![]() |
a ja nie wiem ile mam teraz za oknem i prawde mowiac, nic mnie to nie obchodzi :P
|
Ilość załączników: 1
A u mnie (Kujawsko-Pomorskie) jest tak.Zrywam sobie brzoskwinki i zajadam. :serdusz:
|
Cytat:
W Poznaniu również około 0 stopni Tylko jak zobaczyłem prognozę, że za 2-3 dni znów ma być w nocy - 20 :smutny: :smutny: :smutny: ro29 |
u mnie aktualnie okolo 0*C i wszystko sie topi..
wszedzie woda, ble :| pozdro ;) |
Cytat:
ale rzeczywiscie sa niesamowite |
Witam !
Cytat:
Pozdrawiam ro29 P.S. A w Poznaniu znów mroźna noc się szykuje - już jest -12 za oknem :smutny: |
Cytat:
zycze ciepla:) |
Witam !
Cytat:
A niestety - wydawało się, że to już po mrozach - a to jednak nie - w Poznaniu za oknem mam już .. - 11 !! Chyba znów noc będzie mroźna :smutny: Pozdrawiam ciepło !! ro29 |
całkiem w normie - 15 potem będzie -19 - bryka rano odpali na ultimate dieslu :)
|
Cytat:
|
oj już dzisiaj było ciepełko
rano -18 a obecnie -9 czyżby już po zimie?? |
Cytat:
niektórzy podobno mają jakieś takie wyprowadzenia od przyłącza, aby podłączyć spawarkę bez rozkopywania ja nie jestem podłączony do wodociągu, bo nie chcę - mam swoją studnię i to bezpośrednio pod poziomem domu - teraz widzę, że to dobre jest |
Noc była zimna, ale rano jakoś w miarę. Chyba 10-11 stopni.... Nic takiego. Auto odpaliło od razu.
P.S. Spirytusu musiałem użyć, bo denaturatu nie miałem. |
Cytat:
|
@radosio:
Widziałem tego pana z artykułu - mieszkam w Klimontowie. Strach pomyśleć co będzie jak temperatura spadnie w okolice 50 lub niżej. Żal mi tego człowieka, ale on sam nie chce aby mu bezinteresownie pomóc. Taki wybrał swój los. |
Cytat:
to jednak człowiek jest twardszy niż stal oj podziwiać tych panów :respect: |
Cytat:
|
Cytat:
|
Twardziele
nie dla wszystkich zima jest, aż tak sroga. proponuje ten artykuł :|
|
... no, w Krakowie dzisiejsza noc była upalna, całe -18 stopni termometr pokazał.
|
Cytat:
|
Krosno -27 we wtorek :) bleee źimno
|
Cytat:
|
w sobote mamy bic z cala polska rekord zimna :D nie wiem czy to powod do dumy czy zmartwien (joke!) ale ja kibicuje jamajce :P
|
u mnie znów ok -30 ;(
kiedy to się skończy ? |
znaczace ocieplenie - na moim wywiejewie - 15 jak wstalem :D
generalnie - i tak zimno :D |
Cytat:
Gość zobaczył tego accespointa i stwierdził, że już 2 takie dostał, bo zamarzły :D Ale mój leży sobie ładnie koło komputerka, temperaturka ok. 20 stopni, więc nic mu nie grozi || |
-17 :D czyli ocieplenie... czas zdjąć kurtkę :) (drugą) ;)
|
To przestaje być zabawne (( .Auto od paru dni jest unieruchomione (( ,akumulatory wykupione (( ,węgiel prawie cały spalony (( ,odmroziłem sobie palec u nogi(lekko) (( ,lodowisko(jezioro)zasypane śniegiem , że jeździć na łyżwach nie mogę (( ...Ja się tak nie bawię :nie:
|
A teraz będzie kryptoreklama:
Mój AccessPoint (tryb Client antena -> LAN) pracuje podwieszony pod dachem, za cienką szybą, są tam -23 stopnie. W instrukcji napisali, że minimum to zero stopni - to jest sprzęt pokojowy Na wszelki wypadek rozgrzewam go mułkiem :) Ten sprzęt to Lantech WL-790, polecam. |
Cytat:
Zgadzam się z Tobą @Ormianin - o tych mrozach ładnie się mówi i sobie żartuje - ale jak się pomyśli jakie to koszty idą - i jakie problemy mogą stworzyć (oprócz tego co napisałeś - to chociażby z samochodem :smutny:, a także z faktem, że może być wkrótce bardzo ślisko ponoć ), to tylko płakać się chce. Ja np. mam teraz w pokoju + 22 - ale kaloryfer był prawie cały dzień na max (teraz przykręciłem) - a te kreski na tym podzielniku w ostatnich dniach zaczęły ubywać zdecydowanie szybciej ... Cytat:
ro29 |
cholera, musze wkoncu troche popiolu po pokoju sypnac, bo normalnie strach chodzic po tym zasranym lodzie he he
|
Witam !
Poznań - za oknem w kuchni tylko ;) ...- 13 Oczywiście po ostatnich wielkich mrozach to już niewielka różnica - i tak wszystko jest zmarznięte strasznie - a jak jest poniżej - 10 to i tak jest fatalnie ... Kiedy się wreszcie ociepli ?? :smutny: ro29 |
przeszedlem szybki kurs przeczyszczania instalacji gazowej....u babci leci gaz z woda.....
|
Zaraz idę przepalić samochód, potem wyciągnąć akumulator. Może rano DIESEL zapali. Dzisiaj rano podgrzałem z kumplem lutlampą silnik i pomogło.
|
Cytat:
mogłeś dolać denaturatu |
Moj komentarz do tej sprawy jest nastepujacy-od soboty nie wychodze z domu,nawet na krok a powinienem codziennie.Troche nudnawo wiec jutro chociaz sie przejde do miejsca w ktorym zdobywa sie wiedze :)
|
ja już dość mam mrozu dzisiaj ledwo mi się udało odpalić mego diessla służbowego
a na dodatak po sprawdzeniu okazało się,że dwie świece żarowe nie grzeją i trzeba było wymienić zobaczymy jak jutro odpali obecnie - 16 za oknem |
Cytat:
|
Cytat:
- lubie mrozy wiec to tym bardziej odpada - tego tez bym nie powiedzial :P a tak wogole mowilem o drinku na rozgrzanie - no ale glodnemu chleb na mysli.... :P |
Cytat:
ma ktos pomysl na nude??a w takie zimno na spacer nie pojde. po za sprzataniem i jedzeniem??? |
Krowa która dużo ryczy, mało mleka daje ||
|
Cytat:
edit: a za daleko mam a za zimno jest a jestem za mlody:) |
jak zmarzniesz to zawsze moge pomoc ci sie rozgrzac :D
|
nie wiem jaka jest temperatura, ale nie jest tragicznie wyszlam na dwor:) i zabardzo nie zmarzlam
|
Cytat:
zreszta! Przeciez sam pisales ze masz ochote na takie super syberyskie mrozy, wiec co tam dla Ciebie kanel antenowy :nie: |
- 23 :|
|
Nadal nie wiem jaka temperatura bo termometr niewidoczny za zamarzniętą szybą. Cinquecento 700 odpala. Do benzyny wlałem nieco spirytusu. Uszczelki posmarowane. Odpala za 3 razem, ale nie kręci słabo tylko dość energicznie.
|
Mam pytanie ,może głupie ale zapytam !
Czy kabel antenowy do TV może zamarznąc w temp -30 stopni ? |
Cytat:
|
w moim przypadku to wina paliwa, które zatyka filtr. (zamiast diesla zsiadłe mleko)
podmuchałem ciepłym powietrzem i odpalił. chodzi nierówno, ale za chwilę może mu przejdzie jak się zagrzeje... |
-24, 6.40 rano... Toyotka odpaliła :D
|
Masz rację ja też mam megankę pali jak smok ,ale prowadzi się dobrze (kombi)
|
na razie nie zapalił :klnie:
było -26 a teraz -25 może odpali ??? :'( ****a ten samochód musi zapalić.... (( |
23 ponizej jak wstalem
ja p. jak zimno! |
A u mnie rano -30 gradusów
Ale kalesonki noszę bo moje dziewcze powiedziało abym dbał o klejnoty rodzinne ;) Trzymajmy się ciepło, bo wczoraj gazeta.pl podała że na ten weekend przewidują -45 ;) |
U mnie za oknem -21 stopni ||
Rano prądu nie było :) Mój Lanos również dzielnie znosi mrozy :) |
Cytat:
Po pierwsze Ty/ albo pewnie rodzice/ wiecej zaplaca za ogrzewanie, co sie odbije pozniej ze trzeba bedzie sobie omowic sobie o chocby jakas wazna czesc do komputera... po drugie uciazliwosc zycia bedzie powazna, przemarzanie scian, uszkodzenia instalacji wod-kan i inne.. no i odmrozenia, tak tak Ciebie powinni zabrac na syberie i tam zostawic na tydzien U mnie dzis w nocy zamarzla rura wodociagowa i nie mam wody, nie pisze juz ze piec C.O. pracuje na pelnych obrotach a w domu mam 16 stopni max, wiecie gdzie ja mam juz te mrozy? w 4 literach! :wsciekly: |
Okolice Radomia. U mnie - 29 stopni. Dzisiaj mój Lanos odpalił mi bezproblemowo. Akumulator był w aucie całą nockę. A mówią, że daewoo to takie kiepskie. Stały dużo lepsze autka rozkraczone. A poza tym po prostu zgazowane autka, takie jak mój trzeba przy takiej temp. odpalać na bezynce a po osiągnięciu przyzwoitej temperatury w silniku na gaz przełączać. Inaczej tzw. parowniki pod wpływem zimnego z natury gazu zamarzną wam po 2 km, bo płyn się nie zdąży rozgrzać, żeby na to nie pozwolić. Życzę powodzenia w porannych odpalaniach swoich czworokołowych przyjaciół..... ;)
|
Witam !
Poznań (Rataje) - za oknem -18 - czyli baaaardzooo mroźno - ale chyba ciut lepiej (cieplej || ) niż wczoraj - choć w tym zakresie 2 czy 3 stopnie nierobią już jakieś większej różnicy ;) Na szczęście w pokoju mam 21,5 stopnia Pozdrawiam gorąco !!! ro29 |
Cytat:
-25....odpalam zaraz... |
Cytat:
- ty tez sobie walnij kielona i ci przejdzie :D |
Cytat:
jestem zdenerwowany - tak gdyby się ktoś nie połapał :D |
wez laptopa i idz siedziec do auta :P
|
polałem sobie dooobrą setę balsamu pomorskiego - podobne do żołądkowel gorzkiej i czekam na następny odpał diesla....
samochód rano jest KONIECZNY a ulepszaczy do paliwa w całym mieście brak.... jest minus 24 stopnie - zimniej oczywiście niż wczoraj o tej godzinie*&^%$&^%$^&^%$^&^%$&*&^%$&*^%$^&&^%$&*^%*( &^%$*()*&^%$(*&^%$(*&^%$# taki0 urok prognoz pogody, a samochód ****a musi rano zapalić, więc siedzę tu do rana. |
Cytat:
Wrocław -18 - nie jest tak źle :) |
Nie no koszmaria -25 w tej chwili
Rano wsadzam nie powiem co w termos || |
Cytat:
mam dosc ciasna i bardzo ciepla kurtke, ktora chroni od tylka po szyje, rece nosze wkieszeni wiec dlatego brak rekawiczek, a kalesony no coz - gdybym choc troszeczke marznal to bym je ubral |
Cytat:
|
Nam dyrektor zrobił prezent ;)i żebyśmy nie musieli odrabiać w ferie straconych przez mrozy dni mięliśmy dzisiaj lekcje tylko do 13:15 a jutro lekcje skrócone sa do 30 min każdą ;]
zawsze to coś... P.S - 22 :| |
dbam dbam :D ale w nogi mi nie zimno to kalisrajtow nie nosze
|
Cytat:
|
w czapce chodze jak temperatura spada ponizej zera, zeby ubrac rekawiczki musi byc lepiej niz -20 a kalesony to chyba by musialo byc -40 (pomijam wypady w gory bo wtedy ubieram)
|
Cytat:
mam ten przypadek, że mi włosy zeszły na plecy....ale gdyby nie, też byn założył czapkę na pióra. :) |
Cytat:
|
Cytat:
ale było ostro || |
a probowales moze zrobic http://www.xtremesystems.org/forums/...ine=1106062523
:D:D:D:D:D |
ja poszedłem z Dalmatyńczykiem na spacer, miał na sobie tylko koszulkę i przez jakieś 2 km prawie zamarzł - odtaja przy kominku....jestem przyzwyczajony do psów a nie maskotek...
ja dostałem tak, że po kilkunastu minutach już mogę się uśmirchnąć.... dłonie mnie bolą - na znak solidarności z psimi łapami nie założyłem polarowych rękawiczek więc sztyeno pisze i wcale sie nie zgrywam tym razem niedowiarki :) |
ja stacjach orlenu jest od konca listopada lub grudnia (tak mowil mi sprzedawca),ile w tym prawdy -nie wiem.
ale podejrzewam,ze od grudnia na pewno jest typowy olej zimowy. |
A ktos wie, czy na CPN-ach juz maja zimowy olej napedowy? Tzn ten naprawde zimowy, a nie jakies przejsciowki.
Jakos zawsze w latach ubieglych mozna go bylo dostac gdzies okolo marca, czyli w tym czasie to sobie moga go wsadzic w tylek. |
Cytat:
Jak wieczorem chciałem maluszkiem wyjechać po całym dniu stania w garażu, okazało się, że.. guzik, dalej nie pali.. Sprawdziliśmy z ojcem wszystko - paliwo (już było, bo nawet strzelał przy próbach), iskrę, zapłon itp.. Wszystko było ok. W końcu zaczęliśmy dzwonić po mechanikach (problem był taki, że samochód i tak nie na chodzie zajmował garaż, który może być jedyną szansą na to, żeby jutro na chodzie był jakikolwiek samochód) - pierwszy, który przyjeżdza do domu, nie mógł się ruszyć, bo właśnie mu się samochód na mrozie rozkraczył (rozrząd) i bierze się do roboty nad nim. Inny też nie mógł, ale przynajmniej podpowiedział, że na mrozie świece potrafią się skurczyć. No więc wyciągneliśmy, oczyściliśmy, sprawdziliśmy przerwę, potem rozgrzaliśmy na kuchence i... zadziałało :) Maluszkiem wyjechałem, pewnie i tak jutro nie zapali, ale przynajmniej w garażu stoi Clio i jakby co będzie jutro do jeżdzienia. Bo z Mercedesem może być problem, bo jest mało benzyny, więć może zamarznąć, a dolać nie można, bo.. zamarł wlew od paliwa ;) A do czego jeszcze na dwóch stacjach, na których byliśmy, zamarzły dystrybutory i nie można tankować.. Nie no naprawdę, ten mróz paraliżuje normalne życie. A przecież we Wrocławiu wcale nie jest jeszcze tak źle... No nic, dzisiaj kolejna noc, zobaczymy jak będzie jutro :) |
Cytat:
|
ehh powiem wam tylko, że mam już dość tej j***nej zimy.
dzisiaj akurat nie miałem problemów z odpaleniem auta, ale rano nie wiem, czy mi zaskoczy. a uno ma ogrzewanie, że niech to ch***j strzeli - bez czapki i rękawiczek nie ma nawet co jechać. ciepło robi się dobpiero, kiedy dojeżdżam pod budymek w robocie (23 km). |
Cytat:
|
nie wiem dlaczego tak sie dzieje ale w osciennych miastach byly problemy z kursowaniem autobusow a u mnie w miescie zadnych problemow a temperatury te same...
|
przejechałem ponad 25 km w poszukiwaniu "upiększacza do ropy" coby nie zamarzała - wszędzie się kończą zaraz po dostawie...
rano samochód zaskoczył na dobre za 7 razem w cieżkich bólach... wcześniej zapalał po długim kręceniu i GASŁ - tytpowy objaw zamarżniętego paliwa. długo trzeba było czekać, aż odezwał się we mnie człowiek poprzedniego systemu - wystarczy 10 lub mniej procent benzyny w ropie i rano palimy lekko :) mało kto o tym wie, śilnikowi to nie szkodzi. więc zatankowałem tak i spoko. :) no chyba, że rano dopiszę coś innego :D |
Dziś było umnie -30 stopni ,i w mojej klasie było tylko 11 osób ,a jest 23 :)
Szkoda że nie będzie tak do końca zimy koło -30 to by lekcje odwołali ,ale z drugiej strony ferie bym miał krucze. |
Kurcze.. z przykrością stwierdzam, że jednak nawet takie mrozy (nawet w sensie, że we Wrocławiu nie jest jeszcze tak źle) uniemożliwiają normalne funkcjonowanie..
Rano próbowałem najpierw zapalić malucha.. Tzn. najpierw musiałem się do niego dostać - oczywiście zamek był zamrożony, ale z tym poradziłem sobie zapalniczką (rozgrzewa się nad nią kluczyk), potem klamka jakoś poszła, a z drzwiami nie było problemów, bo wieczorem, a praktycznie w nocy wysmarowałem je dokładnie silikonem. No ale z zapaleniem nie było już tak łatwo.. Sam nie miał szansy, ale co ciekawe - na kablach od Mercedesa również nie poszedł, co mu się jeszcze nie zdarzyło.. Wepchnąłem go więc do garażu i wziąłem Mercedesa. Z tym było lepiej do pewnego momentu.. aż zużył resztkę benzyny i potrzebował więcej, a tak w przewodach zamarzła... Już to kiedyś mieliśmy w Warszawie, jak były podobne mrozy, a wyjechaliśmy gdzieś rano.. Potem na szczęście wyszło słońce i rozpuściło, co trzeba. Dzisiaj poszło podobnie, ale samochód wtedy zostawić trzeba było. No więc wziąłem trzeci, który stał w nocy w garażu, więc był na chodzie i nim już normalnie dojechałem. Oczywiście sporo spóźniony... Ale gorzej, bo w sklepie rodziców (zoologiczny) okazało się, że drzwi skurczyły się od mrozu (uszczelki) i nie da się ich zamknąć.. Tym samym każdy wchodzący klient zostawiał je uchylone i trzeba było od wewnątrz domykać. To w połączeniu z tym mrozem (i niestety wiatrem, co jest najgorsze, bo sam mróz to pół biedy..) sprawiło, że w ciągu dwóch godzin temperatura spadła do dwudziestu kilku stopni do 18. A to już powoli robiło się niebezpieczne dla zwierząt, tak więc trzeba było po prostu zamknąć. Później będziemy się bawili jakoś, żeby drzwi uszczelnić i jutro przy kolejnych mrozach móc już normalnie otworzyć.. W każdym razie.. nieciekawie ;) |
ja chce to -45 u mnie! :D
|
|
eee,a u mnie - 24
swego odpaliłem bezproblemowo, ale służbowego polskiego "Lublina" to na przewody ledwo-ledwo |
u mnie bylo -34:)
|
-10 nie odpalają polskie samochody (Rosjanie grają w piłkę) -20 nie odpalają włoskie samochody (Rosjanie grają w piłkę ale zakładają koszulki) -30 nie odpalają niemieckie samochody (Rosjanie grają w piłkę i zakładają spodnie)
-40 nie odpalają japońskie samochody (Rosjanie zamykają okna w domach). Pozdrawiam |
u mnie (Laskowa- okolice Limanowej i Nowego Sącza) rano ok. 6 bylo -32* :wow:
teraz jakieś - 21* |
-20 a clio odpalilo bez problemu
|
Witajcie. O 7.00 -23. Akumulator naładowany, moja asterka odpaliła bez kłopotu. Mam nadzieję, że z pracy nie będę wracał na butach :). Pozdrawiam
|
na codzien jezdze meganka, ale mimo, ze to dobry samochod, to do rajdow lodowych sie nie nadaje ;p no i spalanie zima wieksze o jakies 50% (znaczy zima pali tak, jak mowi ksiazka - bo latem duzo mniej :P )
|
Citroen Berlingo na zimowych Kormoranach zapycha po zmrożonym śniegu jakby był na gąsienicach, na lodzie nie ma mocnych, ale i tak jest bardzo stabilny - równomierne rozłożenie nacisku na osie i szeroki rozstaw kół robi swoje.
Tylko czy zapali :idea: ??? |
Cytat:
Żeby wpaść w poślizg (kontrolowany) mercedesem trzeba się postarać, a i tak zaraz ABS-y psują "zabawę", z clio łatwiej, ale generalnie przyczepność ma naprawdę dobrą, a jeśli chodzi o malucha... Ta... powiedzmy, że w połączeniu z nienajlepszej jakośći oponami, to zbędna przyczepność jest redukowana do mniej więcej zera.. ;) |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:38. |