![]() |
Jaką nagrywarkę kupić
W związu z tym, że aktualnie istniejący temat jest już trochę nie na czasie postanowiłem założyć nowy temat (po przeczytaniu sugestii kolegów). :fiu:
No więc jest sonda, są konkretne modele. :czytaj: Teraz czas na głosowanie, opinie, komentarze, pytania i rozwiewanie wątpliwości :piwo: PS. Temat ten jest kontynuacją, a raczej nową wersją tego wątku |
Wyrzucił bym DW-1670 na rzecz 1650/55.
Dodał bym PX-755/60 i GSA-H10N Stary temat chyba należałoby odkleić, a ten przykleić. Mam dylemat na co zagłosować DVR-111 czy SHM-165H6S :hmm: Postawię na Litka, bo go mam. :matrix: |
Cytat:
|
hm ale z tego co wiem i co testowalem to BENQ 1670 Nie ma LS :>
|
Cytat:
|
seku m***243;j b***322;***261;d, zap***281;dzi***322;em sie z tym LightScribe przy BenQ.
Prosz***281; wi***281;c moderatora o naniesienie poprawki. |
my***347;le, ze litek 165H6S nie jest az tak tragiczn***261; propozycj***261;.
|
@mallow np
swoj glos oddaje na 1. Benq 1655 (jak sie pojawi w sadzie):spoko: 2. Samsung SH-S182M |
Oczywi***347;cie zag***322;osowa***322;em na jednyn***261; s***322;uszn***261; nagrywark***281; :]
Uwa***380;am jednak, ***380;e obecno***347;***263; BenQ 1670 to jakie***347; wielkie nieporozumienie. To***380; to grat jest. |
Czym się różni Litek 165P6 od zaproponowanego w temacie? Media Markt go lansuje. Pozdrawiam
|
Cytat:
Warto jednak dopłacić trochę do wersji H :taktak: Gdyż niby to ten sam model tylko z LS ale jednak sprawuje się o wiele lepiej :idea: :mruga: |
SAMSUNG SH-S183L ! ! ! ! ! Wejdzie na rynek w po***322;owie listopada, a mie***263; sprz***281;cior z SATA i LIGHTSCRIBE to nie lada gratka:) A s***261;dz***261;c po ostatnich modelach Samsunga, to chyba warto poczeka***263;:) Niech kto***347; j***261; dorzuci do ankiety:)
|
Cytat:
Samsung SH-S182M także ma LS A SATA to dla nagrywarki tylko zbytek łaski Taka moda Po ostatnich modelach Samsunga to nie wiadomo czego się właśnie spodziewać Wszystkie prócz S182M to raczej dno I teraz nie wiadomo czy modelem S182M Samsung rozpoczyna drogę świetności w tej dziedzinie Czy jest to tylko pojedyńczy przypadek :hmm: Także nie szafujmy zbytnio tym czego jeszcze nie ma A skupmy się może na istniejących i sprawdzonych modelach Ale to tylko moje zdanie :czytaj: :D |
no wi***281;c istniej***261;cym i sprawdzonym modelem jest Samsung SH-S182M. :taktak:
sam bym kupi***322;, gdyby nie to, ***380;e nie kupuje nowego jak stare dobrze dzia***322;a...:> ale szpan jest wielki mie***263; Samsunga co nie***378;le nagrywa :D |
Cytat:
|
Co s***261;dzicie o H22L? Czy ma to czego nie mia***322; H20L czyli mo***380;liwo***347;***263; sprawdzenia jako***347;ci no***347;nika?
|
Cytat:
A co sądzimy? Zobacz w temat LG H22L :czytaj: :taktak: |
Wiesz nie bardzo z tego rozumiem. Mam na my***347;li slang "slawekj". M***243;g***322;bys co***347; po kr***243;tce przybli***380;y***263;.
|
Cytat:
Co do modeli z LS, a mianowicie LG H20L, H22L, Samsung SH-S182M czy Lite-On LG H20L - na tyle przeszłościowy i wolny model, że nie warto już chyba sobie nim zawracać głowy LG H22L - LS, DVD-RAM, na obcojęzycznych forach sprawuje się niby gorzej od wykresowej rewelacji - czyli swojego brata bez LS - LG H22N Na ile jednak jest to prawdą - pewnie pokażą testy kolejnych nabywców Przy modelu H20L była jednak wtopka z rozrzutem jakościowym Nie wiadomo więc czy i tak nie jest tym razem Samsung SH-S182M - po modelu S182D nikt się nie spodziewał niczego dobrego po paśmie dennych napędów tej firmy A tu proszę. Okazało się, że w jakiś magiczny sposób po dołożeniu LSa Samsung pod wględem jakości może konkurować z najlepszymi obecnie napędami czołówki :taktak: Dobra korekcja, dobre wyniki na wykresach, nareszcie jakiś sukces Co prawda forumowy perfekcjonista slawekj twierdzi, że jest tam niedoskonałość pitów/landów Aczkolwiek dla przeciętnego użytkownika nic to nie znaczy :nie: Zwłaszcza przy twierdzeniu slawkaj, że nagrywarki DVD w ogóle nie nadają się do nagrywania - powoując się oczywiście na poważne źródła || Liteon SHM-165H6S - powrót w wielkim stylu do czołówki napędów nagrywających Dobra korekcja, dobre wyniki nagrywania CD i DVD Tak jak Samsung obsługa DVD-RAM i LS oraz możliwość sprawdzania jakości wypalonych płyt w NCDS i kProbe Napędy LG nie umożliwiają sprawdzania jakościowego, przynajmniej póki co... :D Dobre wsparcie jeżeli chodzi o biosy - zarówno producenta jak i entuzjastów W testach jakościowych depcze po piętach Benkom Warto! To tak pokrótce, więc na pewno coś się jeszcze znajdzie na plus i na minus UPDATE: Gwarancja: LG ma w tej materii najlepszą - 2 lata D2D - kurier zabiera, kurier przywozi Samsung - 2 lata - to gwarancja serwisu - zazwyczaj są w dużych miastach - lecimy z nim do serwisu Liteon - gwarancja 2 lata - sklepowa - zawozimy tam gdze kupiliśmy :czytaj: |
Mam jeszcze czas z wyborem mniej wi***281;cej do po***322;owy listopada wi***281;c nie wiadomo co to mo***380;e przynie***347;***263;. P***243;ki co sercem z LG i rozumem z Samsungiem :) Poczekam na testy LG i by***263; mo***380;e jaki***347; firmware. Narazie w mojej klasyfikacji wygrywa Samsung :)
|
Cytat:
|
Cytat:
No ja czekam bo mam napęd DVD i tylko 1 złącze IDE na płycie, więc jak dla mnie rozwiązanie BOMBA... Oby tylko Samsung poszedł tym napędem krok w przód, a nie dwa w tył... Samsung SH-S183L - to co tygryski lubią najbardziej:) |
Cytat:
|
Skoro nap***281;d jest dobry to i gwarancja si***281; nie przyda :) Z tym akurat najmniejszy problem auto jest i looz.
|
Cytat:
|
Między zapisem H22N a H22L nie widzę różnicy.
:czytaj: LG http://homepage2.nifty.com/yss/gsah22n/gsah22n_top.htm :czytaj: LiteOn 165P6S --> 165H6S http://ysscdr.web.fc2.com/shm165p6s/shm165p6s_top.htm Prośba o zwrócenie uwagi na błędy Beta testowane PxScanem i porównać np. z Pioneerem. Podobnie jak w moim teście, przeważnie poniżej normy. :taktak: Zapomnieć o LG. O innych też. LiteOn wysoki Jitter. :czytaj: Kupować wyłącznie Pioneera 111. Dlaczego ? Dla OPC. :taktak: Nie ma obecnie lepszego palnika. :spoko: Jak patrzę na wysuwającą się tackę LiteOna przy Plextorze i Pioneerze to zastanawiam się czy warto włożyć płytkę. I ta waga napędów. Samo powietrze. Jak takie napędy mogą skutecznie eliminować drgania ? :czytaj: konstrukcja obudowy Pioneera QuietDrive. :) |
Cytat:
Zrobic ciezki naped to nie sztuka, normalnie jak z zasilaczami, ten jest bee bo jest lekki, bierz ten drugi bo go uniesc nie mozna :sciana: |
Podobnie jest z Plextorem 760A :czytaj:
:) |
Czemu nikt jeszcze tego nie przykleił ???
|
Tak wi***281;c wielkie dzi***281;ki wszystkim biore Pioneera
***379;artowa***322;em Samsunga SH-S182M :D |
Cytat:
I dlaczego linki znowu z wybiórczych for? :hmm: Chyba w zależności od tezy dopasowujemy sobie posty z różnych miejsc? Oj bardzo nieładnie :nieee: :ysz: |
Cytat:
http://forum.cdrinfo.pl/696514-post239.html Kolegi testy. :spoko: A dlaczego korzystam z innych for? Bo oprócz testów podstawowych są też inne.... i widać więcej. :spoko: :) |
Cytat:
Jakość nagrywania na LG H22N i H22L :taktak: Nastąpiła nie ta interpretacja co trza Nie mówię że korzystać z innych for jest źle Źle jest wtedy kiedy z różnych for stosuje się wybiórcze posty do podparcia swoich wymyślonych tez :D |
Tak.. tak... przegl***261;dam i widz***281; podstawowe testy.
A Beta przekroczone podobnie jak N22L. Dlatego m***243;j link... por***243;wnanie test***243;w na BenQ i Plextorze. I wszystko jasne :hmm: podobne. :spoko: :) |
Jaką nagrywarkę DVD kupić?
Witam
Jaka na dzień dzisiejszy jest najlepsza nagrywarka dvd w cenie do 150zl. Najważniejsze jest dla mnie żeby: - bardzo dobrze odczytywała płyty oryginalne DVD (filmy,gry,etc) - bardzo dobrze zapisywała płyty DVD+R, DVD-R, tak żeby bez problemów dawało się je potem odczytywać na innych DVD (w kompach i stacjonarnych i co najważniejsze w XBOX-ie ver.1.6 z napedem Philipsa (jest dośc wybredny, czesto przy wypalonych plytach pod koniec filmu przycina sie film) Plyt cd moze nie wypalac, bo mam osobna nagrywarke. |
Cytat:
do zadań specjalnych :czytaj: http://forum.cdrinfo.pl/696468-post1202.html :) |
Witam!
Chc***281; kupi***263; nagrywark***281; DVD do nowego komputera. Przeczyta***322;em informacj***281; o interesuj***261;cych mnie nap***281;dach, ale zrobi***322; mi si***281; teraz jeszcze wi***281;kszy m***281;tlik w g***322;owie. Najwa***380;niejszymi cechami dla mnie s***261;: 1. Bezproblemowe odczytywanie p***322;yt CD i DVD. 2. Dobra jako***347;***263; zapisu, tak by da***322;o si***281; odczyta***263; na innych komputerach i odtwarzaczach. Mam dylemat mi***281;dzy Pioneerem 111D@L i Samsungiem SH-S182M |
Cytat:
|| |
Cytat:
pionek rzecz jasna :taktak: |
Cytat:
A jak będzie w wersji black? :> :czar: |
A jak jest z g***322;o***347;no***347;ci***261; Samsunga ??
Bo m***243;j kolega ma Pioneera 111 i chodzi mu jak odrzutowiec. |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
Bo napęd docelowy ma być w wersji black. |
Cytat:
Cokolwiek to znaczy... || A co do Pionka to wyjaśniam: Jeżeli ma być to Pionek black to rzecz nie jest już taka jasna :nie: Przecież on będzie czarny, nieprawdaż? :> Zaskoczyli? No. No.... No przecież! :fala: :czar: |
No .... :fala:
|
Temat zamarł... :czytaj:
Chyba ludzie przestali kupywać nagrywarki... :idea: :cojest: |
ja tam ma jedn***261; i jestem zadowolony :D
|
Witam.
Jestem nowym forumowiczem. Nie mam jeszcze zrdanej nagrywarki i zamierzam kupić nagrywarke DVD. Z tego co wyczytałem na forum to bede wybierał z trzech modeli: - LG H22L; - Samsung SH-S182M; - Liteon SHM-165H6S. Nie wiem który model wybrać bo wiadome karzdy ma innego faworyta. Moja nagrywarka ma być najleszpsza najlepie we wszyskich możliwych opcjiach(wiadome jest to nie mozliwe). Prosze o konkretne odpowiedzi. Moze ktos ma jakies PDF-y testów najnowszych nagrywarek z gazet komputerowych?? Pozdro |
Cytat:
moi faworyci to -Pioneer 111 -Liteon SHM-165H6S a jak juz tak bardzo chcesz poczytac opinie i testy nagrywarek to albo to forum albo CD Freaks.com - The digital storage weblog and worlds largest CD & DVD community |
Oczywiscie wiem, ***380;e testy z gazet sa sponsorowane, ale chcia***322;em zobaczyc co pisza w gazetach.
A co do nagrywarki to nie wiem dlaczego ale jakos interesuje mnie wyzej wymieniony samsung. Bo z tego co czyta***322;em dobry model. A napisz mi dlaczego polecasz te napedy? Masz takie lbu testowa***322;es? Czekam na dalsze opiinie! |
Ja tam polecam -Liteon SHM-165H6S, jesli bez lightscribe to pionka 111.
Dlaczego to mozesz poczytac w tmatach o danych palnikach :) |
Cytat:
Każdego modelu ma po dwie sztuki Poleca bo takie ma - jak zwykle zresztą - każda sroka swój ogon chwali :taktak: A z tego co wiem to przygotowuje PDFa dla ciebie tylko podaj adres na maila Żeby szybko mógł ci go wysłać :czytaj: :czar: |
Czyta***322;em o samsungu testy jakie przeprowadzal pewny forumowicz i wypadly bardzo dobrze. A o liteonie tez poczytam. A pionek odpada bo nie ma lightscribe. Jak juz kupowac to nagrywarke kt***243;ra bedzie mia***322;a wszystko na pok***322;adzie!
|
Cytat:
testy, opinie i spostrze***380;enia wystarczy :czytaj: @Vizz - bez komentarza tzn po prostu nie wiem jak mam rozumie***263; twoj***261; wypowiedz :| |
Cytat:
O! Fajnie! To teraz pozostaje ci już tylko czekać spokojnie na wyniki... :czytaj: || |
Ja osobi***347;cie poleci***322;bym mu Samsunga na kt***243;rego zdecydowa***322;em si***281; sam :) Nagrywa ***322;adnie, etykiety LS, bez zarzutu, najni***380;sza cena do tego.
|
Obecnie mam Benq 1625, 1655 i poneer 111L. Moim idea***322;em by***322;oby po***322;aczenie tych nap***281;d***243;w w jeden czyli korekcja b***322;***281;d***243;w i g***322;***243;***347;no***347;***263; pracy z 1625, Solidburn i skany w NCDS z modelu 1655, a zapis przy pr***281;dko***347;ciach 4-6x z poneera. Ciekawe czy kiedy***347; powstanie taki nap***281;d
|
Cytat:
|| |
Cytat:
|
Cytat:
No to za co tyle kasy? :hmm: Czyżby ktoś robił klientów w ch*ja? Podając się za markę spod gwiazdy exclusive? :O Oj! Nieładnie :nieee: :ysz: |
Cytat:
Cytat:
Za TA i Beta warto zapłacić bo ... :czytaj: :taktak: |
Testuj***261;c b***322;***281;dy TA dok***322;adnie wiemy jak wypalone s***261; pity i landy z zachowaniem lub nie symetrii.
Przyk***322;ad :czytaj: testy Samsung S-182M Niby wszystko dobrze ale... Beta to zbalansowane obszary wypalonych pit***243;w i land***243;w. Przyk***322;ad :czytaj: testy LiteOn 165H-P6S ***321;adnie nagrywa ale ... Wiemy du***380;o o jako***347;ci... przy Plextorze jeszcze wi***281;cej. :spoko: Plextor jest jedynym nap***281;dem, kt***243;ry tworzy rzeczywist***261; strategi***281; zapisu dla no***347;nik***243;w -/+R. Nagrywanie CD-Audio. :spoko: :) |
Cytat:
A jak już potestujemy jedną płytę przez cały dzień To są jakieś napędy bez ale... :> A może wpływ na to mają też i same nośniki? :pytanie: :D |
Cytat:
B***322;***281;dy PIF zale***380;***261; od jako***347;ci no***347;nika. B***322;***281;dy fizyczne, p***281;cherzyki powietrza, FE/TE, wywarzenie itp. Wa***380;ne, ***380;eby b***322;***281;dy POE nie przekroczy***322;y warto***347;ci 280. Powracaj***261;c do test***243;w na Plextorze mo***380;emy ustawia***263; precyzj***281; testowania. Najwy***380;sza i najdok***322;adniejsza testuje wszystkie bloki ECC p***322;ytki. Przyk***322;adowo BenQ 3x mniej. :czytaj: ilo***347;***263; pr***243;bek w Nero statystyka. Cytat:
Nie przypadkowo Plextor testuje sta***322;***261; pr***281;dko***347;ci***261; 2x przy ECC=8/1. Tak przewiduje norma ECMA 267 dla p***322;ytek DVD 12 cm. B***322;***281;dem jest testowanie zmienn***261; pr***281;dko***347;ci***261; 8x. Dla BenQ mo***380;na ustawi***263; 2x. :spoko: Mniejsza pr***281;dko***347;***263; testowania to wy***380;sza dok***322;adno***347;***263;. :taktak: :) |
Cytat:
|
:spoko:
Poprawiono... 12 cm. :) |
Nie znam sie za bardzo na nagrywarkach(tyle co poczyta***322;em na forum). Na plextora mnie nie sta***263; wiec co mam wybra***263;. Trzeba mi naprawde dobry naped!! S***322;awekj moze cos zaproponujesz??
|
Cytat:
pozdrawiam |
A mysla***322;em bra***263; liteona bo ma lightscribe!! Teraz sam njuz nie wiem co kupi***263;!!
|
Cytat:
:O |
Cytat:
Dla mnie Lite-ON 165H6S to również świetny napęd, co potwierdzają testy zamiszczone na forum - zresztą prawie sam bym go kupił gdyby nie to, że przypadkowo trafiłem na promocję Asusa czyli Pioneera :D. Jeśli zależy Ci tak bardzo na LS to Pioneer odpada, chociaż na pocieszenie mamy przecież Light Flash ||. pozdrawiam |
vizzard czemu nie glosowa***322;e***347; na zadna nagrywarke w ankiecie??
A tak apropo to jak***261; Ty masz i jak***261; by***347; poleci***322;?? |
Cytat:
Ani Pioneer ani Asus nie mają Light Flash :nie: Jak wynajdą Light Flash to może będą miały Ale póki co niestety muszą obejść się smakiem :jem: <- :nie: || Cytat:
:> |
Cytat:
edit: no i potrzebny odpowiedni bios :taktak: Cytat:
|
A co to ejst light flash ja slyszalem o label flash i robi to tylko nec jesli mi sie wydaje??
No teraz juz dobrze jest a czy pioneer ma label flash ?? vizard nie wiem na co powinienes glosowac!! Co weglug Ciebie jest najlepsze z tamtej listy?? |
Cytat:
Ale można przerobić Pionka 111D/111 na 111L wgrywając zmodyfikaowany firmware :taktak: Tracąc jednak przy tym gwarancję :czytaj: |
Cytat:
|
Aha czyli jest mozliwosc przerobienia ale kosztem gwarancji!! A nagrywarki asusa to jak sie sprawuja np. ASUS DRW-1608P3S Najnowszy!!! FV/GW 2 KOLORY!!! (136603354) - Aukcje internetowe Allegro ten model?? I czemu ktos napisal ze to jest to samo co pioneer??
|
Cytat:
|
Cytat:
A pod postem post :czytaj: Do tego służy opcja EDYTUJ Po jej kliknięciu poprawiasz tekst dodając kolejne myśli :taktak: Co do nagrywarek - to nie ma najlepszej :nie: Wszystko jest uwarunkowane od twoich wymagań ( w granicach rozsądku oczywiście :> ) Zależy do czego będziesz jej używał i co ci jest potrzebne Cytat:
:mruga: |
Dzieki takiego artyku***322;u szuka***322;em!! Chyba sie zdecyduje na asusa albo pioneera!!
Vizard nagrywarka bedzie u***380;ywana do wszytskiego. Ogladanie film***243;w nagrywanie cd, dvd, audio. CZyli wszytsko co mo***380;na i tez labelflash!! A czy na plytach lightscribe mozna zastosowac do labelflash?? Posty juz usun***261;***322;em! Czyli mam kupi***263; asusa lub pioneera aby wybra***263; najleiej?? |
Cytat:
Ażeby przeważyć na stronę któregoś z tych napędów? :hmm: I wyróżnić je na tyle by wybrać je z całego grona tańszych i tak samo dobrych? Czy jesteś pewien czy one są dobre jakościowo? Czy oprócz płyt DVD też dobrze nagrywają CD? Czy potrafią obejść zabepieczenia przy nielegalnym kopiowaniu gier i programów? Czy są ciche? Czy są bezawaryjne? Czy są szybkie? Czy nie obciążają zbytnio procesora komputera? Czy mają dobrą korekcję błędów? Czy mają precyzyjne mechanizmy wysuwu tacki? Czy nie przeszkadza ci to, że dioda świecić będzie tylko na zielono? Czy aby wielkościowo i kolorystycznie będą pasować do twojej obudowy? Czy potrafisz ogarnąć to wszystko i powiedzieć: "TAK. To ten napęd" :pytanie: || |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Jeszcze drobna uwaga, jeśli masz zamiar słuchać płyt Audio na Pioneerze to weź pod uwagę, że tego napędu nie można wyciszyć programami typu Nero Drive Speed. Ponieważ chodzi on bardzo głośno to słuchanie bezpośrednio z płyty jest niemożliwe :(. Na szczęście przy oglądaniu filmów DVD z płyty urządzenie samoistnie zwalnia do niesłyszalnego poziomu. edit : @VIZZARD :spoko: |
Vizzard nie potrafie ogarn***261;c tego wszytskiego wiec sie pytam was, kt***243;rzy sie na tym znacie co mam wybra***263;!! Wiec poleccie mi cos najlepszebo na rynku oprocz plextora(nie mam na niego kasy)!!
|
Cytat:
|
Wiem ze kazdy naped ma plusy i minusy. Ale kt***243;rych ma minus***243;w najmniej?? A do sluchania audio mam starego cedeka!!
|
Cytat:
S***322;awekj napisz mi co kupi***263; aby wyboru nie za***322;owa***263;??
Asus bedzie dobry? |
Cytat:
je***347;li nie wiesz co wybra***263; to patrz na sond***281;, w ko***324;cu po to ona jest ... |
No to nam***243;wili***347;cie mnie na asusa! Tylko ze nie ma go w sklepie w moim miescie. Zostaje mi kupno na necie!! Gdzie s***261; najta***324;sze nagrywarki w sklepie interenetowym?
|
Cytat:
Cytat:
Dobrze jednak wiedzieć o tym biosie od A11XL, a jak to się wtedy odbywa ?, jest jakiś odpowiedni soft typu Quiet Drive Utility czy działa normalnie ten z Nero, a może sam inteligentnie zwalnia :D |
Cytat:
No to zdecydowany jestem teraz tylko szuka***263; najta***324;szego sklepu co polecicie??
|
Cytat:
To nap***281;d uniwersalny a z nowym CD-DVD Speed Nero 4.7.0.0 ma bardzo du***380;e mo***380;liwo***347;ci testowe p***322;ytek CD-DVD. P***243;***380;niej.... odrobina kasy wi***281;cej i :hmm: :czytaj: PX-B900A :spoko: |
Cytat:
TU :czytaj: Było zresztą wyżej :taktak: |
Cytat:
|
A jeszcze pytanie czym sie ro***380;ni Asus DVD+/-RW DRW-1612BL od ASUS DRW-1608P3S?? I ja juz zdecydowa***322;em ze kupie asusa bo do benq jako***347; nie mam zaufania!!
|
Cytat:
:szczerb: Cytat:
To po co sie pytasz? Miliony użytkowników BenQ cieszą się z jednego z najlepszych palników na świecie A ty masz gdzieś wiedzę i doświadczenie zaawansowanych i obeznanych z tematem userów Takich jak slawekj... :ysz: :nieee: |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:59. |