![]() |
Na które dyski twarde (zewnętrzne) warto teraz zwrócić uwagę? A może jakaś kieszeń zewnętrzna? Welland nadal na topie? Interesuje mnie kieszeń z eSATA i USB 3.0
|
@Jarson, ale przecież ważne jest to, jaki dysk masz w środku (PC, laptop), bo jeżeli na SATAII to nawet jak podłączysz SSD po USB 3.0 to nie będzie maksymalnej przepustowości.
Bardzo mnie ciekawi, jaki dysk siedzi wewnątrz tej obudowy. Na pewno nie ten, bo ceny zaczynają się od 700zł http://www.ceneo.pl/9940394 Jeżeli już to Green Caviar. |
Cytat:
|
Ciekawe rzeczy wypisują odnośnie tych dysków http://community.wdc.com/t5/My-Book-...ve/td-p/220164
Kod:
And the drive inside those drives is a random drive, it can be a Caviar Blue, a Caviar Green, a Caviar BlackKod:
As the others have covered, the model number breaks down as follows: |
A WD miales? Bo w porownaniu z dwuipolrocznym MyBookiem, ktory tez mam (Niebieskie kreski ala Knight Rider na froncie zamiast bialej kropki) zmienily sie nie do poznania - zaczely swietnie wspolpracowac z softem dostarczonym przez WD (SmartWare, ktory zreszta sam sie instaluje z ukrytej partycji) i sa produktem ktory IMO ma byc postrzegany jako "Dysk zewnetrzny" a nie "Dysk w obudowie". Dlatego byc moze kwestia tego co siedzi w srodku jest drugorzedna, a moze nawet producent niespecjalnie zyczy sobie postrzegania jego produktu jako dysk+obudowa.
|
Nie maja. Mac tak ma;) Mialem 1tb dysk seagate i byl opisany normalnie.
|
Albo po prostu zewnętrzne dyski tak mają. Nigdy nie miałem do czynienia z fabrycznym dyskiem (zew). Zawsze był to normalny HDD w kieszeni. Ale nie wiem, czy jest jakaś różnica.
|
Ilość załączników: 1
Tak widac, ale nie widze tu informacji o tym co siedzi w srodku. Podejrzewam ze w Menedzerze urzadzen zobaczysz to samo.
|
O ile mi wiadomo, polityka maka przewiduje, że usera ma nie interesować co ma w kompie. ;p
|
Cytat:
|
Przez to, jak znajdziesz sposob na uruchomienie na macu
http://crystalmark.info/software/Cry...o/index-e.html |
@Matefusz - jak mi powiesz jak sprawdzic to sprawdze :-)!
Przez narzedzie dyskowe widziany jest jako Mybook 1140, podczas gdy wersja 1 TB sprzed roku jako Mybook 1130. |
Matefusz:
@Ed, używam tylko eSATA. USB 2.0 to bezsens. Zależy do czego używasz, ja tam nie narzekam chociaż czasami długo mieli, ale ja mam długo komputer włączony. ;) |
Cytat:
@Ed, używam tylko eSATA. USB 2.0 to bezsens. |
USB 3 też nie mam, ale mam e-SATA, mogłem dopłacić za dysk zewnętrzny i mieć demona prędkości, ale po co jak ja tam upycham tylko zdjęcia, czasami jakiś film, to co mnie swędzi ile to się zgrywa? ;)
Właśnie mi się przypomniało i wrzuciłem pół giga zlotowych zdjęć, 20 sekund. :) |
Matefusz : to grozi piwem :-)! Zapraszam!
Nie, nie mam USB 3.0 - predkosc w dysku ktorego przeznaczeniem jest magazynowanie danych? Po co? Gdyby mi zalezalo na predkosci to WD juz pokazalo dyskowa macierz pod Thunderbolt :-)... |
Cytat:
Wysy***322;ane z mojego HTC Sensation Z710e za pomoc***261; Tapatalk 2 |
@M@X, a możesz jakimś softem sprawdzić, jaki konkretny model siedzi w środku? O rozkręcanie obudowy Cię nie będę prosił :szczerb:
EDIT: Masz możliwość sprawdzenia szybkości przez USB 3.0? Może jakiś znajomy? Mogę podjechać do Jaworzna i przetestujemy :) |
Nie masz usb 3.0 w macu?
|
Ilość załączników: 2
W duzym skrocie tak to wyglada. Podpiete pod USB 2.0. Bezposrednio, bez hubow, ktorych Ci u mnie dostatek... Wyglada miodnie, od razu jest rozpoznawany przez WD SmartWare.
....a dane wlasnie sie kopiuja. Poczucie przestrzeni jest bardzo komfortowe :-)! |
Dysk jest juz w domu, dziewczyna odebrala paczke. Gdy wroce do domu (okolo 18.00) postaram sie zrobic kilka testow i wkleic zrzuty ekranowe :-)!
|
A cos nie pod Windows? ;-)
Edit : OK, znalazlem - XBench, QuickBench i AJA System Test. Znalazlem tez w skrzynce mejla z informacja, ze towar zostal wyslany. :jupi: |
@M@X, tutaj testowałem SSD. Możesz użyć tych samych programów.
http://forum.cdrinfo.pl/f101/polecci...ml#post1199004 |
Matefusz prosil mnie o przeprowadzenie testow jak dysk przyjdzie - ktos mi moze powiedziec jak to zrobic zeby przyczynic sie do podjecia decyzji przed zakupem?
|
Dla mnie miejsce nie jest istotne (może stać zewnętrzny 3,5 calowy dysk). W laptopie SSD STATa III i dlatego po USB 3.0 powinno to ładnie śmigać :)
|
USB2.0 niestety tak ma - ok 33MB/s i tu rozmiar nie ma znaczenia.
Ale jeżeli 3.0 osiąga ponad 300MB/s to tu na pewno mieć będzie. |
Moj pod usb 3.0(obudowa 2.0) osiaga do 30 mega na sekunde wiec szalu nie ma. Ja obecnie celuje w to aby sprzet jak najmniej miejsca zajmowal.
Oczywiscie ze wiecej niz 1tb nie bedzie mial dysk 2,5" - tu sie zgadzam w 100%. Kupilem jakis czas temu(po walnietych podwyzkach i nic sie raczej nie zmienia w tym temacie) 2x750 po chyba 350zl za sztuke wiec nie tak zle. |
A nie sorry USB3 jest 10 razy szybsze od 2, wiec 3.5 będzie znacznie szybszy :taktak:
|
Pojemnosciowo raczej nie - maksimum widzialem 1 TB i sa drogie jak pieron. A to ma byc wol roboczy na ktory bede przerzucal nakrecony material 1080p i ktory go pomiesci. Tyle.
|
Przez USB to 2.5 cala wystarczy
|
Zaczekamy;) W sumie mam 640gb w lapku i juz brak miejsca(ten xbox;).
|
@loki7777, wymiar dysku 3,5 cala w ogóle mi nie przeszkadza. Nie znajdziesz 2,5 calowego z taką wydajnością (HDD)
|
Szkoda ze nie 2,5" bo 3,5" to straszna krowa, mialem i sprzedalem. Teraz mam 500gb ale w obudowie revolteca usb 2.0 i to jakos wyglada, male, nie szybkie(bo 2.0) i nie potrzebuje zasilacza.
|
Mam wersje 1 TB, sprawuje sie swietnie, od roku juz chodzi, wygodne zarzadzanie przez dolaczone WD SmartWare.
EDIT : Chyba sie sam skusze, bo cena swietna, a odkad krece material w 1080p to miejsca coraz mniej... I wysylka gratis. EDIT 2 : Kupiony. Zobaczymy jak przyjdzie. Cena jest fantastyczna, reputa w rewanzu za informacje! |
Co myślicie o WESTERN DIGITAL My Book Essential 2TB WDBACW0020H. Cena nawet przystępna, chyba, że jakiś haczyk? No i czy można stwierdzić co za dysk jest w środku?
|
Jednak to nie dysk padł ale obudowa z zasilaczem :) Kupiłem sobie stację dokującą do której można podłączyć dyski 2,5 i 3,5 cala. Po podłączeniu tegoż dysku okazało się że śmiga bez problemów i nie ma żadnych bad sektorów. Wszystkie dane odzyskane :)
|
ups :(
ludzie robić backupy! |
Niestety tak. Na szczęście część danych miałem na płytach DVD jako duplikaty. Ale około 100Gb stracone bezpowrotnie :(
|
M@X, nie podniecaj się tak tą biblioteką z 30GB zdjęć. Wątpię, aby pociągnął 30GB RAWów z np Canona 5DmkII, gdzie jeden plik zajmuje 20-35MB.
:] |
Cytat:
|
Cytat:
--- - Wiadomo***347;***263; wys***322;ana z ***63743; iPhone 4 przy u***380;yciu Tapatalk |
Ty, gościu, edytuj swoje posty! Wiesz co to edytuj ? :sciana:
Ja nie wiem jakie wkładają do Adata. |
Pewnie marketing robi swoje. Niektórzy lubią szpanować sprzetem z jabłuszkiem na obudowie. Mimo wszystko ten sprzęt działa całkiem sprawnie i wrażenia wizualne ciekawe. Co do serwisowania i rozbudowy takiego sprzetu to nie moge się wypowiedzieć gdyż styczność z MB miałem tylko u kolegi który jak na razie nie miał problemów.
Czy ktoś wie jakie dyski są wkładane w obudowę Adata? Czy ktoś wie jakie dyski są wkładane w obudowę Adata? |
Nie są fajne ani w środku, ani w serwisowaniu... ale większości to nie przeszkadza.
|
MacBooki bardzo fajne. Tylko ta cena odstrasza.:nie:
|
Na moje MyBooki i Passporta dali po 3 lata. Nie sypia sie, polecam.
A co do SSD to zdecydowanie warto - bawilem sie MB Air rev. C z SSD i nie ma porownania. Biblioteka 30 GB zdjec w iPhoto laduje sie praktycznie nattchmiast. Oczy wyszly mi wtedy z orbit, a dodajac gabaryty stwierdzilem, ze jezeli kiedykolwiek bede jeszcze potrzebowal laptopa, to w gre wchodzi tylko Air. --- - Wiadomo***347;***263; wys***322;ana z ***63743; iPhone 4 przy u***380;yciu Tapatalk |
Kapuchy nigdy za wiele:) Ssd na razie w sferze marzeń. Teraz szukam tylko dysku zewnętrznego i chyba czas wypróbować western digital. Nie wiem jak u nich z gwarancją. Chyba krótszej jak w seagate nie dają.
|
Cytat:
SSD to nadaje się póki co najwyżej na systemowy, i tyle w temacie, chyba, że masz kapuchę do marnowania || |
Chyba powoli trzeba zacząć przesiadać się na dyski ssd. Zapomniałem jeszcze napisać o Toshibie mk5065GSX 500Gb którą mam w lapku. Ma trochę więcej jak rok i przepracowane ok 2000 godzin i już trochę relokowanych sektorów. Co to może oznaczać ? Czy powinienem się już rozglądać za nowym dyskiem a dane zgrywać na płyty ? Bo do dysków straciłem trochę zaufanie. Nowych dysków.
|
Kolega napisał że padła 7200.10 :)
Co za różnica, dzisiejsze dyski to szrot i loteria. Nie bez powodu zmniejszają gwarancje. Co do Szajsunga to już koniec. Seagate go wykupiło. Szajsung chyba się w porę pokapował że era HDD się kończy, a Seagate po prostu nie ma dokąd iść. |
Niech zgadne... Zastrajkowala 500ka i byla z serii 7200.11? ;-]
--- - Wiadomo***347;***263; wys***322;ana z ***63743; iPhone 4 przy u***380;yciu Tapatalk |
Mój pierwszy problem z Seagatem. Do tej pory miałem 5 dysków tej firmy (40Gb, 120 Gb, 250 Gb, 500 Gb no i ostatni przenośny 750 Gb) i jednego samsunga. Tylko z samsungiem były problemy z wolnym odczytem aż do zeszłego tygodnia kiedy to Seagate zastrajkował. Pozostałe Seagate działają do dzisiaj bez zadnych problemów. Część u rodziców, u teściów i u mnie. Dysk 40 Gb ma 9 lat ! Niestety Seagate obniżył loty.
|
Nikt tu na forum nie żalił się na ST3750640AS (jedyny post jest Twój), więc jesteś pionierem w tym problemie. :)
|
Dysk który mi padł to Seagate Barracuda 7200.10 ST3750640AS 750GB. Czy ktoś może miał problemy z takim dyskiem ? Może problem leży w firmware ?
|
Tak myślałem o kablu sata, źle się wyraziłem. Zajrzałem we wnętrze lapka i faktycznie dysk jest podłączony bezkablowo. Zastanawiałem się czy nie ma może przejściówek żeby podłączyć ten dysk a jeżeli nie to muszę podłączyć go po powrocie do domu pod kompa stacjonarnego. Dzięki za pomoc.
|
Cytat:
laptopy w większości przypadków nie mają żadnych taśm (może poza tymi sprzed wielu lat) :P Jak masz dysk SATA, to kabel SATA, jak dysk IDE to taśma IDE 80 żyłowa - w obu przypadkach podłączasz to pod PC ! Pod laptopa nie podłączysz w ten sposób dysku "po kablu" - tam są złącza "bezkablowe" A/B, a kabel SATA masz A/A, więc nie będzie pasować :P |
Tak się zastanawiam czy to usb na złączu express card będzie pasować. Czy te złącza express card są standardowe tzn czy mają takie same wymiary? W opisie szerokość tego złącza to 40mm, w moim lapku ma 35mm.
|
USB3.0 możesz dokupić na ExpressCard (laptop) lub PCI-E (stacjonarny).
Lepiej kupić USB niż FireWire bo to złącze jest po prostu polularniejsze. Większy wybór dysków i kompatybilność z innymi posiadaczami PC. Tu do lapa: http://allegro.pl/kontroler-expressc...761759387.html Tu do stacjonarki http://allegro.pl/usb-3-0-x2-karta-p...756680837.html |
A więc taśmy jeszcze nie kupiłem(muszę najpierw zajrzeć do mojego lapka i sprawdzić jaką bedę potrzebował, tu gdzie teraz jestem nie mam niestety dostępu do kompa stacjonarnego-został w domu), ale zastanawiam się jaki dysk przenośny kupić gdyby seagate nie udało się przywrócić do życia. Może doświadczeni użytkownicy coś doradzą?:) Interesuje mnie dysk w granicach 750gb-1,5tb, ze złączem esata lub firewire bo niestety bo usb 3 nie mam w kompie, nie musi być wersja portable .
|
Spoko, mam w domu 4 komputery plus serwer, jakieś zastosowanie znajdzie ;)
A 1TB zostanie jako mój główny bo będzie sporo szybszy. Najchętniej kupiłbym SSD ale jeszcze nie czas. Jak będę zmieniał kompa za pare lat to kupie taki 0.5GB/s, 0.1ms i pozamiatane. Nie musi być duży, 120GB by mi starczyło. 20GB na system i 100GB jako piaskownica do zabawy ;) |
Cytat:
Cytat:
|
Wiem że u Ciebie śmiga ale to nie jest regułą.
Generalnie dysk bardzo OK, szybki, cichy, chłodny - tylko te bady. Poluję właśnie na jednotalerzowe 1TB, powinno być sporo szybsze. Może za pare miesięcy się pojawi wtedy 7200.12 pójdzie do serwisu. |
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
|
W Verbatimie też jest Szajsung :D
Ale szczerze, to przecież ma i tak mniej badów niż Barracuda. Szajsunga więcej nie kupie, ale nie dlatego że padł - ale dlatego że był oszukany. Były 3 modele tego dysku pod tą samą nazwą i w tej samej cenie. Mam też szajsunga 400GB i działa już 4 lata, ale nie w moim komputerze więc nie wiem ile ma badów. Barracudę oddam na gwarancję, jak się sypnie płakac nie będę bo mam kopie wszystkiego co ma wartość choć trochę większą niż katalog /tmp ;) Ale musiałbym unieruchomić komputer na jakiś czas, albo kupić nowy dysk. A nie wiem co kupić...takiej samej Barracudy już nie chce, bo sporo osób narzeka że padają. Szajsung to szajsung. WD? Hitachi? One są zazwyczaj sporo wolniejsze....też mi upgrade po 2 latach. :sciana: Chciałbym coś 1TB ale jednotalerzowe. Czyli jeden talerz z Barracudy XT. Nie ma jeszcze takiego modelu. |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
więc jakiej firmy dysk był w tej obudowie od Verbatima ? |
Mam dobry zasilacz który działa do dziś, napiecia trzyma jak skała, mam UPSa, a dysk Szajsunga i tak mi padł.
Objaw był taki - windows po wstaniu z trybu uśpienia przymulił czekając na dysk - nagle BSOD "inaccessible boot device" i koniec. Dysk nie wybudził się ze snu. Nie ma ochoty nawet zakręcić talerzem. Smart nic nie ostrzegał. Dane z pewnością są na talerzach ale ich odzyskanie było po prostu nieopłacalne. Nie przewidzisz wszystkiego jakbyś się nie starał. Barracuda która go zastąpiła ma już jak wiesz 52 bady. Generalnie obecne dyski to szrot, nawet na moim przenośnym Verbatimie pojawiły się już chyba 2 bady. Jest przez 98% czasu wyłączony i używany jest bardzo sporadycznie do spokojnych operacji. Nie jest nigdzie noszony, służy jako dysk sieciowy. Kupiłem go w listopadzie. Dlatego każde cenne dane trzymam w dwóch kopiach, a najcenniejsze jeszcze na płytach DVD/BluRay z korekcją ECC. Bo nigdy nie wiadomo czy dyskowi nagle nie odwali, 150zł to mała rzecz, ale utrata setek gigabajtów danych to kicha. |
Cytat:
Dobry zasilacz wystarczy, markowa mobo i to jest prawie niemożliwe :P W moim kręgu nikt nigdy dysku nie spalił, 95% usterek to właśnie bady, głośna praca etc. |
Smart nie zawsze uchroni, a nawet jeżeli to tylko przed uszkodzeniami mechanicznymi.
Padu elektroniki/silnika nie przewidzi. |
Witam. No niestety nie sprawdzałem:sciana: Obudowę już rozkręciłem teraz muszę tylko kupić taśmę sata i podłączyć bezpośrednio pod kompa. Mam nadzieję że to tylko zasilanie tzn. coś padło w obudowie.
|
Statusu SMART toś Ty pewnie od nowości nigdy nie sprawdził ani razu co ? :P No to masz.
Teraz trzeba sprawdzić co padło, dysk czy obudowa. |
Seagate Free Agent 750Gb padł bez ostrzeżenia
Witam. Po 3 latach użytkowania mój Seagate Free Agent Desktop 750 Gb przestał działać z dnia na dzień bez żadnych wcześniejszych sygnałów. Przegrywałem pewne duże pliki z tego seagate i wszystko było ok. Pliki skończyły się kopiować, nie odłączałem dysku. Przeglądałem coś w necie, dysk się wyłączył. Myślałem, że przeszedł w stan uśpienia. Po kilkunastu minutach chciałem coś z niego skopiować, ale nie był wykrywany przez windowsa. Lampka zasilania w ogóle się nie zapaliła. Zrestartowałem kompa ale to nie pomogło. Nie mam pojecia co się z nim stało. Proszę o podpowiedź co to może być. Zasilacz działa.
|
Dzięki hotshit za zainteresowanie. Spróbuję pokombinować z tym co radzisz i dam znać. Jednak z tym co napisałem o uszkodzonych plikach to fakt. Zrozumiałbym gdyby zacinało się przy odtwarzaniu przez usb, ale zrobiłem eksperyment tj. film na komputerze (OK)-kopiwanie przez usb na dysk zewnętrzny (film się zacina)-kopiowanie na powrót na dysk komputera (film się zacina). Dodam tylko, że kłopoty z transferem mam tylko na kierunku komputer-dysk zewnętrzny, w drugą stronę wszystko idzie ładnie i stabilnie. Myślę, że wina leży po stronie kompa, bo dysk zewnętrzny sprawdzałem na kompie kolegi i w obydwie strony jest ok.
|
>Fahrad<
Myślę, że skopiowane pliki nie są uszkodzone, tylko transfer jest zbyt wolny, dlatego występują problemy z synchronizacją dźwięku z obrazem. Odtwarzanie dużych plików - jakimi są pliki mkv - wymaga niestety szybkiego transferu. Nie wiem co może być przyczyną "falowania" prędkości transferu. Może coś z obsługą bufora, a może ze sterownikiem albo kontrolerem USB??? U mnie falowanie nie występuje, ale transfer jest żenująco wolny. Co robić? >Fahrad< Domyślam się, że system ładuje dane do bufora zapisu i wtedy procesor chodzi na 10-20%. Następnie "czeka" aż zostaną one zapisane na dysku i zużycie procesora spada do 0%. Kiedy bufor jest już pusty proces powtarza się od nowa. Może pokombinuj z ustawieniami bufora. Jest to gdzieś w ustawieniach systemu, nie pamiętam gdzie dokładnie, musisz pogrzebać. Powodzenia. Moim zdaniem najlepiej jest bufor w ogóle wyłączyć i zobaczyć jaki to da efekt. |
Witam. Mam podobny problem do Waszego tzn. przy kopiowaniu plików z komputera na dysk zewnętrzny przez USB transfer strasznie faluje. Wygląda to tak, że pokazuje na początku czas kopiowania np. 2 min, a za chwilę 120 min po czym po chwili wraca do normy i tak na okrągło. Kiedy włączyłem Menadżera zadań to okazuje się, że gdy kopiowanie przebiega normalnie to zużycie procesora jest na poziomie 10-20%, natomiast w momencie "dołka" użycie procesora leci na 0%. Pal licho o sam czas kopiowania, bo to mógłbym przeżyć, ale okazuje się, że po takim kopiowaniu np. film w formacie mkv jest jakby uszkodzony (np.leci synchro dźwięk/obraz, zacinki itp.), podczas gdy na dysku komputera z tym filmem wszystko jest OK. Dziwne jest to, że wcześniej wszystko było dobrze, a gdy zaczęło się to dziać postanowiłem przeinstalować windę. Niestety nic to nie dało. Może ktoś rozwiązał ten problem, to prośba o pomoc.
PS. Zapomniałem dodać, że to samo zaczęło mi się dziać na laptopie (gdzie też dopiero co zainstalowałem system) |
30MB
Poprawka, osiąga prędkości (dla plików od 256 kB w górę)bez problemu:
|
60MB nie osiągniesz - USB tyle nie wyrobi. Standard to nieco ponad 20MB - rekordy nieco przekraczają 30.
|
"Mam tak samo jak Ty"
Kroppo - mam taki sam problem. Też mam dysk WD 1 TB. Podłączony do komputera stacjonarnego osiąga transfer (test programem ATTO Disk Benchmark): - odczyt 5 MB/s - zapis 3,5 MB/s Po odłączeniu wszystkich innych urządzeń od portów USB transfer nieznacznie rośnie. Kiedy podłączam dysk do laptopa (młodszego o jakieś dwa lata) odiągam transfer: - odczyt 60 MB/s (chyba, dokładnie nie pamiętam ;) - zapis 21 MB/s Czas oczekiwania na wyświetlenie plików jest też znacznie krótszy. Dodam, że na odu komputerach mam Windowsa XP SP3, a ten na komputerze stacjonarnym był instalowany niedawno. Obydwa są oryginalne :czytaj:
Co może być przyczyną problemu? Pomóżcie. |
Widzę, że problemy dysków na USB są dość powszechne, stąd moje pytanie:
mam dośc antyczny, kmilkuletni komputer, z 6 gniazdami USB: podpięte sa do nich mysz i klawiatura bezprzewodowa, czytnik kart flash, router i sam dysk w końcu (poprzez przejściówkę długości 70cm) Od kilku dni mam z transferem wielki problem, bo niesamowicie faluje: w czasie transferu (kopiowanie, przenoszenie za pomocą Total Commandera) dużych plików miedzy dyskiem wewnętrznym a zewnętrznym USB co kilkanaście sekund osiąga maksimum 30-35Mb/s, po czym stopniowo spada do wartości nawet 1,5Mb/s. Po czym znowu powili się podnosi. Falowanie to jest cholernie meczące bo powoduje tez zacinanie pracy programu do składania filmów. Dysk to WD 1TB. Problem wcześniej nie występował. Natomiast po podłączeniu do nowego laptopa takich problemów nie ma - transfer jest w miarę równy na poziomie 28-35Mb/s Co z tym począć? |
Cytat:
Moj pendrive jest szybszy. Juz nie raz mialem w domu dysk zewnetrzny ktory szedl w okolicach 30 MB/s. Moze masz problemy z kontrolerem USB. |
Cytat:
Z tym wzrostem o 50% to wiadomo że lipa, ale nawet te 8-10 MB/s więcej byłoby pięknie, choć pewnie tak nie będzie ... edit : znalazłem też wykres z szybszym transferem, jest tu - ten z ASRocka pozdrawiam |
A ja spotkałem przekraczające 20MB/s (było w działce z dyskami AFAIR).
|
Cytat:
Cytat:
(IMHO-zauwazylem znaczacy spadek szybkosci transferow w nowych urzadzeniach USB) Z tego co wiem, wiekszosc "przyspieszaczy" USB polega na buforowaniu wiekszych ilosci danych, i przesylanie do zapisu z bufora. Polega to na przechwytywaniu przez bufor danych i pozniejszy juz powolny zapis na dysku. Przy duzych dyskach i ciezkich danych, tylko poczatek i koniec zapisu sa "szybkie" pozostale ida z tradycyjna szybkoscia dla USB. IMHO- chłyt małketinkowy. |
Mogę polecić WD, działają bardzo dobrze. Są ciche i prawie się nie grzeją. Migająca lampka pracy trochę denerwuje ale można ją zamalować czarnym pisakiem ;). Mają bardzo krótki kabelek USB, a nawet minimalnie dłuższy powoduje że dysk przestaje działać - to jedyna poważna wada jak dla mnie. Na czarnej obudowie mocno widać rysy i kurz, lepiej wybrać jakiś inny kolor np. czerwony lub biały.
Ostatnio widziałem ten news na stronie głównej i zaciekawiła mnie jak działa ta funkcja USB Turbo Boost. Na allegro są już te dyski, przy następnej okazji może się skuszę. pozdrawiam |
Witam chciałbym o ile to możliwe usłyszeć jakieś porady co do dysku zewnętrznego. Zamierzam kupić dysk 250/320GB, jego głównym zadaniem ma być magazynowanie danych z laptopa ewentualne odtwarzanie filmów na odtwarzaczu DVD. Dodatkowo chciałbym aby dysk był zasilany przez port USB bez zewnętrznego zasilacza.
Moje pytanie to jakie dyski nadawałyby się do tego celu, wybrać dysk WD czy np Seagate lub Samsunga ? Czy lepiej wybrać dyski w których niema dostępu do dysku właściwego (zdjęcie obudowy może ją uszkodzić) czy takie w których, wymiana obudowy jest bezproblemowa. Na sam koniec pytanie o jakość dysków badsectory ogólną wadliwość jeżeli ktoś mial juz styczność z x dyskami danego typu prosiłbym o komentarz http://allegro.pl/item676646067_320g...usb_sklep.html http://allegro.pl/item675599462_320g...essential.html http://allegro.pl/item678731703_dysk...msung_wwa.html |
Cytat:
|
Może z tymi czterema dniami przesadziłem. Przecież jak zostawiam obudowę włączoną na noc i żadnych operacji na tym dysku nie przeprowadzam (zapis/odczyt) to i tak się grzać bardzo nie będzie.
Co do ceny to tańszej nie znalazłem (teraz też sprawdziłem i tańszych nie ma, chyba, że masz inne źródła :> http://www.nokaut.pl/szukaj/ME-740T.html http://allegro.pl/search.php?string=ME-740T&country=1 ) W dyskach zewnętrznych zawsze miałem jedną partycję (chodziło mi o to czy zrobić primary i active ale @mjq666 już nieco rozjaśnił sytuację) ;) |
IMHO-dyski zewnetrzne, w obudowach 3.5 cala, nie sa przeznaczone do pracy ciaglej!
(mala obudowa, brak wentylatora etc) Lepsze do tego sa obudowy 5.25 cala z wentylatorem. Osobiscie na dyskach zewnetrznych robie backupy, trzymam dane, jakies filmy itepe... To raz - dwa, w zwiazku z tym dzielenie dysku zewnetrznego na partycje uwazam za nieporozumienie, i to kazdej wielkosc. Lepiej zalozyc osobne foldery. I tak jak dysk padnie, dane ida do piachu Ps: wydaje sie, ze twoja obudowa, jest po prostu odwrotnie zlozona :). I cena jest dosc wysoka, nie powinna przekraczac 149 zl brutto. |
Cytat:
|
A teraz inne pytanie. Mam na tym dysku zamontowaną jedną partycję logiczną. Nie lepiej jest zrobić na niej primary active? Do to coś?
|
z tego co widziałem, producenci jeśli już nie zalecają to jedynie pracy w pozycji odwróconej ...
sam niedawno zbudowałem media center w oparciu o coś takiego i też dysk pracuje w pionie, zobaczymy jak będzie :> po fakcie stwierdziłem, że może trzeba było wybrać dysk z nowego trendu oszczędnych np.: WD Green Power, czy nawet coś z 5400 obr., ale już za późno ... temperatura też podobno nic nie szkodzi :) pozdrawiam |
Coraz bardziej mnie to dziwi. Czyżby jakiś felerny model? Podróbka? :/ Kupione tutaj http://allegro.pl/item535641211_obud...apex24_pl.html pudełko oryginalne, jest naklejka FEN.
|
Zarówno w "bezpiecznym usuwaniu" jak i w menago zadań, widać cala nazwę dysku (model)
Połączenie USB lub FireWire. eSATA nie wiem, bo mam tylko 4 gniazda SATA na dwóch kontrolerach i nie mam gdzie podłączyć. |
Jest i kolejna różnica. W poprzedniej obudowie, gdy miałem podłączony dysk 250gb to w menadżerze urządzeń widniał cały model dysku a teraz jest tylko "Ext Hard Disk USB Device"...
|
Cytat:
Tym ciekawiej, ze nie zauwazylem, aby jakikolwiek producent, cos nawet pisal na ten temat! Albo zle widzialem ! - tez mozliwe. I w dalszym ciagu uwazam to za bzdure. Pewnie beda inni i mieli inne zdanie. Ale dopoki nie zobacze przekonujacego testu - bede uwazal j.w :) To zabawne: -ale sprawdzilem swoje SunBrghty i maja nozki przeciwdrgawkowe po prawidlowej stronie :) Czyli od spodu. (dysk lezy naklejka do gory) |
Cytat:
http://dyski.cdrinfo.pl/artykuly/dat...ry/strona2.php (kropka nr 3) :P "Dysk powinien być umieszczony w obudowie poziomo, etykietą ku górze. Jeśli zdecydujemy się na montaż twardego dysku pionowo, sami skrócimy jego żywotność o 30%. Choć nie jest to dobre rozwiązanie, jest ono dopuszczalne przez producentów dysków twardych. Największym błędem jest zamocowanie dysku odwrotnie (etykietą do dołu). W takiej sytuacji żywotność dysku skraca się dziesięciokrotnie" |
Tak naprawde, to nie wiem gdzie przeczytales te informacje o polozeniu dysku.
Polozenie dysku - poziome, pionowe, na boku nie ma znaczenia zadnego dla pracy i trwalosci dysku. Da przykladu: HP montuje dyski w stacjonarkach pionowo stojace "na nosie" i nic z tegi nie wynika. Widzialem dyski montowane na boku, do gory nogami itepe i naprawde nic tego nie wynikalo. Teoria mowi, ze nie powinno si montowac dyskow "na skos"-albowiem wtedy sila odsrodkowa talerzy usiluje "wyprostowac" dysk (efekt zyroskopu) ale nie wiem ile w tym prawdy. Osobiscie mam trzy takie kieszenie z dyskami i nie przypominam sobie żeby położenie dysku w jakikolwiek sposob wplynelo na stan dysku. I drga uwaga: dysk terabajtowy sie grzeje i bardziej bym uwazal na jego temperatury, niz na ustawienie. (w Chieftecu mam ustawiony alarm na 55 stC, przy 65 juz jest full alarm i przerwa w pracy. Nie bede ryzykowal) Ps: aha i to nie sa umki przeciwdrgawkowe :) to sa wystepy pozycjonujace nastepny dysk polozony na wierzch. |
Witam! Na wstępie powiem, że chodzi o dysk Samsung 1TB HD103UJ podłączony do kieszeni Welland ME-740T. Czytałem (nawet na serwise cdrinfo w artykule o odzyskiwaniu danych), że źle się dzieje (a przynajmniej nie najlepiej) jak dysk pracuje w pozycji pionowej:
http://img14.imageshack.us/img14/8514/img9372sj5.jpg No to doszedłem do wniosku, że ryzykować nie będę i obudowana będzie leżeć normalnie (tj etykietą dysku do góry). Ale zirytowała mnie jedna rzecz, mianowicie dysk jest odwrotnie zamontowany (inaczej się nie da :() względem gumek, które tłumią hałas (i to znacznie). http://img17.imageshack.us/img17/4871/img9368bi4.jpg http://img16.imageshack.us/img16/3797/img9370ky2.jpg Pytanie do Was. Czy miał ktoś kiedykolwiek styczność z dyskiem, który pracował w pozycji pionowej i coś mu z tego powodu dolegało? Jest to dysk 1TB, będę na nim trzymał dużo cennych danych, zdjęć przede wszystkim i byłoby niezbyt miło gdyby pewno dnia odmówił pracy z powodu tego, że "robił" w pionie :/ |
samsung http://arest.pl/index.php?inc=produkt&ID=13778&katid=4 16MB 7200rpm
więcej mi się szukać nie chce ;) P.S. i do tego jakąś kieszeń 2,5" |
w ogóle widział ktoś z was 2,5"dysk zewnętrzny z 32MB pamięci cache albo 16MB? ja jak na razie to tylko 3,5" takie widziałam, no ale cegły takiej nie kupie przecież, bo one z mobilnością mają bardzo mało wspólnego:)
dzięki za info |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:05. |