![]() |
A ja zdecydowanie polece pidgin ;)
|
Dawno mnie na forum nie było a sporo się działo w tym temacie na świecie.
Gdyby ktoś obecnie chciał korzystać z XMPP, to mogę polecić: Komunikator: Web: ConverseJS https://inverse.chat Windows/Linux: Gajim https://gajim.org (Wersja nightly ma sporo nowości w UX ;)) Android: Conversations Google Play: https://play.google.com/store/apps/d...rsations&hl=pl (wersja płatna - w ten sposób płacisz autorowi za rozwój) FDroid: https://f-droid.org/en/packages/eu.siacs.conversations (wersja darmowa, skompilowana przez kogoś innego) Serwer XMPP: 404.city |
Cytat:
|
Opera 12.. Ostatnia z dobrą obsługą zakładek..
|
Cytat:
|
Nie mam i nie zamierzam miec FB - jak potrzebuje to uzywam FB kogos innego;)
Teraz czas tylko pozbyc sie Opery 12 ale tu jakos ciezko. |
Po co komu w dzisiejszych czasach Miranda...
Wystarczy gmail dla ich usług... i facebook do kontaktu ze światem... Tak mam facebooka... mam gdzieś ich problemy z polityką prywatności... I dobrze mi z tym :) |
A ja mam pidgin i tez jestem :)
|
Do dziś nikt mnie nie zmusił do posiadania poczty na gmailu i do sprawdzania jej komunikatorem. Jakoś nie czuję się nieszczęśliwy.
A zamiast gada mam WTW i sobie działa, w spokoju i bez reklam. |
Ostatni zgasił światło :spoko:
|
Wczoraj wlasnie wyrzucilem Mirande NG(po ich updacie i zmianie typu bazy danych,przestala mi sie ladowac wtyczka do sprawdzania poczty na gmail'u i juz nie chcialo mi sie nad tym siedziec). Juz i tak gg nie uzywalem przez dluzszy okres, teraz tylko whatsapp albo w ostatecznosci skype.
Wtyczke zastapilem gmail notifier pro. |
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
Tak, na Tinderze. To przeza***iste rozwiązanie, nie tylko do umawiania się na seks ;-). W przytoczonym przykładzie zobaczyłem Pragę, jakiej wcześniej nie znałem. A wystarczyło że do niej przyjechałem, wyjąłem smartfon i parę razy dotknąłem ekranu - dwiemgodziny później poznałem nowego człowieka i zwiedzałem :taktak: |
Cytat:
|
Widzisz M@X, tylko że ja nie chcę poznawać nowych ludzi za pomocą szpiegujących usług. Ja chcę co najwyżej się kontaktować z już poznanymi z zachowaniem jako takiej prywatności.
|
Cytat:
PS Tak w ogóle to elo, dawno tu nie byłem. |
Nie zaprzeczę, bo nie wiem ;-)
Za to faktem jest, że media społecznościowe dały możliwość banalnej komunikacji z całym światem i to jest przeogromna zaleta! W maju spotkałemfajną dziewczynę z Czech, szybko dogadaliśmy się na WhatsAppie, umówiliśmy się, spędziliśmy bardzo fajny weekend. Meritum jest zrozumienie, że technologia jest narzędziem dla usprawniania ludziom prawdziwego życia, a nie sensem sama w sobie ;-) Fakty mówią niestety same za siebie - numer zaczynający się od +48, XMPP, Gadu-Gadu czy wiele innych to, w kwestii poznawania nowych ludzi, fatalne i nieskuteczne rozwiązania, których warto się pozbyć - tak, określenie celowe, byś utwierdził się w przekonaniu, że masz rację w przywiązaniu do bezsensownej przeszłości - "by żyło się lepiej" :-) |
Facebook'a można nie lubić - ale nikt nie zaprzeczy, że jest wygodny...
|
Tak, zmieni, połączą ćwierkacza z mordoksiążką. :rotfl:
|
Ze mną jedyny kontakt to teraz e-mail i sms. Cóż...
Także łączę się w bólu, może jeszcze kiedyś to się zmieni. |
Masz racje z około 50 znajomych na GG to teraz może z 3 mam kontakt , jeden był fanem Tlena i tylko z nim na tlenia pisałem. No ale i Tlen poległ .
A, że jestem starej daty to nie mam pejsbuka , twitera czy jak to sie zwie , i innych współczesnych komunikatorów. |
I stało się. Z komunikatorów wykruszyło mi się na przestrzeni ostatnich 15 lat większość osób. Dla tych słownie czterech odpowiadających po tygodniu, nie warto nawet odpalać klienta. GG, ICQ, no w mordę jeża nawet XMPP. Koniec pewnej epoki, dla wielu już pewnie od bardzo dawna, ja jednak miałem jeszcze jakąś stałą grupę. Niestety i ta się wykruszyła na rzecz mordoksiążki i ćwierkacza.
Zrobiłem więc na pamiątkę sobie najnowszą Mirandę IM, wyczyściłem z historii, sprawdziłem czy nie ma błędów baza, zamknąłem w archiwum 7Z w backupie i zgasiłem światło. I powiem szczerze, że jakoś jest mi z tego powodu przykro. Zdecentralizowane protokoły, możliwe szyfrowanie i piękne idee przegrały z pozorowaną wygodą, szpiegostwem i komercją. ;p |
XMPP chyba w końcu dostał prostego klienta, który spodoba się dzisiejszym człowiekom ZOM!
|
Jak wiemy Facebook Messenger, to nic innego jak XMPP z wy***322;***261;czon***261; komunikacj***261; z innymi serwerami Jabbera.
Do FB cz***281;sto ***322;***261;cz***281; si***281; z xabber'a. Mam jednak problem, bo komunikator nie pobiera wiadomo***347;ci offline - odbiera tylko te, które s***261; wys***322;ane gdy jestem po***322;***261;czony. Nie jest to problem tego konkretnego komunikatora, bo np. na pidginie mam to samo. Czy kto***347; wie mo***380;e dlaczego tak si***281; dzieje? |
Czy tylko ja mam problem z podłączeniem się pod Facebookowy Chat z poziomu PSI+?
Cytat:
PSI+ Cytat:
|
Uzywa ktos mirandy NG?U mnie po instalacji zniknal porblem z procesem pozostajacym w pamieci po zamknieciu mirki. Aktualizuje sie z plugin'u i zostaje wszystko jak bylo(u mnie, zalezy kto co ma:).
http://miranda-ng.org/pl/ |
Cytat:
Ok, są darmowe programy, u siebie w telefonie w zasadzie większość mam darmową, ale po pierwsze nie wszystkie bo się nie da. Po drugie, część z darmowych które mam działałaby znacznie lepiej w wersji pro, płatnej. Po trzecie, jeśli nawet nie ma wersji pro, to często są dodatkowe funkcje do dokupienia osobno, czyli tzw. mikropłatności (które w dodatku czasem 'mikro" są tylko w nazwie). Po czwarte, nawet jeśli nie ma żadnej z wyżej wymienionych form odpłatności bezpośredniej, to są reklamy. A apek całkiem darmowych, jak na przykład Opera, jest promil. |
Niestety na Androida większość programów jest pozornie darmowa (reklamy) i to się pewnie nie zmieni dopóki Google nie zamknie systemu i/lub nie uwiąże programów do planowanego frameworka.
|
Na Android w przeciwieństwie do innych platform przeważają wersje darmowe. często te wersje mają też otwarty kod źródłowy więc nie zgodzę się z opinią wyżej :P
|
Nie twierdzę, że nie będzie darmowych programów, to by była przesada. Ale darmowego będzie coraz mniej. Już dziś ze świecą można szukać całkowicie darmowego programu na Androida. Są, ale pojedyncze. Inne to albo wersje free/pro, gdzie dopiero pro daje naprawdę dobrą funkcjonalność, albo mikropłatności. A najczęściej i to i to.
|
AQQ to akurat projekt troszeczkę inny niż inne komunikatory. Wyróżnia się i przyciągaa określoną grupę użytkowników.
AQQ straciło sponsora i albo będzie płatne, albo przestanie istnieć :) Cytat:
|
Teraz być może tak. Ale poczekaj kilka lat - nie ostaną się alternatywy, które pozostaną darmowe. To samo tyczy się innych przestrzeni wirtualnej przestrzeni, co już powoli zaczyna być widoczne.
|
Zastanawiam się jaki w tym sens przy tulu alternatywach. Darmowych i bardzo dobrych (Miranda IM/NG, WTW, Pidgin itd.). Padną.
|
Cytat:
|
@Berion kod jest bez komentarzy i przestarzały - ostatni raz coś przy nim dłubano jakieś 5 lat temu...
Z rok czasu by zajęło postawienie tego na nogi. |
Cytat:
Mamy mirande:) |
Chcialem zakomunikowac, ze najnowsza wersja oficjalnego klienta GG dziala bardzo dobrze na OS X 10.8.2!
|
Ja zmieniłem komunikator na WTW. Przypomina mi trochę Konnekta. Nie wiem, czy to nie ludzie z Konnekta zaczęli pracować nad WTW.
|
Nie jest rozwijany, ale mnie chodziło o to, że skoro jest teraz otwarty to ktoś może zrobić forka.
|
Konnekt w ma beznadziejne wsparcie większości protokołów. Ich rozwijanie zakończyło się 6 lat temu. Do tego dochodzi nowoczesny wygląd i wsparcie najnowszych systemów. Nie mam na myśli to że jakoś tam działają, ale o wykorzystanie atutów danej wersji systemu.
A pełnym dostosowaniu go pod siebie nie wspomnę. Na koniec dochodzi kwestia bezpieczeństwa. Obecnie kod został otworzony wiec znalezienie podatności nie powinno być trudne ;-) Projekt nie jest już rozwijany wiec nie będzie mial ich kto poprawić... |
Nie obsługuje protokołów, których używam i nie da się tego z nim zrobić co z Mirandą. ;)
|
;>
Ale co ma ubogiego program, którego jedyną funkcją ma być możliwość przesłania wiadomości tekstowej, co ten umożliwia? |
Wiedziałem, że się wpiszesz. :D
Na dzisiaj to jak dla mnie Konnekt jest zbyt ubogi i zbyt brzydki. Kwestię bezpieczeństwa przemilczę bo dla mnie też w tym przypadku nie jest specjalnie istotna. |
Używam do dzisiaj ;)
|
Używałem bardzo dawno temu, z sentymentem wspominam tego progrsa. Ale cóż, czasy się zmieniły i z powodzeniem zastąpiłem Mirandą.
Jeśli ktokolwiek weźmie się za rozwój tej aplikacji to teraz raczej nie dadzą rady WTW. |
Konnekt Open Source. Szkoda, że nie pomyśleli o tym jakieś 5 lat temu ;)
https://github.com/Konnekt/ |
Początek końca?
http://www.mojamiranda.pl/zegnaj-mir...j-myranda.html |
Panowie zagadka. Jak zwiekszyc czcionke w nowym gg ? Bo jak zwiekszam przez ten przycisk pod guzikiem A to zmienia sie wielkosc tylko tego co ja pisze. A teksty rozmowcow sa dalej male. Jak dla mnie ZA MALE.. HELP ME !?
|
A moze Kadu...?
|
Cytat:
Na notebooku cały czas używam i jest ok :) Na stacjonarnym używam jakiejś okrojonej (z reklam) wersji GG i.. nie jest ok ;) |
Cytat:
Cytat:
Jeżeli chcesz komunikator dostosować do swoich potrzeb to spróbuj Mirandy, jeżeli lubisz prostotę to WTW lub AQQ. |
2 dni temu aktualizacja stabilnego wydania była. Czyli tak.
|
Szukam godnego następcy Konnekta. Co musi mieć? Dobry jak konnekt :D mało pamięciożerny i abym mógł łatwo go przenosić między kompami, nie tracąc ustawień.
Czy WTW jest ciągle rozwijany? |
Cytat:
|
Cytat:
|
Zostaje przy FaceTime. :spoko:
Wiadomo***347;***263; wys***322;ana z ***63743; iPhone przy u***380;yciu Tapatalk |
Skype protocol reverse engineered
https://github.com/skypeopensource/s...urce/downloads Teraz tylko czekać na pełne "odkrycie" protokołu i powstanie alternatywnych implementacji. |
I dlatego XMPP rządzi :) Scentralizowany system komunikacji w czasie rzeczywistym to zły system.
btw. powolutku powstaje wtyczka do Mirandy, która ma umożliwić komunikację po Jingle! http://miranda-plugins.googlecode.co...runk/gtalkext/ |
loki7777, a bywało, bywało...
|
A tez mieliscie ze przez dzien lub 2 skype w ogole nie dzialal?
|
Cytat:
|
Pewnie instalował spod najnowszej wersji - u mnie nic nie zainstalował, bo wersja troszkę już podstarzała. :mruga:
Ale fakt, w przeszłości już też się zdarzało. :taktak: |
Cytat:
Cytat:
|
A może po prostu nie zauważyłeś po pijaku...
|
Bzdury. Zadbego szajsu ze Skype'em nie dostalem. Czyzbym mial bezpieczny system? ;-)
Wiadomo***347;***263; wys***322;ana z ***63743; iPhone przy u***380;yciu Tapatalk |
Na szczęście mi się nic nie zainstalowało bo akurat ten komunikator wyłączam jak go nie używam. :]
|
Microsoft już pracuje..? :>
|
Skype zainstalował automatycznie zewnętrzną aplikację ***8211; niezła wpadka
Cytat:
|
Cytat:
Próbowałem też wersję portable (też się nie uruchamia). Jakieś jeszcze pomysły..? (bo ja już kompletnie nie mam...) |
Testowales moze to? Bo pobralem i zastanawiam sie jaka bedzie jakosc wideo w porownaniu do skype - ktory zostal sprzedany M$:)
Dobrze to udalo mi sie to sprawdzic:) Ostatnia beta - 1 w wersji x64 i na drugim kompie x86. Konfiguracja nie sprawia problemu, utworzylem 2 konta na jabberze. Polaczenie bez problemu. Nie widze opcji od recznej regulacji glosu, wideo dobrej jakosci - powiedzial bym ze lepsze od skype (bez smiesznych ograniczen, na kamerki inne niz Logitech). Brak wideo w pelnym ekranie i po jakims czasie program sie wykrzaczyl:) Dwoch kamerek na raz nie udalo mi sie odpalic, ale jakos usilnie nie szukalem tej opcji. Pewnie jeszcze z pol roku i bedzie mozna go uzywac:) |
Jitsi - komunikator obsługujący rozmowy głosowe, wideo i tekstowe po protokole XMPP
http://www.jitsi.org/index.php/Main/Screenshots |
Wydawało mi się, że usunąłem wszystko, ale na wszelki wypadek - gdzie się one znajdują?
Wezmę jeszcze zainstaluję Revo Uninstaller i nim spróbuję wyrzucić wszystko. Może to pomoże. ------ EDIT Nie pomogło.. Spróbuję z tą wersją portable.. |
Wywal pliki profilowe.
|
Wyczyść może temp, zobacz czy w podglądzie zdarzeń nie ma jakiś informacji, wypakuj universal extractorem ewentualnie ściągnij skype portable ;)
|
Nie mogę założyć tematu (nie mam pojęcia czemu), więc zapytam tutaj:
Problem z uruchomieniem Skype na XP Od jakiegoś czasu jest taki problem na jednym komputerze. Jako, że i tak planowałem zrobić tam porządek, to nie zajmowałem się nim na razie. Ale jak po reinstalacji systemu (ale nie od zera) okazało się, że program dalej się nie uruchamia, zainteresowałem się nim bardziej. System to XP Pro (PL), Skype próbowałem różne wersje. Wcześniej wszystko działało, nagle praktycznie z dnia na dzień przestało (niestety nie ja używam tego komputera, więc nie dojdę, co ewentualnie mogło na to wpłynąć). Po wybraniu programu przez chwilę pojawia się ikonka wczytywania, słychać dysk, ale program się nie uruchamia. Nie ma żadnego komunikatu o błędzie, ani innej reakcji. Szukałem, ale nie znalazłem żadnej propozycji, która pomogłaby rozwiązać problem. Spotkał się ktoś może z tym? |
Tak naprawdę oszczędność RAMu nigdy nie zaszkodzi, szczególnie, że akurat komunikator jest zwykle uruchomiony przez większość czasu. Dzisiejsze desktopy i notebooki raczej nie sprawią pod tym względem problemów, mamy jednak jeszcze netbooki, tablety, a tam standardem jest 1-3 GB.
Dla mnie doskonałym przykładami istotności optymalizacji są przypadki Visty oraz Crisisa. W pierwszym przypadku system potrafił zajeździć całkiem przyzwoite jak na okres sprzed trzech lat maszyny, a dziś podobne konfiguracje na siódemce (która prezentuje się niemal identycznie) nawet się nie zająkną. W przypadku Crisisa mamy podobną sytuację - owszem, grafika świetna, ale moją kartę graficzną demo rozłożyło na łopatki (nigdy nie grałem w tę grę, ale demo zainstalowałem z ciekawości); tyle, że dwa lata później widziałem gry które wyglądały niewiele gorzej, a na mojej grafice pracowały całkiem znośnie. |
Mam 8 GB RAM aktualnie, wolne jest prawie 3 przy intensywnej pracy...
|
@jou to nie chodzi o przeszkadzanie. Jeżeli z komputerem robisz coś więcej niż www i filmy to nawet mając 4GB potrafi zbraknąć pamięci.
|
Wiesz, ale nie każdemu to przeszkadza - sam używam AQQ, a komp po kilkunastu godzinach klikania po www i innych zabawach wciąż ma ponad 1.2 giga wolnego RAMu.
Oczywiście znajdą się i tacy, którym może braknąć. :taktak: |
@jou no i widać co jest najbardziej wydajne - Miranda && WTW. AQQ fajnie ukrywa to ile na prawdę używa pamięci - tylko po co?
Ciekawy jestem jak by się zachowywał taki myTribe czy inny kombajny tworzony z pierdyliarda komponentów. |
No i? :hmm:
|
Cytat:
|
Cytat:
Co do programu to prezentuje się nawet ok, zużycie ramu na poziomie ~50-60MB. Część opcji nie działa w ogóle albo nie działa właściwie ale to normalne przy wersji beta. |
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
Brzydki. Grupy w tych idiotycznych zakładkach z oczo***nymi avatarkami, a nie jak w normalnym interface'sie, z belkami. ;}
@ M@X Są belki. Przyjrzyj się. ;] |
Ladny. Obsluguje protokol GG i grupy w zakladkach, a nie w tych idiotycznych rozwijanych belkach?
|
Ilość załączników: 1
Nowy gracz na rynku komunikatorów po protokole XMPP - OneTeam Desktop. Dostępny dla Windowsa, Maca oraz Linuksa. (OpenSource)
Interfejs bazuje na mozillowym XUL. Załącznik 56345 Obsługuje rozmowy głosowe po Jingle i wiele innych. |
Na 99% nie.
|
Pytanie. Jak zaimportowac do GG10 historie z AQQ?
|
@loki
Cytat:
|
O teraz jest:) Dzieki;) Tak offtopic - ile masz wtyczek w mirandzie?:)
|
No i wszystko jasne. Domyślnie GG nie dodaje tej opcji do menu kontekstowego tylko trzeba wchodzić do opcji. Wgraj sobie wtyczkę MenuItemEx a w menu kontekstowym pojawi się opcja o której pisałem ;)
|
Nie mam takiej opcji, jaka wtyczka to daje. Chyba ze nie dziala z gg/tlen. U nas dochodzi 23:30;)
|
Cytat:
Przecież metoda opisana przez mnie wcześniej tak właśnie działa! Ustawiasz w opcjach "tylko dla znajomych" i potem jak chcesz się przed kontaktem ukryć to prawym na nim i niewidoczny/ukryj. |
Moze i tak, ale miranda to nie gg(wiem, wiem chodzi o protokol;), wazne ze cel osiagniety:)
|
Ale myslalem ze przez jakas wtyczke sie da i wtedy tylko klik na kontakcie i ukryj (tak jak ma tlen ;)
W GG nie ma technicznie takiej możliwości. |
Tak tez zrobilem;) Ale myslalem ze przez jakas wtyczke sie da i wtedy tylko klik na kontakcie i ukryj (tak jak ma tlen ;)
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
@pali nie lepiej zainstalować alternatywny Komunikator/Multi komunikator? AQQ2 WTW Tlen7 . . . . . . W ostateczności Miranda ;) // Program na wieleeeeeeeeeeee godzin do. No ale uzyskany efekt rekompensuje wszystko :D |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:43. |