![]() |
Pioneer DVR-111DBK - moje pierwsze wrażenia
Ilość załączników: 1
Nowy Pioneer DVR-111DBK
Nie będę się rozpisywał na temat zastosowanych zmian w stosunku do DVR-110D, zainteresowani mogę weść na link Pioneera: http://www.pioneer-eur.com/eur/produ...onomy_id=43-92 Najnowszy aktualny oficjalny firmware do tego napędu znaleźć można poniżej: http://forum.rpc1.org/dl_firmware.ph...&manufactor=25 Pierwsze co się rzuca w oczy, a może raczej w uszy to GłOśNOść napędu. Niestety ale w porównaniu z Toshibą czy też nawet LG duży minus dla Pioneera. Nagrywarka nieco "huczy" - słychać dość głośny przepływ powietrza w napędzie już przy zapisie z v x6. Co do jakości zapisu wygląda to obiecująco co najmniej :taktak: Jakieś wykresiki postaram się wrzucić na forum w niedługim czasie. |
Ilość załączników: 10
Zrzuty z DVDInfo Pro oraz NeroInfo TOOL
Uprzedazając pytania: napęd NIE ZAPISUJE w std. DVD-RAM oraz nie posiada funkcji Labelflash. Pierwszy zapis - DVD-R Verbatim x16 - kod producenta MCC 03RG20 Płytę wypalono z v x6 plikiem testowym w Nero. Skan w Nero CD-DVD Speed 4.50 I tutaj poprosiłbym o parę słów komentarza doświadczonych użytkowników forum. Już niedługo sprawdzę płytki Verbatima+Rx16 MCC004 oraz TDK+Rx16 TDK003 oraz TDK+Rx16 od Taiyo Yuden. Zapis plikiem testowym Nero. Verbatim+R x16 MCC004 - zapis x8 wynik skanu za parę chwil. Scan Verbatim+R x16 MCC004 palony x8 plikiem testowym. Jak widac ogólnie nieźle, tylko na końcówce płyty wyszła nam "szpila". TDK+Rx16 TDK003 - palony z v x6 plikiem testowym + skanik ;) TDK+Rx16 - YUDEN000T03 palony x8. Załącznik 30284 Załącznik 30285 Załącznik 30286 Załącznik 30287 Załącznik 30288 Załącznik 30289 Załącznik 30291 Załącznik 30292 Załącznik 30293 Załącznik 30294 |
Oj niedobrze. Coś tak mi się widzi, wnioskując z powyższych screenów, że Pioneer też oszukuje w testach. Co teraz, co teraz będzie? Strach się bać.;) ||
|
Cytat:
żeby było jeszcze bardziej ciekawie: TDK+Rx16 palona x8 (Taiyo Yuden) - nagrywane na Toshiba SDR-5472C fW TU02 wygląda na to że te Toshiby chyba nie są takie tragiczne co nie :peace: a tak na serio: bardzo mnie to wszystko bawi naprawdę, te testy, symulacje, wykresy "prawd" hahahahaha :D ale nic to: poczekamy z 4 latka, i poczytamy w annałach: Szanowni Państwo, w roku 2004 królował nam niepomiernie BENQ, w 2006 PIONEER a w 2008 ..... a kogo to właściwie obchodzi ???? kolorowych snów ;) Załącznik 30295 |
Szkoda, że pionek nie zwraca błędów Jitter. Czy istnieje nagrywarka, na której można przeprowadzić powtarzalne testy?
|
Na m***243;j gust za duzo b***322;***281;d***243;w PI Error
|
Cytat:
|
Cytat:
Czy po prostu będzie mniej PIpek? :> || |
EMTec+R x8 palony z v x6 plikiem testowym Nero.
Skan z Nero CD-DVD Speed za chwilkę, w czasie późniejszym z DVDInfoPRO. Załącznik 30315 |
Co mnie trochę zastanawia to skan w Nero CD-DVD Speed wykonany na Pioneer DVR-111D płyty nagranej na Toshiba SDR5472C, jak stwierdził kolega "processor" po testach na Pionku płyt DVD wychodzą dość duże błędy PI, zarówno w ich ilości jak i że tak się wyrażę w "wysokości" słupków błędów. Przykład płyty (TDK+Rx16 palona x8 (Taiyo Yuden) - ma dość duże ilości błedów PI po skanie na Pionner.
Co ciekawe w teście wykonanym na Toshibie SDR5472C oraz LiteOn SHW-16H5S błędy PI nie przekraczały 30. Co jeszcze bardziej interesujące błędy te były bardziej równomiernie jakby to powiedziec rozłożone na całej płycie, oraz było ich mniej. Jutro wezmę tę płytę TDK i zrobię skan z v x8 ta LiteOnie, będzie widac o co mi chodzi w tym porównaniu. (Toshiby już niestety nie posiadam więc odpada) I teraz w tym momencie zachodzi pytanie ? - który z danych napędów podaje PRAWIDłOWE wyniki w tescie Nero CD-DVD Speed pod względem ilości, max. wielkości błędów PI czy tez PIF ??? |
Cytat:
Co prawda nie podaje tych wyników w Nero - bo wiadomo że i Nero przekłamuje Wystarczy tylko wysupłać 400-500zł na Plextora :w00t: I już cieszymy się wiarygodnymi testami w gratisowym programie Plextrolls czy jakoś tak... :czytaj: :czar: |
Skan EMTec+R x8 - palona plikiem testowym Nero.
Wynik jak widać lekko mówiąc "nie ciekawy" ;) Załącznik 30317 |
Cytat:
Taaak Jakoś mi się nie chce wierzyć w to .... Ale ja już mam taką naturę jak niewierny Tomasz ;) hehehehe Bo skoro taki BenQ DW-1640 powiedzmy że podaje w porównaniu do Pioneera zupełne inne wyniki w Nero CD-DVD Speed, to co nas jeszcze może spotkać za kinderniespodzianka na drodze do PRAWDY ? Któż to wie .... Pytanie jednak jest również takie czy pakiet Plextools od Plextora nie ma "wewnętrznych" optymalizacji do skanowania płyt, i czy nie "przkłamuje". A jeżeli już hipotetycznie rzecz biorąc "przekłamuje" chociaż troszkę, to jak to by się miało to testów na innych napędach w programach typu Nero CD/DVD Speed - DVDInfoPRO albo dajmy na to KProbe 2.52 pod LiteOna. No ale nie o tym mieliśmy w tym temacie pisać prawda :) Za chwilkę ocena płytki EMTeca+R x8 (burn z v x6) w programie DVDInfoPro. Sam jestem ciekaw jak to się będzie miało do wyników z Nero CD-DVD Speed :> |
Cytat:
W tej kwestii ja odpadam i w ogóle nie mam już chęci na dyskusję w tym temacie, ale... No właśnie Mamy przecież na forum wybitnych specjalistów wysokiej klasy :] Którzy zapewne wyjaśnią niuanse przekłamań w niezbędnym zakresie :czytaj: A nawet i nie tylko I już będzie wszystko jasne || A co do tematu To jak dla mnie ten Pioneer to żadna rewelka Taki średnio palący się napęd :samozapl: :mruga: |
Cytat:
Tak dla jaj na przykład:D |
|
Cytat:
Też uważam że nie pali "super" - po prostu kolejny dobry palnik - nie REWELACYJNY (takiego jeszcze nie widziałem i pewnie długo nie zobaczę) Ale nawet "prześwietny" Plextor nie jest tak naprawde żadną rewelacją czyż nie ? (pomijam fakt oprogramowania "autorskiego" do prześwietlenia "jakości" płyt) - gdyż jak na ironię nie da się sprawdzić jak w tym programiku o nazwie Plextools zachowywałaby się inne nagrywarki. Ale jaka zabawa testami :haha: |
Ilość załączników: 8
Kolejny teścik. :D
Sony+R x8 (D11) - palony plikiem Nero z v x6. Sony+R x8 - skan z Nero. Kurna .... PI Errors - ogólnie 1.243.701 z tego max. 227 średnio 79,69 i płytka otrzymuje wg. Nero CD/DVD Speed ocenę 96 pkt. na 100. zaprawdę ciekawe :aparat: aaaa zapomniałbym - Jitter oraz błędy PO (bez skojarzeń proszę || ) i wszysto staje się jasne ? Sony+R x8 (D11) - skan w DVDInfoPRO I znowu - PI Total - jak mam rozumieć odpowiednik PI Errors w NeroCD/DVD Speed - 50.072 - max 75 - średnio 27. Już nie wspomnę o PIF Total/PI Failure. wg. DVDInfoPro pomimo niższych błędów PI/PIF płytka ma niższy wyniki końcowy - 91,65 % na 100 - w Nero DVD/CD Speed 96/100 pomimo dużo wyższej amplitudy/ilości błędów PI/PIF Ach te testy .... Cytat:
Kolejny wykres. SONY+R x8 - burn x4. Jak widać podle Nero CD/DVD Speed płytka uzyskała 97/100 pkt. Trochę dziwne zważywszy na ilość i wielkośc "błędów" PI Errors - ogółem 4.726.233 (!!!) - średnio 284,85 - max. 656 o PIF litościwie już nie wspomnę. Następny wykresik będzie z DVDInfoPRO - zobaczymy co nam ten programik "wyczaruje". Abbra caddabra .... BUM ! SONY+R x8 burn x4. Wedle DVDInfo PRO pomimo NIEPORóWNYWALNIE mniejszych błędów PI/PIF jakośc płytki/wynik w tym programie gorszy niż w Nero CD/DVD Speed. 83,98 / 100. bez komentarza. Cytat:
Płyta TDK+Rx16 palona x8 (TaiyoYuden) Skan nr. 1 wykonany na Pioneer DVR-111D fW 1.06 Skan nr. 2 wykonany na LiteOn SHW-16H5S fW LS0R Verbatim+R x16 (MCC 004) palony plikiem testowym Nero z v x8. Skan DVDInfoPRO Załącznik 30321 Załącznik 30322 Załącznik 30323 Załącznik 30325 Załącznik 30326 Załącznik 30330 Załącznik 30331 Załącznik 30350 |
Według mnie test na nero pokazuje, że jest coś nie tak z nosnikiem. Sony to dobre płyty, ale ja takiego słabego wyniku , nigdy nie miałem.
|
Cytat:
Tylko ten Pioneer tak je nagrywa :hmm: :pytanie: |
Cytat:
Jeszcze tylko brakuje PI Total = 0 I mamy jedno wielkie zero! :czytaj: :czar: |
Cytat:
|
Cytat:
Ale jaka JAKOŚĆ !!! 100 / 100 :> |
Cytat:
Czyli plus dla Pionnera :3msie: Aż strach pomyśleć co zaoferuje model 112 :wow: :haha: |
Cytat:
|
Cytat:
Kitujesz... Naprawdę? :wow: To ja poczekam na tę 112kę :ja_chce: :czar: |
Cytat:
Koniec przerwy! szymekk27! Dawaj testy! :czytaj: Wypal kilka p***322;ytek i skocz do jakich***347; kobitek Co maj***261; np. Benka czy Liteona, zr***243;b jakie***347; skany I zamie***347;***263; na forum kochany! Nowy nap***281;d, a nic w***322;a***347;ciwie u nas nie wiadomo dok***322;adniej A jak na takie du***380;e forum tematyczne - to powiem, ***380;e nawet nie***322;adnie :nie: Na ***322;amach dzia***322;***243;w s***261;siedniej wioski Maj***261; wr***281;cz temat specjalnej troski A numer troski to sto jedena***347;cie Inicjatywy te***380; troch***281; wyka***380;cie! :tak!: :czar: |
Cóż za ignoranctwo! :O
Ostrzegam! Jak nie będzie tu niedługo jakichś wykresów to sam kupię tego Pioneera I go przetestuję skoro nikt nie chce i nie umi :blee: :czar: |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
:mruga: Dra***380;nienia ci***261;g dalszy. :D |
KUP KUP @VIZZARD
lub ja podam konto i zrobimy skaldke :spoko: |
Ale mnie wkurzacie! ||
Chyba si***281; po***347;wi***281;c***281;... To co? Przysz***322;y tydzie***324;? :> Poza tym tak troch***281; na powa***380;niej - zauwa***380;yli***347;cie, ***380;e ostatnimi czasy nikt nie testuje nowych nap***281;d***243;w? Wysz***322;o tyle ciekawych modeli a na forum cisza o ich jak makiem zasia***322; Chodzi mi tu g***322;***243;wnie o Pioneera 111, Neca 4570/71, Asusa 1608P3S Pojedy***324;cze tematy pojedy***324;czych ludzi :czytaj: Wi***281;c albo ludzie przestali nagrywa***263; Albo bior***261; na przeczekanie Albo przez wycofanie reputek siad***322;a atmosfera, wi***281;c i testowa***263; si***281; nie chce? :> Co o tym my***347;licie? :pytanie: :idea: |
Ja myśle że powstaje coraz wiecej tematów o "dupie maryni" a nie o tematyce forum,przydałby sie testy nagrywarek Dvd , testy Dvd-Rom'ów.Zresztą dla serwisu Cdrinfo ostatnio ważniejsze reklamy konkursy itp, wiem że dzięki reklamie żyje ale o testach nowego sprzętu cisza od dłuższego czasu:taktak: dlatego userzy którzy posiadaja nowy sprzet mile widziani ;)
|
a ja poprosz***281; o testy z pr***281;dko***347;ciami takimi na jakie wskazuje index p***322;ytki a nie udziwnianie ***347;wiata poprzez zmniejszanie do warto***347;ci mniejszej o po***322;ow***281; lub 1/3............
|
Cytat:
Pytanie dlaczego nośniki mają w biosie zapisywanie np. 4-16x. Jakieś nowe normy. ??? Dobry napęd ma obowiązek nagrywać poprawnie każdą zapisaną w biosie prędkością. :spoko: A prędkość zapisu zależy nie od napisu na płytce tylko od błędów TE/FE zapisywanej płytki. :) |
@slawek weź nie filozuj ok??
Jak kupuję płytkę 8x to ją pale 8x jak kupuję 16x to palę 16....no chyba że jakieś badziewia ktoś lubi palić....ale w teście występują np. bardzo dobre verby i tdk'i 16x.....no i przyzwoite soniaki.... |
To nie filozofia... tylko zasada. Jedyna i poprawna.
A czy kto***347; z niej korzysta to jego sprawa. :spoko: Napisa***263; na p***322;ytce mo***380;na wszystko, nagrywa***263; te***380; dowolnie... :) |
Cytat:
|
Za dużo słów a za mało czynów....
I po co to w kółko... Na Forum doradza się tak jak powinno być a nie jakie mamy widzimisie. Błędy TE/FE to nie wymysł Sławkaj tylko jeden z wielu parametrów okręślający jakość nośnika. Zaczynamy od podstaw a kończymy na poprawnym wypalaniu. Można inaczej... bawić się i bawić.... w nagrywanie. :spoko: :) |
Ilość załączników: 4
TDK zdemaskowane. Prawda czasu - prawda ekranu.
TDK (CMC) +R x16 palone x8 na Pioneer 111D. Testowane na CD-DVD Speed. Załącznik 30686 Testowane na DVDInfo Pro. Nie dało się zakończyc testu. Załącznik 30687 TDK (TY) +R x16 palone x8 na Pioneer 111D. Testowane na CD-DVD Speed. Załącznik 30688 Testowane na DVDInfo Pro. Załącznik 30689 TDK is brutal and full of zasadzkas. P.S. Co zrobić żeby DVDInfo Pro wystawił płycie ocenę ? Nie ta wersja ? |
Cytat:
Prośba o zaznaczenie "block". Wykres będzie podobny do Nero CD-DVD Speed. :) |
Ilość załączników: 5
Dysan -R x8 palony x8
Załącznik 30715 Platinum +R x8 palone x8 Załącznik 30719 Sony +RW x4 palone x4 (Żadna nagrywarka w moich rękach nie zapisała porządnie płyty DVD-RW. Moja wina czy nagrywarek ?) Załącznik 30716 A teraz 2 Hawki. Hawk +R x8 palony x8 Załącznik 30717 Hawk -R x8 palony x8 Załącznik 30718 I niech ktos powie że Pioneer to zła nagrywarka. A swoją drogą to jak potraktować - i tu pytanie kieruję do SławkaJ - wykresy płyt -R które to wypalone na NEC'u 4570 miały fatalne oceny bo podobno BenQ kłamie przy ocenianiu minusówa tu uzyskały bardzo dobry wynik ? Wierzyć im ? |
Cytat:
:) |
Cytat:
Przyglądając się im jednak patrzę i widzę, że Pioneer to nie jest zła nagrywarka, ale... Przypatrując się tematowi z sąsiedniej wioski nie miałem do porównania żadnych wykresów wykonanych na Benku Teraz juz mam i powiem szczerze, że po peanach w stylu: "takiej jakości zapisu nie widziałem nigdy w życiu" Spodziewałem się, że jakość rzuci mnie na kolana, a tu? :pytanie: Biorąc pod uwagę testy z choćby BenQ 1640 Mogę powiedzieć że jak dla mnie to plan normy dla poprawnie palącego napędu został wykonany I to chyba właściwie wszystko :ysz: Mam nadzieję, że z nowymi biosami da radę zobaczyć tu jakiś pazur tej rewelki Bo jak na razie to mający nastąpić szok jest na razie niewielki... :nie: || |
Cytat:
Też miałem Benq 1640 ale niestety tylko kilka dni i zdążyłem wypalic tylko kilka Verbatimów - rewelacja, Sony - bardzo dobrze, Platinum - tak sobie i TDK - kiepsko (CMC) zanim zamieniłem go na 1650. Moim zdaniem nie jest to wyznacznik żadnej jakości bo wypalić dobrze na Verbatimie to żadna zasługa dla nagrywarki. Nie zdążyłem przepuścic przez niego tzw. śmiecia więc porównać mi jest trudno. Porządnie przetestować bedę mógł dopiero BenQ 1650 (który wszedł u mnie na miejsce 1640) i Pioneera (który wszedł na miejsce NEC'a 4570). Na obie nagrywarki czekają pokaźne stosy płyt powszechnie uznanych za obraźliwe (Frogi, Omegi i inne świństwa) i dopiero wtedy pokaże się co kto jest wart. Jak na razie nie śmiałbym twierdzić że Pioneer jest bezkonkurencyjny ale wrażenie zrobiło na mnie piękne nagranie płyt marki Hawk (przepraszam za wyrażenie) i wyraźnie lepsze radzenie sobie z "minusami" niż uprzednio męczone przeze mnie nagrywarki. |
Cytat:
Co do skan***243;w - widzia***322;em ju***380; ich troch***281; na r***243;***380;nych spawarkach I jakkolwiek ostatnio BenQ jest bardzo szykanowany - to jest wyznacznikiem jako***347;ci poprzez skanowanie na nim Bo przegl***261;daj***261;c tak***380;e zagramaniczne fora - tam te***380; wi***281;kszo***347;***263; skanuje na Benkach - st***261;d mo***380;liwo***347;***263; por***243;wnania jako***347;ci Natomiast swoje zdanie o jako***347;ci Pioneera opieram tylko i wy***322;***261;cznie na tym co widzia***322;em na forach - a niewiele tego jest Je***380;eli za***347; chodzi o Hawki - to Hawk a Hawk to czasem niebo i ziemia Hawki dzi***347; s***261; o wiele lepszej jako***347;ci ni***380; Hawki kiedy***347; Wi***281;c dobre wypalenie jednego Hawka nie mo***380;e by***263; tak***380;e jedynym wyznacznikiem Aczkolwiek zgadzam si***281;, ***380;e rzeczywi***347;cie ***322;adny skanik I tak jak ju***380; napisa***322;em powy***380;ej - b***281;dziemy czeka***263; na dalsze wyniki nagrywania :czytaj: :mruga: |
Cytat:
http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...1&d=1144654496 Dla porównania ten sam cake (10szt.) BenQ 1640 bios BSOB palony 8x http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...1&d=1144654531 BenQ 1640 dużo większe błędy i aż 106 błędów PIF ponad normę. :) |
Omega -R x8 palona x8
Załącznik 30729 Dla porównania ta sama płyta palona x8 w BenQ 1650 Załącznik 30730 Frog +R x8 palona x8 Załącznik 30731 Ta sama płyta palona x8 na BenQ 1650 Załącznik 30732 |
Pioneer DVR-111 D\BK\DBK\DSV\L \ DVR-A11\A11XL
Po pierwszych wrażeniach - czas na kolejne
Przygoda z Liteonem niestety zakończyła się :smutny: Niestety - bo sentymant zawsze pozostaje - niewykluczone że kiedyś znowu zagości u mnie w kompie Zwłaszcza w świetle newsów o konszachtach z BenQ :mruga: Po padnięciu Litka 160P6S - choć ten akurat całkiem całkiem był Postanowiłem spróbować się z czymś innym Na starcie stanęły 4 napędy: Pioneer DVR-111 Nec 4571 LG H20L BenQ 1655 W przedbiegach odpadł BenQ 1655 - jedynie dlatego że poza LS nie różni się zbytnio od 1640 I pewnie na chwilę obecną gdyby nie 1640 - to on grzałby się w środku mojego kompa Pozostała trójka - informacji i skanów jak na lekarstwo Ostatecznie postanowiłem zawłaszczyć niby nadchodzącą rewelację obecnego rynku napędów optycznych Czyli Pioneera DVR-111D oczywiście w wersji black :> DESIGN Pierwsze co rzuca się w oczy to oczywiście jak Pioneera "przystało" bardzo ascetyczny wygląd W świetle nadchodzącego ostatniego BenQ 1670 by BenQ - Pioneer wygląda jak z kołka ciosany Chociaż wytłok: Pioneer by się przydał, a tu ni chu chu :nie: http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...1&d=1144698301 Tył jak tył http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...1&d=1144698301 Etykietka http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...1&d=1144698301 Oczywiście nie omieszkałem od razu zrobić sobie z modelu D model bez D - i prestiż juz podskoczył o parę punktów bo nagle okazało się, że mam już model 111XLA || NeroInfoTool z D http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...1&d=1144698301 NeroInfoTool bez D ( zmienił się tyl napędu oraz przy funkcjach zapisu pojawił się ptaszek przy DVD-RAM -> widzicie to :mruga: ) http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...1&d=1144698301 DIODA Fani czerwieni będą zawiedzeni Przy zapisie dioda pali sie światłem ciągłym na zielono, przy odczycie zresztą też Przy płycie wewnątrz bez pracy dioda nie świeci się GŁOŚNOŚĆ Co do głośności to nieprawdą jest, że chodzi jak odrzutowiec - faktycznie wycie zbliżone jest do Benka 1640 WYPOSAŻENIE Napęd dostałem golutki, nawet bez folii - fajnie muszą je sztukować w fabryce Po prostu tak se leżą Pionki jak cegły :D BITSETTING Póki co brak wsparcia Reszta wrażeń na bieżąco Skany które pojawią się już niedługo będą na Benku 1640 Pioneer nie nadaje się zupełnie do skanowania w Nero CD/DVD Speed Wychodzi jakaś sieczkarnia młockarnia A do DVDInfoPRO nie mogę się przekonać :nieee: Wiecie - brak estetyki, przejrzystości i nasrane jakieś lampki... :blee: |
Ilość załączników: 3
Pierwsza próba sił
Shit jakich mało ThinkXtra - Extra, nie ma co! :sciana: ThinkXtra DVD+R x8 burn x8 111D@XLA1.06 http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...1&d=1144699138 ... i zdechł Niestety BenQ 1640 od razu obniżył prędkość nagrywania do x4 więc nie było możliwości porównania Tak więc ponowny wypał poszedł już x4 ThinkXtra DVD+R x8 burn x4 be1640BEGB http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...1&d=1144699138 ThinkXtra DVD+R x8 burn x4 111D@XLA1.06 http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...1&d=1144699138 Całkiem porównywalnie z niewielką przewagą dla Pionka ale co robią tam błędy PO?! ??? |
Cytat:
|
A nikt nie wierzył:> I proszę Czarodziej sprawił Sobie Pionka:spoko:
W ciągu tygodnia mam zamiar zamienić swoją 110 na 111, oczywiście będą testy |
Cytat:
:czytaj: http://forum.cdrinfo.pl/626748-post54.html Sprawa błędów PO płytek nagranych na Pioneerze a sprawdzanych na BenQ jest mi znana. :spoko: :) |
Czyli teraz robimy tak że każdy kto sobie kupi Pioneera 111 zakłada własny wątek ? Nie podpinamy się pod istniejące tylko sadzimy skany do ekskluzywnego, prywatnego wątka ?
|
Ilość załączników: 2
Tym razem mała rundka prawie już archaicznego CDR :>
Emtec CDR x52 burn x32 be1640BEGB http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...1&d=1144702235 Emtec CDR x52 burn x32 111D@XLA1.06 http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...1&d=1144702235 Pionek mniejszy jitter, ale biorąc pod uwagę C1 - niestety za Benkiem :czytaj: |
Cytat:
Tyle, że nie z takim rozmachem :nieee: || |
Cytat:
Takie porównania nie są dobre. Jak najwięcej stałych parametrów. :spoko: :) |
Cytat:
No i co teraz? ??? |
Cytat:
Jakość i brak błędów PO. Wnioski: .... opisałem. :spoko: :) |
Cytat:
Łączę przyjemne z pożytecznym - niestety nie mam kasy na podwójne nagrywanie tego samego tylko dla testów Testy robię przy okazji Nie wszystkich mottem musi być: NAGRYWAM ŻEBY TESTOWAĆ :nieee: Dla niektórych to motto może brzmieć: TESTUJĘ ŻEBY NAGRYWAĆ :tak!: Tu różnica w objętości jest na tyle nieznaczna, że z pewnością nie wpłynie na wynik końcowy :nie: |
Cytat:
Szczerze wątpię, ale to tylko moje zdanie :taktak: |
To tylko ocena za błędy a nie za jakość.
A czy wiarygodne są błędy PO testując BenQ ? Zapewniam jeszcze będzie dużo niespodzianek... :spoko: :) |
A je***347;li o niespodziankach:
Nowy MediaCodeSpeedEdit 1.0.8.5 z supportem dla Pioneera DVR-111 :czytaj: I nie tylko Cytat:
:ja_chce: Ale prawdziw***261; niespodziank***281; to szykuje nam Zebra :> || |
Tym razem BenQ tylko w roli skanera
Datex DVD+R x4 burn x4 2500@2F9 http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...1&d=1144708347 Datex DVD+R x4 burn x4 111D@XLA106 http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...1&d=1144708347 Czy mamy tu jakichś komentarzystów? Bo jitter chyba na korzyść Neca i PIE nieznacznie też :czytaj: :mruga: |
Cytat:
|
Wiem, że tym razem porównanie jest prawie żadne, ale to nie moja wina że Benio znów ograniczył prędkość zapisu do x4 :smutny:
Blupop DVD+R x8 burn x4 be1640BEGB http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...1&d=1144742340 Blupop DVD+R x8 burn x8 111D@XLA1.06 http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...1&d=1144742340 W przypadku Pioneera bardzo ładny jitter No i chyba suma sumarum tym razem Pionek sprawił się lepiej :czytaj: |
Z racji tego, ***380;e Pioneer pozwala***322; nagrywa***263; te Datexy x4 zmieniono strategi***281; zapisu z INFODISC-R10-02 na INFODISC-R20-02 w MCSE
Datex DVD+R x4 burn x8 be1640BEGB ( wybra***322;em jeden z ***322;adniejszych skan***243;w ) http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...1&d=1144748035 Datex DVD+R x4 burn x8 111D@XLA1.06 http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...1&d=1144748035 Nie***378;le, nie***378;le Ca***322;kiem por***243;wnywalnie :mruga: |
Ca***322;kiem przyjemnie pali ten Pioneer 8 )
|
Nawet nawet, ale demonem prędkości to on nie jest :nie:
Małe porównanie na przykładzie DVD-ROM - płytka z gazety |
Model A11XL jest ustawiony na "cich***261; prac***281;". Max DVD 8x.
Jeszcze brak nowego QuietDriveUtility (mo***380;na zmienia***263; ustawienia). Przy firmware od 111 nap***281;d czyta 12x. :spoko: :) |
Cytat:
A czemu nie x16? :pytanie: Ale skoro tak to flashujemy na DVR-111 Ha***322;as nam niestraszny wi***281;c po c***243;***380; si***281; ogranicza***263;? || |
Cytat:
Dla płytek -/+R prędkość 16x często jest zabójcza. 12x wydaje się dobrym kompromisem dla dobrych i tanich płytek. Tak ma również Plextor. :) |
Overburning CDR na przykładzie TDK x52
BenQ 1640BEGB http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...1&d=1144759357 Pioneer DVR-111@XLA1.06 http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...1&d=1144759357 |
MediaStore +R x8 palony x8
Załącznik 30768 Palony na BenQ 1650 Załącznik 30770 MediaStore -R x8 palony x8 Załącznik 30769 Palony na BenQ 1650 Załącznik 30771 |
Platinet +R x8 palony x8
Załącznik 30772 Palony na BenQ 1650 Załącznik 30774 Platinet -R x8 palony x8 Załącznik 30773 Palony na BenQ 1650 Załącznik 30775 |
Płyty palone tylko na Pioneerze:
Emtec +R x16 palony x8 Załącznik 30776 Emtec -R x16 palony x8 Załącznik 30777 Esparanza -R x4 palona x4 Załącznik 30778 Platinum -R x8 palony x8 Załącznik 30779 |
Kolejny test dotyczy trefnych i badziewnych Verbatim***243;w
Skoro dwa nap***281;dy z czo***322;***243;wki recordingu DVD uzyska***322;y takie wyniki To nie mo***380;na powiedzie***263; inaczej :nie: Verbatim DVD-R x16 burn x8 be1640BEGB http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...1&d=1144785534 Verbatim DVD-R x16 burn x8 111D@111 1.06 http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...1&d=1144785534 Pionek z ty***322;u :ysz: |
SolidBurn On , 4x
ku**** a chciałem dać screena i du****:'( |
Cytat:
Ostro poleciales :D jaka ro\iposta @VIZZARD |
Test na korekcję DVD
Płyta Verbatim DVD-R x16 Nie wiem na czym nagrana, ale bardzo kiepsko i dodatkowo ktoś ją strasznie porysował Test transferu na BenQ 1640BEGB http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...1&d=1144787645 Test transferu na Pioneerze 111D@111 1.06 http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...1&d=1144787695 Niestety Pionek nawet nie raczył zauważyć, że zapodaje mu się płytę :nieee: Coś ta korekcja ostro przereklamowana... :blee: |
Dlaczego nie zrobić testu transferu na sfatygowanej AudioCD?
BenQ 1640BEGB http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...1&d=1144790468 Pioneer 111D@111 http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...1&d=1144790468 BenQ gorzej czyli Pioneer lepiej :czytaj: |
Kolejne porównanie Pioneera 111D z BenQ 1650
Esperanza +R x8 palona x8 Załącznik 30798 Palona na BenQ 1650. Niestety to prównanie nie jest zbyt marodajne bo płyta mimo że z tej samej partii pochodzi z innej fabryki. Załącznik 30800 Esperanza -R x8 palona x8 Załącznik 30799 Palona na BenQ 1650 Załącznik 30801 |
BenQ +R x8 palony x8
Załącznik 30803 Palona na BenQ 1650 Załącznik 30802 Titanum +R x8 palona x8 Załącznik 30805 Palona na BenQ 1650 Załącznik 30804 Titanum -R x8 palony x8. W połowie płyty Pioneer przerwał zapis i wyswietlił komunikat Write Error. Titanum -R x8 palony x8 na BenQ 1650 Załącznik 30806 |
Blupop +R x8 palony x8
Załącznik 30822 Palony na BenQ 1650 Załącznik 30823 Monarch -R x4 palony x4 Załącznik 30824 TDK -R x16 palony x8 Załącznik 30825 Vakoss +R x8 palony x8. Tu jestem zaskoczony. Załącznik 30826 |
ThinkXtra - łatwo powiedzieć :>
ThinkXtra DVD-R x8 burn x8 be1640BEGB http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...1&d=1144871586 ThinkXtra DVD-R x8 burn x8 111D@111 1.06 http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...1&d=1144871586 Jednym słowem: EXTRA! || |
VIZZARD bo ktoś uzna ,ze ten nośnik ThinkXtra DVD-R x8 nagrywany na Pionku, był jakiś porysyowany:haha: i nie uwierzą w piękny zapis BENQusia :spoko: :D
|
Cytat:
Jutro powtórzymy :mruga: |
A tymczasem Titanum DVD-R x8
Titanum DVD-R x8 burn x8 be1640BEGB http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...1&d=1144879512 Titanum DVD-R x8 burn x8 111D@111 1.06 http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...1&d=1144879512 BenQ gorzej czyli Pioneer lepiej :czytaj: |
|
@VIZZ
zastanawiam si***281; nad zakupem dodatkowego palnika skanuj***261;cego gdy***380; m***243;j nadworny litez***322;om zaczyna dokonywa***263; zywota.....co wybra***263;?? Tego pionka czy benq 1655....????? Szit mam problemy nie?? ;) |
Nie wiem, o co chodzi w tych wykresach (i co to są te błędy PIF-PAF) ale wnioskując po recenzjach ten Pioneer to chyba najrozsądniejszy wybór (muszę już wymienić TEAC-a swoje odsłużył) na obecną chwilę. Mam nadzieję że ma lepszy odczyt i korekcję błędów od NEC-a ?
|
Cytat:
To normalny dylemat :mruga: Powiem tak: Jeżeli ktoś lubi DVDInfoPRO to może brać do skanów Pionka Ponieważ w Nero CD-DVD Speed na Pionku wychodzą cuda i raczej nie jest to wiarygodne :nie: Dobrym rozwiązaniem są Litki gdyż nawet na zagranicznych forach uważane są za dobre skanery :taktak: Nie zwracają jednak błędów jitter Myślę, że BenQ jest najlepszym rozwiązaniem :tak!: Ponieważ po pierwsze - skanuje dobrze w Nero CD-DVD Speed Po drugie - zwraca błędy jitter Po trzecie - jest bardzo dobrym palnikiem Po czwarte - suma sumarum jest bardzo dobrym urządzeniem uniwersalnym :taktak: :mruga: |
pomęczymy troche VIZZARDa :P
VIZZARD czy wg Ciebie dobrym pomysłem jest dokupienie do BENQa 1655, tego Pionka 111D??? Poczekam troche,poobserwuje screeny z testów ;) zobacze jak to się ma naprawde, czy to taka z niego REWELACJA?! :fiu: |
Cytat:
Generalnie moje subiektywna odczucia s***261; takie Jako ca***322;o***347;***263; i jako nap***281;d uniwersalny BenQ jest wyborem lepszym :taktak: Tak***380;e niby domena Pionka - czyli jako***347;***263; zapisu jest por***243;wnywalna - raz lepsza raz gorsza Je***380;eli kto***347; jest w stanie uwierzy***263; w cudowno***347;***263; zastosowanych technologii w Pionierze To niech go bierze :> Osobi***347;cie na dzi***347; dzie***324; maj***261;c por***243;wnanie obydwu modeli Bra***322;bym Benka 1640 :mruga: Natomiast z 1655 nie mia***322;em przyjemno***347;ci Mam ochot***281; tak***380;e przetestowa***263; LG H20L, ale c***243;***380; - nie mo***380;na mie***263; wszystkiego :smutny: |
Tak... testowałem płytki zapisane na Nec'u 4550A-51A, Pioneer'rze 109,110,111 na BenQ 1640.
I wychodzi, że te napędy są przeciętnymi. Sytuacja się zmienia kiedy zaczynamy testować na Plextorze i porównywać błędy PIE/PIF i Jitter i pozostałe... Warto :czytaj: porównanie zapisu w sąsiednim miasteczku testów wymienionych napędów na tle BenQ 1640-50/55. :) |
Cytat:
Znamy to Jednakże jak ktoś mi da kasę na Plexa - to będę testował :taktak: Zresztą, co ja gadam... Jeżeli test płytki na Plexie przy wykonaniu wszystkich tych śmiesznych testów trwa 2 godziny To ja już wolę się oszukiwać testując płytki na jednym napędzie O którym jak bardzo ktoś by mówił, że oszukuje To i tak przy zachowaniu tego samego skanera można wyrobić sobie pogląd Na ogół palników i nośników dostępnych na rynku :czytaj: :tak!: |
Obiecane ponowne por***243;wnanie ThinkXtra DVD-R x8
Tym razem pr***243;ba nagrania x12 :> ThinkXtra DVD-R x8 burn x12 be1640BEGB http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...1&d=1144930338 ThinkXtra DVD-R x8 burn x12 111D@111 1.06 http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...1&d=1144930338 || |
A tu jeszcze dodatkowo test transferu tych płytek co powyżej
ThinkXtra DVD-R x8 burn x12 be1640BEGB http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...1&d=1144932654 ThinkXtra DVD-R x8 burn x12 111D@111 1.06 http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...1&d=1144932654 |
W roli odrzutów Verbatima wystąpią nośniki Extreme DVD+R x4
Extreme DVD+R x4 burn x4 be1640BSLB http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...1&d=1144936257 Extreme DVD+R x4 burn x4 111D@111 1.06 http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...1&d=1144936257 Pioneer znowu gorzej? ??? :\ |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:43. |