uda mi się dorwać niepakowane na sztuki, wtedy poszukam innych numerów :) |
Cytat:
Bo też to dostrzegłem :jezyk: Ale nie to jest ważne Ta Espera co powyżej dałem wykres To IFPI LN93 :czytaj: @Turboni! Możesz sprawdzić jakie oznaczenia masz u siebie? BTW Cytat:
Ale jak klienci folię rozszarpią :> |
jest cos ale chyba musze wziac jakies szklo powiekszajace bo to jest mikroskopijne jak je znajde to napisze co na nich pisze :)
|
Cytat:
No i co z tą lupką? :idea: |
no nie mialem czasu jej poszukac :)
ale dzisiaj bedzie :D Edit: IFPI LN93 |
Cytat:
No, ale różnica w jakości palników :smutny: Co Gold Edition to Gold Edition :D |
Ilość załączników: 3
To wykresy esperanzek kupionych w REAL.Brak na nich jakich kolwiek oznaczeń,nawet pod lupą.Zaczołem zmieniać nawet biosy bo myslałem że to ich wina.A tu kupa.DVD-R w wydaniu esperanza jest do niczego.Może to i podróba.Nie mam pojecia.Ale wiem że wiecej ich nie kupie. :nie:
|
no to odkopie temat :)
wlasnie wypalilem 4 espy dvd+r x4 w winoncd6 :) 1. |
2.
|
3.
|
4.
|
no niezle, jak na 93, czyzby taka roznica miedzy 832 a 1653?
|
no nie wiem ja na swoj palnik zlego slowa powiedziec nie moge :)
tylko dl moglby palic lepiej - chodzi o platinium i traxdate (2 warstwe) bo verbatima idealnie pali, ale sie i tak czytaja wszedzie :) |
@Turboni!
Jak ja ci zazdroszczę :zly: Te twoje wykresy robią wrażenie :spoko: Ale przecież co ja gadam :idea: kProbe i tak kłamie, więc moja Espera na pewno i tak jest lepiej wypalona ^_^ Esperanza DVD+R x4 LN93 burn x4 832VS0B(Liteon) |
O ! wykresiki znów w modzie !
Ładne są, i w ogóle życie jest piękne ! Mam nowy system i internet ! |
Cytat:
Że można po nim spokojnie jeździć czołgiem :mruga: |
czyli jest mocno szerokie :)
|
Cytat:
|
Cytat:
|
No ja sobie ostatnio kupiłem te espery z oznaczeniem 3d171, wypaliłem, czyta normalnie, no ale mam LG i nie mam jak zrobić testu(tych wykresów), bo pisze że moja nagrywarka(4160B) nie obsługuje tej finkcji. Da sie to jakoś obejść albo jest jakiś inny program??? do tego??, bo zamierzam kupić większą ilość tych płytek i nie chce kupować w ciemno.
A co do oznaczeń to ja mam nawet komfortową sytuacje bo moge sobie sprawdzić oznaczenia każdej płytki jaką kupię, jest dużo ekspedientów to luz. |
a w nero cd/dvd speed jest w ktorejs zakladce sprawdz jakosc dysku tez nie idzie - zobacz
|
Cytat:
Jedyne co można zrobić to test transferu w NeroCD/DVD Speed :taktak: |
A to kolejna geantowa Esperanza - tym razem ze zmieniona strategią zapisu :>
Esperanza DVD+R x4 [001] LN93 burn x4 832VS0B+(Liteon) |
no zaczynasz mnie gonic z wynikami :)
edit: a zmien bios na VS0E :> |
Cytat:
A z VS0E spróbuję :mruga: |
No i tak jak się spodziewałem :blee:
Esperanza DVD+R x4 [001] LN93 burn x4 832VS0E(Liteon) |
Cytat:
|
Cytat:
Czyli wszystko OK? :> Ciekawe tylko czy będzie to po 100, 200 czy 300 płytkach :idea: :mruga: |
Geantowa Esperanza DVD+R x4 [001] LN93 burn x4 2500A107v2b5
|
Nooo... Vizzard! Jak ladnie nagrana espka:) I to na Nec'u;)
Gratuluje!!!:piwo: A kiedy litek sie rozpali na tyle zeby tak ladnie wypalac te plyteczki :glaszcze: :spoko: |
Cytat:
|
Cytat:
Może z następnym biosem :> Mój egzemplarz Litka niestety odbiega od tych najlepiej palących :mruga: |
nagralem wczoraj 12 plytek espa dvd+r
2 pierwsze to ze starych zapasow a reszta to z nowej paczki wczoraj kupiona ale tylko 4 przetestowalem bo mi sie wiecej nie chcialo :) 1. |
2.
|
3.
|
4.
|
5.
|
6.
|
Jak za taką cenę to rewelka :spoko:
Przynajmniej w paczce równo :D |
zawsze kupowalem esperanze wszystko bylo ok ,a teraz kilka plyt stanelo mi w miejscu jak sie okazalo po ogladniecu tego topicu maja symbol dokladnie taki o jakim mowi Vizzar
|
Cytat:
ale internet stary, cieszyłem się że go znowu mam , bo zcinałem drzewo mi się jakoś kable zerwały :blee: i znowu połączenia ze światem nie miałem. Chwilowo nie mam czasu ale jak ostatnio robiłem zakupy to dostałem do przetestowania taki wynalazek jak "TechMaster" (DVD-R) , ciekawa jest cena 60gr. Narazie nie mam czasu ale kuzyn ostatnio dokonał zakupu 1633 więc , bedziem testować na całego ! :piwo: |
Cytat:
gdzie byles jak cie nie bylo :> przegapiles troche fajnych sytuacji :( |
Cytat:
|
a tak :piwo: to sie milo przy kompie popija :D
|
Cytat:
no juz sie martwilismy o ciebie :piwo: |
Cytat:
Czy na jakąś wojnę nie pojechałeś :jeep: Albo na jakąś minę nie wjechałeś ( czyt. krowi placek :> ) No to co by nie zapomnieć :piwo: |
Esperanza DVD+R x4 [001] LN93 burn x4 2500A107v2b5
|
Esperanza DVD+R x4 [001] LN93 burn x4 832VS0B(Liteon)
|
Esperanza DVD+R x4 [001] LN93 burn x4 832CG3E
|
vizzard eksperymentujesz widze :)
|
ladnie @vizzard jak w laboratorium:D
|
Cytat:
Cytat:
Ciekawi mnie to, że takie same biosy na takich samych napędach Tak różnie się zachowują :idea: Przy okazji widoczne porównanie biosów Jak palę - to mój taki wkład w tematykę forum :taktak: Zostawiam trochę dla pytających: "Jaki bios?" I maskuję czaterskie i off-topicowe posty :> :mruga: |
dobrze ze nie jaki palnik :D
|
za to panowie :piwo:
|
no pewnie ze :piwo: kiedys trzeba :D
|
Czyli duży plus dla :piwo:
:mruga: |
A oto moje wypalanie na litku 451@832s
Plyta esperka dvd+r x4 Model : 1-0-0-0 LITE-ON DVDRW SOHW-832S VS0A Płyta : DVD+R , AML001 [AML Technology] Prędkość : Max Suma bloków ECC (PI/PIF) : 8/1 Zeskanowany zakres : 0 - 2290706 Sampling count : 106503 Błędów : 0 PI Maksymalnie : 454 PI Średnio : 171,30 PI Suma : 2850779 PIF Maksymalnie : 208 PIF Średnio : 30,33 PIF Suma : 504492 Wlaczony byl book type pozdrawiam all |
Cytat:
IFPI ____? ??? I przy testowaniu prędkość z Max zmniejsz na x4 :taktak: |
IFPI FW05
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:07. |